به گزارش ایسنا، بنیاد ملی علم ایران (INSF) از مراکز تحقیقاتی معتبر و اساتید شاخص کشور دعوت کرده تا پیشنهاده خود را برای ایجاد «مرکز هدایت و راهبری برنامه جامع تابآوری شهری (مهرتاب)» با مأموریت اصلی جلب مشارکت ذینفعان و با تأکید بر یکپارچهسازی در راستای ارزیابی و بهبود تابآوری شهرهای کشور ارائه کنند.
مراکز شهری در سرتاسر جهان با چالشهای پیچیده و بههمپیوستهای روبهرو هستند که ناشی از برهمآیی مخاطرات طبیعی، کمبود آب و آسیبپذیری در زیرساختهای انرژی است. در پاسخ به اینگونه مسائل چندوجهی بر یک رویکرد یکپارچه برای تابآوری شهری با هدف همافزایی تلاشها و منابع در مناطق مختلف شهری و درگیر کردن ذینفعان متفاوت و متعدد برای تقویت محیطهای شهری در برابر پیوند مخاطرات طبیعی، مدیریت آب، زیرساختهای انرژی و سایر عوامل تنشزا تأکید شده است.
مهمتر اینکه رویکرد یکپارچه، ماهیت مشارکتی ذینفعان را از منظر علم سیستم حفظ میکند و بر خلاف تمرکز صرف بر تخصصهای تک سویه انسانی، گنجاندن علایق متنوع برای حل مسئله و برنامهریزی و تصمیم سازی مشارکتی را تقویت میکند. این جهتگیری مشارکتی تأکید میکند که هوش انسانی مجموعهای از دانش، دیدگاههای تاریخی و ارزشها را به منصه ظهور میرساند که همگی در تدوین استراتژیها و سیاستهای انعطافپذیری مرتبط و حساس فرهنگی و محلی برای تابآوری شهری ضروری هستند.
در راستای ارزیابی و بهبود تابآوری شهرهای کشور، بنیاد ملی علم ایران (INSF) حمایت از تحقیقات «برنامه جامع تابآوری شهری» را به عنوان یکی از «برنامههای جامع تحقیقاتی مرتبط با اقدامات سیاستی» در دستور کار خود قرار داده است.
بنیاد برای راهاندازی عملی این برنامه جامع، آن را به مجموعهای از پروژههای بههمپیوسته شکسته است (پیوست ۱).
برای دستیابی به توصیههای راهگشا در قالب اقدامات سیاستی با تکیه بر تحلیلهای علمی، برخی از چالشهای رایج موجود در ایران و همچنین در سراسر جهان در خصوص «برنامه جامع تابآوری شهری» شناسایی شدهاند.
به جز پیوست ۱ سایر پیوستها در جلسه کارگاه تشریحی برنامه تابآوری شهری برای داوطلبان مرکز هدایت و راهبری برنامه جامع تابآوری شهری (مهرتاب) ارائه خواهد شد.
فراخوان بنیاد ملی علم در خصوص برنامه جامع تابآوری شهری
با شکستن برنامه جامع به پروژههای مرتبط و متمایز، رویکردی ساختاریافته و زمانبندیشده تهیه شده است که امکان اعتبارسنجی، اصلاح و مقیاسپذیری برنامه جامع در سطح شهرهای کشور را فراهم میکند. هر پروژه مبتنی بر بینشهای بهدستآمده از پروژه قبلی است و اجرای قوی و سازگار برنامه جامع را در محیطهای شهری تضمین میکند. به طور معمول، بنیاد ملی علم ایران، این پروژهها را از طریق فراخوانهای مرتبط برای اخذ پیشنهادها اطلاعرسانی میکند و مطابق با رویکرد معمول، برای حمایت مالی هر فراخوان اقدام میکند.
برای «برنامههای جامع تحقیقاتی مرتبط با اقدامات سیاستی»، بنیاد در نظر دارد بهجای راهاندازی این فراخوانها برای پروژههای هر برنامه جامع از طریق سازمان داخلی خود، یک «مرکز هدایت و راهبری» (مهر) را برای مدیریت فراخوانهای پیشنهادی به عنوان بازوی تخصصی از طرف بنیاد اختصاص دهد.
این رویکرد مزایای خوبی را برای یکپارچهسازی و اجرای موفق برنامه جامع ارائه میدهد.
فراخوان پیشنهاده مرکز هدایت و راهبری برنامه جامع تابآوری شهری (مهرتاب)
بنیاد ملی علم ایران (INSF) از مراکز تحقیقاتی معتبر و اساتید شاخص کشور دعوت میکند تا پیشنهاده خود را برای ایجاد «مرکز هدایت و راهبری برنامه جامع تابآوری شهری (مهرتاب)» با مأموریت اصلی جلب مشارکت ذینفعان و با تأکید بر یکپارچهسازی ارائه کنند. مهرتاب برنامه جامع را به صورت کامل از جانب بنیاد هدایت و راهبری خواهد کرد، از همکاری مؤثر تمامی ذینفعان اطمینان حاصل میکند، فراخوانهای بعدی را برای پیشنهادههای پروژههای برنامه جامع مدیریت میکند و از ادغام نتایج و یکپارچگی دستاوردهای پروژههای متنوع برنامه جامع اطمینان حاصل میکند.
هشت مسئولیت کلیدی مهرتاب:
۱. راهبری استراتژیک:
چشمانداز استراتژیکی که با اهداف برنامه جامع توسط بنیاد همسو باشد را ایجاد و اجرایی میکند؛
ارائه و راهبری در شکلدهی سیاستهای تابآوری شهری از طریق همکاری چندجانبه ذینفعان.
۲. مشارکت ذینفعان:
ایجاد و حفظ مکانیسمهای مؤثر برای درگیر کردن ذینفعان مختلف؛
فرآیندهای تصمیمسازی فراگیر را تقویت میکند که منعکس کننده علایق و دیدگاههای مختلف در چشمانداز تابآوری شهری است.
۳. نظارت بر یکپارچگی:
استراتژی یکپارچهسازی قوی برای ترکیب نتایج حاصل از پروژههای مختلف با بودجههای مختلف در برنامه جامع ایجاد میکند و به کمیته برنامهریزی نگرش سیستمی بنیاد برای تأیید ارسال میکند؛
از ادغام یکپارچه یافتهها برای ایجاد بینش جامع در مورد تابآوری شهری اطمینان حاصل میکند.
۴. مدیریت فراخوان پیشنهادههای پروژهها:
طراحی و مدیریت فراخوانهای پیشنهادی برای پروژههای برنامه جامع؛
تسهیل فرآیند بررسی دقیق، حصول اطمینان از انتخاب پروژههایی با شایستگی علمی، نوآوری و تأثیر بالقوه.
۵. نظارت بر پروژهها در حین اجرا:
نظارت بر اجرای پروژههای تعیین شده، ارائه راهنمایی و پشتیبانی به تیمهای پروژه؛
نظارت بر پیشرفت، حصول اطمینان از همسویی با اهداف برنامه جامع و تسهیل همکاری بین ذینفعان پروژه.
۶. انتشار نتایج و ترویج دانش:
راهبردهای مؤثر انتشار نتایج علمی را برای به اشتراک گذاشتن یافتههای تحقیق ایجاد میکند؛
بهترین شیوهها و توصیههای خطمشی و اقدامات سیاستی را آموزش داده، منتقل میکند و به بحث میگذارد؛
فرهنگ باز بودن، شفافیت و یادگیری مشترک را در جامعه برای تابآوری شهری فعالانه از کانالهای مختلف به صورت حضوری و دیجیتال اطلاعرسانی میکند.
۷. ظرفیتسازی:
توسعه و اجرای ابتکارات برای ارتقای ظرفیت منابع انسانی از ذینفعان، از جمله برنامههای آموزشی، کارگاه ها و منابع آموزشی؛
مشارکت فعال ذینفعان در تلاشهای تابآوری را ترویج میدهد.
۸. انعطافپذیری و سازگاری:
نشان دادن انعطافپذیری و سازگاری با روندها و چالشهای نوظهور در زمینه تابآوری شهری؛
بازخوردها و درسهای آموخته شده برای بهبود مستمر اثربخشی برنامه جامع را یکپارچه کرده و در بستر دیجیتالی منتشر میکند.
به نقل از معاونت علمی ر یاستجمهوری، بنیاد ملی علم ایران بودجهای در قالب حمایت مالی برای مهرتاب (انتخاب شده) با هدف هدایت و راهبری برنامه جامع، مشروط به تأیید پیشنهاده اصلی در کمیته برنامهریزی نگرش سیستمی، فراهم میکند.
انتهای پیام
نظرات