• چهارشنبه / ۸ فروردین ۱۴۰۳ / ۰۹:۴۲
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403010803327
  • خبرنگار : 50037

از سفال تا پالوده لالجین، شهر شماره یک استان همدان

از سفال تا پالوده  لالجین، شهر شماره یک استان همدان

ایسنا/همدان اینجا آب و خاک و رنگ ها با دستان جادویی استادان هنر آفرین در اوج زیبایی غوغا کرده‌اند،اینجا بوی عطر گِل خاک رس گویی تک تک سلول‌های وجودت را برای استشمام این عطر بهشتی حریص تر می‌کند.

اینجا رنگ های لاجوردی و فیروزه‌ای  و  صدای چرخ های سفال گری  کارگاه‌ها و  ظروف زیبای تازه از کوره بیرون آمده، همه و همه گویی آهنگ و سمفونی زندگی را با هم  می‌سرایند. 

لالجین یکی از شناخته‌شده‌ترین جاذبه‌های گردشگری شهرستان بهار بوده که هنر ارزشمند سفال گری آن با نقش و نگارهای لاجوردی و آبی فیروزه‌ای سفال‌های میناکاری شده آن نگاه هر بیننده‌ای را خیره به خود می‌کند آنقدر که اگر ساعت ها در تک تک کارگاه های سفال گری این شهر جهانی سفال  بچرخی و این همه زیبایی را  با شوق و  لذت بنگری خسته نخواهی شد.

لالجین، شهر شهره به گِل و سفال  شهر کوچکی است که به واسطه صنعت سفالگری خود آوازه جهانی دارد و کارگاه های سفال گری و فروشگاه های سفال آن  یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری این شهر جهانی به شمار می رود.

آثار هنری بی همتای سفال و سرامیک این شهر  که دارای سابقه ای  بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ ساله است  سبب شده تا لالِجین در سال ۲۰۱۶ میلادی، نامزدِ ثبت «شهر خلاق» در یونسکو شود.

اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۵ بود که این شهر کوچک ۲۰ هزار نفری با صنعت سفال گری زیبا و جادویی خود به‌عنوان شهر جهانی سفال انتخاب شد.

در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ واحد تولیدی و فروش سفال و سرامیک در این شهر فعالیت دارد ،کار سفال در این شهر آنقدر مرسوم است که بیشتر  مردم این شهر در حال تولید، تکمیل و فروش و صادرات  سفال هستند و  اقتصاد مردم این شهر بر پایه چرخ سفال‌گری می‌چرخد.

شهر لالجین از نظر اقتصادی به عنوان شهر شماره یک استان بوده و در این بخش بیکاری معنا ندارد و با توجه به پتانسیل‌های موجود آن همه دارای شغل هستند.

مسئول نمایندگی میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهر لالجین  در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: لالجین از مراکز عمده ساخت سفال و سرامیک ایران و جهان به‌ شمار می‌رود و محصولات هنرمندان آن علاوه بر شهرهای دور و نزدیک ایران به بسیاری از کشورهای دیگر صادر می‌شود و بخش اعظمی از جمعیت شهر لالجین به پیشه سفالگری، سرامیک‌کاری و شغل های وابسته همچون نقاشی سفالینه‌ها، بسته‌بندی و خرید و فروش محصولات سفالین اشتغال دارند.

مصطفی پاشایی اظهار کرد:ذثبت جهانی لالجین به عنوان شهر سفال ایران در سال ۹۵ از نقش مؤثری در اشتغال پایدار منطقه و جذب گردشگر دوچندان و شناساندن هر بیشتر هنر سفال این‌ شهر به جهانیان برخوردار بوده است.

وی افزود: تولیدات سفال شهر لالجین علاوه بر داخل کشور به سایر کشورهای خارجی مختلف از جمله هلند صادر می‌شود و بیشترین تولیدات صادرات سفال لالجین به کشور عراق اختصاص دارد.

پاشایی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر در شهر لالجین به عنوان شهر بدون بیکار ۱۳۵۰ واحد کارگاهی و خانگی سفالگری دارای فعالیت بوده که به تناسب فصول سال اشتغال مناسبی را برای لالجینی‌ها ایجاد کرده است.

وی با بیان اینکه افزون بر ۵۰۰۰ نفر از جمعیت  شهر لالجین در بحث صنعت سفالگری دارای فعالیت بوده و اشتغال دارند، خاطرنشان کرد: در فصول بهار و تابستان به واسطه کشاورزی بودن منطقه اشتغال شهروندان لالجین به حرفه سفالگری به نسبت پاییز و زمستان کمتر بوده و میزان اشتغال سفالگری منطقه دارای تغّیر است.

به گزارش ایسنا ؛علاوه بر صنعت سفال گری ،بافت سنتی و تاریخی لاجین، مسجد جامع لالجین، پل تاریخی مهاجران نیز از جاذبه‌ها آثار تاریخی و اماکن دیدنی این شهر می توان  برشمرد.

در کنار جاذبه های تاریخی و اماکن دیدنی، دیزی لالجین به‌قدری معروف است که هر گردشگری که به این شهر جهانی سفال  می‌آید حداقل یک بار باید طعم آن را امتحان کند، علاوه بر اینکه سفال‌گری هنر پیشینیان مردمان این شهر است، اما تهیه دیزی‌های خوش رنگ‌ولعاب هم از قدیم‌الایام جزو هنرمندی‌های مردم خون‌گرم این منطقه بوده است و دیزی‌های خوش‌عطر و لذیذ لالجین توانسته مسافران و گردشگران زیادی را به این شهر جذب کند و طعم بی‌نظیر آن خاطره‌ای شیرین   برای گردشگران برجای بگذارد ضمن اینکه هر مسافر و گردشگر در لالجین  می‌تواند دیگر غذاهای محلی از جمله  آش برنج، آش اماج، آش هویج و جو، آش خشکبار و آش کاچی  که از معروف‌ترین غذاهای محلی استان همدان هستند را در شهر جهانی سفال تجربه کند.

علاوه بر آن پالوده لالجین یکی از نوشیدنی های منحصر به فرد این شهر بوده که با شماره ۲۰۳۸ در سال ۹۸  به عنوان میراث فرهنگی ناملموس در لیست آثار ملی ایران ثبت  شده است.

شربت پالوده را زنان لالجینی در منازل خود تولید می‌کنند و در بیشتر مراسم‌های شادی و جشن‌ها از آن استفاده می‌شود و
بانوان این شهر برای همسران خود که در کارگاه‌های تولید سفال مشغول به کار هستند نیز این نوشیدنی را سرو می‌کنند.

این نوشیدنی در هیچ ‌جای استان همدان به جز لالجین وجود ندارد بنابراین مختص این منطقه است، از طرف دیگر نوشیدنی خانگی است که صفر تا صد مراحل تهیه آن را کدبانوهای این شهر به روش سنتی و ساده انجام می‌دهند و همین باعث منحصربفرد بودنش شده است.

امروزه گردشگری غذا در کنار گردشگری‌ جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و مذهبی از اهمیت زیادی برخوردار است و یکی از اهداف ثبت غذاها نیز همین مسئله است بنابراین پالوده لالجین می‌تواند برای گردشگران  غذا جذابیت داشته باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha