• سه‌شنبه / ۸ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۱:۱۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1402120804811
  • خبرنگار : 71589

فرودگر قمری ژاپن از شب سرد ماه جان سالم به در برد

فرودگر قمری ژاپن از شب سرد ماه جان سالم به در برد

فرودگر قمری SLIM ژاپن به طرز شگفت انگیزی موفق شده است شب‌های سرد و یخبندان ماه را پشت سر بگذارد و زنده بماند.

به گزارش ایسنا، آژانس فضایی ژاپن اعلام کرده که کاوشگر ماه ژاپن با بیدار شدن از خواب پس از سپری کردن دو هفته شب قمری، شگفتی دیگری ایجاد کرده است.

«فرودگر هوشمند بدون سرنشین برای بررسی ماه»(SLIM) ماه گذشته با یک زاویه نامناسب بر سطح کره ماه نشست که باعث شد صفحات خورشیدی آن در جهت اشتباه قرار بگیرند. سپس آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن(JAXA) گفت خورشید با تغییر زاویه خود پس از دو روز، SLIM دوباره زنده شد و مشاهدات علمی از دهانه‌های برخوردی ماه را با دوربینی با کیفیت بالا انجام داد.

سپس با فرا رسیدن شب‌های طولانی ماه و بازگشت تاریکی دوباره به خواب رفت و از آنجایی که برای شب‌های سرد و خشن ماه طراحی نشده بود، آژانس فضایی ژاپن مطمئن نبود که SLIM بتواند دوباره بیدار شود.

اکنون آژانس فضایی ژاپن در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرده است که روز گذشته فرمانی را به SLIM ارسال کردیم که SLIM به آن پاسخ داد.

به گفته این آژانس فضایی، در حالی که SLIM عملکرد ارتباطی خود را حفظ کرده بود، موفق شد شب قمری را در سطح ماه زنده بماند.

این سازمان البته گفت که این ارتباطات پس از مدت کوتاهی قطع شد، زیرا هنوز ظهر قمری بود و دمای تجهیزات ارتباطی بسیار بالا بود. اما اضافه کرد: تدارکات برای از سرگیری عملیات، زمانی که دمای دستگاه به اندازه کافی سرد شد در حال انجام است.

فرودگر SLIM که به دلیل فناوری فرود دقیق خود «تک تیرانداز ماه» نیز نامیده می‌شود، در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۴ در منطقه فرود هدف خود فرود آمد.

این شاهکار یک پیروزی برای برنامه فضایی ژاپن پس از یک رشته از شکست‌های اخیر بود و این کشور را پس از ایالات متحده، اتحاد جماهیر شوروی، چین و هند به پنجمین کشوری تبدیل کرد که به «فرود نرم» روی ماه دست می‌یابد.

البته فرودگر آن در حین فرود دچار مشکل و نقص موتور شد و کج فرود آمد، به این معنی که صفحات خورشیدی آن به جای اینکه در جهت بالا قرار بگیرند، به سمت غرب قرار گرفته بودند.

هدف از این ماموریت، بررسی بخشی از گوشته ماه(لایه داخلی عمیق در زیر پوسته ماه) است که اعتقاد بر این است که قابل دسترسی است.

به گفته آژانس فضایی ژاپن، این کاوشگر اقدام به تجزیه و تحلیل ترکیب سنگ‌ها در ماه خواهد کرد تا بتواند در جستجوی سرنخ‌هایی درباره منشاء ماه کمک کند. کاوشگر SLIM در لبه یک دهانه استوایی به نام شیولی در فاصله ۵۵ متری هدف اولیه خود فرود آمده است.

به گفته ژاپن، فناوری فرود SLIM می‌تواند به اکتشافات آینده در قطب‌های ماه که به عنوان منابع بالقوه سوخت، آب و اکسیژن تلقی می‌شوند، منجر شود.

توموکاتسو موروتا دانشیار دانشگاه توکیو که متخصص اکتشاف ماه و سیارات است، پیشتر به خبرگزاری فرانسه گفت که سنگ‌های موجود در این منطقه برای جستجوی منشاء ماه و زمین بسیار مهم هستند. این شامل پرده‌برداری از رمز و راز منابع آبی احتمالی ماه است که همچنین کلید ساخت پایگاه‌هایی در آنجا روزی به عنوان توقفگاه‌های احتمالی در مسیر رسیدن به مریخ خواهد بود.

جدیدترین اخبار از SLIM پس از آن منتشر شد که آژانس فضایی ژاپن در تاریخ ۱۷ فوریه یک پرتاب موفقیت آمیز را برای موشک پرچمدار جدید خود موسم به H۳ اعلام کرد و پس از سالها تاخیر و دو تلاش ناموفق قبلی، برای سومین بار خوش شانس بود.

کاوشگر SLIM ماه گذشته نیز پس از یک هفته خاموشی و عدم فعالیت به دلیل بروز مشکل در منبع تغذیه الکتریسته خود، فعالیتش را دوباره آغاز کرده بود.

گفتنی است که کشورهایی از جمله روسیه، کره جنوبی و امارات متحده عربی نیز در تلاش برای رسیدن به ماه هستند.

ضمن اینکه همین چند روز پیش اولین فضاپیمای بدون سرنشین تجاری آمریکا به نام «اودیسیوس» از زمان ماموریت‌های آپولو تاکنون که توسط یک شرکت خصوصی ساخته شده و توسط ناسا تامین مالی شده است، موفق شد در نزدیکی قطب جنوبی ماه فرود آید. جالب است که این فرودگر نیز کج و به پهلو فرود آمد.

ماموریت‌های قمری قبلی ژاپن دو بار با شکست مواجه شده که یکی دولتی و دیگری ماموریتی خصوصی بوده است.

این کشور در سال ۲۰۲۲ یک کاوشگر ماه به نام اوموتناشی(Omotenashi) را به عنوان بخشی از ماموریت آرتمیس ۱(Artemis ۱) ایالات متحده ارسال کرد و در آوریل سال گذشته یک استارت‌آپ ژاپنی به نام آی‌اسپیس(iSpace) تلاشی بی‌نتیجه انجام داد تا به اولین شرکت خصوصی تبدیل شود که روی ماه فرود می‌آید و پس از آنچه که آن را «فرود سخت» توصیف کرد، ارتباط خود را با هواپیمای خود از دست داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha