• سه‌شنبه / ۲۶ دی ۱۴۰۲ / ۰۷:۱۹
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402102618313
  • خبرنگار : 50037

کشت سوپرسبزی کم‌آب‌بر در همدان

کشت سوپرسبزی کم‌آب‌بر در همدان

ایسنا/همدان «کلم بروکلی» یکی از محصولات کشاورزی و سوپرسبزیجات ارزشمند بوده که یکی از گلخانه‌داران پیشرو همدان که در زمینه صادرات محصولات گلخانه‌ای نیز فعالیت دارد، برای نخستین‌بار در سطح استان در دو واحد از گلخانه‌های خود اقدام به کشت این نوع محصول کم‌آب‌بر با هدف صادرات کرده است که یکی از کشت‌های نو در تنوع محصولات گلخانه‌ای به شمار می‌رود.

بنا به گفته این گلخانه‌دار پیشرو همدانی، کشت این محصول علاوه بر کم‌آب‌بر بودن، از توجیه اقتصادی بالایی نیز برخوردار بوده و گلخانه‌داران و کشاورزان سطح استان همدان می‌توانند در تنوع محصولات خود به جای کشت محصولات پرآب‌بر نسبت به جایگزین کردن چنین محصولاتی از جمله سوپرسبزیجات اقدام کرده و ضمن مزایای مختلف آن از صرفه اقتصادی هر چه بالاتر این محصولات بهره‌مند شوند.

حسین ترکاشوند در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه از ۱۲ سال پیش در حوزه تولید محصولات گلخانه‌ای و صادرات این حوزه فعالیت دارم، مطرح کرد: در حال حاضر علاوه بر گلخانه ۵۰۰۰ متری خود، هشت گلخانه نیز برای تولید محصولات گلخانه‌ای و صادرات این محصولات اجاره کرده‌ام که هفت گلخانه به میزان سه هکتار در شهرستان اسدآباد و یک گلخانه به میزان یک هکتار در همدان، جاده ملایر روستای حاجی‌آباد واقع شده است.

وی تصریح کرد: امسال برای نخستین‌بار در سطح استان در دو واحد از گلخانه‌های خود در اسدآباد و همدان با هدف کسب تجربه اقدام به کشت کلم بروکلی کرده‌ام که سطح زیرکشت در گلخانه اسدآباد یک هکتار و گلخانه همدان ۶۰۰۰ متر است و به منظور توسعه سطح زیرکشت این محصول در بهمن‌ماه کشت چهار هکتار دیگر از این‌محصول را جزو برنامه دارم.

این گلخانه‌دار فعال در حوزه صادرات محصولات گلخانه‌ای خاطرنشان کرد: علاوه بر کشت کلم بروکلی، امسال نسبت به کشت فلفل دلمه‌ای و بیور همدانی نیز اقدام کرده‌ام که به غیر از بیور همدانی تمام محصولات تولید شده گلخانه‌های بنده به کشورهای همسایه چون دبی، عمان و قطر صادر می‌شود و صادرات آن را شخصاً برعهده دارم.

وی گفت: با توجه به سردسیر بودن منطقه همدان حداقل دمای مورد نیاز برای محصولات گلخانه‌ای خیار و گوجه ۱۹ تا ۲۰ درجه سلسیوس بوده اما در بحث کلم بروکلی حداکثر دمای مورد نیاز هشت تا ۹ درجه سلسیوس است، برای همین در کشت این‌محصول میزان مصرف سوخت کمتر از سایر محصولات گلخانه‌ای است.

ترکاشوند با بیان اینکه کلم بروکلی به نسبت خیار و گوجه گلخانه‌ای به کود و سم کمتری نیاز دارد، افزود: کلم بروکلی جزو محصولات کم‌آب‌بر بوده و در هفته تنها یک یا دو بار آبیاری معمولی نیاز دارد ضمن اینکه کشت این محصول به نیروی کار کمتری احتیاج داشته و برای ۴۰۰۰ متر تا زمان برداشت محصول به منظور محلول‌پاشی و آبیاری تنها یک نفر نیرو کافی است و این موارد از جمله دلایل ترغیب بنده به کشت این محصول شد.

وی با بیان اینکه محصولات گلخانه‌ای خود را بیشتر با هدف صادرات تولید می‌کنم و کلم بروکلی نیز از این امر مستثنی نیست، مطرح کرد: در مرحله اول این محصول را به منظور کسب تجربه کشت کرده‌ام و به طور قطع از این پس کشت و پرورش این محصول در سطح گلخانه‌های بنده با تجربه‌ای که کسب کرده‌ام، تخصصی خواهد بود.

این گلخانه‌دار تولید سالانه گوجه‌فرنگی گلخانه‌های خود را ۴۵۰ تن برشمرد و تصریح کرد: با احتساب واحد سورتینگ در حال حاضر در سطح هشت گلخانه و واحد سورتینگ بنده ۷۰ نفر اشتغال دارند. 

وی بیان کرد: در حال حاضر سورتینگ محصولات گلخانه‌ای صادراتی سطح استان همدان و حتی کرمانشاه و سنندج از طریق واحد سورتینگ ما انجام و سپس برای صادرات ارسال می‌شود و شخصاً در کنار تولید در زمینه صادرات این محصولات گلخانه‌ای نیز فعالیت دارم. 

ترکاشوند با اشاره به ضرورت وجود سردخانه مجهز محصولات گلخانه‌ای در سطح استان همدان ادامه داد: احداث سردخانه محصولات گلخانه‌ای مجهز و مدرن یکی از برنامه‌های بنده در سطح استان همدان بوده که پیگیر این امر مهم هستم.

وی میزان صادرات سالانه محصولات گلخانه‌ای خود را ۳۵۰۰ تن برشمرد و اظهار کرد: در بحث تولید و صادرات محصولات گلخانه‌ای دارای مشکلاتی هستیم که مرتفع شدن این مشکلات از نقش مؤثری در ارتقاء کمی و کیفی تولیدات و صادرات برخوردار خواهد بود.

این گلخانه‌دار همدانی با اشاره به برخی مشکلات موجود حوزه تولید و صادرات محصولات گلخانه‌ای تصریح کرد: یکی از مشکلات ما در تولید محصولات گلخانه‌ای بحث سم و کود بوده و ۹۰ درصد سم و کودهای داخل بازار تقلبی شده و قیمت آن نیز دارای نوسان است و هر بار به یک قیمت عرضه می‌شود.

وی همچنین با اشاره به مشکل آب گفت: از تابستان در سطح گلخانه‌های شهرستان اسدآباد با مشکل آب مواجه شده‌ایم و با پایین آمدن سطح آب متأسفانه پمپ‌ها دچار مشکل می‌شوند و می‌سوزند که این امر هزینه‌های هنگفتی را روی دست ما گذاشته است.

ترکاشوند از دیگر مشکلات را نبود نیروی کار دانست و یادآور شد: متأسفانه نیروی کار کارگر به ویژه در شهرستان اسدآباد گیر نمی‌آید و به ناچار پیش از این از نیروی افغان و عرب استفاده می‌کردم که بابت این اقدام چندین‌بار جریمه شدم و در نهایت هم‌اکنون با مشکل کمبود کارگر و هزینه‌های بالای دستمزد درخواستی کارگران مواجه هستیم به طوریکه هزینه‌های درخواستی آنها بالاتر از سقف قانون کار است و پرداخت چنین دستمزدی برای ما امکان‌پذیر نیست و توانایی مالی پرداخت چنین دستمزدهایی را نداریم.

وی گفت: در بحث کشت برخی از محصولات از جمله کلم بروکلی دوره‌های آموزشی و ترویجی در همدان توسط جهادکشاورزی برگزار نمی‌شود و این امر موجب شد تا برای دوره‌های آموزشی لازم به استان اصفهان بروم که این مشکل جزو مشکلات سایر کشاورزان و گلخانه‌داران سطح استان بوده و حتی راضی هستند با پرداخت هزینه لازم مشاوره و دوره‌های آموزشی و ترویجی را در استان خود بگذرانند چراکه این‌ امر از نقش مؤثری در سهولت و دسترسی آسان به دوره‌های آموزشی، کاهش خطرات راه و اتلاف وقت برخوردار است.

این گلخانه‌دار اضافه کرد: یکی از مشکلات ما در بحث صادرات این است که سازمان جهادکشاورزی استان همدان در زمینه صادرات سنگ‌اندازی می‌کند و برای یک نامه همواره سردرگم بوده و کلافه می‌شویم که در این رابطه همکاری و تعامل این سازمان با صادرکنندگان محصولات کشاورزی ضرورت دارد.

وی ادامه داد: معمولاً در کشت سایر محصولات کشاورزی از جمله کشت محصول چغندرقند در نهایت برای چغندرکار ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان درآمد داشته باشد در حالیکه کشت کلم بروکلی توجیه اقتصادی بالایی داشته و ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان صرفه خواهد داشت، بنده برای آموزش کشت این‌محصول جدید به گلخانه‌داران سطح استان همدان با تجربیاتی که در این رابطه کسب کرده‌ام، کمک خواهم کرد و در این رابطه از هم‌اکنون اعلام آمادگی می‌کنم.

وی با تأکید بر تغییر الگوی کشت کشاورزان و گلخانه‌داران و ترغیب و تشویق و فرهنگ‌سازی آنها به کشت محصولات کم‌آب‌بر با صرفه اقتصادی بالا بیان کرد: در حال حاضر در استان اصفهان محصول کرفس کشت می‌شود که هر هکتار سطح زیرکشت این محصول هشت تن تولید داشته و هر ۱۰۰۰ متر آن ۱۰۰ میلیون تومان درآمد دارد و باید کشاورزان و گلخانه‌داران همدان نیز با برگزاری دوره‌های آموزشی و ترویجی به سمت کشت چنین محصولاتی ترغیب شوند.

ترکاشوند همچنین با اشاره به خواص کلم بروکلی گفت: کلم بروکلی مبنع غنی ویتامین C و K، آهن، پتاسیم، فیبر، فولات، پتاسیم و آنتی‌اکسیدان‌های مفیدی مثل سولفورافان است و همچنین کلسیم موجود در این گیاه با کلسیم شیر برابری می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: قابلیت جذب آنتی‌اکسیدان‌ها، کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی- عروقی، کاهش خطر بروز بیماری‌های سرطانی، کاهش التهابات، تقویت سیستم ایمنی، کاهش کلسترول و سلامت قلب، افزایش سلامت چشم و پیشگیری از آب مروارید، تنظیم فشارخون و کم‌خونی، مفید برای پوست، بهبود عملکرد گوارشی، حفاظت از سلامت قلب و عروق را می‌توان از مزایا و خواص کلم بروکلی برشمرد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان همدان هم در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ایجاد تنوع در محصولات گلخانه‌ها و عدم تمرکز در محصولات خاص و نیز تنوع‌بخشی به سبد تولیدات محصولات گلخانه‌ای امکان انتخاب بیشتری به گلخانه‌داران در کشت خواهد داد و با بازارهای متنوعی که در سطح کشور و حتی خارج از کشور در رابطه با چنین محصولات مختلفی وجود دارد، آشنا می‌شوند تا تولیدی داشته باشند که هم اقتصادی‌تر بوده و هم نیازهای بازارهایمان را تأمین کند.

حجت‌الله شهبازی با اشاره به کشت سوپرسبزیجاتی چون کلم بروکلی و کلم بروکسل در استان همدان گفت: کلم بروکسل و بروکلی به صورت گلخانه‌ای پیش از این نیز در استان همدان کشت شده است و سابقه کشت این محصولات را استان همدان دارد.

وی با اشاره به مزیت‌های کشت کلم بروکلی گفت: علاوه بر کم‌آب‌بر بودن و نیاز به دمای کم در مصرف سوخت، تنوع تولید را برای محصولات گلخانه‌ای ایجاد کرده و نیز با تأمین بخشی از نیاز بازار به تنظیم بازار نیز کمک می‌کند.

شهبازی خاطرنشان کرد: تنوع کشت جزو برنامه سازمان جهادکشاورزی بوده و هست و در این رابطه گلخانه‌های مختلفی در رابطه با تنوع کشت از جمله گلخانه تولید میوه‌های گرمسیری و استوایی، آلوئه‌ورا و انواع محصولات را در سطح استان همدان داریم.

وی همچنین یادآور شد: تولیدکننده همانطور که اطلاعات و دانش فنی خود را برای تولید یک محصول ارتقاء داده و به‌روزرسانی می‌کند، نیاز دارد برای اینکه تصمیم بگیرد چه محصول‌هایی را کشت کند قبل از اقدام به کشت محصول و تولید آن حتماً بازار و توجیه اقتصادی محصول موردنظر را شناسایی و احصاء کند.

شهبازی اضافه کرد: بروکلی یکی از سبزیجات پرطرفدار و یکی از اعضای خانواده کلم‌ها بوده و در طول سال به راحتی در دسترس است، این سبزیجات ابتدا در اروپا کشت داده شد و امروزه چین و پس آن هندوستان، بیشترین تولید آن را در جهان دارند.

به گزارش ایسنا، توجه ویژه سازمان جهادکشاورزی استان به بحث برگزاری دوره‌های آموزشی و ترویجی مختلف پرورش و تولید محصولات نو و جدید برای کشاورزان و گلخانه‌داران علاقمند به تولید و پرورش محصولات کشاورزی نو در تنوع‌بخشی به محصولات خود از نقش مؤثری در تسهیل و دسترسی آسان کشاورزان به این دوره‌های آموزشی و ترویجی برخوردار خواهد بود و تجربیات و تخصص آنها را در کشت و پرورش این نوع از محصولات ارتقاء خواهد بخشید.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha