اسفندیار خدایی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه جمهوریخواهان تقریبا بر سر ترامپ به اجماع رسیدهاند، اظهار کرد: اگر همین امروز انتخابات آمریکا برگزار شود، ترامپ پیروز خواهد شد و اکنون همه چیز در حال پیش رفتن به نفع ترامپ است. به نظر میرسد حتی احتمال محکومیت قضایی او برای یک سری پروندهها هم کمتر شده است، زیرا این کار باعث مانعتراشی در پیروزی ترامپ در انتخابات میشود و هزینههای زیادی را برای قضات آمریکایی دربردارد.
وی افزود: اکنون فضای آمریکا اصلا به نفع دموکراتها نیست و این حزب باید کسی را به عنوان نامزد خود معرفی کند که بتواند تحولی در این فضا ایجاد کند، وگرنه پیروزی ترامپ قطعی است. اما به هر حال هنوز بیش از ۹ ماه تا موعد انتخابات زمان باقی است و ممکن است تا آن زمان اتفاقات بسیاری رخ دهد که ورق را به ضرر ترامپ و جمهوریخواهان برگرداند، به خصوص که احتمال دارد دموکراتها تصمیم بگیرند با فرد دیگری غیر از بایدن وارد صحنه انتخابات شوند.
این تحلیلگر مسائل آمریکا ادامه داد: به طور کلی در آمریکا هر فردی که در دور اول رئیسجمهور باشد، به نوعی رهبر حزب متبوعش محسوب میشود و برای نامزدی در دور بعد مسیری هموار دارد و اگر نامزد دیگری هم از همان حزب به صورت مستقل وارد انتخابات شود، بر اساس تجربیات تاریخی قطعا آن حزب شکست خواهد خورد. اکنون هر کسی که نامزد حزب دموکرات شود، حتما بالای ۲۰۰ رای الکترال خواهد داشت، اما اگر یک دموکرات دیگر هم وارد عرصه انتخابات شود، آرای دموکراتها بین این دو نفر تقسیم میشود و حزب دموکرات شکست میخورد. البته هنوز بحث دودستگی در میان دموکراتها مطرح نیست و حتی رابرت اف کندی هم که با گرایش دموکرات نامزد انتخابات شده، خطری جدی محسوب نمیشود و در هیچ ایالتی رای الکترال کسب نخواهد کرد.
خدایی بیان کرد: بسیاری از دموکراتها از جمله کلینتون و اوباما تمایل دارند فرد دیگری نامزد حزب دموکرات شود، زیرا مهمترین نقطه ضعف بایدن سن بالای اوست. ضمن اینکه موضعگیریهای بایدن در جنگ اخیر غزه، باعث شد احساسات مسلمانان آمریکایی جریحهدار شود و ممکن است در صورت نامزدی مجدد بایدن، در ایالتهای اقلیتنشین نظیر میشیگان که تعداد آرای الکترال قابل توجهی هم دارد، دموکراتها نتوانند پیروز شوند، زیرا در انتخابات قبلی هم بایدن با حمایتهای مسلمانان و اعراب میشیگان توانست آرای این ایالت را به دست آورد.
وی اضافه کرد: بایدن در قبال جنگ غزه و حمایت بیش از حد از اسرائیل اشتباهات بزرگی مرتکب شد که به نظر من حتی اگر ترامپ یا بوش هم رئیسجمهور میبودند این گونه عمل نمیکردند و بیشتر منافع آمریکا را در نظر میگرفتند. در شرایطی که در تمام جهان افکار عمومی علیه اسرائیل است، بایدن خود را یک صهیونیست اعلام کرد. این باعث شد اقلیتها و به خصوص مسلمانان و اعراب آمریکایی بسیار نسبت به بایدن دلسرد شوند، در حالیکه این اظهار نظر حتی باعث جذب آرای یهودیان آمریکایی هم نمیشود، زیرا اساسا یهودیان مانند سایر اقلیتها، به طور معمول به دموکراتها رای میدهند و برای جلب آرای آنان نیازی به طرح چنین اظهاراتی و حمایتهای این چنینی از رژیم صهیونیستی نبود و بایدن با این کار فقط مسلمانان و اعراب آمریکایی را از خود رنجاند.
این تحلیلگر مسائل آمریکا با بیان اینکه اما در مقابل بایدن از نظر اقتصادی رئیسجمهور موفقی بود، عنوان کرد: اکنون نرخ اشتغالزایی در آمریکا در حدی است که در ۲۰ سال اخیر کمسابقه بوده و به علاوه در زمینه تولید انرژی نیز آمریکا به جایگاه پیشتاز جهان رسیده است. حتی در مقایسه با ترامپ نیز میتوان گفت موفقیتهای اقتصادی بایدن پایدارتر بود. بایدن زمانی رئیسجمهور آمریکا شد که شیوع کرونا در اوج قرار داشت و اوضاع اقتصادی آمریکا اصلا خوب نبود، اما رفتهرفته در نتیجه اقدامات بایدن، اقتصاد آمریکا بسیار رشد کرد. اگرچه در اوایل ریاست جمهوری ترامپ نیز رشد اقتصادی آمریکا خوب بود، اما با شیوع کرونا و همچنین سیاستهای غیرعقلانی و غیرعلمی ترامپ، وضعیت آمریکا با افت مواجه شد. ایالات متحده در سال آخر ریاست جمهوری ترامپ اصلا اوضاع خوبی نداشت و فوتیهای کرونایی این کشور از همه جای دنیا بیشتر بود و این نقش مهمی در شکست ترامپ داشت.
خدایی ادامه داد: به غیر از حوزه اقتصادی، بایدن در بسیاری از عرصههای دیگر نیز توانست موفق ظاهر شود، از جمله در قضیه اوکراین فوقالعاده عمل کرد و توانست با جان، مال و سرزمین اروپاییها مقابل روسیه بایستد و در حالیکه تا پیش از این جنگ اروپا در حال گسترش روابط با روسیه و دور شدن از آمریکا بود، بایدن توانست با صرف کمترین هزینه از جانب ایالات متحده، مجددا اروپا را به آمریکا متکی کند. آمریکا چندین هزار میلیارد دلار در خاورمیانه هزینه کرد و نهایتا هیچ نتیجهای نگرفت، اما در اروپا صرفا با هزینه کردن ۱۰۰ میلیارد دلار در قالب اهدای تجهیزات جنگی که آن هم با خریدهای بعدی اروپاییها از آمریکا جبران شد- توانست به موفقیتهای بزرگی هم در جذب اروپا و هم در تضعیف روسیه برسد.
وی افزود: اما به هر حال دو فاکتور سن بالای بایدن و عملکرد نادرست وی در قبال جنگ غزه باعث شده مردم تمایلی به ریاست جمهوری مجدد بایدن نداشته باشند و احتمال شکستش در انتخابات بالاست، لذا اکنون برخی در درون حزب دموکرات به دنبال جایگزین کردن او در انتخابات امسال هستند. در این بین گوین نیوسام (فرماندار کالیفرنیا)، میشل اوباما و کامالا هریس جزو گزینههای مطرح هستند که اگر نیوسام و هریس برای نامزدی اعلام تمایل کنند، بیشترین شانس را برای معرفی به عنوان نامزد نهایی حزب دموکرات دارند. البته هنوز نمیتوان با قاطعیت در مورد چیزی صحبت کرد، ممکن است دموکراتها در نهایت بایدن را به عنوان نامزد خود اعلام کنند.
این تحلیلگر مسائل آمریکا در خصوص مهمترین اتفاقات جهان که میتواند بر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده تاثیر بگذارد، گفت: اگر نتیجه جنگ غزه به گونهای رقم بخورد که منجر به یک تغییر شگرف و مثلا تحقق راهحل دوکشوری شود، ممکن است شرایط به شکل قابل توجهی به نفع دموکراتها و بایدن تغییر کند.
انتهای پیام
نظرات