زیباییهای بکر و کمنظیر افراتخته چیزی نیست که با گفتن و نوشتن قابل تصور باشد باید کولهبار ببندی و در کوچههای محصور شده در میان مه غلیظ و جنگل آن قدم بزنید و خنکای دلنشین آن در گرمای تابستان را با همه وجود حس کرده و ریههای خود را از هوای پهشتی روستا پر کنید تا افراتخته را بشناسید.
روستای زیبای افراتخته در ۷۲ کیلومتری گرگان و در ۳۲ کیلومتری جنوب شرق علی آباد واقع شده است. دهکده چشم انداز زیبایی دارد که در شمال آن کوههای افراتخته، در جنوب «تکیانو» و در غرب «ملیارتو» در به وجود آمدن این طبیعت زیبا نقش دارند.
مردم افراتخته مسلمان و شیعه مذهب هستند و به زبان فارسی صحبت می کنند، این دهکد بهشتی متاثر از اقلیم کوهستان و در ارتفاع ۱۵۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد. تابستانهای افراتخته معتدل و زمستانهای آن سرد است.
در دو کیلومتری روستا چاه سنگی «پیرآلا» قرار دارد که یک چاه باستانی است. گورستان گبری و حمام قدیمی روستا همه نشانگر کهن بودن روستا و دیرینگی این منطقه است. طبق آخرین آمار جمعیت روستا ۲۵۱ تن بوده است.
زنان روستای افراتخته در طی زمان همواره نقش مهمی در اقتصاد خانواده داشته و با به عهده گرفتن فعالیت های کشاورزی و تولید صنایع دستی متنوع در تامین هزینه های زندگی خانواده سهم عمده ای دارند.
ویژگی ها روستای افراتخته
روستای افراتخته که در دامنه کوه قرار دارد دارای شیب ملایمی است و از نظر بافت مسکونی متراکم است. مثل خیلی از نقاط دیگر ساختمان و شکل خانه های روستا متاثر از نوع فعالیت و معیشت مردم آن است.
دیوار خانههای این روستا گل اندود شده و سقفشان شیروانی است. در ساخت خانه های قدیمی از مصالحی مثل گل، آجر، چوب، سنگ و خشت استفاده شده اما برای ساخت خانه های جدید تیرآهن، سیمان، گچ و سایر مصالح بکار رفته است.
این روستای و جنگلهای پیرامون آن که از بکرترین طبیعت ها محسوب می شود و یکی از مناطق گردشگری کشور است که طبیعت فوق العاده آن مناظری شگفت و رویایی را به تصویر می کشد.
گونههای جانوارانی افراتخته همه تحت حفاظت هستند و شکار آن جرم است. درختان سر به ابرهای آسمان فرو برده ی سرخدار در این منطقه به وفور به چشم میخورند و ۱۵۰ هکتار از جنگلهایی که ۱۹۰ میلیون سال عمر دارند، در افراتخته وجود دارد و بقدری در هم تنیده اند که در بعضی نقاط مانع نفوذ نور خورشید است.
جنگل پهن برگ و چشمه های آب معدنی با آب و هوای معتدل آن که حاصل همجواری دو پدیده کوه و دریا است افراتخته را در نوع خود روستایی بی نظیر برای گردشگری کرده است، این منطقه به علت وجود کوههای بلند و پوشش جنگلی درختان در بیشتر ایام دارای مه غلیظ است که روستا را به یک جاذبه دیدنی بینظیر تبدیل میکند، حتی گاهی کل روستا و مسیر آن زیر مه قرار میگیرند و رفتوآمد به روستا قطع میشود.
دهکده ییلاقی افراتخته دارای مردمان خون گرم و مهمان دوستی هستند که در فصول ییلاق خود از گردشگران و مسافران استقبال میکنند.
محصولات روستای افراتخته
سیب زمینی، پیاز، سیر، گندم، جو، یونجه، ارزن و لوبیا چیتی تولیدات زراعی اصلی روستای افراتخته است و شرایط اقلیمی مناسب باعث شده در این روستا باغداری و زراعت رونق نسبتا خوبی داشته باشد و کشت گیاهان دارویی مثل گل گاوزبان در آنجا رواج داشته باشد.
پرورش زنبور عسل و تولید عسل یکی دیگر از فعالیت های مردم روستا است. فرآورده های دامی و لبنی شامل شیر و سایر فرآورده های آن، گوشت و پشم گوسفند است.
دیدنیهای افراتخته
افراتخته علاوه بر آب و هوا و طبیعت کم نظیرش با آن جنگل های انبوه و مه غلیظ و درختان تو در تو و هزاران منظره و چشم انداز رویایی محلی برای عکاسی و نقاشی طبیعت این روستا است و توصیه میشود، هنرمندان، عکاس و نقاشان زرین پنجه در سفر به این نقطه دوربین، بوم و قلم را فراموش نکنند.
چشم انداز جنگلهای سرخدار، سواحل رودخانه افراتخته، یخچالهای طبیعی در سه کیلومتری روستا،چشمههای آب معدنی نزدیک روستا، آبشارهای طبیعی بسیار زیبا، خانههای قدیمی و پراکنده روستا، گورستان قدیم گبری، حمام قدیمی روستا معروف به کهنه حمام، چاه سنگی کهن پیرآلا، آداب و رسوم مردم روستا، از دیگر جاذبه های پیرامون روستای افراتخته است.
شگفتیهای افراتخته به همین جا ختم نمیشود، در این دهکده رودخانهای جاری است که نقش بسزایی در پایداری روستا دارد و آب زمین های کشاورزی را تامین می کند. افراتخته همراه با تمام زیباییهای اطرافش به یکی از گردشگر پذیرترین روستاهای استان تبدیل شده که با طبیعت بکرش، چشم انداز فوق العادهای به نمایش میگذارد.
سوغات افراتخته
روستای افراتخته شهرستان علی آبادکتول مثل هر منطقهای دارای سوغاتی و صنایعدستی خاص خود است که چند مورد را نام میبریم: عسل طبیعی، شیر محلی، ماست، کره و پنیر، قالی، چادرشب، سفره پارچهای، دستمال نمد مالی، چوخا، ساق پشمی، ظروف چوبی.
روستاییان در افراتخته علی آباد کتول ییلاق و قشلاق میکنند. انواع غذاهای گرم و لذیذ در این روستا یافت میشود که میتوان به آش، آبگوشت، کباب، انواع خورشت و نان محلی اشاره کرد.
روستای افراتخته از دو قسمت بالا و پایین تشکیلشده است که مسیر این دو روستا با یکدیگر متفاوت است. لباس محلی اهالی روستای افراتخته هنوز رایج است، لباس مردان (کت و شلوار، جلیقه و کلاه پشمی) و زنان (پیراهنهای بلند، پیراهن، جلیقه، روسری و پوشش روی روسری) است.
مسیر دسترسی به روستای افراتخته
جاده افراتخته دارای جنگلهای انبوه و سر به فلک کشیدهای است که مسیر آسفالت را در میان خود جای دادهاند، این مسیر بر روی کوه و با شیب نسبتاً تندی ساخته شده است. بیشترین فصول سال در این جاده مه غلیظی مشاهده میشود که حرکت کردن در آن به سختی اتفاق میافتد.
برای رفتن به این روستا باید از ماشینهای مجهز و مخصوص استفاده شود یا از ابتدای جاده کوهپایهای پیادهروی (حدود دو ساعت) به سمت روستا آغاز شود. این روستا در۳۲ کیلومتری علیآباد کتول واقع است و برای سفر به آن باید از اولین فرعی به سمت روستای مینوچه مسیر را تا انتهای جاده جنگلی پی بگیرید.
انتهای پیام
نظرات