حجتالاسلام عبدالرضا اصغری شامگاه ۳ بهمن در جمع اصحاب رسانه استان در محل سالن کنفرانس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با بیان اینکه از زمان بهشهادترسیدن امام رضا (ع) عاشقان آن حضرت برای اینکه بارگاه ایشان باشکوه ساخته شود بخشی یا تمام اموال خود را برای حرم ایشان وقف میکردند، اظهار کرد: وقف برای حرم به معنای این است که به نام امام رضا (ع) وقف میکردند و خدمات حاصل از وقف منحصر به حرم امام رضا (ع) نیست.
وی با اشاره به اینکه عواید حاصل از برخی موقوفات در حرم هزینه نمیشود، افزود: یکی از این موقوفات مربوط به مرحوم «حسین ملک» است که از سال ۱۳۱۵ تا ۱۳۴۳ وقف داشت و تمام اموال خود را در دو حوزه سلامت و فرهنگ وقف کرد بهطوریکه دو بیمارستان در شهرستانهای چناران و تربتجام و کتابخانه ملک در تهران از این موقوفات است.
مدیر توسعه و مشارکت وقف بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی با بیان اینکه بیمارستان امام رضا (ع) و درمانگاههایی با همین نام در شهرستانهای مختلف از موقوفات ایشان است؛ اما مسئولیت آن بر عهده دانشگاههای علوم پزشکی نهاده شد، ادامه داد: خیرینی که اموال خود را برای امام رضا (ع) وقف میکنند علاقهمند به این امام مهربان و بخشنده هستند و دوست دارند که وقفشان به نام ایشان برای مردم هزینه شود.
وی به بیان تأثیر وقف بر زندگی واقف پرداخت و گفت: وقف توان حفظ نام خیرین در تاریخ را دارد اگرچه جسم آنان فانی است؛ اما نامشان برای همیشه باقی میماند.
مدیریت توسعه و مشارکت وقف بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی با بیان اینکه سنگتراشان ساری بهصورت کامل موقوفه است، افزود: در زمان رژیم طاغوت طرحی به نام اصلاحات ارضی اجرا شد که اموال موقوفه به مردم داده شد که پس از انقلاب قانونی برای بازپسگیری اموال موقوفه تصویب شد که هنوز به اجرا درنیامد؛ چون مالکین تمکین نمیکنند.
حجتالاسلام اصغری با اشاره به برگزاری همایش منطقهای تکریم واقفین شمال کشور در مازندران، گفت: این همایش فردا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۲ صبح در محل باشگاه برق ساری برگزار میشود که از تمامی واقفین سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ برای حضور در مراسم دعوت شده است.
وی با بیان اینکه تکریم از واقفین بهصورت دائم از سوی آستان قدس رضوی انجام میشود، افزود: در سال جاری برای نخستینبار همایش منطقهای تکریم واقفین شمال کشور را برگزار میکنیم که از واقفین ۳ استان مازندران، گلستان و گیلان دعوت کردیم.
حجتالاسلام اصغری با بیان اینکه با اقبال عمومی بیشتری نسبت به گذشته در حوزه وقف روبرو هستیم، ادامه داد: موقوفات از لحاظ کمی و کیفی در حال افزایش است و برخی واقفین علاقهای به نشر تصویر و نام خود ندارند.
وی با تأکید بر این موضوع که آستان قدس رضوی پایبند به نیت واقف است، افزود: وقف مشارکتی بهتازگی مورد استقبال مردم قرار میگیرد که در آن پروژههایی برای عموم تعریف میکنیم.
مدیر توسعه و مشارکت وقف بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی با بیان اینکه وقفهای جدیدی در حال بررسی هستند، اضافه کرد: وقف نشان تجاری، وقف خدمت، وقف رمز ارز و از این نوع هستند.
معاون مدیریت املاک و اراضی موقوفات شمال کشور نیز با بیان اینکه موقوفه پس از جذب به مجموعه معاونت بهرهوری املاک و اراضی سپرده میشود، گفت: راهبردها و برنامههای مجموعه برگرفته از منویات رهبر فرزانه و سیاستهای تولیت آستان قدس رضوی است که نحوه استفاده و بهرهوری را مشخص میکند.
جواد صداقت افزود: سیاست کلان مدیریتی برای استفاده از موقوفات باهدف افزایش دارایی در اختیار آستان، حفاظت و استیفای حقوق موقوفات و ارکان وقف، ایجاد درآمد پایدار از مجموعه املاک و اراضی و غیره است.
لزوم نگارش درباره ترویج وقف در مازندران
دبیر کانون خدمت رضوی مازندران نیز با بیان اینکه یکی از ماندگارترین اقدامات بخش توسعه فرهنگ وقف در گرامیداشت امام رضا (ع) است، گفت: ۵ مرکز تولیت موقوفات را خودشان بر عهده دارند که آستان قدس رضوی از جمله آنها است.
محمد اسماعیل امامزاده با اشاره به اینکه قلمزدن پیرامون وقف رضوی سبب باقیماندن نام حسنه از ما میشود، افزود: سیاست آستان قدس رضوی هزینهکردن وقف در محل دریافت آن است.
وی با بیان اینکه از تیرماه سال ۱۳۹۵ تاکنون دریافت بیش از ۳۶۸میلیارد تومان در حوزه وقف و نذر از مردم جزو عملکرد کانونهای خدمت رضوی سطح استان بود، گفت: مبالغی که از سوی خادمیاران به صورت ماهانه پرداخت میشود جزو نذورات تلقی و برای محرومین هزینه میشود.
امامزاده با اشاره به جمعیت ۱۶ هزار نفری خادمیاران مازندرانی، افزود: این افراد در ۲۴عرصه که نیاز جامعه است به انجام خدمت مشغول هستند که در مجموع بیش از یک میلیون خدمت ارائه میدهیم.
دبیر کانون خدمت رضوی مازندران از اصحاب رسانه استان درخواست کرد تا درباره اهمیت وقف بنویسند و در مسیر خادمان امام رضا (ع) قرار گیرند.
انتهای پیام
نظرات