• سه‌شنبه / ۸ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۳:۰۴
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1402120804982
  • خبرنگار : 50177

یک فعال دانشجویی:

شفافیت می‌تواند نظارت مردم بر مجلس را تقویت کند

شفافیت می‌تواند نظارت مردم بر مجلس را تقویت کند

ایسنا/لرستان یک فعال دانشجویی گفت:شفافیت می‌تواند نظارت مردم بر مجلس را تقویت کند و موجب خواهد شد که مجلس کارآمدتر و به سمت خواسته‌های مردم حرکت کند.

دانشجویان از جمله اقشار تاثیرگذار در برگزاری هر چه پرشورتر انتخابات هستند، ‌این موضوع در لرستان با داشتن ۶۰ هزار دانشجو اهمیتی بسزایی دارد؛ با این اوصاف خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) با فعالین تشکل‌های دانشجویی پیرامون انتخابات و ویژگی‌های نمایندگانی که قرار است کرسی مجلس را بدست بیاورند به گفت‌وگو نشست.

شفافیت می‌تواند نظارت مردم بر مجلس را تقویت کند

انتظار داریم قانونگذاران، قانون را وَهن نکنند

در این میزگرد، رضا مریدی، دبیر انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه لرستان، اظهار کرد: انتظار داریم از مجلس و نمایندگان به صورت واقعی نماینده مردم باشند به این معنا که شفافیت داشته باشند و افکار عمومی و نظرات و قاتبه مردم را در قانونگذاری دخالت دهند و بر نظرات شخص خود ارجح بدانند.

وی با بیان اینکه وقتی نمایندگان با خواسته‌های مردم مواجه می‌شوند به صورت علمی عمل کنند، بیان کرد: یعنی نظرات صاحبنظران، نخبگان و تحلیل‌گران و نخبگان عملی در آن زمینه را جویا شوند و با آنها مشورت کنند.

 دبیر انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه لرستان با بیان اینکه انتظار داریم قانونگذاران، قانون را وَهن نکنند به این معنا که قوانینی که اجرا نمی‌شوند را یا حذف کنند و یا ارتقا دهند به نحوی که قابل اجرا باشند، گفت: همچنین از تصویب قوانین جدیدی که قابل اجرا نیستند و یا به صورت ناقص اجرا خواهند شد اجتناب کنند چرا که این وَهن قانون است و جایگاه قانون در جامعه را تهدید می‌کند.

مریدی با بیان اینکه وقتی قانون در یک جامعه از احترام لازم برخوردار نباشد، دچار مشکلات جدی خواهد شد،  اظهار کرد: کشورهای پیشرفته در یک موضوع باهم وجه مشابه دارند و آن احترام به قانون است.

این فعال دانشجویی با تاکید براینکه نمایندگان مجلس از ظرفیت دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها به خصوص دانش‌آموختگان نخبگان غافل نشوند، اضافه کرد: دانشجویان هم نماینده طبقه متوسط جامعه هستند و هم اینکه با اساتید، پژوهشگران و نخبگان دانشگاهی در ارتباط هستند و می‌توانند حد واسط و حلقه میانی باشند و خواسته‌های خود را به نمایندگان مجلس برسانند و حمایتی که قانونگذاران از مردم و دانشجویان می‌خواهند داشته باشند باید علمی و بلندمدت و یا لااقل میان مدت باشد تا اثربخشی خود را داشته باشد.

دبیر انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه لرستان با بیان اینکه حمایتی که مجلس می‌تواند از اقتصاد مملکت داشته باشد با یارانه دادن و دخالت بیشتر در اقتصاد موثر نخواهد بود، گفت: اگرچه این حمایت‌ها کوتامدت هستند؛ اما با واگذاری امور به بخش خصوصی به صورت غیررانتی و منصفانه می‌تواند به اقتصاد کشور کمک کند و آن را به یک اقتصاد رقابتی تبدیل کند.

مریدی با بیان اینکه بهترین کمک برای ازدواج به جوانان، این است که به اقتصاد کشور کمک شود و بهترین مساله واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی است؛ همانگونه که سیاست‌های کلی اصل ۴۴ به آن تاکید دارند و متاسفانه این سیاست‌ها به درستی توسط دولت و مجلس پیگیری نشده است، بر فرهنگ‌سازی در امر ازدواج تاکید کرد و افزود: فرهنگ ما به سمتی برود که ازدواج هر چه بیشتر آسانتر شود.

نمایندگان مجلس نمایندگان مردم هستند نه نماینده افکار و عقاید خودشان

وی گفت: در بحث همسان‌گزینی، با بیان اینکه ساز و کار مناسب و گسترده‌ای نداریم و اگر اجازه داده شود که یک استارآپ یا سازمانی بیاید و سازوکاری را برای همسرگزینی و همسانگزینی علمی در نظر بگیرد و از آن حمایت شود کمک زیادی به ازدواج موفق جوانان خواهد کرد،  بیان کرد: نباید در انتخاب نمایندگان دیدگاه صفر و صدی داشته باشیم یعنی نباید انتظار داشته باشیم از یک نفر که خواسته‌ها، فکر و نظراتش کاملاً با نظرات ما منطبق باشد؛ باید بهترین گزینه از میان گزینه‌های موجود انتخاب شود.

دبیر انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه لرستان با بیان اینکه بهترین گزینه باید آدم منعطفی باشد به این معنا که نمایندگان مجلس نمایندگان مردم هستند نه نماینده افکار و عقاید خودشان، اظهار کرد: در جایی که خواست و تمایل افکار عمومی در حوزه انتخابیه به سمت و سویی باشد که با خواست خودشان مغایرت داشته باشد، نمایندگان به عنوان وکیل مردم هستند و باید به خواست مردم اهمیت دهند.

وی با اشاره به اینکه وقتی کسی را به عنوان نماینده انتخاب می‌کنید به هیچ وجه نمی‌توانید بپذیرید که به صورت غیرشفاف عمل کند، بیان کرد: حق مسلم هرشخصی که رای می‌دهد این است که بفهمد نماینده در مجلس چه کار می‌کند.

شفافیت می‌تواند نظارت مردم بر مجلس را تقویت و مجلس کارآمدتر و به سمت خواسته‌های مردم حرکت کند

دبیر انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه لرستان با تاکید براینکه شفافیت در آراء بسیار مهم است، افزود: مردم باید بداند به نماینده‌ای که رای دادند در تصمیم‌گیری مجلس چقدر موثر است؟ آیا در رای‌گیری‌ها شرکت می‌کند؟ حضور و غیاب نمایندگان در مجلس و حوزه انتخابیه بسیار مهم است.

مریدی گفت: نمایندگان مجلس در هدایایی که می‌گیرند و هدایایی که می‌دهند باید شفاف باشند تا یک زمانی شائبه رشوه پیش نیاید، در نامه‌ها و درخواست‌هایی که از مقامات دارند باید شفافیت وجود داشته باشد و این موضوع جدیدی نیست و در بسیاری از کشورها این شفافیت وجود دارد.

وی ادامه داد: شفافیت می‌تواند نظارت مردم بر مجلس را تقویت کند و موجب خواهد شد که مجلس کارآمدتر و به سمت خواسته‌های مردم حرکت کند؛ این حرکت به صورت علمی و با مشورت نخبگان و صاحب‌نظران آن موضوعی که می‌خواهند در مورد آن تصمیم‌گیری شود باشد.

این فعال دانشجویی با بیان اینکه در روند سیاستگذاری و قانونگذاری در دو مرحله تدوین سیاست و قانون و مرحله ارزیابی، نظر صاحبنظران و تحلیلگران نیاز است؛ تحلیلگران معمولاً دانش‌آموختگان، نخبگان و اساتید دانشگاهی هستند که در روند تدوین، اجرا و ارزیابی نظرات خود را اعلام می‌کنند، بیان کرد: نقدی که به نمایندگان مجلس وارد است این که که نظرات تحلیگران را به خوبی مطالعه و پیگیری نمی‌کنند و متاسفانه زمانی که نظرات این افراد نادیده گرفته می‌شود کار به آزمون و خطا می‌انجامد و از روند علمی خود خارج می‌شود.

وقتی مشارکت مردم در انتخابات بالا باشد یک مجلس قوی تشکیل شود

مریدی با بیان اینکه درصد مشارکت مردم در انتخابات امر بسیار مهمی است، اضافه کرد: وقتی مشارکت مردم در انتخابات بالا باشد یک مجلس قوی تشکیل و چنانچه مشارکت پایین باشد مجلس ضعیف‌تری تشکیل خواهد شد.

وی افزود: مجلس قوی به عنوان نمایندگان اکثریت مردم توانایی‌های بیشتری دارند و به صورت معنوی حمایت بیشتری از مردم دریافت می‌کنند و می‌توانند به کارهای بزرگتری دست بزنند اما مجلسی که با رای اقلیت مردم تشکیل می‌شود این شائبه پیش می‌آید که این مجلس نماینده اکثریت مردم نیست و نفوذ کمتری در بین مردم دارد و قوانین آن شاید در زمینه اجرا با مشکلاتی مواجه شود.

دبیر انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه لرستان با تاکید براینکه هر کسی که می‌خواهد رای مردم را به دست بیاورد و از این طریق به قدرت برسد نیاز دارد که برای جلب توجه و رای مردم کار کند، تصریح کرد: فرهنگ سیاسی مردم در رای‌هایی که داده می‌شود موثر است؛ هنگامیکه فرهنگ سیاسی مردم بالا باشد انتظارات ما از نمایندگان و کسانی که به رای ما نیاز دارند منطقی و منصفانه خواهد بود.

مریدی بیان کرد: فرهنگ سیاسی مناسب در کشوری که انتخابات را به صورت منظم و رقابتی برگزار می‌کند موجب می‌شود حتی افرادی که به آن انتظارات و باورها اعتقادی ندارند مجبور شوند به سمت این انتظارت روی آورند تا رضایت مردم را تامین کنند.

وی با تاکید بر اینکه نمایندگان مجلس باید دغدغه‌ها و مسائل مردم را در جامعه رصد و برای آن فکری بیندیشند و این فکر از طریق تحلیل‌گران و صاحبنظران آن مبحث و حیطه باشد، گفت: هر چقدر ارتباط نمایندگان مجلس با دانشگاهیان، نخبگان و صاحب‌نظران بیشتر باشد می‌توانند به راه‌حل‌های علمی برای رفع دغدغه‌های مردم برسند بنابراین سطح ارتباط نمایندگان با دانشگاهیان بالا و بالاتر برود که بنده معتقدم این ارتباط در حال حاضر در سطح خوبی نیست.

این فعال دانشجویی در خصوص تامین مسکن برای اقشار ضعیف جامعه، عنوان کرد: کاری که مجلس باید انجام دهد این است جلوی بانک‌ها به خصوص بانک‌های دولتی را در حوزه تملک مسکن  بگیرد ؛ متاسفانه بانک‌های به جای اینکه در تولید سرمایه‌گذاری کنند به مساله مسکن ورود پیدا کرده و باعث افزایش قیمت مسکن می‌شوند و این امر به خانواده‌های ایرانی آسیب می‌زند؛ البته برای ریشه‌ای نتیجه گرفتن باید فکری به حال اقتصاد تورمی شود.

وی اظهار کرد: در اقتصاد تورمی، سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مسکن، ارز، سکه و ...  در بیشتر مواقع بازدهی بیشتری از تولید دارد و این مشکل اقتصادهای تورمی است و باید از شر این نوع اقتصاد خلاص شویم تا سرمایه‌گذاری‌ها به سمت تولید سوق داده شود و به مردم فشار کمتری وارد شود تا قیمت مسکن به تعادل برسد و برای جوانان تهیه مسکن کار سختی نباشد.

شفافیت می‌تواند نظارت مردم بر مجلس را تقویت کند

در ادامه محمد امین حسنوند، دبیر تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان، با بیان اینکه اگر دانشگاه و دانشجو و قشر نخبگانی جامعه را بپذیریم شاید این خودش محرک و انگیزه‌ای باشد تا فضای انفعالی که در دانشگاه ایجاد شده کمتر شود، بیان کرد: نیازهای دانشجو و دانشگاهیان به لحاظ اقتصادی و اجتماعی تفاوت آنچنانی با جامعه ندارد؛ اما اگر انحصاراً دانشجویان را برسی کنیم حقیقتاً رابطه بین نماینده مردم با قشر نخبگان به لحاظ ایده و نظر خواهی در مسائل مختلف به ویژه مسائل علوم انسانی باید اولویت داشته باشد یعنی حرف دانشجو و دانشگاهیان جلوتر از همه شنیده شود.

وی با بیان اینکه نماینده مردم رابطه بین خود و دانشجو و دانشگاهیان را قوی‌تر کند، افزود: انتظاراتی که از مجلس قبلی داشتیم در چندین مورد به یکی از نمایندگانی که از درون دانشگاه انتخاب شده بود تذکر دادیم و اذعان داشتیم که باید کارگروه‌های تخصصی تشکیل شود و محتوا و ایده‌های علمی داده شود و انتظار اولیه این است که رابطه بین نمایندگان مجلس با دانشگاهیان قوی‌تر شود.

دبیر تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان بیان کرد: هرکسی می‌تواند از مجلس انتظار داشته باشد که خودش نیز اقدامی کرده باشد؛ دانشجویی که توانسته در زمان دانشجویی تاثیرگذار باشد؛ با توجه به شرایط اقتصادی جامعه؛ چنانچه نماینده مجلسی بخواهد کاری برای جامعه انجام دهد ممکن است حداقل ده سال طول بکشد تا به ثمر بنشیند.

حسنوند گفت: در استان به لحاظ زیرساختی با کمبودهایی مواجه هستیم و تا زمانی که این زیرساخت‌ها ایجاد شود یک پروژه عمرانی ممکن است در لرستان ۵۰ سال به طول بیانجامد.

وی بر قانونگذاری درست (شفافیت و سربازی حرفه‌ای) تاکید کرد و با بیان اینکه به عنوان یک دانشجوی پسر یکی از دغدغه‌هایی که دارم دور شدن از فضای علمی و کنشگری به مدت ۱۸ ماه و انجام فرآیند سربازی است، تصریح کرد: این دور شدن حداقل به سلامت روح بنده آسیب می‌رساند و نیاز است مساله سربازی حرفه‌ای جدی‌تر در نظر گرفته شود.

دبیر تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان با بیان اینکه مساله ازدواج دو وجه دارد یکی فرهنگی است و دیگری اقتصادی، در بحث فرهنگی عملاً کاری انجام نشده و سبک زندگی خانواده‌ها با یک جوان ۲۵ و ۳۰ ساله متفاوت شده، توقعات تغییر کرده و اگر بخواهیم به سمت ازدواج آسان پیش‌ رویم شاید زمان‌بر باشد و این مهم عزمی جدی می‌طلبد و در مساله اقتصادی؛ نصف مخارج یک خانوار لرستانی به مسکن اختصاص دارد و این می‌طلبد که موضوع مسکن ملی در لرستان جدی‌تر گرفته شود و در بحث مسکن ملی جزو پنج استان آخر بودیم و این موضوع باید توسط نمایندگان فعلی پیگیری می‌شد چراکه برای تامین زمین زیرساخت‌های لازم را نداریم، تصریح کرد: در فرآیند ازدواج موضوع اقتصادی به ویژه مسکن مهم است و تجربه ثابت کرده هرجا مسکن سازی رونق گرفته در کنار آن اشتغال نیز ایجاد شده است.

در لرستان مساله قومیت و قبیله در انتخابات پررنگ‌تر از دیگر استان‌هاست

حسنوند اظهار کرد: باید معیارها را درست تبیین کنیم این درحالیست که انتخابات در لرستان حزبی نیست و احزاب شرکت نمی‌کنند در استان ما مساله قومیت و قبیله در انتخابات پررنگ‌تر از دیگر استان‌هاست.

دبیر تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان با بیان اینکه باید فرآیند گفت‌وگو در استان تقویت شود، گفت: در لرستان مشکل قانونی نداریم و اکثر داستان به مساله اجرا برمی‌گردد؛ در حال حاضر نمایندگان ما مدعی هستند که بودجه آمده اما راه‌آهن و سد معشوره هنوز تکمیل نشده و یا در مواقعی با کسری بودجه و در مواردی با برگشت بودجه؛ این نشان می‌دهد که باید بر مساله نظارت بر دستگاه‌ها توجه و اهتمام ویژه‌ای شود.

حسنوند در ادامه با بیان اینکه معتبرترین مرجع علمی استان دانشگاه لرستان است اما نمایندگان از ظرفیت نخبگان این دانشگاه غافل ماندند و در حق جایگاه علم اجحاف شده است، بیان کرد: علاوه بر آن وقتی دانشجو مدام درگیر مسائل صنفی باشد و رئیس دانشگاه نیز به خاطر کسری بودجه درگیر مسائل صنفی است تا ارتقای سطح علمی دانشجویان و اساتید؛ می‌طلبد که این موضوع مهم مورد توجه قرار گیرد.

این فعال دانشجویی بیان کرد: دانشجویان به لحاظ معیشتی و مشکلات صنفی با مسائل مالی مواجه هستند و برخی از آنها مجبورند سه ماه تابستان را کار کنند تا هزینه و مخارج نه ماه تحصیل خود را تامین کند و اینجا می‌طلبد نمایندگان مجلس با تصویب قوانینی مسائل معیشتی و تحصیل دانشجویان را مرتفع کنند و برای تامین بودجه نماینده باید با وزارت علوم رایزنی داشته باشد تا بودجه ویژه به دانشگاه‌های استان داده شود.

مشارکت در انتخابات و تغییر افراد در سیاست‌های کشور ضروری است

وی وظیفه اصلی نمایندگان مجلس را قانونگذاری برشمرد و با بیان اینکه شخصی که قرار است به عنوان نماینده مردم انتخاب شود باید بدانیم که چه تفکر و ایده‌ای دارد، اضافه کرد: پس مشارکت در انتخابات و تغییر افراد در سیاست‌های کشور ضروری است.

وی ادامه داد: مشارکت در انتخابات بسیار مهم است چراکه همه چیز علت و معلول هستند و در آیات قرآن آمده که "سرنوشت هیچ قومی تغییر نخواهد کرد مگر اینکه مردم آن قوم بخواهند" و این قضیه در داخل جامعه ما نیز صدق می‌کند؛ انتخاباتی که باعث شد سیاست‌های خارجی تغییر یابد و  اقتصاد مقداری به سمت اقتصاد باز برود و یا انتخاباتی که باعث شد از اقتصاد لیبرال جدا و به سمت اقتصاد متمرکز برود؛ از این نظر مشارکت در انتخابات در سیاست‌های کلان مملکت تاثیر دارد.

دانشگاهیان باید جلودار جامعه در کنش‌های اجتماعی باشند

دبیر تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان بیان کرد: جلودار جامعه در کنش‌های اجتماعی باید دانشگاهیان و قشر نخبگانی و حوزوی باشد.

حسنوند خاطر نشان کرد: در بحث بازار متاسفانه حضور دلالان پررنگ‌تر و تاثیرگذارتر از یک دانش‌آموخته اقتصاد است و این نشان می‌دهد که در سیاست‌های حکمرانی باید تجدید نظری صورت گیرد و جایگاه علمی تقویت شود و فرآیند الگوی علمی به فرهنگ تبدیل شود.

وی گفت: ایجاد فضای گفت‌وگو و صحبت کردن بدون تنش و فضایی که گفتمان‌ها به سمت یک دست شدن پیش رود با احترام به تفکرات افراد ضروری است و تضاد منافعی که در بحث کلان ایجاد می‌شود به لحاظ اجتماعی و فرهنگی به کل جامعه آسیب می‌زند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha