• سه‌شنبه / ۲۱ فروردین ۱۴۰۳ / ۰۷:۰۷
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1403012110771
  • خبرنگار : 50604

سنت‌های شیرین سیستانی‌های مقیم گلستان در عید فطر

سنت‌های شیرین سیستانی‌های مقیم گلستان در عید فطر

ایسنا/گلستان پژوهشگر و تاریخ‌نگار سیستانی با اشاره به سنت‌های سیستانی‌های مقیم گلستان در عید فطر گفت: عید فطر از مهمترین اعیاد مذهبی مسلمانان است که در هر منطقه‌ای با آداب و رسوم خاص خود برگزار می‌شود.

محمد آذری در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه سیستانی‌ها سه روز قبل از فرا رسیدن عید فطر به نظافت و خانه تکانی می‌پردازند و لباس‌های جدید تهیه می‌کنند، اظهار کرد: در شب عید فطر مراسم حنابندان در میان زنان بلوچ برگزار شده و زنان و دختران بلوچ با حنای محلی دستان خود را با طرح‌های بسیار ظریف و زیبا آذین می‌بندند.

وی با اشاره به اینکه یکی از آداب و رسوم سیستانی‌ها به ویژه در روستاها قبل از فرارسیدن عید فطر آماده‌سازی خمیر توسط زنان برای پخت نان با تنور هیزمی و کلوچه خرمایی محلی است، گفت: در روز عید نیز سفره در بسیاری از خانه‌ها پهن و از دوستان، ‌فامیل و نیازمندان با کلوچه و چای پذیرایی می‌شود.

پخت «چلبک» و «قلیقی»

پژوهشگر و تاریخ‌نگار سیستانی در مورد اجزای سفره عید گفت: سیستانی‌ها در تمامی اعیاد و جشن‌ها شیرینی و نان‌های سنتی تهیه می‌کنند که برخی مانند نان برکت یا نان سال ویژه عید نوروز است و برخی مثل چَلبک ‌و قِلیقی ‌در بیشتر جشن‌ها و از جمله عید فطر تهیه می‌شود.

مدیر بنیاد نیمروز سیستانی‌ها ادامه داد: نخستین کار سیستانی‌های گلستان در روز عید فطر، همانند سایر مسلمانان پرداختن زکات فطریه است و از زمان‌های قدیم رسم بر این بوده که روز عید زکات فطریه را قبل از برآمدن خورشید به دست خانواده‌های نیازمند برسانند.

سنت‌های شیرین سیستانی‌های مقیم گلستان در عید فطر

سنت قربانی کردن در روز عید فطر

وی با اشاره به اینکه پس از پایان نماز عید فطر، زمان دیده‌بوسی و تبریک فرا می‌رسد، افزود: نمازگزاران با در آغوش کشیدن یکدیگر، این عید بزرگ مسلمین را به یکدیگر تبریک و تهنیت می‌گویند و اگر سبب رنجش کسی شده باشند، طلب بخشش و حلالیت می‌کنند، همچنین قربانی کردن دام یا یک مرغ زنده در بین مردم دراین روز از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

آذری با توضیح اینکه مردم این منطقه اعتقاد خاصی به قربانی‌کردن دارند و هرکس براساس توان مالی خود حتی با قربانی کردن یک مرغ زنده در این راستا قدمی برمی‌دارد، گفت: سیستانی‌ها معتقدند بعد از یک ماه بندگی و تطهیر در درگاه الهی باید با ریختن خون، این مهمانی را به پایان برد تا از شر شیطان و هواهای نفسانی دور ماند.

پژوهشگر و تاریخ‌نگار سیستانی با توجه به جایگاه ریش سفیدی و شال مردمداری(یا همان مراسم آشتی کنان که توسط بزرگان فامیل انجام می شده , نقش مهمی در همدلی مردم داشته است) تأکید کرد: یکی دیگر از سنت‌های خوب قوم سیستانی صله رحم و رفتن به دیدار یکدیگر و برقراری صلح و دوستی بین افرادی است که با هم کدورت دارند.

سنت‌های شیرین سیستانی‌های مقیم گلستان در عید فطر

کیسه برکت رسم زیبای سیستانی‌های گلستان

وی از «کیسه برکت» به عنوان یکی از رسوم زیبای سیستانی‌ها در عید فطر و به‌ویژه در مناطق روستایی نام برد و افزود: بزرگان کیسه‌ای به نام کیسه برکت دوخته و نذورات، فطریه و کفاره مردم را جمع‌آوری می‌کنند و در اولین فرصت آن‌ها را میان فقرا و نیازمندان توزیع می‌کنند.

مدیر بنیاد نیمروز سیستانی‌ها، فرستادن عیدی از سوی خانواده داماد برای عروس خود را از دیگر رسم‌های سیستانی‌ها برشمرد و گفت: در روز عید فطر سیستانی‌ها کسب و کار خود را تعطیل می‌کنند و به دیدار بزرگان‌ فامیل، دوستان و آشنایان خود ‌می‌روند.

آذری ادامه داد: در روز عید فطر کودکان عیدی می‌گیرند و بزرگترها کدورت‌ها را کنار گذاشته و اوقات خوشی را در کنار هم سپری می‌کنند. همچنین به عیادت بیماران می‌روند و اگر خانواده‌ای عزیزی را از دست داده باشد، به دیدارشان ‌می‌روند و به آن‌ها دلداری می‌دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha