• یکشنبه / ۲۷ اسفند ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۲
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402122718758

گیلان به استقبال گردشگران نوروز می رود؛

سفر به غارهای عصر پارینه سنگی و دیدن ابرسرو هرزویل

سفر به غارهای عصر پارینه سنگی و دیدن ابرسرو هرزویل

ایسنا/گیلان شهرستان رودبار با داشتن جاذبه های تاریخی و طبیعی همچون؛ دریاچه عروس، تپه های تاریخی مارلیک، پارک جنگلی درنیکا، سد منجیل، سرو هزارساله روستای هرزویل، غارهای پیش از تاریخ چپلک، رشی و اسپهبدان، غار دیورش، پناهگاه صخره ای دوره شکار در روستاهای خلوشت، پل های خشتی لوشان و سیاهرود، روستای ییلاقی داماش و رستنگاه سوسن چلچراغ و... پذیرای گردشگران نوروزی است.

شهرستان رودبار، در مسیر آزادراه قزوین- رشت، بیشتر در مسیر گذری مسافران قرار دارد و گردشگران این شهرستان را با توربین های بادی و زیتون و فرآورده هایش می شناسند. اما نباید از جاذبه های طبیعی و تاریخی جنوبی ترین شهرستان گیلان غافل ماند.

دریاچه عروس در روستای حلیمه جان، تپه تاریخی مارلیک در روستای نصفی،  پارک جنگلی درنیکا، سد منجیل، سرو هزارساله روستای هرزویل، غارهای پیش از تاریخ چپلک، رشی و اسپهبدان، غار دیورش،  پناهگاه صخره ای دوره شکار در روستاهای خلوشت، پل های خشتی لوشان و سیاهرود، روستای ییلاقی داماش و رستنگاه سوسن چلچراغ، ییلاق سی دشت، قلعه کول در روستای انارکول و قلعه باستانی اسپهبدان در خورگام تنها برخی از جاذبه های تاریخی و طبیعی شهرستان رودبار است.

سفر به غارهای عصر پارینه سنگی و دیدن ابرسرو هرزویل

دریاچه عروس در روستای حلیمه جان

روستای «حلیمه جان»، در بخش رحمت آباد، شهرستان رودبار قرار دارد. تابلوی ورودی روستای حلیمه جان پیش از رسیدن به تونل رودبار در مسیر قزوین به رشت نصب شده و بنابر اطلاعات مندرج بر تابلو، قدمت روستای حلیمه جان به هزاره دوم قبل از میلاد می رسد.

دریاچه و یا به زبان گیلکی «سَل» این روستای کوهپایه ای، به گونه ای است که تصویر درختان جنگلی بر آب می افتد. و به خاطر زیست پرندگان و آبزیان مختلف، منظره دلفریبی ایجاد می کند.

ورودی روستا شالیزارهای پلکانی است و جاده  پیچ درپیچ روستا، وقتی به سمت دریاچه و کلبه های جنگلی روستا می رود، بسیار زیباست. در مسیر جاده به دشت همواری می رسید که پوشیده از درختان جنگلی است و دریاچه در میانه درختان قرار گرفته و شعله های خورشید به گونه ای بر امواج دریاچه می افتد که گویی بر سطح آب اکلیل پاشیده اند.

در اطراف دریاچه چندآلاچیق و کافه از مسافران پذیرایی می کنند و اهالی روستا با راه اندازی قایق های پدالی و پارویی، فرصت اشتغال در منطقه ایجاد کرده اند. همچنین ۲۵ خانه مسافر، پذیرای اسکان گردشگران است.

سفر به غارهای عصر پارینه سنگی و دیدن ابرسرو هرزویل

چراغعلی تپه و گورهای سلطنتی آماردها

شهرستان رودبار، گورهای باستانی و محوطه های تاریخی زیادی دارد و از این منظر، یکی از غنی ترین شهرستان ها به لحاظ یافته های باستان شناسی است. مهمترین گنجینه های باستانی گیلان یعنی «جام های زرین مارلیک» با قدمتی در حدود ۳۵۰۰ تا ۱۵۰۰سال پیش از میلاد در شهرستان رودبار کشف شد. همچنین جام نقره رشی در روستایی به همین نام پس از زلزله سال ۱۳۶۹ پیدا شد.

تپه مارلیک یا بنام مالک آن چراغعلی تپه، در حاشیه شمالی روستای نصفی رودبار قرار دارد. در دهه ۱۳۴۰ و بعد از گسترش یافتن حفاری های غیر مجاز در این محدوده، یک هیات باستان شناسی به سرپرستی دکتر عزت الله نگهبان در منطقه مستقر و ۵ تپه باستانی به نام های پیلا قلعه، جازم کول، دوره بیجار، زینب بیجار و چراغعلی تپه(مارلیک) حفاری می شود. در این حفاری ها که ۱۴ماه طول می کشد، ۲۵هزار قلم شء باستان شناسی از ۵۳ آرامگاه سلطنتی کشف شد که مربوط به فرهنگ آماردهاست.

 افزون بر این تپه ها و گورهای باستانی، غارهایی که محل گذر شکارچیان دره سپدرورد بود، در این محدوده زیاد یافت می شود. همچون غار خلوشت و غارهای عصر سنگ و آهن همچون غار دربند رشی، غارهای دوره های دیگر تاریخی همچون غار اسپهبدان در روستای شاه شهیدان، غار باستانی چپلک در عمارلو، غار دیورش، دیدنی های پراعجابی در کوه های البرز ایجاد کرده است.

سفر به غارهای عصر پارینه سنگی و دیدن ابرسرو هرزویل

غار های عصر پارینه سنگی در روستای رشی

غارهای دوگانه دربند رشی، به عنوان زیستگاه انسان های دوره شکار در ارتفاعات شهرستان رودبار، بین روستاهای رشی و سی دشت قرار دارد. این غارها در سال ۱۳۸۴ توسط اداره کل میراث فرهنگی گیلان شناسایی و پس از ۲مرحله کاوش باستان شناسی، به شماره ۱۳۲۱۹ در فهرست آثار ملی ثبت شد.

 ۲غار کنار هم در شکاف یک صخره سنگی مرتفع قرار دارد که مشرف به دره عمیقی است. این غارها، در ارتفاع ۷۵۰متری از سطح دریا  قرار داشته و با قدمت ۲۳۰هزاره سال، یکی از قدیمی ترین استقرارگاه های انسان دوره پارینه سنگی بوده است.

چند سالی است با نشانه گذاری مسیر دسترسی، طبیعت گردان از این غارها بازدید می کنند.

سفر به غارهای عصر پارینه سنگی و دیدن ابرسرو هرزویل

 پل های خشتی سیاهرود، لوشان و عمارلو

۳ پل آجری بجامانده از دوره صفوی و قاجار بر رودخانه های شهرستان رودبار بجامانده است. پل عمارلو، پل روستای سیاهرود و نزدیک به سد تاریک و از همه بزرگتر، پل خشتی شهر لوشان است.

پل لوشان، بزرگترین پل آجری استان گیلان و بر رودخانه شاهرود احداث شده است. این پل دو محله تاریخی لوشان را بهم متصل کرده و هنوز هم به عنوان راه ارتباطی مورد استفاده قرار می گیرد.

این پل، ۱۰۲ متر طول، ۷متر و ۲۰سانتی متر عرض و ۱۵ متر ارتفاع  دارد. آجرهای آن از نوع خطایی به ابعاد ۲۰در ۲۰ و ۲۵در ۲۵ و به قطر ۴ یا ۵ سانتی متر است و ملاط آن از گچ و گل می باشد. سنگ لاشه نیز در آن بکار رفته است. برخی پژوهندگان تاریخ ساخت آن را ۱۲۳۰ قمری نوشته اند. برخی منابع مکتوب  ساخت این پل را به خسروخان گرجی، حاکم گیلان در دوره فتحعلی شاه قاجار، نسبت داده و برخی نیز آن را به قرن نهم هجری نسبت می دهند.

پل دارای ۴چشمه است  که دو چشمه آن بزرگ و دو چشمه کوچک است. در پایه پل حدفاصل دو دهانه، اطاق بسیار بزرگی وجود دارد که توسط طاق های جناقی، شکل گرفته است.

سطح این پل با سنگ‌های صیقلی رودخانه پوشیده شده و از ارتفاع بلند آن امواج رودخانه شاهرود- که رسوبات قرمز را با خود همراه دارد- می توان دید.

سد سپیدرود، نخستین سد کشور

سپیدرود، دومین رود طویل ایران است که از اتصال شاهرود و قزل اوزن پدید می آید. در محل اتصال این دو رود، در شهر منجیل، نخستین سد کشور ساخته شده است.  ساخت این سد، در سال ۱۳۳۳آغاز و در ۲۵بهمن ۱۳۴۵ به پایان می رسد. سد سپیدرود، در سال ۱۳۹۸ و به شماره ۳۲۹۶۷ در فهرست آثار ملی ثبت می شود.

دریاچه پشت سد منجیل و توربین های بادی مشرف به دریاچه که مولدهای تامین برق هستند، از جاذبه های شهرستان رودبار است.

سفر به غارهای عصر پارینه سنگی و دیدن ابرسرو هرزویل

ابر سرو گیلان

ابرسرو گیلان در روستای هرزویل، در ۲کیلومتری شمال شرقی شهر منجیل از دیگر دیدنیهای شهرستان رودبار است. این سرو غول پیکر، ۳۰متر ارتفاع  و قطر تنه آن ۴و نیم متر می باشد. این ابر سرو ۱۰۰۰ سال و به روایتی ۳۰۰۰سال عمر دارد. این درخت بین اهالی مقدس است.

در سال های اخیر اداره منابع طبیعی به منظور حفاظت، دور درخت را فنس های فلزی کشیده است. ابر سرو هرزویل ۳۰شهریور سال ۱۳۶۶ از سوی شورای عالی محیط زیست به عنوان اثر ملی ثبت شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha