«عبدالمالک شنبهزاده» با بیان این مطلب به ایسنا اظهار کرد: طی بازدیدهای دو کوهنورد در سال ۱۳۸۷ در جنوب شرقی ایلام نقش برجستهای صخرهای کشف شد که شخصی را با لباس، کلاه و گارد کاملاً آشوری نشان میدهد، هر چند به علت فقدان کتیبه در این نقش برجسته، بحث در مورد سازنده آن، دشوار به نظر میرسد اما بر اساس مشابهتهای نزدیک این اثر با نقش برجسته غار «گلگل» به نظر میرسد که این شخص همان کسی است که در غار گلگل نقش شده و احتمالاً یکی از سه پادشاه نیرومند متأخر دوره آشور نو یعنی سناخریب، آشور بانیپال و یا اَسرحَدون را نشان میدهد.
وی افزود: تاکنون مدارک مستقیم اندکی از لشگرکشیها و درگیریهای آشوریان با ساکنان منطقه زاگرس در خود منطقه به دست آمده است این در حالی است که بایگانیهای آشوری و نقوش برجسته کاخهای دوره آشورنو در شمال بینالنهرین اطلاعات ارزشمندی را در خصوص لشگرکشیها، درگیری ها و پیروزی های آشوریان در اختیار قرار میدهند.
شنبهزاده که خود از کاشفان این سنگنوشته است خاطرنشان کرد: به طور کلی، مدارک این چنینی در خاکِ خودِ ماد و عیلام نسبتاً ناچیز و پراکندهاند. از این رو، مدارک و کشفیات جدید می توانند اطلاعات سودمندی را به دانش ما در این باره بیفزایند.
کارشناس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایلام گفت: این نقش برجسته در ۲ کیلومتری روستای «حیدرآباد» بخش سیوان شهرستان ایلام و در نزدیکی رودخانه و سراب میشخاص و در ۱۱ کیلومتری غار گلگل در حاشیه باغات و زمینهای کشاورزی سنگ نوشتهای کشف شد و بر روی یک صخره آهکی که بیش از ۱۰ متر از سطح زمین ارتفاع دارد و در یک کادر ایوان مانند کمعمق ایجاد شده است.
وی افزود: به احتمال فراوان این نقش برجسته متعلق به قرن هفتم قبل از میلاد باشد با این حال هنوز دلیل قرار گرفتن این سنگ نبشته را در روستای حیدر آباد نمی دانیم.
انتهای پیام
نظرات