به گزارش ایسنا، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر طی روزهای گذشته دیدارها و گفتوگوهای تلفنی با مقامات عربی داشت که طی آن درباره جنگ و آینده نوار غزه بعد از جنگ و سناریوهای مربوط به اداره غزه و امکان تشکیل نیروی عربی مشترک صحبت کرد.
وی دوشنبه به امان سفر و با عبدالله دوم، پادشاه اردن دیدار کرد. وی همچنین تماس تلفنی با محمد بن زاید، رئیس امارات برقرار کرد و درباره وضعیت غزه با وی صحبت کرد. همچنین محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تماس تلفنی از آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دریافت کرد که طی آن درباره تحولات و آینده نوار غزه بعد از جنگ صحبت کردند. عباس کامل، مدیر سازمان اطلاعات مصر اخیرا با رونن بار، رئیس شین بت دیدار کرد.
به گفته منابع مصری محور تمام این تماسها و دیدارها موضوع آینده نوار غزه و طرحهای مربوط به تشکیل نیروی عربی مشترک یا اداره نوار غزه توسط مصر بود، اما مصر و کشورهای عربی با این طرحها مخالفت کردهاند.
یک منبع مصری به العربی الجدید گفت: قاهره به طور قاطع با مشارکت در نیروی عربی مشترک برای اداره نوار غزه مخالفت کرده است. قاهره همچنین مخالف این است که یک طرف غیر فلسطینی مسؤولیت اداره نوار غزه را بر عهده بگیرد.
به گفته این منبع مسالهای که کشورهای عربی روی آن توافق دارند این است که هیچگونه آمادگی برای مشارکت در بازسازی غزه جز در چارچوب یک راه حل سیاسی فراگیر برای نزاع فلسطین و رژیم صهیونیستی و به رسمیت شناختن کشور فلسطین قبل از مذاکره و عقب نشینی کامل نیروهای صهیونیست از غزه ندارند.
یک منبع مصری سهشنبه اعلام کرد تمام صحبتی که درباره امکان اداره نوار غزه توسط مصر مثل سال ۱۹۶۷ میشود سناریوها و افکار غربی است که نمیتوان آن را اجرا کرد. موضع رسمی مصر در این راستا واضح است و به صورت قاطع با مداخله در نوار غزه مخالف است چرا که این مساله به معنای تجاوز به اراضی بیگانه است و امکان تشکیل کشور مستقل دارای حاکمیت فلسطین را تهدید میکند. مصر میتواند نقشهای دیگری برای کمک به پایان جنگ غزه و آغاز مرحله جدید بازسازی و مشارکت در آموزش کادر فلسطینی برای اداره امنیت در غزه بعد از مشورت با گروههای سیاسی فلسطینی داشته باشد.
باسم نعیم، مسؤول اداره سیاسی جنبش حماس در غزه درباره اینکه آیا موضوع اداره نوار غزه توسط مصر مطرح شده است یا خیر گفت: این موضوع به هیچ وجه مطرح نشده است. موضع منطقهای تغییر زیادی نداشته است و این کشورها برای توقف جنگ غزه فشار کافی نیاوردند.
حسین هریدی، معاون سابق وزیر خارجه مصر گفت: این کشور هرگز قبول نمیکند که اداره نوار غزه را بر عهده بگیرد. مصر کاملا با تحمیل هرگونه ادارهای در غزه بدون مشورت با تمام طرفهای فلسطینی مخالف است.
عبدالله الاشعل، معاون سابق وزیر خارجه مصر نیز گفت: اسرائیل میخواهد طرفی مسؤولیت اداره نوار غزه را بر عهده بگیرد که جزو حماس نباشد. در واقع اسرائیل به دنبال نابودی کامل حماس است تا بتواند طرح صهیونیسم را اجرا کند؛ طرحی که بر مبنای اخراج تمام فلسطینیها و کشاندن یهودیان جهان به اراضی آنها است. مقاومت فلسطین هرگز چنین طرحی را قبول نخواهد کرد.
مختار الغباشی، معاون رئیس مرکز پژوهشهای سیاسی عربی نیز گفت: موضوع اداره نوار غزه توسط مصر اخیرا از سوی اسرائیل و برخی طرفها مطرح شده است. اما در حال حاضر محال است چرا که مقاومت فلسطین واقعیت مشخصی را در غزه تحمیل کرده است که نادیده گرفتن آن دشوار است.
محمد سید احمد، استاد علوم اجتماعی و سیاسی گفت: اجرای طرح اداره نوار غزه توسط مصر بسیار دشوار است چرا که این طرح به این معنا است که مصر شریک دشمن صهیونیستی در جنگ غزه است. برای همین مصر به طور کامل و قاطع با این طرح مخالفت میکند چرا که وضعیت بسیار دشوار است. دشمن صهیونیستی در وضعیت بسیار دشواری در غزه است و پیروز نشده است. برای همین معلوم نیست که بتواند بعد از جنگ غزه خواستههای خود را تحمیل کند چرا که مقاومت فلسطین همچنان به پایداری ادامه میدهد و تلفات سنگینی را به دشمن وارد میکند.
عمار فاید، پژوهشگر علوم سیاسی و روابط بینالمللی نیز گفت: از مصر، عربستان، آمریکا و ترکیه خواستهاند در آینده نوار غزه نقش داشته باشند اما این کشورها میگویند این سناریو به این شکل مفید نیست. مصر میگوید این سناریو موفق نخواهد شد. آمریکاییها نیز خواهان اداره نوار غزه توسط تشکیلات خودگردان فلسطین هستند و بر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر ژیم صهیونیستی در این راستا فشار میآورند.
انتهای پیام
نظرات