آیت الله سید حسن عاملی در حضور جمعی از مردم خلخال و در بخشی از بیانات خود اظهار کرد: به خاطر نزول رحمت در محضر حضرت حق قلباً شاکریم و در عین حال دعا میکنیم که خداوند ما را با بی آبی امتحان نکند. وقتی برف و باران نازل میشود معنای آن این نیست که اسراف کنیم. از امام معصوم پرسیدند آیا در وضو اسراف وجود دارد؟ فرمود: بله! ولو در کنار یک رودخانه پر آب باشی یعنی حق نداری با آن آب به نحوی وضو بگیری که آب اسراف بشود.
وی ادامه داد: الان دنیا و کشور ما به سمت بحران بی آبی میرود برخی از متخصصان میگویند بعد از چند مدت تعدادی از شهرهای ایران به خاطر بحران آب، دچار مشکلات شدیدی میشوند و مجبور به هجرت هستند چون نه در زمین آن شهرها آب وجود دارد و نه در آسمان! من در یکی از استانها مشاهده کردم که نماینده ولی فقیه و استاندار آن استان به روستاها میرفتند و هر کس چاه عمیق داشت با خواهش و تمنا آن را میخریدند تا آن آب را به شهر بیاورند!
آیت الله عاملی با تاکید بر اینکه ضرورت دارد برای پیشگیری از ایجاد بحران، موضوع تفکیک آب عملیاتی شود خاطر نشان کرد: با وجود بحرانهای پیش رو برای آب با چه منطقی آبهای تصفیه شده در سرویسهای بهداشتی، ظرف شویی و استحمام استفاده میشود؟ مجلس و وزارت خانه بایستی در این باب کار علمی و تخصصی انجام دهند عجیب است که در استانهایی که مجاور دریا هستند و میتوانند از آب دریا برای امور غیر از شرب استفاده کنند در آنجا هم از آب شرب و تصفیه شده برای مصارف بهداشتی استفاده میشود!
وی اضافه کرد: در دنیا آب شرب و آب مصرفی را تفکیک کردهاند؛ تا زمانی که این موضوع حل نشود رفته رفته بحران آب در کشور ما بیشتر خواهد شد. در حال حاضر تعداد زیادی از چاههای موجود به آب شور و اسیدی رسیدهاند و در برخی استانها با آن آب اسیدی کشاورزی کردهاند و بعداً متوجه شدهاند که محصول حاصل شده را حتی به حیوانات هم نمیشود داد.
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل با اشاره به بحران آب در اردبیل ابراز کرد: اردبیل جزو شهرهایی است که وارد بحران آب شده است و فعلا تمرکز روی چاههاست ولی آب چاه ابدی نیست. آب چاههای اردبیل را آزمایش و مشاهده کردهاند که آب چاه مربوط به ۳ هزار سال قبل است! حال سوال این است که در آینده آب اردبیل از کجا تامین خواهد شد؟ یک عده میگویند از سد عمارت آب بیاوریم که ۱۸۰ کیلومتر فاصله دارد، یک عده میگویند از ارس بیاوریم که ۲۲۰ کیلومتر فاصله دارد، یک عده میگویند از کوثر آب بیاوریم که ۸۰ کیلومتر فاصله دارد، یک عده میگویند از قزل اوزن بیاوریم که ۱۲۰ کیلومتر فاصله دارد. به نظر میرسد آوردن آب از قزل اوزن به اردبیل مقدور نیست، چون علاوه بر فاصله زیاد، تفاوت ارتفاع هم زیاد و مستلزم هزینه بسیار سنگین است.
آیت الله عاملی گفت: آب اردبیل بایستی از دریای خزر آورده شود که کمترین فاصله تا اردبیل را دارد. یعنی ۵۰ کیلومتر. الان تمام کشورهای اطراف دریای خزر با دستگاههای آب شیرین کن از خزر استفاده م کنند. توجه شود که حجم آب شرب مصرفی بسیار کم است و لذا ضرری برای محیط زیست خزر ندارد.
امام جمعه اردبیل افزود: توجه شود که وقتی از انتقال آب صحبت میشود، مراد آب شرب است نه کشاورزی و صنعت. بخش کشاورزی ۹۰ درصد مصرف آب را به خود اختصاص داده است. در خصوص آب کشاورزی نیز دو مطلب باید رعایت شود. اول باید الزام شود که آبیاری مکانیزه شود و آبیاری غرقابی به عنوان جرم معرفی و دوم باید الگوی کشت مناسب آب و هوا ارائه شود.
وی در پایان گفت: چنان چه هرچه سریعتر در مصرف آب کار علمی صورت نگیرد کشور وارد بحران خواهد شد اما اگر مدیریت شود هیچ مشکلی پیش نمیآید در عین حال به حقآبههای خود در استان بایستی حساس باشیم وقتی ۴۵۰ میلیون آب در جنوب استان تولید میشود دولت باید متناسب با آن به استان سهم بدهد در شمال استان نیز باید سهم تاریخی دشت مغان حفظ شود.
انتهای پیام
نظرات