محمدرضا هاجری امروز، ۱۴ اسفندماه با ارزیابی وضعیت فعلی شیراز در حوزه فرهنگی افزود: شیراز کانون ظرفیتهای بیشماری است که بعضی شناختهشده و بعضی هنوز مغفول مانده است.
وی با بیان اینکه شهر سومین حرم اهلبیت (ع) که ستارگان درخشان فرهنگ، زبان و ادب فارسی مانند سعدی و حافظ و خواجو در آن آرمیدهاند، افزود: این شهر قطب زیارت و گردشگری، پزشکی، قطب علوم و الکترونیک است، محور ارتباطات منطقهای و شاهراه دسترسی به دریاست، اما ظرفیتهای این کلانشهر نیاز به تقویت، بسترسازی و تکمیل زیرساختهای مربوطه دارند تا اوج شکوفایی خود را به نمایش بگذارند.
هاجری در خصوص چگونگی حال و هوای فرهنگ عمومی در شهر شیراز گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری، فرهنگ همچون هواست، در تمامی روش و منش، سبک زندگی و معاشرتها و عملکردها، کارنامهها و برنامهها، فرهنگ، نقش محوری دارد، ایدهآل نیست، اما در مسیر ارتقا و تعالی قرارگرفته است. هر شهری سیرت و صورتی دارد. لازم است برنامه و طرحهای عملیاتی بتواند در صورت و سیرت یا حوزه نرمافزاری و سختافزاری توازن ایجاد نماید.
وی بیان کرد: شهرهای اسلامی را نمیتوان بهصورت فانتزی، آکواریومی، ویترینی و رنگ و روغنی تعریف کرد. شهرهای اسلامی روح دارند، با ساکنین خود ارتباط برقرار میکنند، معنای زندگی را تفسیر میکنند، شهر فقط خشت، سیمان، آهن و آجر نیست، با تهیه پیوستهای فرهنگی برای تمامی ساختوسازها، میتوان کاربردها را ارتقا و تعالی بخشید، وگرنه تبدیل به شهر بیروح میشود.
رئیس کمیسیون فرهنگی، گردشگری و سومین حرم اهل بیت(ع) شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به مصداقها برای ارتقا و تعالی فرهنگی شهر اضافه کرد: برای گسترش حوزههای فرهنگی، اسناد بالادستی داریم که توسط خبرگان و نظریهپردازان فرهنگی کشور تهیه و برای اجرا ابلاغ شدهاند.
وی بیان کرد: سیاستهای کلی نظام در تمامی ابعاد شهرسازی و توجه به سیرت و صورت شهرها، برنامه چشمانداز ۲۰ ساله، مهندسی فرهنگی با شرح و وظایف شوراهای فرهنگ عمومی، ۶ تا ۷ برنامه توسعه ۵ ساله؛ بنابراین سند، طرح، برنامه و مهندسی فرهنگی برای شهرها داریم، نیاز به مردان عمل و میدانی دارد تا آنها را در حوزه صورت و سیرت شهرها اجرایی کنند و دست از نظریهپردازی و کلیگویی بردارند.
هاجری، راهکار بیرون رفت از ترک فعلها را اعتماد و اطمینان به ظرفیتهای گسترده انسانی در تمامی حوزهها دانست و افزود: اسناد بالادستی و نقشههای راه که وظیفه حکمرانی است توسط متفکرین درجه اول کشور تهیه شده و موجود است. باید آنها را در عمل و استفاده از ظرفیت مردمی پیاده کرد تا اثرات خود را در جامعه برجای بگذارد. بیش از ۹۰ درصد فرهنگ عمومی تاکنون توسط مردم گسترش و صیانت میشوند.
وی با بیان اینکه مراسم محرم و صفر، فاطمیه اول و دوم، رمضان، رجب، شعبان، دهه فجر، فرهنگ ایثار و شهادت توسط مردم در محلات، مساجد و مناطق برگزار میشود، گفت: باید به مردم فرهنگی توجه شود و دولت فرهنگی را در اختیار مردم فرهنگی گذاشت، منتهی نظارت کرد تا اسناد بالادستی و نقشههای راه حکمرانی کشور رعایت شود. نباید میان دولت فرهنگی و فرهنگ دولتی جدایی بیفتد.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به سخن مقام معظم رهبری «مردم همهکارهاند» ادامه داد: کارهایی که مردم بهتر از ما انجام میدهند را باید به آنها سپرد، از آنها حمایت کرد تا شاهد شکوفایی عرصههای فرهنگی، هنری، اجتماعی، ورزشی و امثالهم باشیم.
وی یادآور شد: برای نمونه، ما در شیراز با طرح فاخر محله و مسجد محوری، روی ظرفیتهای انسانی متمرکز و سرمایهگذاری میکنیم تا خود مردم، فرهنگ را گسترش، ارتقا و تعالی بخشیده و در آن، نقشآفرینی کنند و تمام کسانی که دغدغهمند و علاقهمند در حوزههای فرهنگی هستند را شناسایی و از طریق آنها، اهداف خود را دنبال میکنیم.
مروری بر برخی از ظرفیتهای فرهنگی شیراز
رئیس کمیسیون فرهنگی، گردشگری و سومین حرم اهلبیت (ع) شورای اسلامی شهر شیراز ظرفیتهای این کلانشهر را برشمرد و اضافه کرد: حدود ۶۷۰ مسجد، حسینیه، فاطمیه، ۹۲۰ یاوران شورا، یاوران شورای محلات، ائمه جماعت، صدها حوزه و پایگاه بسیج، بیش از ۷۰۰ هیئت مذهبی، صدها کانون فرهنگی، هنری، اجتماعی، قرآنی، صدها مدرسه که معلمان را فعالان فرهنگی میدانیم، هنرمندان، ورزشکاران، اساتید و دانشجویان محلات، نمونه ظرفیتهای بیبدیل انسانی هستند که چنانچه حمایت شوند، میتوانند سطح فرهنگی یک شهر، محل و منطقه را بر مبنای اسناد بالادستی و نقشه راه، ارتقا و تعالی بخشند.
هاجری ادامه داد: از طریق همین ظرفیت انسانی در محلات و مساجد، طی دو سال، ۱۸۰ یادواره شهدای محلات بهعنوان آبروی محله بهمنظور ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در ۱۱ منطقه شهرداری برگزار و ۳۲۰ موکب محلی در ایام فاطمیه و میلاد حضرت زهرا (س) در محلات و مناطق و ۱۶۵ محفل جشن محلی در ماههای رجب و شعبان و دهه فجر برگزار شد.
وی با بیان اینکه سال گذشته از ۶۲ اعتکاف در ۶۲ مسجد حمایت کردیم و امسال یعنی سال ۱۴۰۲ به ۱۲۵ اعتکاف رسید، گفت: در المپیاد ورزشی سازمان فرهنگی شهرداری، امسال ۱۱۵ تیم فوتسال شرکت کردند و سال قبل ۸۰ تیم با کمک قرارگاه احمد بن موسی (ع) فقط در سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۸۰۰۰ نفر به اردوهای راهیان نور رفتند. به ۳۷۰ مسجد و حسینیه در حوزه مرمت و بهسازی کمک و ۴۵ سرویس بهداشتی مساجد احیا و بازسازی شده است. ۵۵ ایستگاه ورزش صبحگاهی در بوستانها راهاندازی شده است.
هاجری با تصریح اینکه اقدامات مذکور با کمک ظرفیتهای انسانی محلات عملی شده است، افزود: این کارها قابلگسترش و کافی است مردمباوری پیشه کنیم و از توانایی و ظرفیت آنها در محلات بهره ببریم و کارها را به خودشان بسپاریم و از رویه تمرکزگرایی دستبرداریم. خودبینی و بدبینی را از خود دور کنیم، خواهید دید که خود مردم، فرهنگ عمومی و مردمی را به بهترین وجه ممکن بهپیش میبرند.
شاخصهای مسجدمحوری
عضو شورای اسلامی شهر شیراز ضمن تشریح شاخصهای طرح و برنامههای محله و مسجد محوری گفت: همان معیار و شاخصهای اسناد بالادستی مانند ترویج سبک زندگی اسلامی – ایرانی با آموزشهای فرهنگ شهروندی، ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و جوانی جمعیت، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، ترویج فرهنگ قرآنی و برگزاری محافل انس با قرآن، طرحهای خانواده متعالی و آمادهسازی شهر با طرح خانواده محور، گسترش ورزش، سلامتی، شادابی و نشاط اجتماعی در همه زمینهها، برای مدیریت هنرمندانه و فرهنگی باید از ابزار هنر بهره برد و تمامی برنامهها در قالبهای هنری برای انتقال، مهیا و توسط خود مردم گسترش یابد.
وی با اشاره به برنامههای در دستور کار فرهنگی، اجتماعی، هنری و ورزشی افزود: ساخت ۱۱ باغ مهربانو و گسترش بوستانهای خانواده، ساخت ۱۱ سالن سرپوشیده در مناطق، آمادهسازی ارکستر سمفونیک شیراز برای هفته شیرازدر اردیبهشتماه ۱۴۰۳، فعال شدن پردیس سینمایی مرحوم امین تارخ با سالنهای متعدد، ساخت سریال امین ولایت توسط موسسه اوج، ساخت فیلم مستند نارنجی که تجلیل از پاکبانان است، تقویت محافل سعدی، حافظ، مثنوی و شاهنامهخوانی در آرامگاه حافظ، سعدی، باغ جهاننما و بوستان آزادی، ساخت باغموزه قرآنی، راهاندازی بزرگترین فروشگاه و نمایشگاه صنایعدستی، تکمیل و راهاندازی موزه بلدیه و شیراز شناسی در ساختمان قدیم شهرداری، نصب نمادهای هنری با معماری اسلامی – ایرانی در میادین شهر، زیباسازی بصری شهر با گسترش فضاهای سبز با گل و گیاه، گسترش سینمای محلات و سالنهای روباز تئاتر و ... . این برنامههای ذکرشده مصوبه است و گامبهگام باید اجرا شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی، گردشگری و سومین حرم اهلبیت (ع) شورای اسلامی شهر شیراز تأکید کرد: شورا و شهرداری کلانشهرها، بهویژه شیراز با توجه به ظرفیتهای گسترده مادی و معنوی و انسانی میبایست دارای سه سازمان بوده تا بتواند بیشتر اثرگذار باشد. اول سازمان فرهنگی، هنری، اجتماعی دوم سازمان گردشگری و زیارت و سومین حرم و سوم سازمان ورزش، سلامت، شادابی و نشاط اجتماعی.
وی بیان کرد: اگر این اتفاقات بیفتد، شورا و شهرداری بهعنوان نمایندگان مردم، همدل و همراه میتوانند به رسیدن شهر مقدس شیراز به جایگاه واقعی و حقیقی خودیاری رسانند.
انتهای پیام
نظرات