یاور عبیری فعال گردشگری این روستا در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به برگزاری این آئین ثبت ملی شده، اظهار کرد: آئین سمنو پزان روستای کرتویج هرساله در ابتدای بهار کردی مصادف با اوایل اسفند در روستای کرتویج برگزار می شود.
وی افزود: هرچند یک خانواده بانی برگزاری این آئین سنتی و قدیمی هستند، اما تمام اهالی روستا در برگزاری آن مشارکت دارند.
نائب رئیس اتحادیه اقامتگاه های بوم گردی کرمانشاه با بیان زنان نقش اصلی را در برگزاری آئین سمنوپزان دارند، عنوان کرد: فرآیند برگزاری این آئین حدود ۱۵ روز طول می کشد، به گونه ای که ابتدا گندم های بهاره را که برای پخت سمنو کنار گذاشته اند به مدت یکی دو روز در آب می خیسانند تا جوانه بزنند و سپس آنها را روی پارچه های سفیدی که روی یک سبد چوبی قرار دارد، می ریزند تا سبز شوند.
وی ادامه داد: پس از آنکه گندم های سبز شده مقداری رشد کردند و زمان برگزاری آئین سمنو پزان از راه رسید، زنان روستا دور هم جمع می شوند و سبزه ها را برش می زنند، در ادامه آنها را در یک چاله چوبی با سنگ های تراش خورده آنقدر می کوبند تا شیره جوانه های گندم بیرون بزند.
این فعال گردشگری تصریح کرد: در نهایت شیره های گرفته شده از جوانه ها را داخل قابلمه ای می ریزند و مقداری آرد گندم را در آن حل می کنند و سرانجام آن را روی آتش می گذارند تا پس از ۲۴ ساعت سمنو تهیه شود.
وی ادامه داد: امسال هم آئین سمنو پزان با حضور ۲۰ نفر از عوامل اجرایی طی روزهای پنج شنبه و جمعه این هفته(۱۷ و ۱۸ اسفند) با حضور گردشگران برگزار شد.
سمنوپزان کرتویج تحت عنوان «سمنوپزان کرتویج، آیین، دانش و مهارت سنتی» در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت شده است.
انتهای پیام
نظرات