به گزارش ایسنا، سیدعلی سیدابراهیمی، استاد دانشکده مهندسی متالورژی و مواد دانشکدگانفنی، در مراسم رونمایی، نقد و بررسی کتاب از سلسله نشستهای کتابنما، در سالن آمفیتئاتر دانشکده مهندسی متالورژی و مواد، در خصوص علل تألیف کتاب گفت: از سالهای تحصیلم در انگلستان و پس از آن، حدود سی سال تدریس در دانشگاه، همواره آثار متعدد خارجی را با موضوع مواد مغناطیسی مطالعه کردم که بهعنوان منابع این موضوع تلقی میشدند.
وی، ادامه داد: من برای نخستین بار، این درس را در کشور و در دانشگاه تهران تدریس کردم، اما با وجود اهمیت موضوع مواد مغناطیسی، کتابی تألیفی در ایران در این خصوص که هر دو جنبه پژوهش و آموزش را شامل شود و برای دانشجو مفید باشد، نداشتیم.
*راهاندازی مرکز پژوهشی «مواد مغناطیسی» در دانشکده مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه تهران
سیدابراهیمی با اشاره به تأسیس یک مرکز پژوهشی با موضوع مواد مغناطیسی در دانشکده مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه تهران که به مواد مغناطیسی پیشرفته میپردازد، در ادامه خاطرنشان کرد: من شخصاً با توجه به اهمیت موضوع و نبود منابع فارسی، از حدود پنج سال پیش به فکر تألیف این کتاب افتادم و کوشیدم کتابی را آماده بکنم که علاوهبر مشتمل بودن به همه موضوعات و مسائل بحث مواد مغناطیسی مختصر و آسان هم باشد.
مولف این کتاب افزود: بنابراین میتوان گفت این کتاب حاصل سی سال تلاش، تجربه، تحصیل و تدریس من است که در نگارش تک تک کلمات آن دقت شده که مفید، ساده و قابل استفاده باشد.
استاد دانشکده مهندسی متالورژی و مواد، با بیان اینکه حوزه مواد مغناطیسی بسیار گسترده و چند رشتهای است، در ادامه توضیح داد: از رشته مواد گرفته تا رشتههایی چون برق و الکترونیک و شیمی و نانو و ... همه با این حوزه تعامل و ارتباط دارند.
سیدابراهیمی، با بیان اینکه مسائل و مباحث آن بسیار گسترده و مفصل است، تصریح کرد: من مدعی نیستم که هیچ مسألهای در خصوص موضوع مواد مغناطیسی در این کتاب جا نمانده است، اما میتوان گفت کلیات همه مطالب مرتبط و سر فصلهای اصلی موضوع مواد مغناطیسی در این کتاب آمده است و کسی که این کتاب را بخواند، تصویر کامل و کلی از موضوع به دست خواهد آورد.
وی، از همکاران خود که در تألیف و تنقیح این اثر و نیز نشر آن همکاری کردهاند، تقدیر و تشکر کرد.
در ادامه مراسم، جواد فیض، استاد ممتاز دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشکدگان فنی، با اشاره به سابقه داوری کتاب مواد مغناطیسی در کمیته فنی انتشارات دانشگاه گفت: این کتاب، با داوری سختگیرانه بررسی و منتشر شد و همواره جای خالی این کتاب احساس میشد. در دنیای کنونی، در مواردی چون خودروهای برقی این موضوع اهمیت بسیاری دارد.
وی افزود: بهخصوص اینکه در دنیای کنونی در عرصههای مختلف از جمله خودروهای برقی و مانند آن، این موضوع بهشدت اهمیت یافته است و مباحث مربوط به مغناطیس، از جمله آهنرباهای دائمی جایگاه ویژهای دارند.
فیض، اظهار امیدواری کرد که این کتاب خلاء آموزشی در خصوص منابع فارسی را پر کند و در این عرصه مهم که دنیا بهطور مفصل به آن میپردازد، شاهد پیشرفتهای علمی و پژوهشی بیشتر باشیم.
علیرضا بدیعی، استاد دانشکده شیمی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران، هم در سخنانی با اشاره به دقت و وسواس دکتر سیدابراهیمی در تألیف و تدریس گفت: با شناختی که از ایشان دارم و سابقه دوستی و همکاری علمی چندین ساله، از نزدیک شاهد تلاش و دقت بیاندازه ایشان در تألیف این کتاب بودهام.
*عرصه مواد مغناطیسی عرصهای بینارشتهای است
وی، با بیان اینکه عرصه مواد مغناطیسی عرصهای مهم و بینارشتهای است، در ادامه خاطرنشان کرد: این کتاب نه تنها در حوزه مواد، بلکه در سایر حوزههای علوم نیز میتواند منشاء اثر باشد و دانشجویان میتوانند از این اثر بهره آموزشی لازم را ببرند؛ در عینحال پژوهشگران هم میتوانند از آن در پژوهشهای خود استفاده کنند.
بدیعی، اظهار امیدواری کرد که مؤلف کتاب، آثار تکمیلیتر در اینباره را با توجه به اشراف کاملشان به موضوع، به جامعه علمی کشور ارائه کند.
در ادامه نشست، امین یوردخانی، دانشیار دانشگاه تربیت مدرس در رشته متالورژی و مواد، در سخنانی کوتاه، با تقدیر از توجه سیدابراهیمی به موضوع خاص مواد مغناطیسی در ادامه انتشار این اثر را یک ضرورت علمی و آموزشی بر شمرد و از مؤلف کتاب بهعلت وسواس فراوان و جامعیت کتاب تقدیر کرد.
یوردخانی، در ادامه افزود: این کتاب اگر چه نه بهطور تفضیل، اما بهطور کامل، کتاب جامع و مانعی در خصوص مواد مغناطیسی است و هر چه پس از آن نوشته شود، عمدتاً تفضیل سر فصلهای کتاب خواهد بود که این موضوع، جایگاه ارزشمند کتاب را مشخصتر میکند.
*چاپ کتاب «مواد مغناطیسی» با وجود همه سختگیریهای کمیته مهندسی انتشارات دانشگاه تهران
مرتضی اکبری، رئیس موسسه انتشارات دانشگاه تهران، هم با اشاره به آیه «ن و القلم» گفت: به احتمال فراوان، بخشی از منظور قرآن از «مایسطرون» در این آیه، نوشتههای علمی و ارزشمند دانشمندان است، نوشتههایی که حاصل عمر نویسندگان و استادان دانشگاه است و برای زندگی، مفید، موثر و بهتر بشر به نگارش در میآیند.
اکبری، در ادامه خاطرنشان کرد: کمیته مهندسی انتشارات دانشگاه تهران، که کار بررسی و داوری آثار استادان بخش مهندسی را برعهده دارد، سختگیرترین کمیته ماست و شدت سختگیری علمی در این کمیته، بهحدی است که در سال، بیش از چند اثر برای چاپ تائید نمیشود.
وی تصریح کرد: بنابراین، اثر حاضر که از این کمیته خارج و منتشر شده است، قطعاً اثری فاخر و بهلحاظ علمی ارزشمند است که امید میرود برای جامعه علمی کشور مفید واقع شود.
در پایان مراسم کتابنما، شماری از استادان و دانشجویان سابق دکتر سیدابراهیمی، نکاتی را در خصوص وسواس علمی و دقتهای ایشان در کار تألیف و تدریس بیان کردند و سپس از کتاب «مواد مغناطیسی» با حضور میهمانان برنامه و چهرههای شاخص دانشکدگان فنی از جمله دکتر رضا فرجیدانا و دکتر ناصر سلطانی رونمایی شد.
انتهای پیام
نظرات