• سه‌شنبه / ۸ اسفند ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۳
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1402120804654
  • منبع : مطبوعات

همزیستی با روزهای برفی

همزیستی با روزهای برفی

برف و سرما، چهره شهرها را تغییر می‌دهد و برای لذت بردن از آن لازم است حواس‌مان به خیلی چیزها باشد از رهگذران خیابان و بچه‌ها تا پرنده‌ها و حتی سلامت خودمان.

به گزارش ایسنا، همزمان با بارش برف و باران در اکثر نقاط کشور، روزنامه خراسان در مطلبی با این عنوان نوشت: برف بی‌صدا می‌بارد اما پر هیجان است، هربار که برف می‌بارد خوشحال می‌شویم اما ساعتی نگذشته دردسرها شروع می‌شود. خریدها را چه کنیم؟ اگر لوله‌های آب یخ بزنند، چه کنیم؟ اگر پکیج روی تراس خراب شود چه؟ چه بر سر پرنده‌ها می‌آید؟ کارتن‌خوابی که توی پارک محل بود در چه حال است؟ چرا پله‌های مجتمع و اداره خیس، گِلی و کثیف شده و فهرستی بلندبالا از این چیزها. می‌شود از روزهای برفی به اندازه لحظه شروع باریدنش لذت ببریم اگر حواس‌مان به چیزهای ساده‌ای باشد که در این پرونده مروری سریع بر آن‌ها خواهیم داشت. با ما باشید.

بزرگ تر فامیل و همسایه سالخورده

خیلی از افراد سالخورده تنها زندگی می‌کنند، یا زوج‌های مسنی هستند که در شرایط عادی از عهده کارهای خودشان برمی‌آیند اما در روزهای برفی غیر از سرما، لغزنده بودن معابر برای آن‌ها خطرناک است و خدای نکرده اگر به‌خاطر یک خرید ساده بیرون بروند و صدمه‌ای ببینند به‌خاطر مشکلاتی مثل پوکی استخوان در سنین بالا روند بهبودشان طول می‌کشد. پس اگر همسایه سالخورده‌ای داریم یا در فامیل کسانی هستند که در چنین شرایطی به کمک ما نیاز دارند منتظر این نباشیم که از ما چیزی بخواهند. یا حضوری سری به آن‌ها بزنیم و نیازشان را رفع کنیم یا تلفنی خریدهای‌شان را بپرسیم و اینترنتی برای‌شان بگیریم تا نیازی به خارج شدن‌شان از منزل نباشد.

   تا یک جایی برسونمتون

اگر صبح به محل کار می‌روید قبلش به اهالی ساختمان خبر بدهید تا در حد امکان هم مسیر شوید. اگر در خیابان تردد می‌کنید و توی ایستگاه اتوبوس فرد سالمند، زن و بچه و... را دیدید، ترمزی بزنید و همشهریان‌تان را تا جایی برسانید. در این روزها معطل شدن یک بحث است، سرمای هوا بحث دیگر. در این شرایط تاکسی اینترنتی کم پیدا می‌شود، اتوبوس‌ها شلوغ است و سرعت ترددشان هم کم، بنابراین آدم‌ها در خیابان معطل می‌شوند و سرمای هوا آزارشان می‌دهد.

   گاز نده خانم/آقای راننده!

همان موقعی که شما برای رسیدن به خانه عجله‌ دارید و دوست‌دارید خودتان را از شر رانندگی در برف خلاص‌کنید، عابران پیاده هم با خودشان در حال جنگ هستند. اگر شما بایدحواس‌تان به گاز، ترمز و کلاج باشد آن‌ها هم باید قدم‌هایشان را طوری تنظیم‌کنند و گام بردارند که سُر نخورند و نقش زمین نشوند. فاصله‌تان را با آن‌ها رعایت‌کنید، وقتی از کنارشان عبورمی‌کنید سرعت‌تان را پایین بیاورید تا برف و یخ و گل تمام هیکل‌شان را پر نکند!

   مصرف انرژی را کنترل کن

در روزهای یخ بندان که سرما و گرما با هم در حال نبرد هستند، صرفه‌جویی و مصرف بهینه انرژی اهمیت بیشتری پیدامی‌کند. اگر در روزهای یخ‌بندان و فوق‌العاده سرد سال روی مصرف انرژی به‎خصوص گاز کنترل نداشته‌باشیم، تامین انرژی برای مناطق سردسیر سخت خواهدشد. خرجش تنظیم دمای وسایل گرمایشی خانه بین ۱۸تا۲۲ درجه، عایق‌بندی در و پنجره‌ها و پوشیدن لباس‌های گرم‌تر است. همین‌طور خاموش‌کردن وسایل گرمایشی اتاق‌ها و جمع‌شدن خانواده در یک اتاق برای چند روز سرما می‌تواند کارساز باشد.

   لباست را تنظیم‌ کن

«ما هوای بد نداریم، لباس بد داریم!» این ضرب‌المثل معروف سوئدی‌هاست که بخش شمالی و میانی آن به دلیل نزدیک‌بودن به قطب، زمستان‌های فوق‌سردی دارند و اهمیت چطور لباس‌پوشیدن در هوای سرد را نشان‌می‌دهد. سیستم پوست پیازی که یکی از تکنیک‌های لباس‌پوشیدن کوهنوردهاست به درد چنین روزهایی می‌خورد. طبق این تکنیک باید در روزهای یخ‌بندان، شبیه پیاز که لایه‌لایه‌ است لباس بپوشید. بهترین لباس برای سرمای شدید شامل مجموعه‌ای از لایه‌هایی است که گرمای بدن را نگه می‌دارند و حداقل به سه لایه پوشش نیاز دارید: یک لایه‌ پایه‌ برای خشک نگه داشتن پوست، یک لایه‌ میانی برای عایق بودن و یک لایه‌ بیرونی برای دفع باد و آب. البته در هوای خیلی سرد استفاده از لوازم جانبی برای دست‌ها، پاها و سر، هم بسیار مهم است.

   با این خوراکی‌ها گرم بمان!

طب سنتی و ایرانی می‌گوید خوردن یک سری خوراکی‌ها با طبع گرم و گنجاندن آن در برنامه‌غذایی می‌تواند بدن‌تان را گرم‌ کند. با استفاده از لبنیاتی مانند شیر شتر، کره، حبوبات شامل لوبیا، گندم، جو و نخود، اضافه‌کردن آجیل‌ها مانند بادام، گردو، فندق، تخم آفتاب‌گردان، تخم خربزه، کشمش و کنجد به رژیم غذایی یا میان‌وعده‌های خودتان و فرزندتان، مصرف صیفی‌جات به خصوص شلغم، موسیر و هویج، انتخاب میوه‌هایی با طبع گرم مانند موز، نارگیل، انگور، گلابی، انبه و خرما می‌توانید تا حد زیادی به گرم نگه‌داشتن بدن کمک‌کنید. همچنین استفاده از آویشن، دارچین، زیره، فلفل، زعفران، سیاهدانه و زنجبیل در صورت امکان و گنجاندن عسل و ... .

   حیوانات از یادمان نروند

در این روزهای سرد و برفی، حیواناتی مانند پرندگان، گربه‌ها و ... به سختی غذا پیدا می‌کنند. هر ساله ویدئوهایی از افرادی که به فکر آن‌ها هستند و برای‌شان آب و غذا فراهم می‌کنند، در شبکه‌های اجتماعی پربازدید می شود و مورد استقبال کاربران قرار می‌گیرد. شما هم می‌توانید در این کار پسندیده مشارکت کنید. مثلا پشت پنجره خانه‌تان یک ظرف با کمی نان ریزشده بگذارید یا کمی غذا برای گربه‌ها در کنار یک درخت قرار دهید. همچنین درست کردن پناهگاه برای حیوانات در این هوای سرد، زحمت چندانی ندارد. با گذاشتن لانه و جعبه‌ای برای حیوانات، می‌توانید خطر سرمازدگی را از آن‌ها دور ‌کنید.

   تحمل سروصدای بچه‌های ذوق‌زده

تعداد روزهای برفی در سال‌های اخیر در بسیاری از شهرهای کشور، شاید به تعداد انگشتان یک دست هم نرسد. معمولا هم بعد از نشستن برف روی زمین، مدارس تعطیل می‌شود و بچه‌ها زمان فراغت بیشتری دارند. بنابراین طبیعی است که بچه‌های بیگانه با برف، این روزها کوچه‌ها را می‌گذارند روی سرشان. اگر ذوق خودتان در روزهای برفی کودکی را به‌یاد بیاورید، سروصدای بچه‌ها برای‌تان قابل‌تحمل می‌شود و با اخم سرتان را از پنجره بیرون نمی‌برید که فریاد بکشید: «برین خونه‌هاتون!» اگر هم در خانه بمانند، قطعا بازی‌هایشان بی‌سروصدا و بدون بالا و پایین پریدن نیست. البته شما هم حق دارید اما این روزها، کمی با حوصله‌تر باشید.

   گل‌های کف کفش‌تان را بتکانید

بارش برف و قدم زدن در کوچه و خیابان برای رسیدن به محل کار، دانشگاه، خانه یا رفتن به یک مغازه برای خرید، باعث می‌شود تا کف کفش‌های‌تان گِلی و کثیف شود. همکار خدماتی شما در اداره و شرکت، سرایدار مجتمع محل سکونت‌تان، اصلاً پدر و مادر یا کارکنان دانشگاه و مدرسه یا حتی مغازه‌داران که نباید جور کثیف شدن کف کفش‌های شما را بکشند! این روزها برای ورود به هر جایی بعد از پیاده‌روی، یخ و گِل کف کفش‌تان را بتکانید تا دیگران برای تمیز کردن ردپای شما به زحمت نیفتند. بسیاری از جاها هم یک کارتن یا موکت جلوی در می‌اندازند، بی توجه از کنار آن‌ها نگذرید و چند ثانیه برای کشیدن کفش‌های‌تان روی آن‌ها و تمیز شدن‌شان صبر کنید.

   این روزها مثل پنگوئن راه بروید!

پیاده‌روی در مسیرهای لیز برفی که معمولا هم یخ‌زده و مثل شیشه می‌شوند، سخت و دردسرساز است بنابراین برای حفظ تعادل، باید گام‌های کوتاه و مطمئن بردارید. همچنین می‌توانید پاهای‌تان را روی زمین بکشید و خیلی از هم دور نکنید. پاهای‌تان نباید با هم تقاطع داشته باشد، زیرا در این حالت بدن‌تان بسیار ناپایدار می‌شود. بیشتر افراد هنگام برف، باد و باران، سرشان را پایین می‌آورند، غافل از این که این کار می‌تواند مقدمه زمین افتادن‌ را فراهم کند. بهتر است وقتی راه می‌روید به جلو نگاه کنید و حواس‌تان به یخ و برگ‌های مرطوب باشد. در چنین شرایطی اگر شبیه پنگوئن‌ها راه بروید، مرکز ثقل‌تان روی پای جلو حفظ می‌شود و به شما در قرار گیری به حالت قائم کمک می‌کند.

   با پیک‌ها اوقات تلخی نکنید

طبیعی است در این شرایط و روزهای سرد و برفی، کمتر رستوران بروید یا خریدهای مورد نیاز روزانه‌تان را اینترنتی انجام دهید. بنابراین پیک‌های موتوری در این هوای سرد باید کار بیشتری انجام دهند و ممکن است تاخیری در خدمات‌شان ایجاد شود. اوقات تلخی نکنید و با مهربانی یا شیوه‌های دیگر قدردان زحمت و تلاش آن‌ها در این شرایط پرخطر باشید.

   ترفندهای جلوگیری از یخ‌زدن کنتور و لوله‌های آب

یخ‌زدگی لوله آب و کنتور در فصل سرما فرقی برای آپارتمان و خانه ویلایی ندارد، همه باید اقداماتی را انجام دهند. لوله‌های روکار را باید با پشم شیشه و مواد مخصوص عایق‌بندی کرد. آب واحدهای خالی را باید قطع کرد و در و پنجره این واحدها را بست. آب لوله‌های غیرضروری را در صورتی که فلکه‌ای برای این منظور وجود دارد، باید بست و روی شیرهای آب داخل حیاط یا پارکینگ را با یک بطری پلاستیکی پوشاند. همچنین برای جلوگیری از یخ‌زدگی کنتور اتصالات آن را با پشم شیشه عایق و برای حوضچه آن درپوش مناسب تهیه کنید. دیواره‌های حوضچه کنتور را نیز با سیمان عایق‌بندی و درون چاله کنتور را با کیسه گونی یا پوشال پر کنید.

   پاروکردن زمین و تکان‌دادن شاخه درختان

پارو کردن برف یکی از خاطرات مشترک نسل قدیمی‌تر است که برف بیشتر و شدیدتری را دیده است. صبح‌های برفی که محله در سکوت فرو رفته و فقط صدای «برف پارو می‌کنیم» دوره‌گردها شنیده می‌شد. پارو کردن علاوه بر این که تفریح است، فواید پرشماری هم دارد. برف روی پشت‌بام را باید پارو کرد، چون باعث نم زدن و حتی تخریب سقف می‌شود. همچنین ممکن است آب درون ناودان یخ بزند و باعث ترکیدن لوله‌های توکار شود. از سوی دیگر پارو کردن حیاط علاوه بر این که رفت‌وآمد اشخاص و خودروها را راحت می‌کند، باعث می‌شود پای دیوارها هم آب جمع نشود و نم نزند. به این‌ها اضافه کنید برف‌روبی پیاده‌روها را که خدمت به خلق است. بهترین کار هم ریختن برف‌ها پای درختان و درون باغچه است که با یک تیر دو نشان بزنیم. علاوه بر همه این‌ها، تکان دادن شاخه درختان و انداختن برف روی آن‌ها هم نباید فراموش شود، چون به راحتی از شکسته شدن و صدمه به درخت جلوگیری می‌کند.

   داشتن هوای عابران و کارگران

جالب است که هوای سرد و برفی، بیشتر باعث گرم شدن رابطه بین مردم می‌شود. به طوری که رانندگان هوای پیاده‌ها را دارند و البته ساکنان خانه‌ها و فروشگاه‌ها هم باید هوای عابران را داشته باشند. یکی از این کارها پذیرایی با نوشیدنی یا غذای گرم از کارگران شهرداری و پاکبانان است. گاهی یک لیوان چای داغ با دو تا خرما می‌تواند روز یک پاکبان زحمتکش را بسازد. همان‌طور که اجازه دادن به عابران یخ‌زده برای ورود به فروشگاه و گرم شدن، هم به خود ما حال خوب می‌دهد و هم احوال شهروندان را خوش می‌کند.

   حواس مان به کارتن خواب ها باشد

در این شب‌‎های سرد، برخی از افراد مثل بی‌‎خانمان‌‎ها، کارتن‌‎خواب‌‎ها، معتادان متجاهر و... شب را با یک پتو و روشن کردن مقداری آتش بدون هیچ سرپناهی سر می‌‎کنند. فارغ از این‌‎که چرا کارشان به این‌‎جا کشیده، نمی‌‎توان و نباید از کنارشان راحت و بی‌‎تفاوت رد شویم و سهم خودمان را فراموش کنیم. در صورتی که چنین افرادی را دیدید، کمی وقت بگذارید و با سامانه ۱۳۷ شهرداری تماس بگیرید تا برای انتقال فرد به گرم‌‎خانه اقدام شود. در صورتی‌‎که فرصت داشتید کمی آن فرد را از دور رصد کنید تا اگر مکانش تغییر کرد بتوانید اطلاع‌‎رسانی کنید.

   برای خانواده برنامه‌‎ریزی کنیم

حتی اگر کلاس بچه‌‎ها آنلاین برگزار نشد، سعی کنید یک برنامه درسی برای فرزندتان داشته باشید تا از فضای درس و مدرسه دور نشود. به‌‎خصوص حالا که روزهای تعطیل برفی به دو روز تعطیلات آخر هفته هم منتهی می‌‎شود. از طرفی انرژی و شور بچه‌‎ها را نباید نادیده گرفت. باید به بچه‌‎ها خوش بگذرد تا انگیزه‌‎ای برای درس و مشق داشته باشند. پس حالا که بچه‌‎ها نمی‌‎توانند بیرون بازی کنند یک برنامه خانوادگی سرگرم کننده مثل یک بازی گروهی، تماشای فیلم و... داشته باشید. در کنارش اگر طی این روزهای برفی، شرایط کمی بهتر شد بچه‌‎ها را با پوشش کافی برای برف‌‎بازی و تجربه کردن هیجان این روزها از خانه بیرون ببرید ولو به اندازه رفتن به پارک محل.  

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha