شقایق حقجوی جوانمرد در حاشیه نشست پیشرویداد فبینفود که در اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد و در گفتو گو با ایسنا، با بیان اینکه تحقیق و توسعه احتیاج به زیرساختهای تخصصی دارد که گران است و به راحتی در دسترس نیست، عنوان کرد: همچنین یک تجربه خوب در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری داشتیم به نام شبکه آزمایشگاههای راهبردی کشور که در آن ظرفیتهای آزمایشگاهی کشور را احصا و شبکهبندی کردیم و با ارائه کمک مالی به کسانی که میخواستند کار تحقیق و توسعه انجام دهند، فعالیتهایی را آغاز کردیم.
رئیس مرکز فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری ادامه داد: در رویداد ملی فبینفود برآنیم تا ظرفیتهای ساخت، تولید، آزمایش و استانداردسازی را در کشور شناسایی کنیم و میان همه به اشتراک بگذاریم. به عبارتی نوآوری، تحقیق و توسعه را آسان و ارزان کنیم به گونهای که قابلیت سفارش داده شدن داشته باشد. بدین ترتیب یکی از رویکردهای جدید ما در معاونت علمی ریاست جمهوری برای دانشبنیان شدن صنعت کشور، کمک به راهاندازی آزمایشگاههای تخصصی ساخت سریع و شبکهسازی همه ظرفیتهای ساخت، تولید، تست و استانداردسازی است تا تحقیق و توسعه در کشور آسان و ارزان شود.
حقجوی جوانمرد اضافه کرد: همان طور که در این رویداد اشاره شد، صنایع غذایی یکی از صنایع مهم ما در کشور است که پس از صنایع پتروشیمی بیشترین گردش مالی را با بیشترین فرصتهای ایجاد اشتغال دارد. همچنین امنیت غذایی، یک مسئله با اهمیت جهانی است. بنابراین یکی از اولویتهایمان راهاندازی فب لب تخصصی صنایع غذایی است. ظرفیتی را شناسایی و به عنوان محور فعالیتها بر روی آن سرمایهگذاری کردیم.
وی ادامه داد: ظرفیت مورد استفاده ما، پژوهشکده صنایع غذایی جهاددانشگاهی است و امیدواریم با توانی که در این پژوهشکده دیدیم، این مرکز بتواند سایر ظرفیتهای کشور را شناسایی و شبکهسازی کند، به طوریکه به یک قطب تبدیل شود تا هر کس در این زمینه قصد نوآوری، تحقیق و توسعه داشته باشد، بداند که یک مرکزی برای ارائه خدمت وجود دارد که یا خوش انجام میدهد یا آن خدمت را به شبکهای از خدمترسانهای تخصصی تحقیق و توسعه یا ساخت و تولید وصل میکند. رویداد فبینفود در این راستا متولد شد تا این ظرفیت به کشور معرفی شود.
جهاددانشگاهی؛ بستری مناسب برای فعالیت بخش خصوصی
همچنین حسین امینیمشهدی، رئیس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی در این نشست با اشاره به فعالیتهای این سازمان در ۵ حوزه فرهنگی، آموزشی، پزشکی، پژوهشی و نوآوری، اظهار کرد: جهاددانشگاهی برای اینکه فعالیتهایش مطابق با نیازهای روز جامعه باشد، تبدیل به نهاد بومی دانشبنیان در زیستبوم فناوری کشور شده است که میتواند بستر مناسبی را برای فعالیت بخش خصوصی فراهم کند.
وی با تاکید بر ضرورت ارتقای جایگاه جهاددانشگاهی در زمینه تحقیق و توسعه، بیان کرد: برای تحقق این امر باید در استان شبکهسازی کرده و فعالیتهایمان را به صورت تخصصی دنبال کنیم.
رئیس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه نفوذ فنآوری و نوآوری در بخش خصوصی یک ضرورت غیرقابل انکار است، خاطرنشان کرد: برگزاری دومین پیشرویداد فبینفود در اتاق بازرگانی استان نیز با رویکرد ارتباط موثر دانشگاه و بخش خصوصی صورت گرفته است. برای رشد جهاددانشگاهی باید با اجرای یک مدل مفید با بخش خصوصی همکاری و از این طریق برای رفع مشکلات استان نیز نقشآفرینی کنیم.
