گردشگردی و جهانگردی از متنوع ترین صنعت ها در سراسر دنیا است. اولین کاری که باید کرد انتخاب مقصد است. همه ما میخواهیم از سفر لذت ببریم، پس باید با توجه به علایق و البته بودجه، مقصد سفرمان را انتخاب کنیم. مشخص کردن هدف میتواند ادامه راه را برایمان آسان کند. شهرها و کشورهای زیادی میتوانند مقصد سفر ما باشند اما مسلماً همه آنها مناسب ایام نوروز و علایق ما نیستند.
در بسیاری از شهرها و کشورها این صنعت با رشد چشمگیر خود باعث رونق بسیار و اشتغالزایی فراوان شده است. نوروز بهعنوان یک جشن قدیمی و کهن، توسط یونسکو، سازمان علمی-فرهنگی سازمان ملل، به ثبتِ جهانی رسیده است.
با توجه به اینکه با آمدن عید نوروز تعطیلات رسمی قابل ملاحظه ای در تقویم ایران زمین رقم خورده بسیاری از مردم و خانوادهها با توجه به بودجه و زمان خود ، برای سفر و تفریح برنامه هایی خواهند داشت که ممکن هست چند روز ،چند ساعت و یا حتی چند هفته به طول بیانجامد.
همزمان با فرا رسیدن نوروز و بهار دل انگیز طبیعت،نگاه به تعدادی از مراکز تاریخی و گردشگردی دست ورامین می اندازیم.
برج علاءالدوله
از جاذبه های توریستی تاریخی ورامین است که تاریخ اتمام ساخت این برج که بیش از 750 سال قدمت دارد به سال 688 هجری قمری، همزمان با اواخر سلطنت ارغون خان باز می گردد.
برج علاءدوله ورامین که از آن با عنوان برج علاءالدین نیز یاد می شود یک بنای تاریخی و باستانی مربوط به دوره ایلخانیان در اواخر قرن هفتم هجری قمری می باشد که در مرکز شهر ورامین، در شمال مسجد جامع ورامین و درضلع جنوب شرقی میدان اصلی ورامین واقع شده است. این برج مدفن حسن علاءالدوله، حاکم وقت ری است. شایان ذکر است که او معلم نیز بوده است. بر اساس آنچه در کتیبه ذکر شده، حسن علاءدوله در چهارم صفر 675 قمری در گذشت.
مسجد جامع ورامین
یکی از بناهای تاریخی ارزشمند ایران هست که در دوره ایلخانی ساخته شده. اگر به تاریخ هنر و معماری علاقه داشته باشید، حتما تا حالا بارها و بارها اسم مسجد جامع ورامین رو به عنوان یکی از بهترین نمونه های مساجد ۴ ایوانی ایران شنیدید. ساجد چهار ایوانی درواقع نسخه کامل تر شده مساجد تک ایوانی و دو ایوانی هستند.
این مسجد هم از نظر ایوان ها و هم از نظر ساختمان عظیم و گنبد عالی آجری اهمیت دارد. همچنین، بهواسطه تزیینات فراوان، کاشیکاریهای معرق، گچبری، کتیبههای تاریخی و انواع خطوط مختلف جزو آثار مهم هنری ایران محسوب میشود.
آرامگاه امامزاده یحیی
یکی از جاذبه های مذهبی شهرستان ورامین است که در جنوب شرقی این شهرستان و در محله ی کهنه گل واقع شده است. بنای این آرامگاه در سال 707 هجری قمری احداث شده است. مقبره دارای گنبد بزرگ آجری است و در بدنه اش هشت دریچه ی مشبک ساخته شده است. صحن بنا به شکل برج، دارای چهار کنج تاق نما می باشد. در قسمت پایین دیواره ی صحن گچبریهایی وجود دارد و در پایین آن ها نیز کاشی های بزرگ و زیبایی با جلای فلزی استفاده شده است.
قلعه کاظمآباد
مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان ورامین، شرق جاده اصلی پیشوا به قلعه بلند واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۴۳۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اب انبار قلعه بلند
از آثار تاریخی روستای قلعه بلند ورامین استان تهران می توان به بقایای قلعه باستانی خشتی گلی مربوط به دوران صفوی اشاره کرد که ملک مزبور در مالکیت طایفه نقویان است.
تالاب بند علیخان
در ۳۵ کیلومتری جنوب شهرستان ورامین و در منطقه حفاظتشده کویر مرکزی قرار دارد. تالاب بند علیخان زیستگاه و محل زمستانگذرانی پرندگانی همچون اردکهای سرسبز، خوتکا، غازها، آبچلیکهای پاسبز و پاسرخ و فیلوش است. تالاب بندعلیخان تنها تالاب استان تهران است که وسعتی بالغ بر ۲۵ هزار هکتار دارد. این تالاب به عنوان یکی از اکوسیستمهای ارزشمند شهرستان ورامین شناخته میشود. این تالاب فصلی در فصول گرم سال بهصورت باتلاق درمیآید و گاهی خشک میشود، اما در پاییز و زمستان، مملو از آب است و پرندگان مهاجر را به سوی خود جذب میکند.
پارک ملی کویر ورامین
پارک ملی کویر نمونهای از اکوسیستمهای خشک و بیابانی است که مقدار باران ناچیز آن، اجازهٔ فعالیتهای کشاورزی را نمیدهد، ولی امکان رشد و گسترش پارهای از گیاهان را دارد و به همین دلیل زیست برخی از جانوران در آن مقدور است. از همین رو، این پارک دارای مجموعهٔ گیاهی و جانوری ویژهای است که به طور شگفتآوری با منابع ناچیز و محدودیتهای زیستی محیط خود سازگار است، و بر اثر حفاظتی که از آن صورت گرفته تا حدودی نیز توسعه یافتهاند. در مناطق خشک و بیابانی، گیاهان و جانوران با ویژگیهای فیزیکی خود تحمل محدودیتها و فشارها را دارند. به همین دلیل، پارک ملی کویر از نظر مطالعهٔ اکوسیستم کویری و مکانیسمهای سازگاری گونههای جانوری و گیاهی حائز اهمیت فراوان است.
بادگیرهای بناهای تاریخی دشت ورامین
در گذشته های نچندان دور، اکثر عمارت ها و خانه های تاریخی این دشت در شهرها و روستاها دارای بادگیرهای آجری، خشتی و گلی زیبایی بودند تا در گرمای طاقت فرسای تابستان جان و دل ساکنان شان را دمی خنک نمایند.
امروزه اکثر بادگیرهای باقیمانده بناهای تاریخی این دشت، متعلق به دوره قاجار است که بر بلندای این ساختمان ها خودنمایی می کنند.
ازجمله این بادگیرها که امروزه هنوز خاطرات گذشته را در این دشت زنده می کنند میتوان به بادگیرهای مسجد بقیه الله روستای باغخواص، آبانبار روستای قلعه بلند، خانه ارباب حسین رمضانزاده و آب انبار روستای قلعه بلند، خانه کاشانی ها روستای حصارحسن بیک، خانه تاریخی لاریجانی روستای علیآباد محیط شهرستان ورامین اشاره داشت.
انتهای پیام
نظرات