به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، عکسهای جدید مریخ نشان میدهند که مخازن غبار سیاره سرخ میتوانند ابرهای بزرگی از مواد را در مدت زمان کوتاهی به بیرون بفرستند.
مقامات ماموریت «امید» یا «هوپ»(Hope) در توضیح یک انیمیشن منتشر شده در ایکس نوشتند: ماموریت هوپ امارات متحده عربی، عکسهایی را از مریخ پیش و پس از طوفان غبار گرفته است که تغییرات قابل تشخیص را روی سطح آن نشان میدهند.
مقالهای که براساس این عکسها نوشته شد، حاکی از این است که کاوشگر تغییرات تراکم غبار سطح را به دنبال یک طوفان غبار منطقهای در سال ۲۰۲۲ ترسیم کرد. این کار تا حدی با استفاده از مشاهدات طیفسنج فروسرخ انجام شد که میتواند نشانههای گرما را روی سطح مریخ ببیند.
انیمیشن منتشرشده، تخمین طیفسنج را از تغییرات تراکم غبار سطح مریخ در منطقه «ایسیدیس پلانیتیا»(Isidis Planitia) نشان میدهد که با رنگ قرمز مشخص شده است. این منطقه وسیع پر از گرد و غبار است.
در این مقاله آمده است که هوپ چندین منطقه را پس از طوفان غبار در ژانویه ۲۰۲۲ بررسی کرد. این مناطق عبارتند از «سیرتیس ماژور»(Syrtis Major)، ایسیدیس پلانیتیا، «تیرهنا ترا»(Tyrrhena Terra)، «هسپرین پلانوم»(Hesperian Planum) و «الیزیوم پلانیتیا»(Elysium Planitia).
پژوهشگران در این مقاله نوشتند: اگرچه طوفان غبار محلی در همه مناطق مورد نظر فعال بود اما متوجه شدیم که غبار ممکن است حذف شده و سپس با سطوح گوناگونی از شدت روی مناطق نمونهبرداری شده رسوب کرده باشد.
اندازهگیریهای طیفسنج نشان میدهند که برخی از مناطق، حذف خالص غبار تا ۳۴۰ میکرومتر را پشت سر گذاشتهاند که نشاندهنده تغییرات دمای سطح است و میتوان آنها را از مدار مشاهده کرد. سایر مناطق، رسوب خالص غبار را تا ۱۲۰ میکرومتر داشتند.
پژوهشگران گفتند: عکسبرداری با طول موج مرئی توسط «تصویربردار اکتشافی امارات»(Emirates Exploration Imager) انجام شده که نسبت به تغییرات صورتگرفته در توزیع غبار سطح حساستر است و در تحلیلهای ما گنجانده شده تا زمینه بیشتری را فراهم کند. برآورد عکسها نشان داد که مخازن غبار میتوانند مقادیر زیادی از غبار را در بازههای زمانی کوتاه انتقال دهند.
این پژوهش در «Journal of Geophysical Research: Planets» به چاپ رسید.
انتهای پیام
نظرات