به گزارش ایسنا متن این کتاب به خواسته میرزا علی نقی رکنالدوله حاکم لرستان و خوزستان در سالهای نخستین پادشاهی احمدشاه در رمضان ۱۳۳۴ برابر با تیرماه ۱۲۹۵ و جولای ۱۹۱۶ نگارش یافته است.
این کتاب شامل اطلاعاتی درباره «جغرافیای اقتصادی» شامل میزان مالیات، پراکندگی معادن و منابع درآمد طوایف «جغرافیای انسانی» شامل شرح طوایف و جمعیت، «جغرافیایی تاریخی» شامل گزیده آنچه بر طوایف گذشته است، «جغرافیای طبیعی» شامل معرفی کوهها، رودخانهها، چشمهها ... و «جغرافیای سیاسی» شامل معرفی استعداد نظامی طوایف و سرکردگان آنهاست.
باید دانست کار تتبع تعمق، تصحیح، تفتیش و تدقیق در متون و مخطوطات قدیم به ویژه برای جغرافیایی چون لرستان که دارای کمبود منابع دست اول است کاری بر زمین مانده و ضروری است.
ساسان والیزاده روزنامه نگار و نویسنده پرتلاش لرستانی چندسالی است کار تصحیح مخطوطات و متون لرستان را وجه همت خود قرار داده و از این سلسله آثار خطی علاوه بر آثار پراکنده دیگر پنجمین کتاب تصحیح شده را تقدیم لرستانیها و لرستانپژوهان کرده است که این حرکت ارزشمند میتواند زنگار از آیینه تاریخ لرستان بزداید.
مصحح در این کتاب پس از بیان چیستی و چگونگی تألیف این اثر مشخصات نسخه خطی بیان کرده و در ادامه به مثابه فرصتی برای کشف مختصات نثر دوره قاجار آن را از نگاه مشخصات رسمالخط و ویژگیهای واژگانی و آرایههای زبانی و تطورات نحوی بررسی نموده است.
گزارش تفصیلی و انتقادی از متن کتاب نیز در پیشگفتار کتاب بیان شده است.
این کتاب در فصل دوم دارای چند پیوست است که به ویژه معرفی فهرستی از همه نویسندگان و مؤلفان داخلی و خارجی عصر قاجار و نیز گزارشی قیاسی از سیر تطور جمعیت طوایف لرستان بسیار ارزشمند است.
کتاب «ژغرافیای لرستان» با پژوهش، تصحیح و تحشیه ساسان والیزاده در ۲۴۰ صفحه قطع وزیری جلد سخت از سوی انتشارات هاویر خرمآباد به بازار نشر عرضه شده است.
مصحح کتاب را به کوشندگان فقید فرهنگ لرستان محمدرضا والیزاده معجزی و اسفندیار غضنفری امرایی تقدیم کرده است.
والیزاده پیش از این آثار مختلفی را تصحیح و منتشر ساخته است که از آن جمله میتوان به کتابهای مقصود جهان، سفارتنامه موفقالدوله، سفارت نامه فطن السلطنه، سفرنامه معین السلطان، نامه لرستان، ترانههای زنان زاگرس و کتاب شناخت اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات