• پنجشنبه / ۳۰ آذر ۱۴۰۲ / ۰۸:۴۶
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402093021298

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود

ایسنا/گیلان قدمت شهر لاهیجان به زمانی باز می گردد که فرمانروایان کیائی، شرق حوزه سپید رود را تحت سلطه خود داشتند. لازم به یادآوری است تا پیش از صفویه، گیلان توسط فرمانروایان محلی آل اسحاق و کیائی اداره می شد.

 دوران اقتدار و شکوه شهر لاهیجان به دوران حاکمیت خان احمد خان کیائی می رسد. پس از مرگ خان احمد، شهر رشت که در آن زمان روستایی بیش نبود، مرکزیت یافت و حوزه اقتدار آن به واسطه توجه شاه عباش صفوی گسترش یافت.

مورخان می نویسند مهمترین عامل توجه صفویه به گیلان، تجارت پرسود ابریشم بود. نام شهر لاهیجان، با تولید ابریشم گره خورده است. به نوعی که مهمترین محصول تولیدی گیلان ابریشم بود. بر طبق روایت قدیمی، شهر لاهیجان به وسیله لاهج بن سام بن نوح ساخته شده است و ثانیا به نام دارالاماره یا دارالامان معروف بوده و بعدها به نام لاهیجان بن مبارک نامیده شد. (نک، ولایت دارالمرز)
تجار زیادی بواسطه همین موقعیت در شهر لاهیجان تجارتخانه داشتند. تجارتخانه برادران لاسقاردیس یونانی و کارخانه ابریشم کشی فلاطوری شاهدی بر این مدعاست.
 گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود
میدان اصلی شهر لاهیجان در امتداد بازار این شهر ایجاد شده است و در اطراف آن خانه های اعیان و تجار ساخته شد. یکی از این خانه های فاخر که در تزئینات داخلی در کل گیلان، کم نظیر است، عمارت «محمد صادقی» است که در سال ۱۳۵۴ در فهرست بناهای میراثی کشور ثبت شده و سالهاست از این عمارت زیبا به عنوان ساختمان اداری میراث فرهنگی شهرستان لاهیجان استفاده می شود.

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود
 
سردر زیبا و سفال پوش عمارت صادقی بر یک طاق هلالی قرار گرفته و تابلوی آبی رنگ میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لاهیجان بر بالای درب چوبی عمارت نصب شده است.

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود
 
عمارت در وسط باغ زیبایی قرار گرفته و مانند دیگر خانه هایی که همخوان با معماری بومی گیلان ساخته شده برای حداکثر استفاده از جریان هوا و کاهش شرجی در تابستان ها، دور تا دور عمارت اصلی ایوان و تَلاری دارد که تمام پنجره اتاق ها رو به ایوان باز می شود.
 
بوی نارنج لای طاق ضربی های تکرار شونده دیوار حیاط مرا به سمت باغ می کشاند و ارسی های مشبک، مقرنس کاری ها، گچ بری ها و نقاشی های روی دیوارها و ستون های ایوان فراموشم می شود. پشت این دیوارهای قطور، دیگر خبری از هیاهوی بازار و محله میدان نیست.  

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود
ناخودآگاه دستی بر شاخه های نارنج می برم و تازه متوجه حوض بزرگ و فیروزه ای رنگ جلوی عمارت می افتم که تصویری از باغ و عمارت را در آب حوض منعکس کرده است.
 
دستم را به ماندآب حوض می رسانم تا تکاپوی بیشتر ماهی های قرمز درون آب را ببینم و موج هایی که شاه نشین عمارت را با رنگ های دل‌فریبش زیباتر می کند.
 
با ساکن شدن موج های کوچک آب، دوباره ماهی ها به سطح آب می آیند. این بار انعکاس راه پله و نرده های فیروزه ای ضلع شرقی عمارت، سفال های کوزه ای سقف شیب دار، سرستون ها و لمبه های چوبی بلند زیر بام و مقرنس ها و گچ بری های ایوان و ستون های شاه نشین را می ببینم.  
   گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود
از پله های جانبی عمارت بالا می روم. هرچند این عمارت یک طبقه است، ولی کرسی چینی یا همان گربه روی عمارت بقدری بلند ساخته شده که حکم زیرزمین را دارد.
 
