• سه‌شنبه / ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ / ۰۷:۳۱
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 1402111712454
  • منبع : نمایندگی سیستان و بلوچستان

معاون فرهنگی دانشگاه سیستان و بلوچستان:

هدف اصلی مناظره دانشجویان، فراهم‌سازی تقویت روحیه نقد است

هدف اصلی مناظره دانشجویان، فراهم‌سازی تقویت روحیه نقد است

ایسنا/سیستان و بلوچستان معاون فرهنگی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: نهادینه‌شدن گفت‌وگو در میان آحاد جامعه نخست نیازمند فرهنگ سازی، ایجاد، تقویت و بسط عنصر گفت‌وگو در میان نخبگان و دانشگاهیان به‌مثابۀ پیشقراولان جامعه است و دانشگاهیان با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود از این منظر می‌توانند نقش و عملکرد ویژه‌ای داشته باشند و سفیران گفت‌وگو در بدنۀ اجتماع باشند.

دکتر ابراهیم نوری در گفت وگو با ایسنا- افزود: به‌هرحال، هدف اصلی مناظره دانشجویان، فراهم‌سازی زمینه برای دانشگاهیان در جهت تمرین گفت‌وگو؛ تقویت روحیه نقد، مدارا و تحمل مخالف؛ مهارت‌افزایی و فراهم‌کردن فرصت‌های یادگیری؛ بسط روش‌های علمی گفت‌وگو؛ توسعۀ و تعمیق آگاهی و یادگیری در میان دانشجویان است تا آنان به مثابۀ قلب جامعه، فرهنگ گفت‌وگو را به اقشار و آحاد جامعه انتقال دهند.

دکتر ابراهیم نوری در ادامه بیان کرد: بی تردید مهمترین رکن مناظره، گفت وگو است. بسیاری از فلاسفه و حکمای بر این باورند که گفت وگو یک عمل اخلاقی است. انسان‌های متواضع حاضر هستند فارغ از نتیجه‌ای که به‌دست می‌آید، درباره عقایدشان گفت وگو کنند و آنها را به بوته نقد بگذارند؛ چه طرف مقابل قانع شود، چه نشود. همین که فرد حاضر به گفت وگو می‌شود، یک عمل اخلاقی انجام می‌دهد. برخی نیز معتقدند که یک عمل عاطفی انجام می‌دهد؛ یعنی دو نفر که با هم گفتگو می‌کنند، به نوعی، ارتباط عاطفی برقرار می‌کنند.

وی در ادامه اظهار کرد: در جای‌جای قرآن کریم، توصیه به تفکر و تعقل، اندیشه برای تدبیر کار جهان، انتخاب سخن حکیمانه، عاقلانه و منطقی از میان مجموعه سخنان مطرح است و آنچه که از سیره ائمه(ع) در تاریخ می‌بینیم و در روایات آمده است، بیانگر آن است که یکی از راه‌های کسب کمال و معرفت، رعایت کرامت انسانی، ترویج اندیشه، دوری و ستیز با باطل و نفی عقاید باطل و خرافی، گفت و گو اخلاق مدار(به تعبیر قرآن کریم جدل احسن) است. منابعی ارزشمندی چون قرآن، نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه از این منظر می‌توانند به مثابۀ گنجی ارزشمند باشند که تصویری دقیق و الگویی از تعقل، خردورزی و مناظره به دست می‌دهد.

معاون فرهنگی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: انقلاب شکوهمند اسلامی نیز خود یکی از ثمرات تحقق شعار آزادی بود و با استقرار جمهوری اسلامی، بنیانگذار فقید آن، حضرت امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری و دیگر بزرگان انقلاب، در گفتار و عمل، بر عناصر گفت‌وگو، نقد و مناظره، نظریه‌پردازی و گفتمان‌سازی تأکید داشته‌اند و از این نگاه، مناظره بهترین ابزار برای مفاهمه، درک متقابل و تفاهم در مسائل گوناگون دینی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است.

وی ادامه داد: مادامی که فرهنگ گفت‌وگو و مناظره در میان دانشگاهیان و نخبگان شکل نگیرد، شاهد ایجاد، توسعه و تعمیق فضای نقد و گفت‌وگو و مناظره در فضای عمومی جامعه نخواهیم بود. استفاده از تجارب تاریخی خودمان و نیز بررسی اجمالی و بهره‌مندی از تجارب جهانی از این منظر بسیار راهگشا خواهد بود. 

وی تصریح کرد: گفتگو به شکل مناظره فضایی را فراهم می‌آورد تا هر دانشجو با توجه به استعداد، توانمندی، علائق و دغدغه‌ها، مسائل خود را به‌صورتِ عالمانه و در چهارچوبی مناسب طرح کند و پاسخ طرف مقابل را بشنود. یکی از برکات مهم دیگری که مسابقات مناظرات برای دانشجویان به همراه دارد، امکان‌دهی به آنان برای مطالبه‌گری در چهارچوب مناظره و در روش خاص خود است که اتفاقاً اثربخشی و کارایی بهتری به همراه خواهد داشت.

به گفته وی، یکی دیگر از برکات مناظرات دانشجویی شفاف شدن مواضع و آزادی بیان، قدرت انتخاب دانشجویان و در نتیجه افزایش آگاهی و بیان مواضع و دیدگاه دانشجویان، بدون ابهام، سانسور و پیچیدگی است که موجب تولید نظریه و فکر می گردد.

معاون فرهنگی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: فایده دیگر مناظره ها و گفتگوهای دانشجویی امید آفرینی است و این مهم در سرنوشت جامعه نقش اساسی دارد و تجربه نشان می دهد همه برای توسعه کشور دارای دیدگاههای گوناگون بوده و علم و اطلاعات فقط در انحصار یک شخص و یا گروه نیست. گفت و گو نوعی پرهیز از خشونت و اخلاقی‌کردن جامعه است، با حذف گفت و گو، روش‌های خشونت‌آمیز یا جزم‌اندیشی حاکم می‌شود که هردو برای جامعه خطرناک است. شاید یکی از مواردی که جامعه به خشونت روی می‌آورد این است که احساس می‌کند که شخص یا نهاد رسمی، سخن او را نمی‌فهمد یا نمی‌شنود. به هر حال، تک صدایی و یا انسداد گفت وگوهای سیاسی و اجتماعی در دانشگاه ها می تواند نوعی زنگ خطر و انحراف از رسالت اصلی دانشگاه باشد.

وی تاکید کرد: لذا دانشجویان با مغتنم شمردن فرصت شرکت در مسابقات ملی مناظرات دانشجویان جهاد دانشگاهی می توانند از برکات یاد شده بهره مند شوند و موجبات پیشرفت دانشگاه و جامعه را در کنار هم فراهم سازند.

لازم به ذکر است مسابقات مناظرات دانشجویان استان سیستان و بلوچستان در بهمن ماه امسال با حضور تیم های مختلف دانشجویی توسط سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی استان برگزار می گردد.

علاقه مندان می توانند جهت شرکت در مسابقات تا 18 بهمن ماه به آدرس  http://B2n.ir/monazeratsb   مراجعه نمایند.

هدف اصلی مناظره دانشجویان، فراهم‌سازی تقویت روحیه نقد است

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha