دکتر کیومرث پاسدار در نشست خبری امروز (۱۲ دی) با اشاره به شروع تحقیقات کوهورت شهرستان روانسر از سال ۱۳۹۴ گفت: این تحقیقات ۱۵ ساله طراحی شده و امسال در سال هشتم انجام این تحقیقات هستیم.
وی افزود: "کوهورت" به معنی مطالعه هم گروهی آیندهنگر جمعیت است، یعنی ما وضعیت سلامت امروز جامعه را از لحاظ فاکتورهای مختلف بررسی کرده تا علل بیماری و مرگ ناشی از بیماریها را در آنها پیدا کرده و بتوانیم با برنامهریزی درست راهکارهایی برای پیشگیری از بیماریها پیدا کنیم.
پاسدار گفت: در حال حاضر این نوع تحقیق در ۲۰ استان کشور در حال انجام است و در استان کرمانشاه هم شهرستان روانسر برای انجام آن انتخاب شده است.
وی افزود: جمعیت هدف ما در این تحقیق ۱۳ هزار نفر است که بهصورت تصادفی از تمام نقاط شهرستان انتخاب شدهاند و جمعیت مرد و زن آنها با هم برابر است.
پاسدار گفت: سن جمعیت هدف هم بین ۱۸ تا ۶۵ سال است.
وی افزود: در همان سال نخست از این افراد ۲۴ نمونه از مو، ناخن، خون، سرم و ... گرفته شده و در فریزرهای مخصوصی با دمای منفی ۷۲ درجه سانتی گراد نگهداری میشود.
پاسدار گفت: این نمونه ها تا ۲۰۰ سال آینده هم قابل استفاده است و میتوان آزمایشات دیگری روی آنها انجام داد.
وی افزود: در نهایت از هر فرد در این تحقیق، ۱۲۰۰ متغیر از طریق آزمایش، پرسشنامه و ... به دست آمده است.
پاسدار خاطرنشان کرد: مطالعه کوهورت روانسر بزرگترین مطالعه بر روی افراد کُردزبان در دنیا محسوب میشود.
۷۵ درصد مردم روانسر چاق بوده یا اضافه وزن دارند/ مردم روانسر چاق بودن را دوست دارند
نماینده مجریان مطالعه کوهورت روانسر در ادامه در تشریح نتایج به دست آمده از این تحقیق تا سال هشتم اجرای آن گفت: بر اساس نتایج به دست آمده مهم ترین عامل تهدید کننده سلامت مردم روانسر چاقی و اضافه وزن است.
وی افزود: ۷۵ درصد جمعیت هدف ما یا چاق بوده و یا دارای اضافه وزن هستند که قابل تعمیم به کل جمعیت شهرستان است.
پاسدار گفت: ۲۶درصد جمعیت شهرستان چاق هستند که در این شهرستان برخلاف تمام دنیا، چاقی در میان زنان بیشتر است. بر اساس این تحقیق ۳۶ درصد زنان روانسری چاق هستند و چاقی در میان مردان آنها ۱۶ درصد است. این در حالی است که در دنیا میزان شیوع چاقی در میان مردان ۱۰ درصد بیشتر از زنان است.
وی افزود: از طرفی در این شهرستان چاقی در میان قشر مرفه بیشتر است که این هم باز برخلاف رویه معمول در جهان است و به نظر میرسد این عامل فرهنگی باشد که هرکه مرفهتر شده مصرف غذاهای پرکالری خود را بیش از پیش افزایش میدهد، درحالیکه در جهان قشر مرفه مراقبت بیشتری نسبت تغذیه و سلامت خود دارند.
وی افزود: چاقی و اضافه وزن عامل بسترساز زمینه ابتلا به بسیاری از بیماریهای دیگر از جمله دیابت، فشار خون بالا، کبد چرب و ... است و اگر نتوانیم آن را در روانسر کنترل کنیم با شیوع گسترده انواع بیماریها مواجه میشویم.
پاسدار با بیان اینکه عوامل مختلفی در بروز چاقی و اضافه وزن نقش دارند، گفت: بررسیهای ما نشان میدهد فعالیت فیزیکی کم، تغذیه پرکالری، استفاده بسیار از روغن های محلی، مصرف زیاد نان و برنج و استفاده زیاد از تنقلات موجب بروز چاقی و اضافه وزن در مردم روانسر شده است.
وی به مصرف بالای تخمه آفتابگردان در این منطقه اشاره کرد و افزود: مردم این منطقه عمدتا عادت دارند بعد از شام و نهار بلافاصله تخمه مصرف میکنند و این درحالی است که حداقل ۱۰۰ گرم تخمه، ۷۰۰ کالری انرژی دارد که معادل یک وعده غذای کامل است، این یعنی مردم روانسر در هر وعده عملا به اندازه دو وعده انرژی دریافت میکنند و خودشان متوجه این خطر و این میزان بالای کالری نیستند و اصلا تخمه را جزو خوراکی چاق کننده حساب نمیکنند.
پاسدار گفت: مردم این منطقه میزان مصرف غلات بالایی هم دارند، طوری که مصرف غلات در این شهرستان دو برابر میانگین جهانی است و هر مرد روزانه ۶۵۰ گرم و هر زن روزانه ۴۵۰ گرم مصرف غلات دارد، یعنی روزانه حدود نیم کیلوگرم انواع غلات مصرف می کنند که خیلی زیاد است.
پاسدار گفت: در کنار این عوامل یکی از عوامل مهم در شیوع بالای چاقی و اضافه وزن در این منطقه مباحث فرهنگی است و بسیاری افراد در پرسشنامههای خود نوشته اند که خانواده دوست دارد وزن آنها بالا باشد و این فرهنگ غلط باید اصلاح شود و باید مداخله جدی در زمینه مقابله با چاقی انجام دهیم.
"سنگ کلیه" در روانسر شیوع بالایی دارد/ عامل اصلی آن کم تحرکی و مصرف کم آب است
نماینده مجریان مطالعه کوهورت روانسر در ادامه به شیوع بالای سنگ کلیه هم در این شهرستان اشاره و تصریح کرد: اولین عامل در این زمینه کم تحرکی است و پس از آن مصرف آب کمتر و مصرف بالای لبنیات که کلسیم بسیاری دارد در رتبههای بعدی قرار دارند.
وی به افزایش مصرف نمک در میان مردم روانسر هم اشاره کرد و افزود: میانگین مصرف نمک در این شهرستان دو برابر میانگین جهانی است.
وی افزود: از طرفی میانگین مصرف فیبر در آنها بسیار پایین است و روزانه ۲۴ گرم مصرف دارند که میانگین جهانی در این زمینه روزانه ۳۰ گرم است.
پاسدار گفت: متاسفانه مصرف نان تصفیه شده هم در این منطقه بالا است.
سندرم متابولیک در روانسر بالاتر از میانگین کشوری است
وی در ادامه به بالا بودن سندرم متابولیک در این منطقه هم اشاره و تصریح کرد: میزان شیوع سندرم متابولیک در روانسر ۳۳ درصد است که نسبت به میانگین کشوری با ۲۳ درصد بسیار بالا است.
پاسدار خاطرنشان کرد: سندرم متابولیک مجموع بیماریهای دیابت، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و عروقی، قندخون، چربی خون و ... را شامل میشود که میانگین شیوع آن در زنان روانسری ۳۸ درصد و در مردان ۲۸ درصد است.
وی افزود: اولین عامل بالا بودن شیوع سندرم متابولیک کم تحرکی است و چاقی واضافه وزن، مصرف بالای نان و برنج و مصرف بالای روغن های محلی در ردههای بعدی قرار دارند.
انتهای پیام
نظرات