مهدی مرزبانی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه ظرفیت استان خراسان رضوی جهت راهاندازی نیروگاههای خورشیدی مطلوب است، اظهار کرد: این استان دارای ظرفیت بینظیری در زمینه تابش آفتاب است و به طور متوسط سالانه حدود ۳۰۰ روز آفتابی داریم که برای مولدهای خورشیدی بسیار مناسب است.
وی افزود: میزان تابش خورشید طی چند سال گذشته افزایش قابل توجهی یافته و به لحاظ ظرفیت تولید انرژی هم این سامانهها به پیکسایی در طول روز کمک میکنند.
اتصال بیش از هزار نیروگاه خورشیدی مشترکین به شبکه برق در محدوده عملیاتی شرکت توزیع برق استان
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: با توجه به تاکید ویژه دولت سیزدهم طی دوسال گذشته درخصوص استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر برای تولید برق و توسعه نیروگاههای خورشیدی، در این راستا تاکنون در حوزه عملیاتی شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی تعداد یک هزار و ۱۱۵ نیروگاه خورشیدی انشعابی مربوط به مشترکین برق به ظرفیت مجموع ۱۰ هزار و۳۰۰ کیلووات نصب شده است.
مرزبانی با اشاره به احداث ۵ نیروگاه خورشیدی بزرگ مقیاس به ظرفیت جمعا ۷.۳۳ مگاوات در استان اظهار کرد: توسعه نیروگاههای خورشیدی کمک به رفع ناترازی در تولید و مصرف برق کرده و باعث کاهش تلفات شبکه برق میشود.
مزایا و معایب فعالیت نیروگاههای خورشیدی
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی درخصوص مزایای فعالیت نیروگاههای خورشیدی بیان کرد: کاهش تلفات شبکه برق، کاهش مصرف و وابستگی به سوختهای فسیلی، پاک بودن و عدم وجود آلایندگی زیست محیطی، طول عمر بالا (حداقل ۲۰ سال) از جمله مزایای این نیروگاهها به حساب میآید.
وی ادامه داد: از دیگر مزایای این نیروگاهها میتوان به هزینه بسیار پایین تعمیر و نگهداری، قیمت بالای خرید تضمینی برق تولیدشده توسط وزارت نیرو به مدت ۲۰ سال و امکان عرضه برق در بورس انرژی و صادرات به کشورهای همسایه اشارهکرد.
مرزبانی درخصوص معایب این نیروگاهها گفت :هزینه سرمایهگذاری اولیه نیروگاههای خورشیدی بهدلیل آنکه اکثر تجهیزات آن وارداتی هستند، نسبتا بالاست که سازمانهای حمایتی برای ترغیب مددجویان نسبت به پرداخت وامهای کم بازده اقدامی صورت نمیدهند.
وی ابرازکرد: همچنین با توجه به وابستگی تولید برق این نیروگاهها به تابش نور خورشید ( بهنحوی که تولید برق در یک سوم الی نصف مدت زمان روز صورت میگیرد) قابلیت اطمینان این نیروگاهها پایین بوده که میتوان با نصب باتری برای داشتن برق پایدار اقدام کرد. همچنین نیاز به فضای نسبتا زیاد هم یکی دیگر از معایب این نوع نیروگاههاست که میتوان با احداث این نیروگاهها در زمینهای خشک و بایر اقدام نمود.
فعالیت نیروگاههای خورشیدی دارای صرفه اقتصادی است
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی فعالیت نیروگاههای خورشیدی را به لحاظ اقتصادی دارای صرفه دانست و ابراز کرد: باتوجه به سیاستهای دولت سیزدهم جهت افزایش تولید برق با انرژیهای تجدیدپذیر، نرخ خرید تضمینی برق از این نیروگاهها طی دو سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته که باعث ترغیب مشترکین به نصب این سامانه ها و افرایش ظرفیت تولید انرژی در استان شده است.
مرزبانی با بیان اینکه درآمد مشترکین از محل خرید تضمینی برق توسط دولت در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۶۵۰ میلیارد ریال بوده است، افزود: ارزش سرمایهگذاری در نیروگاههای خورشیدی استان ۵ هزار میلیارد ریال است.
وی اظهار کرد: چشمانداز استان برای افزایش نیروگاههای خورشیدی بسیار روشن است و هدفگذاری انجامشده برای سال ۱۴۰۳، رسیدن به ظرفیت ۲۰هزار کیلووات برای نیروگاههای خورشیدی مشترکین و ۱۵ مگاوات برای نیروگاههای تجدیدپذیر مقیاس بزرگ است.
لزوم ایجاد بستر مناسب جهت احداث نیروگاههای تجدیدپذیر
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: ظرفیتسازی برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، مستلزم ایجاد بستر فنی این سامانه ها در شبکه برق است. زیرا در شبکههای برق فشار ضعیف، با توجه به پایین بودن سطح ولتاژ شبکه، ولتاژ به راحتی تحت تاثیر وضعیت بار مصرفی شبکه قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: ورود تعداد مشخصی از نیروگاههای خورشیدی میتواند باعث افزایش ولتاژ بیش از حد مجاز استاندارد در شبکه شده و در نتیجه باعث آسیب به تاسیسات شبکه و تجهیزات برقی مشترکین شود.
مرزبانی با تاکید برضرورت جلوگیری بهرهبردار شبکه از وقوع چنین اتفاقاتی افزود: احداث این نیروگاههای انشعابی در سطح شبکههای برق باید به صورت کنترلشده و با بررسیهای همه جانبه فنی و مهندسی انجام شود.
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: یکی از راهکارهای رفع این مسئله و افزایش ظرفیت احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، تشویق مشترکین به احداث نیروگاهها به صورت تجمیعی و اتصال آن به شبکه برق فشار متوسط است که البته این راهکار نیز موانع خاص خود را دارد.
وی افزود: از مهمترین چالشهای این مسئله، تامین زمین مناسب جهت احداث نیروگاه در نزدیکی شبکه فشار متوسط و مباحث حقوقی احداث یک نیروگاه با چندین مالک و مسائل مربوط به نگهداری و نگهبانی از نیروگاه است.
مرزبانی اضافهکرد: با دستورالعمل جدیدی که توسط ساتبا(سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران) حدود یک ماه قبل ابلاغ شده این مشکلات در حال رفع است.
موانع توسعه مولدین تجدیدپذیر
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی مهمترین موانع توسعه مولدین تجدید پذیر را یارانهای بودن قیمت حاملهای انرژی در کشور دانست و گفت: با وجود این مسئله سرمایهگذاری مشترکین به منظور تولید برق مصرفی خودشان، از نظر اقتصادی توجیه پذیری پایینی دارد.
مرزبانی خاطرنشانکرد: تورم چالش مهم دیگری است که سرمایهگذاری در صنعت برق و به تبع آن حوزه انرژیهای تجدیدپذیر را با وجود حمایتهای انجامشده از این صنعت کماکان با مشکلات جدی در خصوص توجیه پذیری اقتصادی آن مواجه کرده و این موضوع از موانع توسعه تولید برق با انرژی های تجدیدپذیر بهشمار میرود.
وی گفت: پایین بودن قابلیت اطمینان نیروگاههای تجدیدپذیر در مقایسه با نیروگاههای حرارتی و عدم ارائه آموزشهای لازم و آشنا کردن عموم مردم با مزایای این نیروگاهها از دیگر موانع توسعه مولدین تجدیدپذیر محسوب میشود.
انتهای پیام
نظرات