آیت الله عباس کعبی در نشست با هیات رئیسه و مدیران دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که امروز (۲۹ فروردینماه) به منظور بررسی آخرین وضعیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در استان خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیستم مراقبت بهداشتی جزو کشورهای پیشرفته به حساب میآید. رسیدن به شاخصههای انسان سالم، بسیار ارزشمند است اما در این حوزه بیشتر باید با مردم گفتوگو کرد، چرا که مردم از خیلی مسائل مطلع نیستند.
به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: غیر از وظایف ذاتی و سنتی شامل صدور گواهی تولد و دریافت خدمات پیشگیری و غربالگری تا دریافت خدمات درمانی در سطوح مختلف در مراجعه به مراکز درمانی و بهداشتی، بیمارستانهای عمومی و تخصصی، تلاش برای ارائه خدمات بازتوانی و امثالهم به شکل دیگری از طریق تضمین کیفیت مواد غذایی مرتبط با مقوله انسان سالم، میتوان گفت که از بدو تولد تا فوت و حتی بعد از فوت با مساله سلامت درگیر هستیم و نمیتوان نسبت به آن بیتفاوت بود.
عضو مجلس خبرگان رهبری خطاب به مدیران دانشگاه خاطرنشان کرد: شما به عنوان تشکیلات، متولی امر بهداشت عمومی و مراقبتهای بهداشتی باید مطالبهگر بهداشت عمومی از دستگاههای عمومی استان خوزستان و کشور باشید و رصد و پایش بهداشت عمومی و عوامل ورودی و خروجی موثر بر امر بهداشت، مورد انتظار است.
وی یادآور شد: آلایندهها تهدید کننده سلامت مردم هستند و باید برای آن چارهای اندیشیده شود. بحث آلودگیهای بهداشتی آب، فاضلاب و زیرساختهای شهری، تولید بیماریهای آشکار و غیر آشکار و مخاطرات ناشی از آنها، یک فریادگر میخواهد که در دستگاههای عمومی شما هستید و با شجاعت و بر اساس ضوابط قانونی و طبق شرع باید آن را دنبال کرد.
آیت الله کعبی یادآور شد: شما باید گزارشگر وضعیت عمومی بهداشت باشید و بخشی از رصد، پایش و مطالبهگری بایستی به دستگاههای ذیربط هشدار داده شود و با دادستانیها و بازرسی استان ارتباط برقرار شده و حقوق عامه مطالبه شود.
وی یادآور شد: بحث بهداشت یکی از حقوق عامهای است که حتی به دستگاههای امنیتی مثل اطلاعات و سپاه باید گزارش و به دستگاههای عالی نظام نیز رونوشت داده شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: یکی از مقولههای مهم حکمرانی، حکمرانی در حوزه بهداشت عمومی است و وظایف درون سازمانی مدیران در حوزه حکمرانی سلامت از دیگر وظایف کمتر نیست، لذا نباید تنها پاسخگو در این حوزه بود و باید در کنار آن، جنبه مطالبهگری نیز وجود داشته باشد تا شاخصهای سلامت عمومی در استان خوزستان رشد پیدا کنند که این امر حتی از تاسیس بیمارستان تخصصی و جذب اعتبارات نیز مهمتر است و لازمه آن، کار ستادی بسیار قوی میباشد.
وی عنوان کرد: بخشی از تقوا، تقوای عمومی است و بخشی از تقوای عمومی، تقوای در حوزه انجام وظیفه در حفظ امنیت جانی، بهداشتی، روحی و روانی جامعه است.
آیت الله کعبی گفت: از دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انتظار میرود در راستای یکی از مطالبات مهم رهبری گام برداشته و بر اساس قانون در قسمت ۴ بند ۲ از سیاستهای کلی سلامت با مضمون تحقق رویکرد سلامت همه جانبه و انسان سالم در همه قوانین، سیاستهای اجرایی و مقررات، ارگانهای دیگر را به تهیه پیوست سلامت برای طرحهای کلان توسعهای ملزم کند که باید ریز و عملیاتی و شامل کدهای مشخص باشد.
وی ادامه داد: سیاستهای کلی سلامت شامل اولویت پیشگیری بر درمان و عملیاتی کردن آن، روزآمد نمودن برنامههای بهداشتی و درمانی، کاهش مخاطرات با آلودگیهای تهدید کننده سلامت مبتنی بر شواهد معتبر علمی، تهیه پیوست سلامت برای طرحهای کلان توسعهای، اصلاح و تکمیل نظامهای پایش، نظارت و ارزیابی برای صیانت قانونمند از حقوق مردم و بیماران و اجرای صحیح این سیاستهای کلی است.
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: بحث سلامت روحی و روانی یکی از وظایف و مسئولیتهای پنهان حوزه کاری شما است که عدم توجه به آن، جامعه را دچار رنج میکند، چراکه مسائلی از قبیل مشکلات معیشتی، تنگناییها، ناکارآمدیها و غیر معیارمند بودن خدمات عمومی در حوزههای مختلف باعث شدهاند که مردم ناراحت باشند، به گونهای که ناراحتی عدهای در حد افسردگی و حتی بالاتر از آن بوده و سلامت روحی و روانی آنها را تهدید میکند.
آیت الله کعبی گفت: دو عنصر ایمان و امید باعث میشوند که سلامت روحی و روانی جامعه ارتقا پیدا کند و باید برای بالا بردن امید جامعه، چاره اندیشید.
وی افزود: بخشی از مطالعات در حوزه روانشناسی باید فراتر از روانشناسی در حوزه بالینی بوده و به منظور جلوگیری از اشاعه مشاورههای غیر علمی به آحاد جامعه که خود تهدید کننده سلامت روحی و روانی جامعه هستند، بایستی به روانشناسی اجتماعی و سیاسی نیز توجه ویژهای شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: بعضی از این مشاورهها در قالب فرقههای نوظهور و نحلههای مدعی عرفان در دو حوزه شرقی و غیر شرقی که همگی آنها وهابی و احمد الحسنی نبوده و معنویتهای نوپدید، ادعایی و کاذب هستند و گاه دیده شده طیف وسعی از جمعیت در حدود ۵۰ هزار نفر درگیر یک آدم شیاد هستند و در مواردی حتی به جاهای خطرناک سوق داده میشود که نباید از کنار آن به راحتی گذشت و باید به آن توجه خاص صورت گیرد.
آیت الله کعبی گفت: به عبارتی کسانی که میخواهند در امور مختلف مخصوصا در حوزه مسائل خانواده به مردم مشاوره دهند باید به شکلی از دستگاههای مربوطه نظیر وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی مجوز اخذ نمایند و در صورت تایید صلاحیت، به آنها اجازه فعالیت داده شود.
وی با اشاره به اینکه تعدادی بیکار بیسواد و باسواد در استان خوزستان زندگی میکنند و امکان اشتغال همه آنها در بخش دولتی وجود ندارد، گفت: اگر چه صنایع بالا دستی در استان باعث بالا بردن تولید ناخالص ملی شده و این یک امتیاز محسوب میشود اما متاسفانه این امر هیچ عایدی برای مردم خوزستان ندارد.
آیت الله کعبی گفت: بخشهای سلامت، بهداشت و آموزش پزشکی در حوزه جهش تولید با مشارکت مردم میتوانند مشارکت داشته باشند تا معضل مهم بیکاری حل شود که با نگاه به اقتصاد دانش بنیان در بخش خصوصی به عنوان یکی دیگر از عرصههای مهم مورد تاکید مقام معظم رهبری و ایجاد شغل، باید در راستای حل مشکل بیکاری استان حرکت کرد.
انتهای پیام
نظرات