به گزارش ایسنا، کلانتر مهرجردی با حضور در میزگرد تبیین سیاست های انتخاباتی دانشگاه ها که در خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) برگزار شد، به ماهیت سند بنیادین در جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: این سند بنیادین را بنیانگذار انقلاب برای مردم از خود به یادگار گذاشته است. در توصیه نامه امام نیز تاکید شده که انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک انقلاب الهی خط و صراط جدیدی پیش روی بشر قرار داده است. امام و همچنین رهبری نیز در تعاملات خود بر این نکته تاکید کردهاند که در این انقلاب نقش و جایگاه مردم، نقش و جایگاهی بی بدیل است و نبود مردم در وقوع تحولات انقلاب اسلامی در واقع جفایی به این پیروزی است.
وی در ادامه تصریح کرد: تفسیری که امام خمینی در وصف اهمیت جایگاه مردم دارند، این است که میفرمایند این انقلاب متعلق به هیچ صنف، گروه، دسته و یا حزب خاصی نیست. به عبارتی انقلاب اسلامی یک انقلاب الهی و مردمی است و مالک اصلی آن نیز تمام مردم هستند؛ به همین جهت بعد از وقوع انقلاب اسلامی ما شاهد شکل گیری جمهوری اسلامی بودیم. جمهوری اسلامی نه به این معنا که انقلابیون بر اساس الگوهای رایج، یک نظام سیاسی بدیعی را تعریف و یک الگوی دموکراسی را در این نظام پیاده کنند. در واقع امام و بزرگان انقلاب اسلامی شکل نظام سیاسی خود را برگفته از مبادی و مبانی دینی وصف میکنند یعنی چیزی متفاوت از آنچه که در جامعه معاصر جاری است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: بنابراین نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام دینی و مکتبی نقش و جایگاه بی بدیلی را برای عنصر مردم قائل است و امروز بعد از گذشت ۴۵ سال از عمر این نظام، یکی از پافشاریهای نظام سیاسی این بوده است که انتخابات به موقع و با کیفیت مناسب برگزار شود؛ به طوریکه در بیانات اخیر رهبری نیز چهار عنصر سلامت، امنیت و مشارکت و رقابت مورد توجه قرار گرفته است.
کلانتر ادامه داد: بر این اساس ما اگر در طول این چهار دهه توجه لازم را داشته باشیم، خواهیم دید که جمهوری اسلامی ایران همواره در برگزاری به موقع انتخابات اصرار داشته و در بحبوحه درگیریها و جنگ نیز انتخابات تعطیل نشد و از آن به خوبی محافظت کرده است.
وی یادآور شد: در واقع سند بنیادین دیگر انقلاب که از آن به عنوان چله دوم انقلاب یاد میشود. سند گام دوم انقلاب است که رهبری در آن به یک سری از قطعیتها اشاره دارد که قطعیت انقلاب یکی از آن قطعیتها است که باید حتما اتفاق می افتاد؛ اما یکی از شگفتیسازها که ما در دوران ۴۰ ساله انقلاب میتوانیم به آن توجه کنیم برگزاری انتخابات در صحت و سلامت و با همراهی مردم بوده است. بر این اساس در چارچوب گفتمانی رهبران انقلاب ما برگزاری انتخابات را یک مرحله تکاملی میبینیم؛ یعنی مردم با انجام انتخابات و اجرای مجدد آن دائم در حال حرکت در مسیر انقلاب هستند؛ یعنی قرار است این انتخابات شکل بگیرد تا ما به آن نقطه ایده آلی که باید برسیم. به همین جهت بحث شکل گیری دولت اسلامی به عنوان یک حلقه مهم همواره مورد توجه قرار گرفته است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی تاکید کرد: طبیعتا آنچه را که دولت اسلامی را شکل خواهد داد انتخابات است. البته در نظام ما پختگی و کمال مردم مورد تاکید قرار گرفته که یکی از آزمایشگاههای وقوع این رخداد انتخابات است که صحنه پختگی و کمال یک ملت را نشان میدهد و طبیعتا این صحنه پیش رونده و تکاملی است.
به گفته وی، بر خلاف تبلیغات دشمنان که اعلام می دارند انقلاب اسلامی در مسیر پیشرفت کشور مانع ایجاد کرده است، توانست به پیشرفت، خلاقیت و نوآوری مردم کمک بزرگی کند. اما در پاسخ به این سوال که عنوان میشود کنشگری در فضای دانشگاهها کاهش پیدا کرده است، باید گفت در تحلیل برنامه های دانشجویی باید عصر، نسل و زبان را مورد توجه قرار بدهیم تا بتوانیم در حوزه فعالیت های فرهنگی برنامه ریزی داشته باشیم.
کلانتر ادامه داد: در دهه ۶۰ نوع کنشگری سیاسی با نوع کنشگری هایی که در دهه ۹۰ اتفاق افتاد، فرق کرده است و ما با زمان ها و نسل های مختلفی مواجه می شویم و تغییرات و تحولاتی که در جامعه رخ میدهد، امری طبیعی قلمداد می شود. اما نکته مهم این است که ما در مسیر پیشرفت نقش و جایگاه دانشگاه و کنش گری دانشگاه را باید به خوبی ملاحظه کنیم. رهبری کنش گری سیاسی دانشگاه و دانشجو را یک امر مطلوب می داند و دانشجو و دانشگاه سیاسی نیز با این مفهوم که نسبت به سرنوشت سیاسی جامعه حساس می شوند، معنا پیدا می کند و نسبت به آنچه که در پیرامون خود اتفاق می افتد بی تفاوت نیست.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی یادآور شد: من معتقدم که انقلاب اسلامی در مسیر پیشرفت خود یک سیر تکاملی دارد و این سیر تکاملی در دانشگاه و جامعه دیده می شود. اگر فرض را بر این قرار بدهیم که کنش گری سیاسی که در شرایط فعلی همانی باشد که در دهه ۶۰ وجود داشت طبیعتا معنای پیشرفت شکل نمی گیرد و امروز ظرفیت های متفاوتی مبتنی بر پیشرفت و زبان نسل جدید تعریف شده و مناظرات دانشجویی که دنبال می شوند بر همان پیشرفت نسل مبتنی شده است.
به گفته کلانتر، به طور مثال در گذشته کنش گری های توده ای در دانشگاه ها زیاد بود؛ اما امروزه کنش گری های هوشمندانه و مبتنی بر عقل و پیشرفت تداعی می کند و در همین نهادهای دانشجویی شاهدیم که در فضای دانشجویی ظرفیت های خوبی تعریف شده که دانشجویان بر اساس آن می توانند کنشگری کنند و به همان میزان که کنشگری در فضای مجازی افزایش می یابد، کنشگری در فضای واقعی و عینی کاهش پیدا می کند؛ بنابراین این شرایط بیانگر تفاوت نسل هاست و دلیلی برای کاهش کنش گری دانشجویان نیست؛ اگرچه در این زمینه هنوز نقاط ضعفی نیز داریم.
وی یادآورشد: رهبری در گام دوم انقلاب اشاره می کنند علیرغم پیشرفت و دستاوردهای خوب انقلاب حتما کاستی هایی نیز هست و نظام دانشگاهی نیز از این نقص ها به دور نیستند. به طور مثال ما اسفندماه جاری دو انتخابات مهم را پیش رو داریم؛ اما دقیقا در مقطعی انتخابات برگزار می کنیم که مابین دو ترم تحصیلی دانشجویان قرار گرفتیم و دانشجویان به تعطیلات پس از امتحان رفته اند و این در تقویم آموزشی ما نقطه ضعف است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: ما همواره معتقدیم دهه فجر باید نقطه اوج فعالیت های دانشجویی و فرهنگی دانشگاه ها باشد؛ اما به دلیل اینکه معمولا این ایام در تعطیلات بین دو ترم دانشجویان قرار می گیرد، کنش گری ها در دانشگاه ها کاهش می یابد؛ بنابراین در مجموعه فرهنگی آموزش عالی باید تلاش کنیم تغییری در تقویم آموزشی اتفاق بیفتد.
کلانتر در پایان حضور فعال و هوشمندانه مردم به خصوص دانشجویان در انتخابات را ضامن استقلال و پیشرفت ایران دانست و گفت: شرکت در انتخابات یک امر سیاسی و عبادی است و دانشگاهیان نقشی عالمانه در این موضوع دارند؛ بنابراین ما شرایط دانشگاه را متفاوت از سایر فضاها می بینیم و فضاهای مناظرات دانشجویی امروزه در دانشگاه ها بسیار باز است و دانشگاه ها شرایط نقض منصفانه را دارند. باید از این فضا برای افزایش مشارکت در انتخابات استفاده کنیم.
انتهای پیام
نظرات