استاد مطالعات زنان حوزه علمیه جامعه الزهرا(س) در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه گفتوگو در مورد حضرت زینب(س) به عنوان بانوی جلیل القدر و مکرمهای که زندگیشان تک بعدی نبوده کار آسانی نیست، اظهار کرد: ایشان فقط در یک زمان تاریخی دست به یک عمل خارق العادهای نزدند، بلکه از سن ۵ سالگی وارد جریان شدائد و سختیهای دنیایی شده و خودشان را از کودکی برای ایستادگی با مصائب آماده کردند.
فائقه جاویدان با اشاره به اینکه کنش صحیح یک زن مسلمان در شدائد و سختیها به واسطه داشتن زندگی دین دارانه و احیای آن و همچنین جلوگیری از تحریف دین کار بسیار سختی است، افزود: ایشان همیشه آماده بوده و در تمام بازههای زمانی زندگیشان مشاهده میکنیم که در صحنههای متفاوتی علمداری دین را به با وجود امام زمان حی بر دوش کشیده و بار مسئولیت را قبول میکنند.
وی با توضیح اینکه در تاریخ در مورد حضرت زینب(س) گزارهای وجود دارد که بیان میکند "این حضرت جایگزین هر کدام از آن پنج تن آل عبا بوده" که ویژگی خاص، ناب و تکرار نشدنی در طول تاریخ است، گفت: به این معناست که حضرت زینب به تنهایی حضرت صدیقه طاهره(س) است، به تنهایی امیرالمومنین(ع) و به تنهایی وجود نازنین پیامبر(ص) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) است؛ این عبارت کوتاه و موجز است اما در بطن آن دریایی از مفاهیم نهفته است چرا که به عنوان مثال زمانی که حضرت زهرا میخواهند برای مردم کوفه خطبه خوانی کنند در آغاز سخن ایشان مردم دچار یک تعجبی میشوند که گویی امیرالمومنین(ع) در حال صحبت است هم به لحاظ تن صدا و هم به لحاظ بلاغت کلام و انتخاب واژگان ایشان که نشان دهنده موانستهای آن حضرت در کنار پدر در آن ۲۵ سال خانه نشینی بوده است.
این استاد جامعه الزهرا(س) با اشاره به یکی از ویژگیهای چشمگیر و فرا جنسیتی حضرت زینب(س) با عنوان شجاعت، توضیح داد: ایشان بانوی شجاع، قوی و دلیری هستند و این شجاعت همراه با حیا در بستر خانواده شکل گرفته است، ایشان را از این جهت شجاع مینامند که راوی نقل میکند این بانو هنگامی که میخواهند در بین مردم کوفه خطبه ایراد کنند همراه با حیای بسیار و آزرم شدید شروع کرده است. چنانچه تا به حال این چنین حیایی دیده نشده بود.
جاویدان وجود شجاعت در حضرت زینب(س) را منجر به این دانست که این بانوی عظیم مسئولیت اجتماعی خودش را شناخته و نسبت به آن اثر گذار بوده است و گفت: نیاز است که زنان ما اثر گذاری اجتماعی داشته باشند که در کتاب الامالی شیخ صدوق آمده است هنگامی که کاروان اسرا به کوفه میآیند و مردم متوجه میشوند خاندان پیامبر به اسارت گرفته شدهاند شروع به گریستن میکنند و صدای گریه زنان غالب بر مردان است. در ادامه با اشاره به عبارتی از امام سجاد میفرمایند: " آیا این زنان هستند که گریه میکنند؟ پس چه کسی ما را کشت؟" این عبارت به نقش پررنگ زنان در یک واقعه عظیم اجتماعی اشاره داشته که اگر آن روز زنان مسئولیت اجتماعی خود را درک کرده و به آن اهتمام ورزیده و نسبت به آن دغدغه مند میشدند شاید واقعه عاشورا آنطور رقم نمیخورد و تاریخ طور دیگری ورق میخورد.
وی با بیان اینکه حضرت زینب (س) در خانه به گونهای تربیت پیدا کرده است که در عین عفت و حیا به قدری شجاع باشد که بتواند مجلس یزید را طوری به دست بگیرد که مسیر تعیین شده توسط آن برای گوشه نشین کردن خاندان اهل بیت را بر هم زند، توضیح داد: این همان ویژگی زن مسلمان به نام شناخت مسئولیت و کنش اجتماعی است که ما در شخصیت ایشان دیده و اگر به عنوان زن امروز میخواهیم تراز باشیم باید از این ویژگیها تاسی گرفته و در عین حیا تاثیر گذار و کنشگر باشیم.
انتهای پیام
نظرات