به گزارش ایسنا، دیوان دادگستری بینالمللی اعلام کرد، آفریقای جنوبی از اسرائیل به اتهام نقض نگرانکننده وظایفش طبق کنوانسیون پیشگیری و مجازات مربوط به جنایت نسل کشی در ارتباط با فلسطینیان ساکن نوار غزه شکایت ثبت کرده است. در این زمینه گفته می شود بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بر وزیران کابینه اش فشار وارد میکند تا از اظهاراتی که در دادگاه علیه تل آویو جرم انگاری می شود، خودداری کنند.
نتانیاهو به جناح راست افراطی و تندروهای مذهبی کابینه ائتلافیاش دستور داد، در اعلام موضع از اهداف مد نظر جنگ علیه فلسطینیان مراقب سخنان خود باشند، زیرا هر کلمهای در عرصه دیپلماسی بار معنایی خاصی دارد و برخی موضع گیری ها به وجهه بین المللی تل آویو آسیب میزند.
گدعون سار، وزیر دادگستری اسرائیل نیز در موضعی مشابه گفت، غزه باید در پایان جنگ کوچکتر شود و هر کسی جنگی علیه اسرائیل آغاز کند، باید سرزمینش را از دست بدهد
طبق گزارش نشریه «پولیتیکو»، درخواست نتانیاهو برای احتیاط در اعلام موضع به دلیل اظهارات علنی جنجال برانگیز تندروهای کابینه اش مبنی بر الحاق نوار غزه به اسرائیل و اخراج فلسطینیان از آنجا شکل گرفت. این اظهارات نابخردانه و عجیب شواهد قانعکنندهای علیه اسرائیل خواهد بود، بهویژه اکنون که تل آویو در حال آماده شدن برای دفاع از خود در برابر دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه است؛ دادگاهی که هفته آینده را برای تشکیل جلسه استماع اتهامات نسلکشی از سوی آفریقای جنوبی علیه اسرائیل تعیین کرد.
وزیر کشاورزی اسرائیل در اظهاراتی درباره جنگ اسرائیل علیه حماس، آن را «نکبت غزه» خواند، اصطلاحی عربی که برای اخراج و آواره کردن حدود ۷۰۰ هزار فلسطینی از سوی اسرائیلی ها در سال ۱۹۴۸ میلادی به کار میرود.
گدعون سار، وزیر دادگستری اسرائیل نیز در موضعی مشابه گفت، غزه باید در پایان جنگ کوچکتر شود و هر کسی جنگی علیه اسرائیل آغاز کند، باید سرزمینش را از دست بدهد. آمیچای الیاهو، وزیر میراث فرهنگی اسرائیل در اظهاراتی که خشم بینالمللی را برانگیخت، به طور علنی عنوان کرد «باید به این فکر کنیم اسرائیل باید بمب اتمی روی غزه بیندازد یا خیر»، هرچند وی تلاش کرد اظهاراتش را اصلاح کند و آن را استعاری خواند.
طبعاً همه این موضع گیری ها باعث ایجاد وحشت میان متحدان غربی اسرائیل شده است که بارها منتقد جنگ و تعداد بالای جان باختگان غیرنظامی در غزه بودند و نسبت به آن ابراز نارضایتی می کردند. این اظهارات حتی پذیرش درخواستهای واشنگتن، لندن و پاریس را برای کاهش خشونت و جان باختگان غیرنظامیان در غزه و حفظ حمایت از کارزار نظامی برای درهم شکستن مقاومت را بسیار دشوار کرده و تصویری واقعی از جنایت های رژیم اشغالگر اسرائیل مقابل تظاهرکنندگان و حامیان حقوق فلسطینیان به نمایش گذاشته است.
پرتوریا، پایتخت آفریقای جنوبی اکنون به دنبال صدور حکم موقت فوری، ازجمله دستور توقف عملیات نظامی اسرائیل در غزه از دیوان بینالمللی دادگستری است که اعلام کند اسرائیل کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸ را نقض میکند. شکی نیست اقدامات قضایی و رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی سالها ادامه خواهد داشت و احتمالاً تا مدتها پس از پایان جنگ غزه ادامه خواهد یافت، اما مقام های اسرائیلی بیم آن دارند دیوان بین المللی دادگستری دستور موقت صادر کند و هر کاری که می توانند انجام می دهند تا این اتفاق نیفتد.
حکم دیوان بینالمللی دادگستری علیه تلآویو، هرچند موقت باشد، برای شاکیان پیروزی بزرگی است و کابینه نتانیاهو را در موقعیت شرمساری قرار میدهد، زیرا نمیتواند حکم دادگاه را نادیده بگیرد که در آن صورت تلآویو را با متحدان غربیاش دچار مشکلات بزرگی ازجمله آشفتگی سیاسی داخلی و چالش های دیگر می کند. تلآویو همچنین با خطر کاهش حمایت غرب از هدف اصلی جنگ، یعنی جلوگیری از حملات مجدد مانند عملیات «طوفان الاقصی» دست کم در آینده نزدیک مواجه است.
خودداری از اجرای حکم دادگاه احتمالاً سیاست داخلی اسرائیل را که دچار چالش شده است، مختل می کند و خطر فروپاشی ساختار سیاسی تل آویو پس از جنگ غزه بیشتر می شود. با وجود این، تبعیت از قانون و حکم توقف کارزار نظامی خطر دگرگونی سیاست اسرائیل را نیز به همراه خواهد داشت و به طور بالقوه به فروپاشی ائتلاف نتانیاهو منجر می شود.
حکم دیوان بینالمللی دادگستری علیه تلآویو، هرچند موقت باشد، برای شاکیان پیروزی بزرگی است و کابینه نتانیاهو را در موقعیت شرمساری قرار میدهد
بسیاری از شرکای نتانیاهو از جناح راست افراطی در حال حاضر مشتاق جنگ گسترده تری علیه حزب الله لبنان و مقاومت در کرانه باختری هستند. در واقع، به دلیل عقب نشینی نتانیاهو از تعهدات قبلی اش برای جلوگیری از ورود حتی یک قطره سوخت به نوار غزه، میان نمایندگان ائتلاف حاکم اختلاف افتاده است، تا حدی که ایتامار بن گویر گفت، تا وقتی گروگان های اسرائیلی حتی از سوی صلیب سرخ بازدید نمی شوند، دادن هدایای بشردوستانه به دشمن فایده ای ندارد.
جای تعجب نیست اسرائیل اکنون در حال برنامه ریزی برای پرونده سازی در دیوان بین المللی دادگستری علیه اتهامات نسل کشی از سوی آفریقای جنوبی است. تل آویو برای آماده سازی پرونده خود تیمی از وکلای ارشد وزارتخانههای دادگستری و امور خارجه، شورای امنیت و ارتش اسرائیل را گردهم آورده است. همچنین آنها به دنبال کمک گرفتن از وکلای بین المللی هستند و در این میان نام الن دورشویتز، برجستهترین وکیل پروندههای جنایی از آمریکا شنیده میشود.
اسرائیل همچنین در تماس با دولتهای غربی برای بیانیههای حمایتی است؛ آنها از اوکراین نیز کمک میخواهند که پرونده نسل کشی علیه روسیه تشکیل داده است و احتمالاً از کییف خواسته میشود مدارک رسمی علیه مسکو ارائه دهد تا توجه را از موضوع جنایتهای اسرائیل منحرف کند.
احتمال میرود در راستای بخشی از دفاعیات، مدافعان اسرائیل اتهاماتی را علیه حماس مبنی بر ارتکاب جنایت ها تکرار کنند، جنایت هایی که بارها نادرست بودن آنها ثابت شده است. آنها مجدد استدلال خواهند کرد اسرائیل «حق دفاع از خود» دارد و انجام این کار بدون بر جای گذاشتن قربانی غیرنظامی غیرممکن است!
منبع: «راهبرد معاصر»
انتهای پیام
نظرات