با رسیدن دیماه داغ بم تازه میشود. گرد غم تمام شهر را پر میکند. بغض مردم بم ابدی شده و با هر تلنگری، فرو میریزد. سوگواریهای ناتمام اهالی این شهر در روزهای بعد از زلزله، زخمی عمیقتر از خانهخرابی در بم بهجا گذاشته است.
به گزارش ایسنا، این روزها پای صحبت هر شهروندی از اهالی بم که بنشینید، جراحتهای روحی آنها را لمس میکنید که در نبود حمایتهای روانی بعد از حادثه، با گذشت ۲۰ سال، عمیقتر از قبل هم شده است.
هراسی که در روان مردم و بهخصوص کودکان، خانه کرده بود تهنشین شده و جای هر خوشی و خندهای را اشغال کرده است. کودکان جان بهدر برده از زلزله بم این روزها بزرگ شدهاند و اندوه بزرگتری را با خود به دوش میکشند.
فاطمه کمالالدینی مددکار آسیبهای اجتماعی در این باره گفت: یکی از آسیبهایی که امروز در بم با آن مواجه هستیم، اعتیاد و افسردگی است که جوانان اعم از مرد و زن درگیر آن هستند که نشات گرفته از زلزله سال ۸۲ است و بسیاری از مردان و زنان ما دچار بیماریهای اعصاب و روان شدند.
وی افزود: از دیگر مشکلات، کمبود فضا در بخش اعصاب و روان است. بسیاری از مراجعهکنندگان ما بیماران اعصاب و روان هستند که نیاز به بستری دارند تا دوره درمان آنها طی شود .
کمالالدینی بیان کرد: شهر بم ساخته شد اما تاثیرات زلزله بر روح و روان شهروندان بعد از گذشت دو دهه، هر سال بیشتر خودنمایی میکند.
این مددکار آسیبهای اجتماعی اظهار کرد: در بیمارستان پاستور بم بخش کوچکی به بیماران اعصاب و روان اختصاص یافته است. به طوری که در این بیمارستان نهایتا ۲۰ تخت برای بیماران اعصاب و روان در نظر گرفتهاند که جوابگو نیست.
وی افزود: کمبود روانشناس در مدارس نیز از دیگر مشکلات است. اگر روانشناسی در مدارس بتواند دانشآموزان در معرض آسیب را از لحاظ روحی شناسایی کرده و به آنها مشاوره بدهند، از یکسری مشکلات و مسائل جلوگیری میشود.
کمالالدینی درباره نقش مداخلات اجتماعی گفت: اگر تیمهای روانشناسی در سطح شهرستان و مدارس داشته باشیم و یا بتوانیم در این زمینه تیمهایی را پرورش بدهیم که در بحث آسیبها مداخله کنند، امیدبخش خواهد بود.
وی بیان کرد: باید مرکزهای مشاوره در مناطق آسیب بیشتر باشند تا جوانان ما بتوانند راحت مراجعه کنند و اگر مراکز مشاورهای تحت نظر علوم پزشکی و یا بهزیستی در این مناطق ایجاد شود مطمئنا اتفاقات خوبی رقم میخورد.
این مددکار آسیبهای اجتماعی اظهار کرد: یکی دیگر از مشکلات، نبود کمپ ترک اعتیاد برای بانوان است و مسئله دیگر این است که برخی کلینیکهای ترک اعتیاد ظرفیت ندارند.
همچنین محمد برزنگ فرماندار شهرستان بم گفت: بعد از زلزله دلخراش سال ۸۲، ساخت و سازها به اتمام رسید اما آسیبهای اجتماعی پس از زلزله بر جامعه بم بجای ماند.
وی افزود: ما در حال حاضر با آسیبهای اجتماعی متعددی چون طلاق، افزایش مصرف مواد مخدر، حاشیهنشیی و ... مواجه هستیم که روحانیون میتوانند در کاهش آسیبها ما را یاری کنند زیرا برای جلوگیری از آسیبهای اجتماعی و افزایش روحیه، معنویت بسیار موثر است.
برزنگ در ادامه با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی بم به شدت پیگیر اضافه کردن تختهای بیماران اعصاب و روان است، گفت: برای حل مسائل اجتماعی باید دانشگاه، آموزش و پرورش، بهزیستی و ... پای کار بیایند تا یک هم افزایی بین دستگاهها ایجاد شود زیرا جزیرهای عمل کردن در بحث فرهنگی و اجتماعی، نتیجه مطلوب را در پی نخواهد داشت.
همچنین محمد ابوذری رئیس بهزیستی شهرستان بم درباره مسائل روحی مردم بعد از زلزله اظهار کرد: بازماندگان این حادثه به مرور زمان با خارج شدن از حالت شوک و ناباوری، دچار وضعیت عاطفی بدتری شده و برخی از این افراد پس از سپری شدن یک تا دو سال به دلیل تالمات عمیق روحی، روانی و استرسهای شدید دچار اختلالات و بیماریهای روانی مزمن شدند که این امر عملکرد، رفتار اجتماعی و فردی آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
وی تصریح کرد: قبل از زلزله، بیماران اعصاب روان بم ۱۳ نفر بودند اما متاسفانه بعد از زلزله بیش از ۳۵۰ نفر پرونده در بهزیستی بم ثبت شده که اکثر این بیماران در حادثه زلزله دچار افسردگی حاد شدهاند.
ابوذری با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی و اداره بهزیستی درخصوص نگهداری بیماران روانی مزمن اقدام میکنند، افزود: باید توجه داشت که هزینههای نگهداری بیماران روانی بسیار بالاست که ۵۰ درصد آن توسط بهزیستی پرداخت و ۵۰ درصد را نیز خانوادهها باید تامین کنند.
رئیس اداره بهزیستی گفت: با توجه به نیاز شهرستان بم به مراکز نگهداری تحت نظر بهزیستی، مرکزی برای بیماران اعصاب و روان با همکاری بخش خصوصی راهاندازی شده است.
دکتر صدیقی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بم نیز در این رابطه بیان کرد: در شرق استان کرمان ۵۰ تخت روانپزشکی خدمات رسانی میکند و با توجه به ضرورت تخت روانپزشکی بیشتر، نیاز است تختها را افزایش بدهیم.
وی از راهاندازی ۱۰ تخت در شهرستان نرماشیر، ۱۰ تخت در شهرستان فهرج و سه تخت در بیمارستان ریگان خبر داد و افزود: به زودی بخشهای روانپزشکی در سه بیمارستان شرقی فعال میشوند و حجم کمتر بیمار را در بیمارستان پاستور شاهد خواهیم بود.
صدیقی از راهاندازی واحدهای سراج با هدف پیشگیری از آسیبهای روانی و اجتماعی در کشور خبر داد و گفت: درخواستی مبنی بر راهاندازی این مرکز در شهرستان بم را داشتیم که در این واحدها در زمینه پیشگیری از آسیبهای روانی و اجتماعی اقدام میشود و امیدواریم مشکلات در این زمینه کنترل و برطرف شوند.
وی تصریح کرد: رایزنی و پیگیری درخصوص راهاندازی یک بخش روانپزشکی در خیریه سپهر شده که اگر به نتیجه برسد میتوانیم ۶۰ تخت فعال در این مرکز داشته باشیم .
انتهای پیام
نظرات