• سه‌شنبه / ۲۴ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۳:۰۰
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402112417216
  • خبرنگار : 71610

ساختمان سفارت آمریکا در بغداد و شبهه‌هایی درباره ماموریت آن

ساختمان سفارت آمریکا در بغداد و شبهه‌هایی درباره ماموریت آن

تحرکات این روزهای آمریکا در منطقه بار دیگر توجه‌ها را متوجه سفارتخانه مشکوک این کشور در منطقه «سبز» بغداد کرده است، سفارتخانه‌ای که مساحت، طراحی و تجهیزات آن نامتعارف است و همین مساله شبهه‌هایی را درباره ماموریت و نقش آن در منطقه ایجاد کرده است و به نظر می‌رسد این ماموریت صرفا دیپلماتیک نیست.

به گزارش ایسنا، وبگاه «الخنادق» متخصص در امور و مسائل ژئواستراتژیک، نظامی و امنیتی در منطقه غرب آسیا در گزارشی در این باره نوشته است: مجموعه سفارت آمریکا در بغداد، یک موضوع مشکل ساز جدی است که کمتر از موضوع حضور نیروهای نظامی خارجی در عراق مشکل ساز و خطرناک نیست؛ چراکه مساحت آن تنها به ۴۴۰ هزار متر مربع در زمین محدود نمی‌شود که دولت عراق در زمان ایاد علاوی به دولت آمریکا داد و در واقع بر اساس برآوردها، بیش از سه برابر؛ حدود یک میلیون و ۴۱۷ هزار متر مربع از آن فراتر رفته است.

بنابراین این مجموعه مانند سایر سفارتخانه‌ها نیست که صرفاً وظایف دیپلماتیک و کنسولی را انجام دهد، بلکه قطعاً فراتر از آن است و ماموریت‌های اطلاعاتی، امنیتی و نظامی را نیز انجام دهد.

مشخصات مهم و سوال برانگیز سفارتخانه

بارزترین ویژگی‌های این مجموعه که چند علامت سوال و ابهام را ایجاد می‌کند به این شرح است؛ سفارتخانه آمریکا از نظر موقعیت در مرکز بغداد و نزدیک به مهم‌ترین نهادهای دولتی عراق قرار گرفته است، طوری که کاخ ریاست جمهوری ۱.۳۱ کیلومتر، مقر دولت تقریبا یک کیلومتر، مقر شورای عالی قضایی ۵۰۰ متر و فرودگاه بین‌المللی بغداد تقریبا ۱۲.۵ کیلومتر با آن فاصله دارند.

مجموعه سفارت آمریکا به طور رسمی در سال ۲۰۰۹ افتتاح شد و سومین محل سفارت واشنگتن در عراق است و از سپتامبر ۲۰۱۶ به عنوان اقامتگاه سفیر آمریکا در بغداد نیز تعیین شد.

ساختمان سفارت آمریکا در بغداد و شبهه‌هایی درباره ماموریت آن

این مجموعه مشرف به رود دجله، در غرب پل ۱۴ ژوئیه قرار دارد و از ۳۱ ساختمان اصلی تشکیل شده است. همچنین یکی از مناطق «جزیره الاعراس» در بغداد نیز متعلق به این سفارتخانه است که به عنوان انبار سوخت مورد استفاده قرار می‌گیرد و حاوی ۴۰ مخزن برای ذخیره سوخت است.

این سفارت همچنین بزرگ‌ترین سفارت از نظر مساحت در بین تمام سفارتخانه‌های آمریکایی ساخته شده در جهان است و حدود ده‌ها برابر بزرگ‌تر از سفارتخانه‌های دیگر است و به عبارت بهتر مساحت آن از مساحت دولت «واتیکان» بیشتر است.

اما نکته عجیب و مبهم این است که مساحت سفارتخانه آمریکا در بغداد؛ فضایی بزرگتر از کاخ ریاست جمهوری عراق، مساحت کاخ سفید آمریکا (۵۲۰۰ متر مربع) و حتی مقر اصلی وزارت خارجه آمریکا در واشنگتن (۴۹ هزار متر مربع) را اشغال کرده است.

هزینه ساخت این سفارتخانه بیش از ۷۵۰ میلیون دلار آمریکا بوده است که بارها برای تکمیل آن درخواست مبالغ اضافی شده است. بر اساس برخی اطلاعات به دست آمده، وزارت امور خارجه عراق هزینه‌های ساخت تاسیسات این مجموعه را که در دنیا بی‌سابقه است، تقبل کرده است و  وزارت کشور عراق نیز هزینه‌های ساخت ساختمان‌های اطراف و مرتبط با سفارت و همچنین هزینه‌های سلاح، مهمات و ماشین آلات مورد نیاز آن را پرداخت کرده است.

این مجموعه مشکوک همچنین شامل ۶ ساختمان مسکونی برای کارکنان، ۲ تأسیسات تصفیه آب و پسماند، سه نیروگاه تولید برق، ۲ ساختمان تعیین شده برای دفاتر اصلی دیپلماتیک، پنج امکانات سرگرمی؛ از جمله یک سالن بدنسازی، چندین زمین تنیس، یک استخر در اندازه المپیک، زمین فوتبال و بسکتبال، یک سالن سینما و یک مجتمع تجاری است.

این سفارتخانه همچنین شامل ۱۱ ساختمان است که هر کدام شامل پنج طبقه در زیر زمین و پنج طبقه بالای زمین هستند. این طبقات مجهز به کلیه امکانات رفاهی و سالن‌های ورزشی و تفریحی، به عنوان مقر کاری و اقامتی بزرگترین مقر سازمان سیا در جهان است.

دیگر ساختمان‌ها نیز به حدود ۲۵۰ نفر از پرسنل مدیریت ایستگاه رادار اختصاص داده شده است که دایره‌ای به قطر ۱۰۰۰ کیلومتر را پوشش می‌دهد. همچنین بخش‌هایی به اعضای پلیس نظامی M.P وابسته به فرماندهی نیروی هوایی و همچنین اقامتگاه سفیر و فرمانده نیروها اختصاص داده شده است.

ساختمان سفارت آمریکا در بغداد و شبهه‌هایی درباره ماموریت آن

پس از سال ۲۰۰۹، ساختمان جدیدی در داخل مجموعه سفارت اضافه شد که بدون پنجره است و با دیوارهای بتونی تقویت شده و توسط موساد رژیم صهیونیستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ساختمان روبروی منزل «محمود المشهدانی» رئیس سابق پارلمان عراق قرار دارد که پیشتر نسبت به وجود این ساختمان نیز هشدار داده بود. جزئیات دستگاه امنیتی تعیین شده برای محافظت از سفارتخانه کاملاً محرمانه است، اما احتمالاً شامل یک یگان بزرگ نیروی امنیتی تفنگداران دریایی آمریکا باشد.

سفارت آمریکا همچنین شامل پایگاه نظامی سوم توحید است که در مقابل ساختمان‌های سفارت قرار دارد و تفنگداران دریایی در آن مستقر هستند.

چهار سامانه پدافند هوایی پیشرفته از نوع C-RAM وارد مقر سفارت شده است که برای رهگیری پهپادها یا هر گونه تهدید موشکی طراحی شده است. این سامانه می‌تواند اهداف را از ۲۵ کیلومتری رصد و با اهداف در فاصله چهار کیلومتری مقابله کند. نکته مهم در این رابطه این است که استفاده از این نوع سامانه‌ها در داخل شهرها در سطح بین‌المللی ممنوع است و دولت عراق به آمریکایی‌ها تنها اجازه استفاده از یک سامانه را برای حفاظت از مجموعه داده است.

سفارت همچنین دارای یک مقر آموزش تیراندازی در نزدیکی کاخ «السجود»، امکانات تعمیر و نگهداری هواپیما و یک سکوی فرود برای بالگردهای باری سنگین Black Hawk و Chinook و هواپیماهای V-۲۲ است.

نکته دیگر اینکه، سفارتخانه‌های عربی در نزدیکی مجموعه سفارت آمریکا که در نزدیکی ساحل رود دجله واقع شده‌اند، اغلب خالی هستند؛ چراکه کارمندان آنها در طبقه آخر هتل «الرشید» کار خود را انجام می‌دهند.

طراحی مهندسی سفارت به صورت عمومی منتشر نشد، اما طبق اطلاعات درز پیدا کرده با قابلیت‌هایی طراحی شده است که در صورت قطعی برق و آب در بغداد، به ویژه در زمان ناآرامی‌های امنیتی، خودکفایی ساکنان آن در انرژی و آب را تضمین می‌کند.

ساختمان سفارت آمریکا در بغداد و شبهه‌هایی درباره ماموریت آن

دیوار اطراف آن نیز حدود سه متر ارتفاع دارد و از بُتن قوی ساخته شده است که می‌تواند انفجار ناشی از انفجار خودروی بمب گذاری شده، راکت یا گلوله‌های خمپاره را تحمل کند.

درباره ساختمان‌های موجود در این مجموعه نیز باید گفت که آن‌ها دارای استحکام استثنایی هستند؛ زیرا طوری ساخته شده‌اند که گویی به‌عنوان قلعه‌ای در برابر بمب‌های بیولوژیکی طراحی شده‌اند و دارای سیستم تصفیه هوا برای محافظت در برابر هرگونه حمله شیمیایی یا بیولوژیکی هستند. این مجموعه همچنین دارای پنج ورودی با امنیت بالا و یک ورودی اضطراری است.

با توجه به امکانات زیاد دیگر و اضافی که در محدوده مشخص شده به عنوان مجموعه سفارت قرار ندارد، برآوردها حاکی از آن است که مساحت این مجموعه بیش از ۱.۴۱۷ میلیون متر مربع است.

در تمام این فضا، تنها ۱۸ کارمند وزارت خارجه آمریکا وجود دارد. حال سوال این است که این همه امکانات عجیب و غریب متعلق به یک سفارتخانه عادی است که ماموریت دیپلماتیک را انجام می‌دهد؟

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha