گوش کودکان مدرسه امام حسن (ع) با این صدا آشنا بود و بارها و بارها صدای گوینده این آژیر را شنیده بودند و میدانستند بعد از این صدا قطعاً چند تن از همشهریانشان به خاک و خون کشیده خواهند شد.
هنوز صدای آژیر قطع نشده بود که دو فروند موشک هوا به زمین مقابل مدرسه اصابت کرد.
آسمان صاف مدرسه در دود و غبارِ غلیظ گم شد، کیفی آنطرف از آسمان افتاد آنطرفتر پای بدون کفش، دستی بدون کتاب و در گوشهای از حیاط دفتر مشق آغشته به خون باز شدهای که برگههایش را باد نوازش میکرد.
بعضیها زیر آوار مانده بودند و بعضیها مجروح و نالههای ضعیفی از دهان کوچک آغشته به خونشان بیرون میآمد.
سکوت مرگباری مدرسه را در برگرفته بود دیگر خبری از هیاهو و شیطنتهای این پروانهها نبود.
مادران و پدران سراسیمه فرا رسیدن و تن بیجان گلهای پرپر شده خود را در آغوش کشیدن اما دیگر تن گرم آنها همچون سرمای زمستان سرد شده بود ضجه مادران سکوت را در هم شکست و کسی تاب دیدن این صحنه را نداشت.
مدرسه در یک چشم به هم زدن با خون گلهای کوچک به گلستان تبدیل شد.
دانش آموزان مظلومانه به شهادت رسیدند
محمود روزبهانی مدیر سابق مدرسه امام حسن مجتبی (ع) بروجرد دراینباره، اظهار کرد: چند لحظه قبل از این حادثه وقتی وارد مدرسه شدم دانش آموزان با دویدن سعی میکردند تا به مدرسه برسند تا مبادا بعد از مدیر وارد شوند.
وی تصریح کرد: دانشآموزانی در مدرسه آماده شده بودند تا به یُمن پیروزی رزمندگان در کربلای ۵ سرودی را برای دانش آموزان بخوانند اما درست همان لحظه انفجاری رخ داد و چند لحظه همهجا در تاریکی فرو رفت و بعد از اینکه چشمان خود را باز کردم صحنههایی را دیدم که هنوز در خاطرم هستند.
روزبهانی اضافه کرد: در هر قسمت از مدرسه دانشآموزانی بودند که بیجان بر روی زمین افتاده بودند، دانشآموزانی که شاید تصوری از جنگ نداشتند اما مظلومانه به شهادت رسیدند.
مدیر سابق مدرسه امام حسن مجتبی (ع) بروجرد با چشمانی اشکبار و بغضی در گلو، گفت: با هر سختی که بود خود را به درب مدرسه رساندم و آن را باز کردم تا دانشآموزانی که از این قیامت جان سالم به دربردهاند، به خانههای خود بروند. همانجا بر روی زمین افتادم و دیگر متوجه چیزی نشدن تا اینکه وقتی چشمباز کردم متوجه شدم در بیمارستان در حال مداوا هستم.
مدرسه غرق به خون شده بود
گودرزی یکی از کسبه محل دراینباره به ایسنا، گفت: آن روز ظهر مثل روزهای دیگر که بچههای نوبت صبح مدرسه تعطیل میشدند و بچههای نوبت عصر روانه مدرسه میشدند و عدهای از دانشآموزان برای خرید خوراکی و یا دفتر و قلمی به سراغم میآمدند.
وی تصریح کرد: در این میان ناگهان براثر موشکباران همهجا تیرهوتار شد طوری که چشم چشم را نمیدید صدا چنان مهیب بود که وقتی چشم باز کردم فکر کردم زیر آوار ماندهام.
این کاسب محله خاطرنشان کرد: بعدازاینکه کمی گردوغبار فروکش کرد با چند تن از همسایگان به محل اصابت موشک رفتیم هنوز آن صحنه دلخراش از جلوی چشمانم نرفته و دقیق به خاطر دارم مدرسه غرق در خون شده بود.
گودرزی اضافه کرد: با بیرون کشیدن جسم بیجان بچهها به ضجه و ناله خانوادهها اضافه میشد و هنوز آه و فغان آنها در گوشم میپیچد.
شهادت ۶۸ دانشآموز سند جنایت دشمنان است
حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی حسینی امام جمعه بروجرد نیز در اینباره، اظهار کرد: در دوران دفاع مقدس طی یک بمباران در شهرستان بروجرد، ۶۸ نفر از دانش آموزان به شهادت رسیدند که در این راستا برنامهریزیهای لازم برای برگزاری کنگره ملی ۶۸ شهید دانشآموز انجام شده که این کنگره در شأن شهدا برگزار شود.
وی تصریح کرد: برای کنگره ۶۸ شهید کودک دانشآموز باید کتاب و فیلم و محتوای دیجیتال تهیه شود، روز شهادت این شهدا باید بهعنوان روز بروجرد نامگذاری شود.
امامجمعه بروجرد با بیان اینکه کتاب این ۶۸ شهید دانشآموز باید به چند زبان زنده دنیا ترجمه شود، خاطرنشان کرد: برای برگزاری کنگره باید کمیتههای علمی و فرهنگی تخصصی تشکیل شود.
حسینی اضافه کرد: شهادت ۶۸ دانشآموز سند جنایت دشمنان و مظلومیت دانش آموزان بوده و امروز عزت، عظمت و استقلال کشور مرهون خون شهدا است.
شهادت ۶۸ دانشآموز شهید بروجرد جنایتی فراموش نشدنی است
احسان یاوری معاون سیاسی_امنیتی و اجتماعی استانداری لرستان در اینباره، اظهار کرد: در جنگ تحمیلی سال ۶۵ از طرف رژیم بعث عراق موشکی به سمت منازل مسکونی شلیک میشود که به مدرسهای در شهر بروجرد اصابت میکند و این اصابت منجر به شهادت ۶۸ دانش آموز میشود.
وی تصریح کرد: در حقیقت این جنابت در کنار سایر جنابتهای بزرگ، جنایتی است که فراموش نمیشود و در تاریخ جنگهای دنیا هم میشود از آن به عنوان یک نقطه خاص یاد کرد.
معاون استاندار لرستان خاطرنشان کرد: در جنگهایی که اتفاق افتاده در تاریخ معاصر تعداد معدودی بوده که بمبارانها منجر به شهادت کودکان در حجم بالا و در یک مقطع زمانی واحد اتفاق افتاده باشد اما شاهد هستیم یکی از این موارد در شهر بروجرد در ایام جنگ تحمیلی اتفاق افتاده است.
یاوری اضافه کرد: این حادثه علاوه بر دردناک بودنش نشان دهنده مظلومیت ملت قهرمان ایران و نقض حقوق بشر است. به هر حال ما که در دنیا بعضاً متهم به نقض حقوق بشر میشویم این موضوع حاکی از آن است که خود ما قربانی مسئله حقوق بشر هستیم و حقوق بشر و حقوق اولیهای که برای انسانها و کودکان به رسمیت شناخته شده دولتهای استکباری این را در حق ما به رسمیت نشناختند و مجوز دادند و از رژیم بعث عراق حمایت کردند.
وی بیان کرد: در هیچ یک از مجامع بین المللی این اتفاق بسیار دردناک محکوم نشد.
یاوری ادامه داد: در عین حال فریاد مظلومیت ما نباید خاموش شود و پرچم مظلومیت ما برافراشته باقی بماند که چه جنایتهای را استکبار جهانی نسبت به مردم ما در بعد ملی و بین المللی روا داشتهاند.
وی اظهار کرد: ضمن وظیفهای که در قبال تکریم شهدا و زنده نگه داشتن یاد و نام شهدا داریم بدون تردید امروز آرامش، عزت و اقتدار ما همگی مرهون خون شهدا است.
معاون استاندار لرستان تصریح کرد: اگر امروز چیزی ما داریم به برکت جانفشانی شهدا بوده و به واسطه این خونها، آرامش و عزتی که هست وظیفه داریم که قدردان باشیم.
یاوری خاطرنشان کرد: از طرف دیگر باید توجه داشته باشیم که حوادث بزرگ این چنینی زمانی ماندگار خواهد شد که این مباحث در گفتمان علمی به آنها پرداخته شود اگر یک گفتمان علمی پشت این وقایع تاریخی قرار بگیرد در ماندگاری این وقایع و تبیین ابعاد مختلف آن خیلی میتواند تاثیرگذار باشد.
انتهای پیام
نظرات