ظهر امروز، ۱۷ اسفندماه، بوستان سالار مشکات رشت، میزبان نونهالانی بود که ۳۵ اصله درخت را در این باغ تاریخی به نام خود کاشتند.
یک ساعت پیش از اجرای کاشت نهال، باغ سالار مشکات، مملو از کودکانی بود که با مدادهای رنگی، درختانی را بر کاغذ کشیدند. نونهالانی که از مدرسه فیاضی آمده بودند و حمید صوفی و بانو همامی، از فعالان حوزه کودک، کتابی را پیرامون درختکاری و اهمیت محیط زیست برای کودکان قرائت کرده و پیرامون حفظ فضای سبز شهری با کودکان صحبت کردند. کمی بعد، نونهالان رشت، نهال هایی را با دست خود در باغی کاشتند، که روزگاری تفرجگاه عمومی مردم رشت بود. تفرجگاهی که هرچند در برخی از ایام سال به ویژه ۱۳فروردین ماه به روی عموم باز می شد، ولی حالا چندسالی است با تملک باقی مانده این باغ از سوی مدیریت شهری، «بوستان سالارمشکات» پذیرای عموم مردم شده است.
و امروز همزمان با «پویش ملی درختکاری» که در سراسر کشور برگزار می شود، ۳۵ اصله نهال توسط کودکان و نوجوانان رشت در بخشی از بوستان سالار مشکات کاشته شد. این برنامه به همت حوزه بازآفرینی سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری، سازمان سیما ومنظر شهری و همراهی شهرداری منطقه چهار رشت و با حمایت اداره کل راه و شهرسازی استان گیلان صورت گرفت.
معاون بازآفرینی سازمان عمران درباره رویکردهای بازآفرینی در حوزه آموزش شهروندی، می گوید: شرکت بازآفرینی کشور، شهرداری ها را به آموزش هایی برای شهروندان و افزایش حسن تعلق در محدوده بافت های فرسوده ملزم کرده است.
برهمین اساس، حوزه بازآفرینی همزمان با روز درختکاری و پویش ملی درختکاری در ۱۰۰بوستان کشور، برنامه آموزش شهروندی را برای کودکان و نوجوانان رشت با موضوع حفاظت از محیط زیست و اهمیت درختکاری تدارک دیده است.
خاطره محجوب، اضافه کرد: بوستان سالار مشکات رشت، به این دلیل برای این برنامه انتخاب شد که هم در مسیر گردشگری ۷کیلومتری شهر رشت قرار گرفته و همچنین نزدیک به تالاب عینک است.
وی، با بیان اینکه باغ سالار مشکات در گذشته بسیار وسیع تر بوده است، یادآور شد: غرب شهر رشت در محدوده پل خشتی چمارسرا تا تالاب عینک، تماما باغ های توت و چای بوده است ولی متاسفانه در طول زمان بخش های زیادی از این کمربند فضای سبز دور شهر تخریب و تبدیل به منازل مسکونی و بعضا ادارات دولتی شده است.
محجوب همچنین گفت: جلوگیری از ادامه ساخت و سازها در حریم باغ های باقیمانده شهر و تالاب عینک، به ویژه در سکونتگاه های غیررسمی، از وظایف حوزه بازآفرینی است بر همین اساس به بهانه پویش ملی درختکاری، نونهالان در باغ تاریخی سالار مشکات گردهم آمدند تا ضمن شناخت تاریخچه این باغ، با کاشت نهال بتوانند به توسعه فضای سبز کمک کنند.
معاون بازآفرینی همچنین بیان کرد: شهر رشت به عنوان شهر دوستدار کودک انتخاب شده و سازمان های مختلف شهرداری هر کدام در حوزه فعالیتی خود، برنامه هایی را برای کودکان و نوجوانان اجرا می کنند. در همین راستا سازمان عمران برای اجرای پویش ملی درختکاری و با استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه کودک و نوجوان، امروز ۳۵ اصله نهال در باغ تاریخی سالار مشکات، به نام هر نونهال، کاشت.
پویش ملی درختکاری در محدوده بافت های فرسوده با شعار «نهال نو ،خانه نو، با دست تو، برای تو» و با همکاری وزارت راه و شهرسازی و شهرداری ها همزمان در ۱۰۰ بوستان کشور اجرا می شود.
گفتنی است، بوستان سالار مشکات، باقیمانده باغ بزرگ «حاج حسینعلی سالار مشکات»، فرزند حاج میرزا علی اکبر مشکات السلطنه و از خاندان منجم باشی لنگرودی بود. پدر وی از سوی احمدشاه قاجار لقب سالار مشکات یافت. او از رجال گیلان عصر پهلوی و از ملاکین قاسم آباد علیا در شهرستان رودسر بود و مالکیت بخشی از محله چومارسرای رشت از آن وی بود.
مالکیت باغ چومارسرا در اصل متعلق به همسر مشکات السلطنه، مرحومه سیده ماهرخ بلغاری بوده است. سالار مشکات در دهه ۴۰، رئیس انجمن شورای شهر رشت هم بود.
این باغ در اوایل دهه ۴۰خورشیدی، یکی از تفرجگاههای مردم شهر رشت بود و یخچال معروف چومارسرا در این باغ قرار داشت و تابستان ها یخ مورد نیاز محلات غرب رشت را تامین می کرد.
باقیمانده این باغ بزرگ در سال های اخیر توسط مدیریت شهری از وراث سالار مشکات خریداری و به عنوان بوستان سالار مشکات تغییرکاربری یافته است.
انتهای پیام
نظرات