• چهارشنبه / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۲:۵۷
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1402112518033
  • خبرنگار : 50618

دانشجویان مازندرانی در خصوص «تاثیر بازگشت نخبگان به کشور» به مناظره پرداختند

دانشجویان مازندرانی در خصوص «تاثیر بازگشت نخبگان به کشور» به مناظره پرداختند

ایسنا/مازندران دو تیم شهید علی‌پور از دانشگاه روزبهان ساری و دانشگاه آزاد ساری، علوم‌پزشکی رامسر و پردیس دانشگاه مازندران و شهید فتحی شقاقی از دانشگاه پیام‌نور ساری و آمل با گزاره «بازگشت نخبگان به کشور بیش از این که ثمربخش باشد، مشکل‌آفرین است» به مناظره پرداختند.

مرحله استانی دوازدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران، امروز ۲۵ بهمن ماه با رقابت ۱۰ تیم از دانشگاه‌های استان مازندران به‌صورت هم‌زمان در دو سالن آمفی‌تئاتر و سالن باقرالعلوم دانشکده علوم انسانی دانشگاه مازندران آغاز به کار کرد و رقابت میان تیم‌های شرکت‌کننده تا عصر ادامه دارد.

نماینده گروه شهید فتحی شقاقی به‌عنوان مخالف گزاره در بررسی این موضوع معتقد است: پدیده فرار مغزها مفهومی پیچیده است که شکار نخبگان، فرار مغزها و بسیاری عوامل دیگر را شامل می‌شود.

این گروه دانشگاهی با این عقیده که طی این فرایند نیروی انسانی نخبه از کشورهای کمتر توسعه‌یافته به کشورهای توسعه‌یافته ثروتمند مهاجرت و با نام جذب مغزها از آن یاد می‌شود، اذعان کرد: امروزه سرمایه انسانی سرمایه توسعه است. در مقابل موضوع بازگشت نخبگان با دو روش بازگشت به کشور و بسیج نخبگان در مقصد برای توسعه کشور خودشان مطرح است. روش دوم مدرن‌تر است اما ممکن است به توسعه کشور مبدا علاقمند باشند و هدف توسعه با وجود عدم‌حضور نخبگان و کار روی منابع موجود است.

سخنران تیم شهید علی‌پور به‌عنوان موافق گزاره بازگشت نخبگان، گفت: باید واقع‌گرا باشیم چرا که اولین راه گذر از مشکلات، پذیرش آن است. در حال حاضر کشور ما زیرساخت لازم برای بازگشت نخبگان را ندارد. رهبری تاکید بسیاری بر ایجاد زیرساخت‌ها داشتند اما سوال اینجاست که آیا این کار انجام شده‌است؟ مشکلات بازگشت از ابعاد سیاسی، اقتصادی و بسیاری جوانب دیگر قابل‌بررسی هستند.

نماینده تیم مخالف اظهار کرد: درباره نیروی متخصصی که توان کارآفرینی دارد صحبت می‌کنیم که نخبگان به واسطه ارتباطات و توانمندی‌ها توانایی اجرای آن را دارند. ضرر خروج نخبگان سه برابر درآمد نفتی بنا بر پژوهش‌ها بوده و تا سال ۲۰۵۰ علم و فناوری پیشران توسعه است.

داوودی از تیم موافق در پاسخ گفت: نخبگان در نبود امکانات قادر به بروز توانمندی‌های خود نیستند و هزینه مهاجرت دوباره که در این مرحله فرد مهاجر اطلاعات از ساختار نظام دارد، خطرناک‌تر و هزینه‌بر است. دولت قادر به پر کردن شکاف‌ دستمزدهای داخل و خارج کشور نیست و درنتیجه فرد درصورت بازگشت سرخورده اقتصادی می‌شود.

نماینده تیم مخالف گفت: سرمایه اصلی کشورهای در حال توسعه نیروهای متخصص هستند که با کمترین هزینه در اختیار کشورهای ثروتمند قرار می‌گیرند. فرار مغزها منجر به فرار سرمایه‌گذاری‌های کشورها می‌شود و بازگشت نخبگان بازگشت سرمایه‌ها است. فرار مغزها سبب خروج ژن‌های باهوش از کشور نیز می‌شود. با بازگشت حتما روند تولید و افزایش شغل و درنتیجه بهبود اقتصاد صورت می‌گیرد.

نماینده شهید علی‌پور پاسخ داد: باید به عمل و نه صرفا تئوری توجه کنیم و واقع‌گرا باشیم نه آرمان‌گرا؛ در فرایند بازگشت نخبگان براساس آمار، نتیجه مشخصی از بازگشت‌ها به دست نیامده‌است. در سال ۱۴۰۲ براساس آمار حتی توانایی پرداخت حقوق نخبگان را هم دولت نداشت، بنابراین ابتدا باید بستر فراهم و بعد به بازگشت فکر کرد.

نماینده تیم مخالف اظهار کرد: به ضعف‌های کشور واقفیم، از بسیاری ابعاد هزینه ورود مهاجران بیشتر از نخبگان است، نخبه ارزش افزوده برای کشور و خود شخص دارد که هزینه‌ها را کاهش می‌دهد. باید به سرمایه‌های فکری داخل، ظرفیت خارج کشور و بازگشت آنها فکر و توجه شود.

سخنران تیم شهید علی‌پور پاسخ داد: از منظر امنیت اطلاعاتی اگر نخبه بر فرض سایت نطنز بخواهد برود، هنگام مهاجرت مجدد و از دست دادن انگیزه ماندن در کشور، فرد قبلی نیست و با اطلاعات بیشتری مهاجرت می‌کند که کشورهای غربی این افراد را با امکانات متنوع شکار می‌کنند. حاکمیت باید سیاست واقع‌بینانه برای عدم‌خروج نخبگان برنامه‌ریزی کند.

سخنران تیم فتحی‌شقاقی گفت: استفاده از نیروهای متخصص آموزش‌دیده در خارج از کشور از گذشته رواج داشت.

در جمع‌بندی، نماینده تیم موافق در دفاع از اظهارات خود گفت: اگر کاری سود نداشته باشد نباید انجام شود و این مساله درباره مهاجرت اولیه و ثانویه صدق می‌کند.

داوری این مناظره به نفع تیم شهید فتحی شقاقی اعلام شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha