به گزارش ایسنا، سیاره غولپیکر مشتری با همه شکوه خود، در تصاویر ثبتشده با «تلسکوپ فضایی هابل» در روزهای پنجم تا ششم ژانویه ۲۰۲۴ خودنمایی میکند و هر دو طرف سیاره به نمایش گذاشته میشوند.
به نقل از ناسا، هابل هر سال مشتری و سایر سیارات بیرونی منظومه شمسی را تحت برنامه «OPAL» رصد میکند. دلیل رصد سالانه این است که این سیارات بزرگ در ابر و مه پوشیده شدهاند، تحت تاثیر بادهای تند قرار دارند و نقشهای را از الگوهای آبوهوایی همیشه در حال تغییر ایجاد میکنند.
عکس سمت چپ، لکه سرخرنگ بزرگ مشتری را به نمایش میگذارد. لکه در این عکس آن قدر بزرگ است که بتواند زمین را ببلعد و به طور برجسته در جو مشتری خودنمایی میکند. در سمت راست پایین آن، مشخصهای دیده میشود که گاهی اوقات به آن «لکه سرخرنگ جونیور»(Red Spot Jr) میگویند. این پدیده موسوم به «واچرخند» که نتیجه ادغام طوفانهای سالهای ۱۹۹۸ و ۲۰۰۰ بود، اولین بار در سال ۲۰۰۶ به رنگ سرخ ظاهر شد و در سالهای بعد به رنگ بژ کمرنگ بازگشت.
این لکه امسال دوباره کمی سرختر شده است. منبع رنگ سرخ ناشناخته مانده، اما ممکن است شامل طیف گستردهای از ترکیبات شیمیایی مانند گوگرد، فسفر یا مواد آلی باشد. لکه سرخرنگ جونیور که در جهت مخالف حرکت دارد، تقریبا هر دو سال یک بار از لکه سرخرنگ بزرگ عبور میکند. یک واچرخند سرخرنگ کوچک دیگر نیز در شمال ظاهر میشود.
عکس سمت راست، فعالیت طوفان را در نیمکره مخالف نشان میدهد. دو طوفان که یکی سرخرنگ و دیگری مایل به رنگ سرخ است، در سمت راست مرکز در کنار یکدیگر ظاهر میشوند. آنها به قدری سرخرنگ دیده میشوند که در نگاه اول به نظر میرسد پوست مشتری کنده شده است. این طوفانها در جهت مخالف میچرخند و این نشاندهنده الگوی متناوب سیستمهای پرفشار و کمفشار است.
تصاویر تلسکوپ فضایی هابل که برای ساخت انیمیشن زیر استفاده شدهاند، چرخش کامل سیاره غولپیکر مشتری را نشان میدهند.
انتهای پیام
نظرات