بنابرآنچه در شناسنامه این خانه نوشته اند؛ خانه صادقی، یکی از زیباترین بناهای به جامانده از دوره قاجار در شهر لاهیجان است که در گذشته کاربری مسکونی داشته است.

 این عمارت سالها پیش توسط سازمان میراث فرهنگی گیلان خریداری و به عنوان ساختمان اداری میراث فرهنگی شهرستان لاهیجان تغییر کاربری پیدا کرد.
 
این عمارت بخاطر تزئینات هنری بسیار شاخصی که داشته به پیشنهاد شورای اداره کل حفاظت آثار باستانی (قبل از انقلاب) در ۲۴ آذر ماه ۱۳۵۴ و به شماره ۱۴۹۸ در فهرست بناهای میراثی کشور ثبت می شود.

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود
 
از اتاق های تودرتوی عمارت به سمت تالار اصلی می روم. برخی اتاق های یال جانبی شاه نشین سقف کوتاهی دارند که بالای آن اتاق کوچکی است و اتاق های یال جانبی پنجره ای روبه حیاط دارد. در شاه نشین، پنجره ارسی بزرگ و مشبک بسیار پرکار و ظریفی نصب شده و  دورتادور این پنجره چوبی، با شمسه های متناوب و شیشه های رنگی پر شده است.  
 
تالار اصلی، طاقچه های کوچکی با تزئینات گچبری دارد و بالای این گچبری ها، با نقوش گل و بلبل تزئین شده است.

 متاسفانه در اثر عدم مرمت، در برخی از قسمت ها رنگ ها فروریخته است.
تالار شاه نشین، طاق گنبدی و سقف مقرنس کاری شده زیبایی دارد. اتاق های جانبی تالار نیز تزئینات نقاشی و گچ بری دارد. تزئینات این بنا، بسیار ظریف و استادانه اجرا شده و مشخصه معماری مسکونی دوره قاجاری در گیلان است.  

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود

دو در ورودی به شاه نشین بنا می رسد. یک نوار مقرنس کاری نیز ایوان را که با دو ستون چوبی استوار شده، احاطه کرده است. ایوان و اتاق های جانبی بنا نیز گچبری های نفیس و نقاشی‌های چشم نوازی دارد. قسمت بالای ستون ها، با نقش های مختلف تزئین شده و چهار لنگه درب بسیار نفیس با نقش گل و بوته، تالار را به اتاق های جانبی مرتبط می کند.
 
از شاه نشین، وارد ایوان زیبای عمارت می شوم. اوج زیبایی این عمارت را می توان در این ایوان دید. دو ستون چوبی، سقف ایوان بلند را نگه داشته، ستون های چوبی در اضلاع چهارگانه‌اش، مزین به نقاشی های گل و بوته ظریفی است که متاسفانه آفتاب صدها سال، رنگ شفاف آن را برده و مات شده است. سرستون ها در انتها نیز تزئینات مشبکی دارد.
 
دورتادور ایوان، بر روی پوشش گچی، نقاشی هایی دارد که انگار ایوان را کاغذ دیواری کرده اند.نزدیک به سقف ایوان، دو لنگه پنجره ارسی با شمسه های ظریف در یک طاق هلالی جانمایی شده  و بالای هر طاق، مقرنس های گچبری دورتادور ایوان را فراگرفته است.

گذر از عمارتی که یادگار شکوه شهر تولید کننده ابریشم بود
 
درب ورودی ایوان نیز در یک طاق هلالی بزرگ قرار گرفته و دورتادور آن را گچبری های نفیس فراگرفته است. گرمایش این عمارت زیبا، آتشدان هایی تعبیه شده درون دیوار است که دورتادورش گچبری شده. گویا این گچبری‌های پرنقش رنگین بوده ولی بعدها رنگ گچ ها ریخته شده است.
 
اتاق های جانبی ایوان نیز که یک درب مجزا از ایوان دارد، دارای پنجره های ارسی بزرگ و سرتاسری است و همین بر زیبایی این عمارت می افزاید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha