• چهارشنبه / ۱۸ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۰:۱۸
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1402111813450
  • خبرنگار : 50256

/دستاوردهای دولت سیزدهم/

روایت پیشرفت در آذربایجان‌ شرقی

روایت پیشرفت در آذربایجان‌ شرقی

ایسنا/آذربایجان شرقی دولت سیزدهم از زمان روی کار آمدن، چند اقدام مهم را انجام داده که یکی از برجسته ترین آن‌ها، همت جهادی و همگانی برای اتمام پروژه‌های نیمه تمام و اجرای مطالبات مردم است. اقداماتی که نور امید را در دل مردم آذربایجان شرقی روشن ساخته و سرمایه‌هایی که بیش از دو دهه در خواب غفلت بودند را بیدار کرد.

آذربایجان شرقی یکی از استان‌های شمالغرب کشور بوده و اهمیت این استان در عرصه‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به واسطه تاریخ و تمدن طولانی این منطقه و از جهت داشتن چندین کیلومتر مرز و همجواری با کشورهایی چون جمهوری آذربایجان و ارمنستان بی بدیل است.

با نگاهی به وضعیت شاخص‌های مختلف استان در طول سال‌های گذشته، یک موضوع نمود ویژه‌ای دارد و آن هم این است که شاهد یک تحول و جهش ویژه‌ای در طول بیش از دو سال قبل هستیم. دو سالی که از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم می‌گذرد و نشان می‌دهد که ثمرات این دولت برای استان ما پرخیر و برکت بوده است.

یکی از مشکلات اساسی در آذربایجان شرقی که از سال‌های دور با آن درگیر بوده، پروژه‌های نیمه تمامی است که حتی با پیشرفت بیش از ۹۰ درصد، چندین سال بلاتکلیف مانده و به نتیجه نرسیده بود. از آزادراه‌ها گرفته تا ایستگاه‌ راه آهن و پروژه‌های آبی مهم بیش از دو دهه از آغاز آن‌ها می‌گذشت و در سایه غفلت و بی تدبیری‌ها به امان خدا رها شده بود.

احیای ۲۲۰ واحد تولیدی راکد در آذربایجان شرقی و به طور ویژه کارخانه ماشین سازی تبریز

روایت پیشرفت در آذربایجان شرقی

با روی کار آمدن دولت سیزدهم و ریاست جمهوری حجت الاسلام رئیسی، چیزی شبیه به رویا و معجزه‌ای در کشور و به خصوص در آذربایجان شرقی رخ داد که برای بسیاری درک آن دشوار است. شاید یکی از نقاط طلایی دولت سیزدهم، راه اندازی ستاد احیای واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل در استان‌های سراسر کشور و بررسی وضعیت واحدهای راکد و بازگشت به مدار تولید آن‌ها باشد.

در این مسیر، واحدهای خصوصی و دولتی که نفس‌های پایانی خود را به شماره انداخته و عملا تعطیل شده بودند، با طرح مشکل و رفع آن‌ها با همت مسئولان استانی با قدرتی روزافزون شروع به کار کردند.

برخی رویاها هستند که فقط آرزوی رسیدن به آن‌ها در خواب برای انسان می‌ماند و مجال پیوستن به حقیقت، غیرممکن تر از هر اتفاق دیگری است. اما این رویا، امروز واقعی تر از هر حقیقتی به وقوع پیوسته و کام هزاران کارگر را شیرین کرده است. رویایی به نام «احیای ۲۲۰ واحد راکد در آذربایجان شرقی و ایجاد اشتغال برای ۷۵۰۰ نفر».

بارزترین نمونه‌ای که بتوان در این زمینه به آن اشاره کرد، نجات کارخانه اصیل ماشین سازی تبریز از دست سودجویان و بازگشت به کار هزاران کارگر و ارتقای سطح تولید کارخانه باشد. موضوعی که آیت الله رئیسی از زمان ریاست قوه قضاییه، شخصا برای نجات آن وارد میدان شد.

کارخانه ماشین سازی تبریز جزو کارخانه‌هایی است که بر اثر خصوصی سازی اشتباه به یک کلاهبردار واگذار شده بود. قربانعلی فرخزاد، این کارخانه را به «ثمن بخس» خریده بود و در سال ۹۷ و در جریان ارزپاشی رانتی، چند صد میلیون به عنوان تأمین تجهیزات و ماشین آلات گرفته بود اما آن ارز را وارد بازار آزاد کرده و یا کالای دیگری وارد کرده بود.

رسیدگی به اتهامات فرخزاد در سال ۹۸ و در زمان ریاست آیت الله رئیسی بر قوه قضائیه انجام گرفت و این فرد به حبس و رد مال و جریمه محکوم شد. در همان سال، آیت الله رئیسی از کارخانه ماشین سازی بازدید کرده و با مشاهده وضعیت نابسامان کارخانه، کارگران بیکار شده و چندین ماه حقوق معوق، دستور بررسی سلب مالکیت به علت نداشتن اهلیت و صلاحیت مالک را داد. با سلب مالکیت، امروز کارگران ماشین سازی از حدود ۸۰۰ نفر در سال ۹۸ به ۲۱۰۰ نفر رسیده است.

در سفر دوم ریاست جمهوری به استان آذربایجان شرقی که خردادماه امسال انجام گرفت، آیت الله رئیسی بار دیگر به دیدار کارگران این مجموعه رفت. به اذعان خود رئیس جمهور و آنچه که با دیده خود نیز مشاهده کردیم، چهره کارگران با دیدار نخست تفاوت بسیاری داشت و گویی شادابی و نشاط به چهره افسرده پیشین آن‌ها بازگشته است.

البته که این نوید خوشحال کننده برای نجات کارخانه ماشین سازی اکتفا نشد و در کنار آن ۲۲۰ کارخانه و شرکت دیگر در آذربایجان شرقی و تبریز از طعم شیرین احیا و بازگشت به کار در دولت سیزدهم شادکام شدند.

استقلال « مس سونگون» مطالبه مردم یک استان که در شرف تحقق است

روایت پیشرفت در آذربایجان شرقی

۱۲ خردادماه سال ۱۴۰۱ بود که سفر ریاست جمهوری در بحبوحه کرونا به ورزقان و حضور در جمع کارگران مس سونگون، خبر نویدبخشی را برای مردم استان مخابره کرد. دستور «استقلال مس سونگون» که توسط آیت الله رئیسی در این سفر صادر شد، آرزوی چندین ساله مردم ورزقان و آذربایجان شرقی را یک قدم دیگر به حقیقت نزدیک کرد.

پس از صدور دستور «استقلال مس سونگون» از سوی ریاست دولت سیزدهم، اقدامات برای تحقق این امر با جدیت پیگیری شد و پس از ماه‌ها انتظار در بهمن ماه ۱۴۰۱، نخستین اقساط مالیات پرداختی این معدن به حساب استان واریز شد. نکته جالب اینجاست که از اواخر دهه ۶۰ با آغاز اکتشافات در این معدن تاکنون، حتی ریالی از مالیات پرداختی آن وارد استان نشده بود.

با تداوم روند استقلال مس سونگون و حل مسائل مربوط به سهامداران، پروژه‌های سرمایه گذاری این شرکت نیز یک به یک به روی مدار آمدند. به طوری که مس سونگون موفق شد مجوز نخستین «شرکت پروژه» عام المنفعه( پروژه تغلیظ فاز سه مس) سازمان فرابورس را کسب کند.

حال شاید جای سوال باشد که چرا مردم استان به استقلال این شرکت اصرار دارند، در جواب باید گفت که معدن مس سونگون یکی از مجموعه‌های ارزشمند معدنی در آذربایجان شرقی محسوب می‌شود که با ۵ میلیارد تن ذخایر شناسایی شده و ۸ الی ۹ درصد اکتشاف، بزرگترین معدن مس ایران و خاورمیانه است. بالای ۹۰ درصد از عوایدی این معدن عظیم طی سال‌های گذشته به جیب کرمان و تهران(که دارای صنایع تبدیلی مس هستند) می‌رفت و سهم مردم استان و به خصوص شهرستان ورزقان بسیار ناچیز بود.

در واقع استان آذربایجان شرقی بنا به دلایلی طی ادوار گذشته، اقدام به ساخت کارخانه صنایع تبدیلی مس (تولید کاتد مس که ارز بسیار بالایی دارد) نمی‌کرد و مس از ورزقان مستقیم عازم کرمان می‌شد و پول هنگفتی را با خود از استان خارج می‌کرد. حال با استقلال مس سونگون، کارخانه تولید کاتد مس در این معدن راه اندازی شده، بخشی از عوارض و مالیات به استان پرداخت شده و پروژه‌های توسعه تلغیظ مس نیز در حال اجرایی شدن است.

روز گذشته در جلسه شورای اداری آذربایجان شرقی که با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان امور مالیاتی کشور برگزار شد، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی مطرح کرد که سهم استان از عوارض این شرکت ۲۵ درصد است ولی تا امروز ۱۸ درصد پرداخت شده و هنوز انتظارات دولت سیزدهم از استقلال مس سونگون برآورده نشده و این شرکت بر روی کاغذ، شرکت است چرا که دارایی‌ها آن در مرحله انتقال مانده است. شرکتی که دارایی نداشته باشد، شرکت کاغذی است.

در این راستا وزیر محترم از پیگیری برای رفع موانع استقلال مس سونگون خبر داد و رئیس امور مالیاتی نیز نوید بررسی اسناد و مدارک این شرکت با حضور ادارات کل دو استان آذربایجان شرقی و کرمان جهت پرداخت سهم عوارضی هر استان در دوره جاری پرداخت‌ها خبر داد.

جهاد آبرسانی به ۴۱۱ روستای آذربایجان شرقی

روایت پیشرفت در آذربایجان شرقی

یکی از ویژگی‌های مهم دولت سیزدهم، عمل جهادی در راستای محرومیت زدایی است و در این راستا طرح «جهاد آبرسانی» همزمان با سراسر کشور در آذربایجان شرقی نیز اجرایی شده که در قالب دو قرارداد شامل ۱۷۸ روستا در قرارداد اول و ۲۳۳ روستا در قرارداد دوم و در مجموع ۴۱۱ روستای استان به آب شرب پایدار متصل خواهند شد.

بر اساس اعلام محمد خانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی در اواخر دی ماه، مرحله اول طرح محرومیت‌زدایی با بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی در سطح روستاهای استان در حال اجرا است و با اتمام کامل این طرح‌ها بیش از ۱۷۸ روستا در مناطق مختلف استان از آب بهداشتی و پایدار بهره‌مند خواهند شد.

این طرح مهم که نیاز اصلی روستاهایی با تنش آبی است، با مشارکت خیرین نیک اندیش استان و اعتبارات دولتی در حال اجرایی شدن است.

رونق سرمایه گذاری با اعتمادسازی برای سرمایه گذاران

اقتصاد استان آذربایجان شرقی در دست بخش خصوصی است و این موضوع هیچگاه قابل کتمان نیست. بیش از ۴۵۰۰ واحد تولیدی صنعتی در سطح استان در حال فعالیت هستند که نشان از قطب صنعتی و اقتصادی بودن استان در منطقه دارد. بر اساس آخرین آمارها و اعلام محمد کلامی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی نیز بالغ بر ۹۶ درصد اقتصاد استان در دست بخش خصوصی است.

یکی از نویدهای دولت سیزدهم، اعتمادسازی بین سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی سراسر کشور است که باعث شده طی این نزدیک به سه سال و به خصوص یک سال گذشته شاهد جهش قابل توجهی در این حوزه باشیم. به طوری که در ۹ ماهه اول سالجاری بالغ بر ۲۷ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در استان ما انجام گرفته است که از این حیث رتبه دوم را در کشور داریم.

هر گاه قرار بر افتتاح پروژه‌ای در استان است، با نگاهی به آمار و ارقام سرمایه‌های آن می‌توان حضور پررنگ بخش خصوصی را دید که سهم قابل قابل توجهی در اجرای پروژه‌ها، دستگیری از دولت و مشارکت با دولت دارند و تمامی این موفقیت‌ها و در میدان حاضر بودن بخش خصوصی استان، بیانگر اعتمادسازی دولت سیزدهم و حمایت از سرمایه گذاران است.

گفتنی، افتتاح ایستگاه خاوران خط راه آهن تبریز-تهران پس از بیش از ۲۰ سال و آبگیری سد میانه و آبرسانی به این شهرستان پس از بیش از ۲۰ سال بلاتکلیفی نیز تنها بخش کوچک دیگری از کارهای جهادی دولت سیزدهم در آذربایجان شرقی به شمار می‌رود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha