به گزارش ایسنا، سال ۲۰۲۳ اقتصاد جهانی شاهد بهبودی نابرابر پس از پیامدهای همهگیری کووید-۱۹ و جنگ در اوکراین بود اما فعالیت اقتصادی در بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه نتوانست به سطح قبل از همهگیری بازگردد و طبق پیشبینی صندوق بینالمللی پول در اکتبر ۲۰۲۳، اقتصادهای پیشرفته در سال ۲۰۲۳ با کاهش رشد اقتصادی روبرو شدند.
محققان تحلیل کردند که چگونه اقتصادهای پیشرو جهان مانند ایالاتمتحده، چین و هند در سال ۲۰۲۳ با عدم اطمینان اقتصادی مواجه شدند. ایالاتمتحده به دلیل انعطافپذیری بازار کار و بازار مسکن، عملکرد بهتری نسبت به انتظار داشت. اگر چه فدرال رزرو به افزایش نرخ بهره ادامه داد اما نرخ بیکاری در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳ تنها ۳.۷ درصد بود. مالکان خانه همچنین قادر به حفظ دارایی خالص خود در میان قیمتهای بالای مسکن بودند.
چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، به عنوان باری برای رشد اقتصادی جهانی در سال ۲۰۲۳ شناخته شد. سیانان در ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳، گزارش داد که چالشهای مختلف پیشرفت را برای چین محدود میکند. اثر کندی بر اقتصاد کلی در سال ۲۰۲۳ ناشی از قرنطینههای شدیدی است که در طول شیوع همهگیری به پکن تحمیل شده است. با توجه به بررسیهای فزاینده، سرمایهگذاری مستقیم خارجی در چین طی سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳ کاهش شدیدی را تجربه کرد. سایر عوامل محدودکننده شامل بحران املاک و نرخ بالای بیکاری در میان جوانان است.
یکی دیگر از مسائل اقتصادی مربوط به جمعیتشناسی مانند کاهش نرخ باروری است که میتواند باعث کاهش عرضه نیروی کار و افزایش بار بدهی برای کشور در آینده شود. در برابر مشکلات ساختاری در اقتصاد، به نظر میرسد دولت چین امیدوار است که اقتصاد دوباره به حرکت درآید.
هند در طول یک محیط اقتصادی چالشبرانگیز جهانی، به عنوان یک قدرت انعطافپذیر ظاهر شده که ۱۶ درصد در رشد جهان در سال ۲۰۲۳ نقش داشته است. مجمع جهانی اقتصاد در ۱۵ ژانویه گزارش داد که هند قرار است طی پنج سال آینده به سومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود. بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳، این کشور در دستیابی به دومین نرخ رشد بالا در میان سایر کشورهای گروه ۲۰ موفق بود. هند علاوه بر تقویت نوآوری و فناوری، در زیرساختهای عمومی نیز سرمایهگذاری کرده است.
پیشبینی منطقهای برای اقتصاد در سال ۲۰۲۴
صندوق بینالمللی پول برای اقتصادهای پیشرفته پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی آنها قبل از اینکه در سال ۲۰۲۵ به ۱.۸ درصد برسد، از ۱.۶ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۱.۵ درصد در سال ۲۰۲۴ کاهش مییابد. در مورد ایالاتمتحده، پیشبینی میشود که رشد از ۲.۵ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۲.۱ درصد در سال ۲۰۲۴ کاهش یابد. همچنین انتظار میرود که منطقه یورو بهبودی در نرخ رشد خود را تجربه کند.
این بهبود با شرایطی مانند رشد درآمد واقعی، کاهش تورم و مصرف قویتر خانوارها به دلیل اثرات کاهشدهنده حمله روسیه به اوکراین که تقریباً دو سال پیش آغاز شد، حمایت میشود. با توجه به اثرات کاهشی قیمت بالای انرژی، بریتانیا نیز در سال ۲۰۲۴ شاهد رشد متوسطی در رشد اقتصادی خود خواهد بود.
برای بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه، رشد، قبل از اینکه در سال ۲۰۲۵ بالاتر رود، همچنان در ۴.۱ درصد در سال ۲۰۲۴ باقی خواهد ماند. در آسیا، هند و چین به عنوان قدرتهای جهانی پیشرو هستند. رشد اقتصادی هند با حمایت از تقاضای داخلی، انعطافپذیر باقی خواهد ماند. از سوی دیگر، رشد چین ۴.۶ درصد در سال ۲۰۲۴ پیشبینی شده است که به دلیل هزینههای بیشتر دولت برای مقابله با بلایای طبیعی و رشد قویتر از حد انتظار در سال ۲۰۲۳، از نرخ رشد پیشبینیشده پیشی بیشتر است. همچنین انتظار میرود اروپای نوظهور و در حال توسعه نیز رشد اقتصادی خود را از ۲.۷ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۲.۸ درصد در سال ۲۰۲۴ افزایش دهد.
بر اساس دادههای تولید ناخالص داخلی، ایالاتمتحده آمریکا، چین، ژاپن، آلمان و هند بزرگترین اقتصادهای جهان در سال ۲۰۲۴ هستند.
در اینجا ۲۵ اقتصاد بزرگ جهان در سال ۲۰۲۴ از پایین ترین کشور به بالاترین ارائه شده است. بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی سوئد ۵۹۷.۱۱ میلیارد دلار و سرانه تولید ناخالص داخلی این کشور ۵۵۲۲۰ دلار است. سوئد به عنوان یکی از ۲۵ اقتصاد بزرگ جهان در سال ۲۰۲۴ رتبه بندی شده است.
تولید ناخالص داخلی آرژانتین ۶۲۱.۸۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ و سرانه تولید ناخالص داخلی این کشور ۱۳۳۰۰ دلار بوده است. از این رو، آرژانتین یکی از اقتصادهای بزرگ جهانی است. همچنین تولید ناخالص داخلی بلژیک تا سال ۲۰۲۳ برابر با ۶۲۷.۵۱ میلیارد دلار است.
تایوان یکی دیگر از اقتصادهای بزرگ جهانی است. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۳ به ۷۵۱.۹۳ میلیارد دلار و سرانه تولید ناخالص داخلی آن ۳۲۳۴۰ دلار بود.
لهستان یکی دیگر از کشورهای اروپایی است که به عنوان یکی از ۲۵ اقتصاد بزرگ جهان واجد شرایط است. پیشبینی میشود که تولید ناخالص داخلی واقعی این کشور در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲.۸ درصد رشد کند. همانطور که توسط صندوق بینالمللی پول گزارش شده است، سرانه تولید ناخالص داخلی لهستان ۸۴۲.۱۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ بوده است.
تولید ناخالص داخلی سوئیس ۹۰۵.۶۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ بود و سرانه تولید ناخالص داخلی این کشور ۱۰۲۸۷۰ دلار بود. از این رو، سوئیس یکی دیگر از اقتصادهای بزرگ جهان است.
بر اساس تولید ناخالص داخلی، عربستان سعودی یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان در سال ۲۰۲۴ است. تولید ناخالص داخلی این کشور ۱.۰۷ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که تولید ناخالص داخلی واقعی این کشور در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲.۷ درصد رشد کند.
هلند یکی از ۲۵ اقتصاد بزرگ جهان است. تولید ناخالص داخلی این کشور ۱.۰۹ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳بود. پیشبینی میشود که تولید ناخالص داخلی واقعی هلند ۰.۷ درصد در سال ۲۰۲۴ رشد کند.
طبق گزارش صندوق بینالمللی پول تولید ناخالص داخلی ترکیه ۱.۱۵ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که تولید ناخالص داخلی واقعی این کشور در سال ۲۰۲۴ به میزان ۳.۱ درصد رشد کند. از این رو، ترکیه یکی دیگر از اقتصادهای بزرگ جهان است.
اندونزی یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان است. تولید ناخالص داخلی این کشور ۱.۴۲ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. پیشبینی میشود که تولید ناخالص داخلی واقعی اندونزی در سال ۲۰۲۴ به میزان ۵ درصد رشد کند.
همچنین تولید ناخالص داخلی اسپانیا ۱.۵۸ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. انتظار میرود تولید ناخالص داخلی واقعی استرالیا در سال ۲۰۲۴ به میزان ۱.۴ درصد رشد کند که بالاتر از پیشبینی قبلی است که در اکتبر ۲۰۲۳ انجام شده بود. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۳ به ۱.۶۹ تریلیون دلار بود.
تولید ناخالص داخلی کره جنوبی ۱.۷۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. انتظار میرود تولید ناخالص داخلی کره جنوبی در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲.۳ درصد رشد کند. بنابراین، کره جنوبی به عنوان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان رتبه بندی میشود.
مکزیک یکی دیگر از اقتصادهای بزرگ جهانی است. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی این کشور ۱.۸۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. انتظار میرود تولید ناخالص داخلی واقعی مکزیک در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲.۷ درصد رشد کند.
طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی این کشور ۱.۸۶ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. انتظار میرود تولید ناخالص داخلی واقعی روسیه در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲.۶ درصد رشد کند.
کانادا بر اساس بخشهای توسعه یافته تولید و خدمات خود استوار است. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی کانادا ۲.۱۲ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. انتظار میرود تولید ناخالص داخلی واقعی این کشور در سال ۲۰۲۴ به میزان ۱.۴ درصد رشد کند و به ۲,۲۴۲ میلیارد دلاربرسد.
اقتصاد کانادا به شدت به منابع طبیعی فراوان خود متکی است که شامل نفت، گاز، مواد معدنی وچوب میشود. علاوه بر این، این کشور دارای بخش خدمات پر رونق، صنعت تولیدی تثبیت شده و تعهدی استوار برای پرورش نوآوری و پیشرفتهای تکنولوژیکی است.
پیشبینی میشود که تولید ناخالص داخلی واقعی برزیل در سال ۲۰۲۴ به میزان ۱.۷ درصد رشد کند و به ۲,۲۷۲ میلیارد دلار رسیده است. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی این کشور ۲.۱۳ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. بنابراین برزیل یکی از اقتصادهای بزرگ جهانی است.
اقتصاد برزیل بخشهای گستردهای دارد که شامل کشاورزی، معدن، تولید و خدمات میشود. قابل ذکر است، این مرکز جهانی برجسته برای تولید و صادرات محصولات کشاورزی است. عوامل متعددی از جمله قیمت کالاها، مصرف داخلی و پیشرفت زیرساختها، رشد اقتصاد برزیل را شکل میدهند.
ایتالیا یکی از بزرگترین اقتصادهای اروپاست. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی این کشور ۲.۱۹ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. همچنین پیشبینی شده است که تولید ناخالص داخلی واقعی ایتالیا ۰.۷ درصد در سال ۲۰۲۴ رشد کند و ۲.۲۸۰ میلیارد دلار رسیده است. ایتالیا به عنوان سومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا دارای یک بازار بسیار توسعه یافته است.
پیشبینی میشود فرانسه در سال ۲۰۲۳ تولید ناخالص داخلی ۲۹۲۰ میلیارد دلاری داشته باشد و در سال ۲۰۲۴ به میزان ۳,۱۸۲ میلیارد دلاراست. اقتصاد فرانسه با تنوع مشخص میشود و بر صنایعی مانند هوافضا، گردشگری، کالاهای لوکس و کشاورزی تأکید دارد. فرانسه به دلیل سیستم رفاه اجتماعی قوی، زیرساختهای توسعه یافته و سرمایهگذاری قابلتوجه در تحقیق و توسعه مشهور است.
طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی بریتانیا ۳.۳۳ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود و تولید ناخالص داخلی این کشور ۴۸۹۱۰ دلار بود و در سال ۲۰۲۴ به میزان ۳,۵۹۲ میلیارد دلاراست. پایتخت لندن به عنوان یک مرکز مالی جهانی عمل میکند. اقتصاد بریتانیا ترکیبی از بخشهای خدمات، تولید، مالی و خلاق است. لندن به عنوان یک مرکز مالی در سراسر جهان عمل میکند و سرمایه گذاریهای خارجی را جذب میکند.
هند با رتبه بندی تولید ناخالص داخلی، پنجمین اقتصاد بزرگ جهان است. همچنین پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۴۷ به کشوری توسعهیافته تبدیل شود. بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی هند ۳.۷۳ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود و ۴,۱۱۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ است.
هند در رتبهبندی تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۴ در رتبه پنجم قرار دارد. اقتصاد هند دارای تنوع و رشد سریع است که توسط بخشهای کلیدی مانند فناوری اطلاعات، خدمات، کشاورزی و تولید تقویت میشود. این کشور از بازار داخلی گسترده خود، نیروی کار جوان و ماهر از نظر فناوری و طبقه متوسط در حال گسترش خود سرمایهگذاری میکند.
ژاپن به عنوان یکی از ۲۵ اقتصاد بزرگ در جهان قرار دارد. بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول، تولید ناخالص داخلی این کشور ۴.۲۳ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بوده است و در سال ۲۰۲۴ به ۴,۲۹۱ میلیارد دلاراست. اقتصاد برجسته ژاپن با فناوری پیشرفته، قدرت تولید و صنعت خدمات متمایز است. بخشهای برجسته شامل خودرو، الکترونیک، ماشینآلات و حوزههای مالی است.
بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی آلمان ۴.۴۳ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود و در سال ۲۰۲۴ به میزان ۴,۷۳۰ میلیارد دلار است. اقتصاد ملی بر صادرات متمرکز است و بر نیروی کار کارآمد خود بنا میشود. اقتصاد آلمان به شدت بر صادرات متمرکز است و به دلیل دقت خود در بخشهای مهندسی، خودروسازی، شیمیایی و داروسازی مشهور است. این کشور از نیروی کار ماهر، ابتکارات تحقیق و توسعه قوی، و تعهد آشکار به پرورش نوآوری بهره میبرد.
طبق گزارش یاهو، دومین اقتصاد بزرگ جهان چین است. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی این کشور ۱۷.۷ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود. پیشبینی میشود تولید ناخالص داخلی واقعی چین در سال ۲۰۲۴ به میزان ۴.۶ درصد رشد کند و به ۱۸,۵۶۶ میلیارد دلار برسد. چین شاهد رشد قابلتوجهی در پیشرفت اقتصادی خود بوده است و از رتبه چهارم در سال ۱۹۶۰ به رتبه دوم در سال ۲۰۲۳ رسیده است. اقتصاد چین عمدتاً به تولید، صادرات و سرمایهگذاری وابسته است.
ایالاتمتحده توانسته است جایگاه خود را به عنوان اقتصاد پیشرو جهانی حفظ کند. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی ایالات متحده ۲۶.۹۵ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۳ بود و در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲۷,۹۷۴ میلیارد دلاراست.
بر اساس گزارش فوربس، ۱۰ کشور فقیر جهان از نظر تولید ناخالص داخلی شامل سودان جنوبی، بوروندی، جمهوری آفریقای مرکزی، سومالی، کنگو، موزامبیک، نیجر، مالاوی، چادو لیبریاست.
انتهای پیام
نظرات