عملیات اجرایی این پروژه بزرگ فرهنگی- مذهبی همدان به وسعت ۱۰ هکتار با پیشبینی ظرفیت ۴۰ هزار نفر بالاخره در بهمنماه سال ۱۳۹۰ آغاز شد.
در این پروژه علاوه بر مجتمعهای مذهبی، فرهنگی و تفریحی، زیرساختهای مختلف دیگری چون یادمان شهدا، باغ تفریحی، احداث مرکز درمانی، کتابخانه و ... نیز پیشبینی شده بود.
اکنون با گذشت حدود ۱۳ سال از کلنگزنی و آغاز عملیات اجرایی این پروژه که با احتساب زمان پیشنهاد طرح ساخت و تصویب آن، یک پیر پروژه حدوداً ۴۰ ساله خواهد بود، هنوز این طرح با اندک پیشرفت فیزیکی خود نیمهکاره و بلاتکلیف باقی مانده و همواره مسئولان بر تعیین تکلیف این پروژه تأکید دارند.
در حال حاضر کمبود فضا در حسینیه امام خمینی(ره) و نیازمندی این حسینیه به بازسازی، تعیین تکلیف و تکمیل پروژه مصلی بزرگ همدان را به عنوان جزئی از بیتالمال بیش از گذشته ضرورت بخشیده، ضمن اینکه عید سعید فطر و حضور پررنگ مردم در نماز عید فطر این ضرورت را دوچندان مشهود کرد.
اما اینک برای اینکه بدانیم چه تصمیمی برای تعیین تکلیف این پروژه گرفته شده و این پروژه در چه وضعیتی است، با متولیان امر به گفتوگو پرداختیم.
امیدواریم فاز نخست پروژه را سال آینده به اتمام برسانیم
در همین رابطه رئیس هیأت امناء پروژه مصلی همدان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: این پروژه به تازگی به بنده محول و واگذار شده است و در حال حاضر آماده فعال کردن عملیات اجرایی و ساختوساز آن هستیم.
حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن فاضلیان افزود: امیدواریم سال آینده موفق شویم فاز نخست این پروژه را به اتمام برسانیم و در ماه رمضان سال آینده نماز عیدفطر را در مصلی بزرگ همدان برگزار کنیم.
وی با اشاره به مشارکت خوب خیرین و کمکهای نقدی و غیرنقدی مردم در رابطه با بحث پروژه مصلی همدان گفت: یک بانوی خیر نیکاندیش همدانی در همین رابطه چندی پیش ۲۰۰ متر زمین با سند قطعی برای کمک به ساخت مصلی همدان اهدا کرد.
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان همدان همچنین با اشاره به اهداء طلا توسط برخی از بانوان خیّر برای مشارکت در ساخت و احداث پروژه مصلی همدان یادآور شد: با مشارکتهای خوب مردمی و خیرین امیدواریم با قولی که برای افتتاح فاز نخست این پروژه در سال آینده دادهایم، بتوانیم شتاب خوبی به این طرح نیمهکاره بدهیم و مطالبه چندین ساله مردم را در این زمینه محقق کنیم.
فاضلیان خاطرنشان کرد: در هفته آینده جلسهای در رابطه با پروژه مصلی با تعدادی از مهندسان و کارشناسان داریم که نتیجه این جلسه را نیز طی نشست خبری با اصحاب رسانه به سمع مردم خواهیم رساند.
اتمام مصلی بیش از ۳۰۰ میلیارد اعتبار میخواهد
نایب رئیس شورای اسلامی شهر همدان هم در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: پروژه مصلی از ابتدا توسط ستاد برگزاری نمازجمعه زیرنظر نماینده ولیفقیه در استان بوده و شهرداری نیز در فصول مختلف کمکهایی به این پروژه داشته، ضمن اینکه در یک مقطع نیز شهرداری شهر حدود ۱۵ سال پیش پیمانکار این پروژه بوده است.
حجتالاسلام والمسلمین ناصر صفریافلاکی با بیان اینکه در حال حاضر مصلی بزرگ همدان دارای پیمانکار است و شهرداری تنها به لحاظ مالی، بودجهای به آن اختصاص میدهد، افزود: در سال گذشته شورای شهر ۱۳ میلیارد تومان برای پروژه مصلی همدان تصویب کرد اما 6 ماه پیش بنا بود ۲۵ میلیارد تومان برای این پروژه در قالب یک زمین کامل اختصاص داده شود که از اختصاص آن بیاطلاع هستم.
وی همچنین از تصویب ۹ میلیارد تومان از محل اعتبارات شهرداری برای پروژه مصلی در سالجاری خبر داد و گفت: این پروژه با توجه به تورمهای موجود امسال براساس پیشبینی برای تکمیل و اتمام به بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
صفریافلاکی با اشاره به ضرورت تکمیل این پروژه نیمهکاره باقیمانده از سالهای گذشته تصریح کرد: به طور قطع این پروژه نیمهکاره با نمایی از چندین آهنپاره چشمانداز خوشایندی برای عابران، مسافران و گردشگران که طی این چند سال هر بار گذری به همدان داشتهاند و یا از این استان عبور کردهاند، ندارد و حتی برای بسیاری از مردم پیام ناکارآمدی و ضعف مدیران شهری را القا میکند.
ساخت مصلی در بهترین نقطه شهر ضروری است
وی با اشاره به اینکه برای ساخت مصلی توجه و پیشبینی به فضاها و زیرساختهای مختلف آن برای استفاده در تمام طول سال از جمله پارکینگ، کتابخانه، نمایشگاه، بازار دائمی و سایر موارد با افق چشمانداز بلندمدت با دسترسی آسان و در بهترین نقطه شهر ضروری است، خاطرنشان کرد: جانمایی پروژه مصلی از ابتدا اشتباه بوده و به موضوع موقعیت دسترسی آسان و زیرساختهای مختلف آن از جمله زیرساختهای فرهنگی، راه، وضعیت ترافیکی، بازار دائمی، نمایشگاه و ... در این فضا توجه نشده است.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر همدان افزود: در پروژه مصلی فعلی امروز بحث پارکینگ به علت کمبود فضا به نظر میرسد موجب معضلات بسیاری بعد از تکمیل طرح باشد.
وی گفت: پروژه مصلی در بالای تپه به طور قطع تاحدودی برای بسیاری دسترسی به آن آسان نبوده و تردد به آنجا برای بسیاری از اقشار به ویژه افراد سالخورده سخت است، ضمن اینکه در بالای تپه امکان امتداد و توسعه پروژه وجود ندارد.
پیشنهاد محلهایی برای جانمایی مصلی
صفریافلاکی با بیان اینکه این طرح در موقعیت بهتری میتوانست جانمایی شود و از تپه مصلی برای کاربری دیگری از جمله گردشگری و تفریحی استفاده میشد، یادآور شد: کوی مفتح- قانتور همدان و یا دانشگاه بوعلی از جمله مواردی بود که در جانمایی پروژه مصلی میتوانست مورد توجه واقع شود.
وی با بیان اینکه از نظر بنده دانشگاه بوعلی از نظر دسترسی آسان موقعیت مناسبی برای احداث چنین پروژهای بوده البته باید نظر اهل فن را نیز در این رابطه جویا شد، ادامه داد: مرکز شهر همدان در آینده با این توسعههای جدیدی که در حال اتفاق است، در حال حاضر از سمت شمال و شمال شرق در حال توسعه بوده و امروز به عنوان محله کوی مفتح میتواند باشد ضمن اینکه در کوی مفتح- قانتور همدان زمینهای بسیار مناسبی برای احداث پروژهای چون پروژه فرهنگی- مذهبی مصلی وجود دارد. امروز در این منطقه در یک مثلثی در ورودی شهر شهرداری دارای پروژههای بزرگی بوده که این پروژهها در دست مطالعه هستند.
این عضو شورا ادامه داد: در کوی مفتح- قانتور همدان دارای ۵۰ هکتار پهنه هستیم و این امکان وجود دارد که در این پهنه ۵۰ هکتاری فضاهای مناسبی را برای احداث مصلی پیشبینی کرد و درنظر گرفت و این منطقه میتواند جانمایی مناسبی برای احداث مصلی از نظر فضا و دسترسی آسان باشد.
وی گفت: اگر در نقشه تفصیلی نیز ملاحظه کنید با توجه به شهرکهایی که در این منطقه در حال ایجاد است، این منطقه در مرکز شهر واقع شده و در بحث شهرسازی باید به چنین مواردی توجه ویژه شود.
صفریافلاکی ادامه داد: در شورا در این منطقه بازار بزرگی با معماری فاخر ایرانی- اسلامی با محوریت مسجد مانند نقشجهان اصفهان به عنوان برند همدان طراحی و تصویب کردیم که شهرداری عملاً پیگیری نکرد و نگذاشتند از این طرح در کمیته فنی دفاع کنیم.
وی افزود: در همدان تاکنون موردی از اثر و سبک معماری فاخر دوره انقلاب اسلامی در بحث شهرسازی که به عنوان هویت اسلامی ما باشد، تولید نشده و توجه ویژه نسبت به این امر ضروری است. امروز بهترین جایی که میتواند هویت اسلامی هر شهر را نشان دهد و بیشتر مورد توجه و استفاده است، اماکن مذهبی است.
صفریافلاکی یادآور شد: پهنه ۵۰ هکتار کوی مفتح- قانتور از سه طرف به بلوار منتهی شده و دارای دسترسی آسان و امتداد و توسعه است و میتوان در تمام طول سال در کنار مصلی استفاده چندمنظوره از فضای آن در زمینههای مختلف از جمله نمایشگاه و بازار دائمی داشت ضمن اینکه همدان با وجود پیشینه و قدمت بالا در زمینه چرمسازی و سفال فاقد راستهبازارهایی چون راسته بازار چرم و سفال، محصولات طبی و طب سنتی است و در اینجانمایی میتوان به چنین مواردی در این معماری فاخر توجه ویژه داشت.
وی اظهار کرد: ادعا داریم شهر فرهنگی و قطب فرهنگی غرب کشور هستیم اما راستهبازار کتاب همدان کجاست؟ بیشترین اطباء طب سنتی در استان همدان است اما راستهبازار اطباء سنتی کجاست؟ ادعا داریم همدان شهر بوعلیسیناست اما راستهبازار محصولات پزشکی همدان کجاست؟ این موارد را در همان پهنه ۵۰ هکتاری با ایجاد مصلی و بازار بزرگ با معماری و سبک ایرانی- اسلامی با فضاهای لازم میتوان محقق کرد.
صفریافلاکی تصریح کرد: اگر میخواهیم اثر فاخر با معماری اسلامی که هویت اسلامی داشته باشد را خلق کنیم و این اثر ماندگار شده و بسیار دیده شود، پهنه ۵۰ هکتاری فوق بهترین ظرفیت را برای اجرای چنین پروژه فاخر مذهبی و فرهنگی و نیز احداث بازار بزرگ دائمی با معماری سبک ایرانی- اسلامی دوره انقلاب اسلامی دارد تا مسافران به راحتی در آنجا توقف کرده و از مصلی و فضاهای مختلف آن از جمله نمایشگاه، کتابخانه، بازار دائمی، پارکینگ و فضای سبز آن بهرهمند شوند، ضمن اینکه در ایام اربعین هم چنین طرحی میتواند مردم را در خود جای دهد و ظرفیت لازم را داشته باشد.
وی ادامه داد: در کجای ورودیهای شهر همدان اثری فاخر داریم که هویت مذهبی و دارالمؤمنین بودن همدان را به رخ مسافران بکشیم؟ هیچ کجا را نداریم. در این ۵۰ هکتار میتوان چنین هویت اسلامی و چنین اثر فاخر را شامل یک مصلی چندمنظوره همراه با بازار بزرگ با معماری اسلامی با محوریت یک مسجد و مصلی خلق کرد و در این موقعیت شهر مورد استفاده همه مردم، مسافران و گردشگران باشد.
در شرایطی هستیم که باید پروژه مصلی را ادامه دهیم
نماینده ولیفقیه در استان همدان نیز در ۲۲ فروردین در خطبههای نمازعید فطر در حسینیه امام خمینی(ره) شهر همدان، با اشاره به اینکه پروژه مصلی از دهه ۶۰ آغاز و کلنگزنی شده و در دهه ۸۰ مبالغ فراوانی از بیتالمال برای آن هزینه شده و کار تاحدودی پیش رفته است، اظهار کرد: در شرایطی هستیم که باید پروژه را ادامه دهیم در غیر این صورت مبالغی که از محل بیتالمال برای مصلی هزینه کردهایم، هدر میرود و پروژه آسیب خواهد دید.
آیتالله حبیبالله شعبانی موثقی ادامه داد: اگر ابتدای به ساکن بود شاید در شرایط فعلی ضرورتی به ادامه پروژه نبود و تدبیر دیگری برای پروژه میتوانستیم بیندیشیم اما در یک شرایطی قرار گرفتیم که مصلی نیمهکاره است و باید این پروژه با همت و همراهی مسئولان، استانداری، راه و شهرسازی، شورا و شهرداری شهر تکمیل شود و به پایان برسد.
وی گفت: متأسفانه حسینیه امام(ره) با ظرفیت ۱۰ تا ۱۵ هزار نفری دیگر پاسخگوی نمازگزاران نیست و برای برپایی نماز با مشکل مواجه هستیم به طوریکه در روز قدس ضرورت ایجاد مصلی به علت جمعیت زیاد در حسینیه، بیشتر احساس شد.
نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه همدان همچنین در خطبههای عبادی-سیاسی نماز جمعه پنجم آبانماه سال گذشته در جمع نمازگزاران گفت: مصلی همدان جزء بیتالمال بوده و باید این پروژه توسط مسئولان هر چه سریعتر تعیین تکلیف شود.
راهکارهای تکمیل مصلی را به مسئولان گفتهایم
وی اظهار کرد: احداث و تکمیل پروژه مصلی همدان دارای راهکار بوده و این راهکارها را به مسئولان گفتهایم و تنها همت آنها را می طلبد، ضمن اینکه کمک خیرین و مردم نیز در این رابطه از نقش مؤثری برخوردار خواهد بود. در ضمن در حال حاضر حسینیه امام(ره) همدان نیازمند بازسازی است و اگر بازسازی نشود، شرایط مناسبی ندارد.
به گزارش ایسنا، پروژه مصلی بزرگ همدان در سال ۸۵ برای احداث به اعتباری افزون بر ۱۰۰ میلیارد تومان نیاز داشت، حال این پروژه با گذشت سالها و با افزایش تورم بنا به گفته نایب رئیس شورای اسلامی شهر همدان، به اعتباری افزون بر ۳۰۰ میلیارد تومان نیاز دارد و با چنین اوصافی تسریع در روند و شتاب این پروژه ضروری خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات