• یکشنبه / ۳ دی ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۱
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1402100301438
  • خبرنگار : 50214

دلبستگی موبدی باستان‌شناس به هویت «یزد کهن»

دلبستگی موبدی باستان‌شناس به هویت «یزد کهن»

ایسنا/یزد پژوهشگر و نویسنده یزدی از فرهیخته عصر حاضر استان که زندگی خود را صرف پژوهش‌هایی موشکافانه‌ در مورد یزد کهن کرد نام می برد، موبد «دینیار شهزادی» که دلبستگی خاصی به میراث فرهنگی این دیار داشت.

«حسین مسرت» در گفت‌وگو با ایسنا، از «دینیار شهزادی» به عنوان باستان‌شناس آگاه و کارکشته‌ای یاد کرد که با شور و دل‌بستگی ویژه‌ای در میراث فرهنگی یزد، به پژوهش و بررسی می‌پرداخت و همگان می‌توانستند از دانش سرشار وی با انبانی از آگاهی‌های تازه یافته درباره‌ی یزد کهن، بهره ببرند.

وی بیان کرد: گزارش‌های موشکافانه‌ای که از او در دست است، به‌ویژه پژوهش‌هایی که درباره‌ی سنگ‌نگاره‌های ۱۲ هزار ساله روستای ارنان مهریز و درباره‌ی بنای شهره به زندان اسکندر داشت، گویای این دل‌بستگی است.

مسرت با بیان این که هیچ‌گاه دستاوردهای پژوهشی این باستان‌شناس یزدی چاپ نشد، از بر جای ماندن گزارش‌های کارشناسی وی در میان پرونده‌های بناهای تاریخی و باستانی در میراث فرهنگی یزد خبر داد و گفت: بخشی از پژوهش‌های وی که توسط خود من در میراث فرهنگی استان گردآورده شده را می‌توان مشتمل بر «آتشکده و فرهنگ حفاظت از آتش»، «ستی پیر (قلعۀ اسدان)»، «سنگ‌نگاره‌های ارنان مهریز»، «معرّفی آثار باستانی روستای مزرعه کلانتر»، «معرفی اساتید هنرهای سنّتی استان یزد، ۱۳۶۸»، «معرفی پیر نارستانه و داستان پیدایش زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان ایران در یزد»، «معرفی پیر نارکی»، «معرفی غار شگفت‌ یزدان عقدا» و «معرفی گیاه سنّتی یزد(مورت)» ذکر کرد.

مسرت در مورد زندگی‌نامه این باستان‌شناس استان به گزارش «شهریار هیربد» در نشریه‌ی «امرداد» اشاره و تصریح کرد: موبد «دینیار شهزادی» در سال ۱۳۳۱ خورشیدی در محلّه‌ی موبدان یزد چشم به جهان گشود؛ مادرش بانو سروش و پدرش موبد گشتاسب بود.

وی افزود: او آموزش ابتدایی را در دبستان دینیاری و دوره‌ متوسّطه را در دبیرستان‌های مارکار و کیخسروی سپری کرد؛ سپس به هندوستان و شهر بمبئی رفت و دانش موبدی را در انجا کامل کرد و مدرک کارشناسی در رشته باستان‌شناسی را همانجا دریافت کرد و پس از بازگشت به ایران، در میراث فرهنگی و صنایع‌ دستی و گردشگری یزد مشغول به کار شد.

این پژوهشگر یزدی خاطرنشان کرد: استاد «دینیار شهزادی» به همگان سفارش می‌کرد که سنگ‌نوشته‌های آب‌انبارها، دبیرستان‌ها، دبستان‌ها و بیمارستان‌ها و دیگر اماکن تاریخی را که زرتشتیان بنیاد نهاده‌اند، در سازمان میراث فرهنگی نگهداری کنند و مولاژ تهیه شده از آنها در این بناها نصب شود که فرصت‌طلبان این آثار ارزشمند و هویتی کشورمان را به یغما نبرند.

به گفته مسرت، موبد دینیار در ۲۶ مهر ۱۳۹۲ دار فانی را وداع گفت و در مراسم خاک‌سپاری‌ وی، انبوهی از زرتشتیان و مسلمانان حضور داشتند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۴ ۱۷:۰۸

واقعاً انسان وارسته ای بود.