در جریان انتخابات مجلس دوازدهم شعارهای متعددی از سوی کاندیداها مطرح شد و برخی از این شعارها از دیدگاه مردم مقبولیت بیشتری داشت که توانست رأی مردم را در سبد منتخبین جمع کند اما آنچه امروز از دیدگاه رسانه قابل تأمل است اولویتهایی است که توسعه و رشد را تحت تأثیر خود قرار میدهد زیرا آهنگ این حرکت توسط مجلس تنظیم میشود و این نمایندگان هستند که نقش تعیین کننده را به عهده دارند.
در این راستا ایسنا در قزوین این موضوع را در میزگردی مورد بررسی قرار داد که به طور کلی سرفصلهای مهمی که باید به عنوان مطالبه از مجلس پیگیری کنیم چیست و اولویت فعالیت نمایندگان قزوین در مجلس دوازدهم چه باید باشد؟
میزگرد ایسنا با حضور احمد خورگامی، دانشآموخته کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی در گرایش بازاریابی و مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان قزوین و مهدی گلدوزها، دانشآموخته دکترای اقتصاد و معاون پشتیبانی جهاد دانشگاهی استان قزوین برگزار شد که در ادامه شرح آن آمده است.
دغدغه معیشتی مهمترین دغدغه عمومی است
احمد خورگامی در این جلسه با اشاره به اهمیت مسئله اقتصاد و معیشت اظهار کرد: از موضوع انتخابات پیامهای متعددی میتوان برداشت کرد اما ریشه همه آمارها و مسائل مربوط به انتخابات را میتوان در معضلات معیشتی بررسی و برداشت کرد.
وی گفت: رهبر معظم انقلاب از ابتدای سال جاری از سخنرانی در حرم رضوی تا آخرین سخنرانی پیش از انتخابات بارها و بارها به اهمیت مسئله اقتصاد و لزوم رفع مشکلات در این زمینه تأکید کردهاند و این دیدگاه را دارند که اگر معضل اقتصادی حل شود معضلات فرهنگی و اجتماعی نیز حل خواهد شد. از طرفی شعار سال طی ۱۰ سال گذشته کاملاً به اقتصاد مربوط بوده اما ما در تبیین و تشریح شعار بسیار پرشور و در اجرا و عمل موفق نیستیم.
خورگامی ادامه داد: نظارت بر حسن اجرای قوانین یکی از وظایف مجلس است، در موضوع رونق تولید باید بررسی کنیم که چه تسهیلی برای رونق تولید انجام شده و چه قوانینی در این زمینه وضع شده است؟ بدیهی است که مهار تورم روی رونق تولید، افزایش صادرات و در نتیجه بهبود وضعیت اقتصادی تأثیر میگذارد لذا باید ببینیم مجلس چه قوانینی برای رخ دادن این مسائل وضع کرده است.
خلأ عمل به قانون اساسی داریم
در ادامه جلسه مهدی گلدوزها اظهار کرد: ۲ دسته از افراد باید وارد مجلس شوند، افرادی که سالها در سطوح مختلف اجرایی کار کرده اند، فردی که به عنوان وکیل مردم از تجربه اجرایی خود به عنوان پشتوانه مهم برای رأی دادن به طرحها و لوایح استفاده میکند و گروه دوم افراد دارای اندیشه هستند که قرار است برای طراحی زیرساختهای قانونی کشور تصمیمسازی کنند. نقش اصلی مجلس تحقق قانون اساسی در تمامی ارکان حاکمیت است.
وی ادامه داد: پیش از انقلاب اسلامی چهرههایی نظیر دکتر شریعتی به موضوع بازگشت به اسلام برای ارتقای کیفیت زندگی بشر تأکید داشتند یعنی ما با دیدگاه بازگشت به اسلام اصیل و به تعبیری اسلام ناب انقلاب کردیم و امروز هم که جامعه با مسائل مختلف روبهرو است باید به اصول قانون اساسی بازگردیم. اگر میخواهیم نماینده مجلس را مورد بررسی قرار دهیم باید به تسلط وی نسبت به قانون اساسی توجه کنیم زیرا تفکری میتواند زیرساختها را ایجاد و یا اصلاح کند که به قانون اساسی و مبنای آن مسلط باشد.
این دانشآموخته دکترای اقتصاد با اشاره به تفاوت مفهوم شرکت در راهپیمایی و مشارکت در انتخابات، بیان کرد: حضور مردم در راهپیمایی رویدادی است که ابتدا و انتها دارد و تمام میشود و عملاً مردم در آن شرکت کردهاند اما مشارکت در انتخابات آغاز یک پروسه است و تمام شدنی نیست، واژه مردم ۴٩ بار، واژه ملت ۳۹ بار و واژه انسان ٢٣ بار در قانون اساسی ذکر شده است، بنابراین ولایت و مردم ۲ مفهوم و محور اساسی همه قوانین هستند.
گلدوزها با اشاره به پیام امام خمینی (ره) پس از انتخابات ١٢ فروردین ۵۸، بیان کرد: امام به مردم تبریک میگوید و بیان میکند امروز روز امامت امت است که حرف قابل تأملی است، با توجه به اینکه آمار مشارکت سیاسی در جهان بهطور کلی کاهش پیدا کرده، مشارکت ۴١ درصدی وجه خوب و بد دارد، در نظر داشته باشیم که در دنیا به حضور و صرف شرکت مردم واژه دموکراسی اطلاق میکنند اما نظام آنها سرمایهسالار است و در مقابل ما عنوان مردمسالاری بر نظام خودمان میگذاریم و از این حیث ابتنای نظام ما بر مردم و مشارکت واقعی آنها در تمام ارکان جامعه و حاکمیت است و رهبر انقلاب این تعبیر جمهوری اسلامی را به کرات حرف نو انقلاب اسلامی مینامند، نظام سرمایهداری، سرمایهسالار است به این صورت که در بزنگاهها مردم رأی میدهند و میروند و سرمایهدارها مشارکتکننده اصلی هستند ولی در نظام ما این مردم هستند که تداوم دارند و مشارکت میکنند.
وی خاطرنشان کرد: قانون اساسی امر حائز اهمیتی است و لازم است به اصولی که از آن فاصله گرفتهایم برگردیم برای مثال برگشتن به اصل ۴۳ قانون اساسی و فعالیت تعاونیها خیلی ارزشمند است، فعالیت تعاونیها یک امر تسهیلگر محسوب میشود اما امروز وجود ندارد، طبق قانون در حالی که باید ۳۰ درصد عایدات ناشی از واگذاریها به بخش خصوصی در راستای ایجاد تعاونیهای فراگیر صرف بشود اما در عمل این اتفاق نیفتاده است. اینها اصول قانونی است که مجلس آن را معین کرده و باید بر انجام آن هم نظارت داشته باشد و این نظارت کردن برای ما حائز اهمیت است. اگر قانون گرهگشایی وجود داشته باشد که عملی نمیشود وظیفه مجلس پیگیری برای عملیاتی شدن آن است.
گلدوزها درخصوص وظیفه مجلس برای حفظ مردمسالاری در کشور تصریح کرد: مشارکت واقعی مردم در ارکان حاکمیت، برقراری عدالت در تمامی عرصهها خصوصاً اقتصادی و حفظ مردمسالاری از وظایف مجلس محسوب میشود که رسانه باید در این خصوص از نمایندگان منتخب در چهار سال آتی مطالبه داشته باشد.
نمایندگان دغدغه اصلی را گم کردهاند
خورگامی با توضیح این موضوع که دغدغه نماینده مجلس عموماً رأی آوردن در دور بعدی است، بیان کرد: نماینده مجلس باید به وظایف ذاتی خود عمل کند و باور داشته باشد که اگر در قانونگذاری و نظارت بر حسن اجرای قوانین عملکرد صحیحی داشته باشد چه بسا در انتخابات آتی نیز مردم به او اعتماد کنند.
وی ادامه داد: اما چون در بسیاری موارد نمایندگان هدف خود را گم میکنند دغدغههایشان نیز تغییر میکند، نمایندهای که میگوید در دوران فعالیتش طی ۴ سال ١۵٠٠ سفر و سرکشی به مناطق مختلف داشته، اگر این عدد صحت داشته باشد و هر سفر نصف روز او را گرفته باشد چطور وقت کرده به سایر کارهایش رسیدگی کند و در مجلس حضور بیابد؟
وی خاطرنشان کرد: لازم است که نمایندگان یک سری کارگروههای مشاورهای از نخبگان استانی داشته باشند، باید دید نماینده به چه موضوعاتی به عنوان اولویت پرداخته و مشکلات مردم در چه مواردی فراموش شده؟ در نطقهای مجلس آیا پرداختن به موضوع عزل و نصبها مهم است یا کمبود دارو و مشکلات مردم در سامانههای تأمین اجتماعی؟
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان قزوین ادامه داد: یک ضعف عمده در نمایندهها عدم مشورتپذیری است اگر این شاخصه در آنها پررنگ شود هم به نفع مردم و هم به نفع خودشان خواهد بود اما متأسفانه عمده زمان نمایندهها به جای اینکه صرف تحقیق و پژوهش و تلاش برای قانونگذاری به نفع مردم باشد صرف حاشیههای سیاسی یا تلاش برای رأی آوری در دوره بعد میشود.
خورگامی تصریح کرد: اینکه نمایندهها میروند در روستاها دنبال جاده روستایی هستند یا میخواهند پل احداث بشود و کارهایی از این دست در واقع به خودشان آسیب میزنند چون انتظاری ایجاد میکند که در حقیقت ربطی به آنها ندارد.
پژوهش و حلقه نخبگانی اطراف نمایندگان مهم است
گلدوزها گفت: اگر نماینده میخواهد به انتظارها پاسخ بدهد باید در فضای درست این کار را بکند. نماینده باید آمایش ملی را با نگاه منطقهای و به طور درست مطالعه کند، یک سری از موضوعات حاشیه سود کمتر و یک سری سود بیشتری دارند. نماینده باید بداند کدام موضوع منفعت بیشتری برای استان دارد و دنبال آن برود، نماینده باید ظرفیتهای استان و منطقه را بشناسد و به دنبال آن برود در این شرایط حتی ممکن است در کوتاه مدت نیز پاسخ مناسب و اثرگذار دریافت کند.
وی بیان کرد: لازم است نماینده به جای داشتن نگاه استانی یک نگاه منطقهای داشته باشد به این معنا که ما در تعاریف استاندارد منطقه را مبتنی بر حوضه آبخیز تعریف میکنیم. به عنوان مثال اگر امروز موضوع آب خیلی مهم است، هر نمایندهای میخواهد این مشکل را به نحوی حل کند در حالی که نمایندهها باید به صورت منطقهای از حوضه آبخیز مسأله را شناسایی و برای حل مسائل آن پیگیری کنند لذا تقسیمات استانی نمیتواند در این زمینه راهگشا بوده و همکاری نمایندههای استانهای داخل در یک منطقه میتواند راهکارهای به مراتب مناسبتری را رقم بزند چرا که خیلی از اوقات آمایش سرزمینی درستی وجود ندارد ولی نمایندههای مناطق همجوار شاید با همفکری بتوانند مشکلی را حل کنند.
معاون جهاد دانشگاهی استان قزوین بیان کرد: ما نیاز به یک تغییر نگرش از تقسیمبندی سیاسی به تقسیمبندی منطقهای داریم و باید اندیشکدههای منطقهای شکل بگیرد، امروز اندیشکدهها و پژوهشکدهها به طور متمرکز همگی در تهران هستند و ما حتی یک گروه پژوهشی در استان قزوین نداریم. کار هیئت علمی آموزش است و در زمینه پژوهش وظیفهای ندارند اما باید در این زمینه فعالیت صورت بگیرد، البته در حال حاضر شاخهای از مرکز پژوهشهای مجلس در استانها فعال شده که کافی نیست.
وی یادآور شد: نماینده باید بتواند رشد منطقهای را در قالب پیشرفت کلی پیش ببرد، در نظریههای رشد ما شاهد توسعه موزاییکی هستیم به این معنا که کل کشور باید توسعه یابد و هر موزاییک به معنای هر منطقه هم در جایگاه خودش مستقل باید پیشرفت داشته باشد. برای پیشبرد چنین وضعیتی باید اختیارات استانداران افزایش پیدا کند و این خود یک قانون است که کیفیت و چگونگی انجام آن باید در مجلس تدوین و در ادامه نظارت و مورد مطالبه قرار بگیرد ضمن اینکه موضوع اولویتدار در استان زیاد است اما وظیفه نماینده این است که اولویت را درک کند و برای انجام آن وقت بگذارد و آن را به نتیجه برساند.
نماینده، نماینده تمامی مردم کشور است
خورگامی در خصوص اثرگذاری نمایندگان در سطح ملی گفت: نماینده باید این توانایی را داشته باشد که در سطح ملی و استانی اثرگذاری داشته باشد، در استانهای مختلف با توجه به نیاز و اولویت استان دیده شده که نمایندهها در کمیسیونهای مختلف عضو میشوند اما در قزوین چنین اتفاقی نیفتاد و شاهد بودیم در همین دوره ٢ نماینده استان در کمیسیون صنعت عضو بودند، درست است که قزوین استان صنعتی است اما با توجه به تعداد محدود نمایندهها باید نیازها درست دیده شود.
وی ادامه داد: نماینده نباید از وظیفه ملی خود دور شود، نماینده استان باید ضمن تلاش برای باز شدن گره استان قزوین دغدغه مشکلات سیستان و خوزستان را هم داشته باشد؛ نکته دیگر اهمیت نظارت نمایندهها در استان خود است که امر بسیار مهم و ضروری از دیدگاه مردم محسوب میشود. گاهی به اینکه نماینده در مجلس چه جایگاهی پیدا کرده است توجه میکنند ما در دورههای مختلف نمایندگانی در جایگاههای متنوع داشتهایم اما باید به این توجه کرد که قرار گرفتن در یک جایگاه حساس نباید نماینده را از مردم دور کند.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان قزوین در خصوص موضوعاتی که خط قرمز هستند و نمایندگان نباید در آن دخالت داشته باشند، گفت: نماینده میتواند در جایگاه مشاور باشد اما اینکه در عزل و نصبها دخالت کند هیچگونه توجیهی ندارد. رهبر انقلاب در چهار سال گذشته سه بار به طور جدی این موضوع را به نمایندگان گوشزد کردهاند و بیانات رهبر نیز مبنا هستند.
به گزارش ایسنا، در پایان این جلسه گلدوزها بر پیشرفت مردمپایه به عنوان تراز مطالبه نزد مردم تأکید کرد و خورگامی نیز توجه به عبور از تورم ٢ رقمی و وضع قوانین تسهیلکننده فعالیت اقتصادی به عنوان موضوعی که مردم برای مطالبه از نماینده باید به آن دقت کنند تأکید داشت.
انتهای پیام
نظرات