به گزارش ایسنا، «اداره خودمختار» کردهای سوریه از زمان تأسیس در سال ۲۰۱۳ برای نشان دادن خودش به عنوان یک واقعیت در بخش شمال شرق این کشور تلاش میکند. کردهای سوریه با تشکیل نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) به عنوان شاخه نظامی خود با حمایت آمریکا در سال ۲۰۱۵ و تشکیل ائتلاف نظامی به ریاست یگانهای مدافع خلق کرد با الحاق تشکلات نظامی کوچکی از اعراب و مسیحیها اداره خودمختار خود را تقویت کردند و همین مساله به آنها اجازه داد تا مناطق تحت سیطره خود را به سمت مناطق و استانهایی گسترش دهند که عشایر در آنجا بیشتر سکونت دارند.
این نیروها بعد از گذشت پنج سال از تشکیل آن و با حمایت کامل آمریکا توانستند کنترل یک سوم مساحت سوریه را در دست بگیرند و یک نظام اداری را برای اداره این مساحت و گسترش آن در الحسکه، کوبانی و عفرین به نام «اداره خودمختار شمال شرق سوریه» تشکیل دهند. نام این تجربه در سال ۲۰۱۶ به «فدرال شمال شرق سوریه» با برگزاری انتخابات شهرداری تغییر یافت اما هیاهوی کردها به دلیل فشارهای محلی و منطقهای و اتهامات درباره تلاش آنها برای استقلال فرونشست.
با این حال در اوایل سال میلادی جاری کردهای سوریه یک ساختار اداری جدید را از طریق متحد کردن تمام مناطق تحت کنترل خود تحت عنوان «اقلیم شمال شرق سوریه» و تدوین قانون اساسی با عنوان «قرارداد اجتماعی» اعلام کردند. این در واقع تلاشی برای نسخه برداری از تجربه اقلیم کردستان عراق و تبدیل آن به یک واقعیت است.
طبق گزارش المیادین، این اقدام که بدون حمایت آمریکا به دلیل حساس بودن این پرونده برای ترکیه انجام شد، با تشکیل «کمیته عالی انتخابات» و «دادگاه قانون اساسی» برای حمایت از قانون اساسی و مشخص کردن موعدی برای انتخابات شورای محلی در اواخر ماه مه همزمان بود که با مخالفت گروههای سیاسی مخالف سوری مواجه شد. آنها این اقدام را در راستای تلاش برای جدایی و استقلال دانستند.
در مقابل دمشق از نظر سیاسی و رسانهای این مساله را نادیده گرفت چرا که اساسا قسد را نیروهای جداییطلب میداند. با اینکه آمریکا در رویکرد جدید کردها از آنها حمایت نکرد اما مانع اجرای طرح آنها نشد. شاید کردهای سوریه از طریق این طرح به دنبال تحقق ۲ مساله هستند. مساله اول یک تلاش سیاسی از طریق اجرای طرح انتخابات و تلاش برای فشار آوردن جهت شرکت دادن کردها در مذاکرات و کنفرانسهای ویژه حل و فصل سوریه و مساله دوم تحمیل کردن یک واقعیت سیاسی از طریق تقویت شکل و ساختار اداری مناطق تحت سیطره خود با هدف تقویت موضع خود در مذاکرات با دمشق است.
این تغییرات که همراه با انتخابات است از نظر محلی و بینالمللی به ویژه در سایه نزدیکی روابط آمریکا و ترکیه به رسمیت شناخته نشده است. نزدیکی روابط آمریکا و ترکیه اخیرا منجر به پیوستن سوئد به ناتو در ازای موافقت آمریکا با معامله فروش اف ۱۶ به آنکارا شد. ترکیه تاکید کرده قصد دارد ایجاد کمربند امنیتی در سوریه و عراق را در تابستان ازسر بگیرد. برای همین به نظر میرسد که این اقدام کردها در واقع برای فشار بر واشنگتن و برهم زدن روابط آمریکا با همپیمانان ترکیهای این کشور باشد.
در این راستا فرید سعدون، پژوهشگر کرد گفت: اداره خودمختار از زمان تأسیس طرح خاص خود را داشته است و طرحها و ایدئولوژی خود را بدون فکر کردن به عواقب اجرا میکند. اقدامات اداره خودمختار کردها از زمان تاسیس با مخالفت احزاب شورای میهنی کرد یا حتی دولت سوریه و عدم مشارکت یا عدم به رسمیت شناختن انتخابات این اداره مواجه شده است. اداره خودمختار کردها انتخابات خود را صرف نظر از اینکه شفاف یا غیر شفاف باشد یا اینکه تحت نظارت باشد، برگزار میکند. کردها صرف نظر از خطراتی که ممکن است از سوی طرف مقابل وجود داشته باشد و صرف نظر از همه این مسائل طرحهای خود را اجرا میکنند. این انتخابات نخستین انتخابات در این منطقه نیست و قبلا نیز انتخابات مشابه برگزار شده است.
وی افزود: موضوع مهم برای کردها تشکیل شوراهای محلی و شورای قانونگذاری و پیگیری برنامههایشان است.
به نظر میرسد که اداره خودمختار کردها برای بهرهبرداری سیاسی و داخلی از روابط خود با آمریکاییها و غرب و حضور ائتلاف بینالمللی در مناطق تحت سیطره کردها در سوریه از طریق اجرای نظام اقلیمها و مطرح کردن خود یا نظام حکمرانی خود به عنوان یک نظام جایگزین دولت سوریه یا نظام اداره محلی رسمی در سوریه تلاش میکند اما تمام شرایط نشان میدهد که در سایه مخالفت شدید ترکیه با این پروژه و غیرمنطقی بودن توقف حمایت غرب و ناتو از آنکارا در مقابل قسد و طرح آن در سوریه و حضور روسیه که با اقدامات کردها در شمال شرق این کشور مخالفت است، کردها نمیتوانند طرحهایشان را پیش ببرند.
انتهای پیام
نظرات