توسعه صنایع غذایی تبدیلی؛ راهی میانبر برای خروج رکود در کشور است
فرشته حسینی، رئیس پژوهشکده علوم و فناوری موادغذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی نیز در این نشست ضمن تاکید بر اهمیت صنایع غذایی و تبدیلی در اقتصاد و امنیت کشور، اظهار کرد: صنعت غذا یکی از صنایع مولد و راهبردی در کشور ماست و روند رو به رشد صنعت غذا در اقتصاد جهانی و نقش کلیدی آن در سلامت جامعه، امنیت و استقلال کشور گواهی بر این موضوع است.
وی بیان کرد: پس از نفت و صنایع پتروشیمی، صنعت غذا از لحاظ تولید ناخالص داخلی، پیشتاز است. طبق آمار سال ۱۴۰۱ بیش از ۵ هزار میلیون دلار صادرات حوزه مواد غذایی داشتهایم که نشاندهنده اهمیت اقتصادی این صنعت است. همچنین طبق اطلاعات مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بیشترین امکان فرصت شغلی کشور در صنعت غذا و صنایع شیمیایی است. بنابراین از بعد اشتغالزایی، توسعه صنایع غذایی تبدیلی میتواند راهی میانبر برای خروج رکود در کشور باشد.
رئیس پژوهشکده علوم و فناوری موادغذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی با تاکید بر اهمیت امنیت غذایی گفت: در بسیاری از کشورها امنیت غذایی بیشتر به سمت حاکمیت غذایی پیش رفته است. به این معنا که وقوع بحرانهایی همچون کرونا موجب شد تا این سیاست در دستور کار قرار گیرد که لزوما تأمین محصولات غذایی به تنهایی کافی نیست و باید تأمین این کالاها "در داخل مرزهای کشور" محقق شود تا در شرایطی که بحرانی ایجاد میشود نیاز اولیه مردم با خللی مواجه نشود.
حسینی با تاکید بر اینکه صنعت غذا در کشور ما همچنان با چالشهای اساسی روبهرو است، عنوان کرد: با وجود نقاط قوتی که در این حوزه داریم، اما همچنان صنعت غذا در تامین بسیاری از مواد اولیه وابستگی زیادی به واردات دارد. ضایعات بالا و محدودیت منابع از چالشهای این صنعت است. امروز نیاز به توسعه فناوری به منظور ایجاد منابع جایگزین در صنعت غذا داریم.
وی در خصوص ظرفیتهای برگزاری رویداد فبینفود اظهار کرد: ما با برگزاری این رویداد به دنبال افزایش تابآوری صنعت غذا، خوداتکایی و داخلیسازی محصولات هستیم و آزمایشگاههای ساخت سریع با تولید نمونه اولیه میتوانند به عنوان یک زیرساخت به توسعه نوآوری کمک کنند.
رئیس پژوهشکده علوم و فناوری موادغذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی با تاکید بر اینکه آزمایشگاه ساخت سریع مواد غذایی مبتنی بر سه رویکرد است، ادامه داد: رویکرد نخست آموزش جهت توانمندسازی نیروهای انسانی و منتورینگ تخصصی، رویکرد دوم ارائه خدمات تخصصی آزمایشگاهی و نیمه صنعتی و سوم رویکرد نوآورانه است.
تلاش برای ارائه مدلی جامع تا تمامی نیازهای صنعت غذا را پوشش دهد
حسینی با اشاره به ارکان آزمایشگاه ساخت سریع بیان کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که نقش حاکمیتی در این آزمایشگاه ساخت سریع دارد، با حمایت مالی و تسهیلاتی که انجام میدهد، جریانساز این عرصه است و پژوهشکده علوم و فناوری موادغذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی زیرساخت فنی اجرایی خود را در اختیار این جریان قرار داده است.
وی تاکید کرد: آزمایشگاه ساخت سریع صنایع غذایی قرار است با شرکای کلیدی که از حوزه صنعت، دانشگاهها و مراکز پژوهشی به ما ملحق میشوند، به مدلی جامع برای پوشش نیازهای صنعت غذا تبدیل شود.
انتهای پیام
نظرات