به گزارش ایسنا، علیرضا عنایتی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان در گفتوگو با روزنامه الریاض در خصوص دیدار ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب و تاثیر این دیدار بر گسترش روابط دوجانبه و افزایش همکاریهای امنیتی و اقتصادی میان تهران و ریاض گفت: در دهه اخیر این اولین دیداری که در این سطح رخ داد و دو طرف به روابط مشترک تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی، دینی و همچنین منافع سیاسی و اقتصادی وتجاری پرداختند. دو طرف بر عزم خود برای گسترش همکاریها در زمینههای مختلف و تحکیم روابط که به سود مردم دو کشور است، تاکید کردند. رئیس جمهور ایران و ولیعهد عربستان بر امکانات و تواناییهای اقتصادی دو کشور و فعالسازی توافقات امضا شده میان دو طرف از جمله توافق فراگیر امضا شده در سال 1998 و رسیدن به توافقات دیگر که میتواند چرخه اقتصاد و تجارت و حمل و نقل را به جلو پیش ببرد، تاکید کردند. به نظر من این دیدار آغازی متمایز در تاریخ روابط دو کشور است و آینده آن را ترسیم خواهد کرد و نه تنها در سطح دوجانبه بلکه در سطح منطقه، جهان اسلامی و سطح دنیا نیز تاثیر مهمی خواهد داشت.
وی در پاسخ به این سوال که در سایه چالشهای امنیتی و سیاسی در خاورمیانه، چه موانعی در مسیر گسترش روابط دو کشور وجود دارد، تاکید کرد: نبود گفتوگو چالشی دائمی است که همه با آن رو به رو هستند؛ گفتوگوی مستقیم، ارتباط مداوم و فهم متقابل زمینهساز همکاری سازنده در آینده است و ما امیدوار هستیم که این روابط به شراکت حقیقی در تمامی میادین بهویژه امور سیاسی، امنیتی و اقتصادی تبدیل شود. ما معتقدیم که کشورهای منطقه میتوانند امور خود را مدیریت کنند، ما اکنون در اول راه هستیم و راه هزار مایلی با یک مایل شروع میشود بنابراین ما به آینده روابط برادرانه مطمئن و خوشبین هستیم.
عنایتی در پاسخ به این سوال که آیا جمهوری اسلامی ایران تسهیلات و ضمانتهایی به تجار و سرمایهگذاران سعودی برای گسترش همکاری اقتصادی و تجاری دادهاند و میانگین مبادلات تجاری میان دو کشور چقدر است، گفت: توافق فراگیری که در سال 1998 میان وزرای خارجه دو کشور به امضا رسید چارچوب همکاری اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری، فناوری و غیره را مشخص کرده است. دولت ایران در تعامل با سرمایهگذاران و تجار، سرمایه و سود سرمایه گذاران را با چک دولتی تضمین میکند و بستر مناسبی را برای جذب و حمایت از سرمایهگذاری و معرفی پروژههای زیرساختی فراهم میکند. جمهوری اسلامی ایران همه این تضمینها را به همه سرمایهگذاران خارجی میدهد.
وی افزود: اما میزان مبادلات تجاری میان دو کشور همچنان پایین است، در سال 2006 تقریبا یک میلیارد دلار بود و به یاری خداوند اکنون برای بازگشت آن به سطح قبلی تلاش میکنیم.
سفیر ایران در ریاض درخصوص همکاریهای نفتی ایران و عربستان گفت: نفت عنصری بسیار مهم در روابط فیمابین است و ما در اوپک و اوپک پلاس با یکدیگر همکاری میکنیم و در زمینه تولید و صادرات نیز میتوانیم باهم هماهنگیهایی داشته باشیم تا منافع تولیدکنندگان و مصرفکنندگان را حفظ کنیم. ایران و عربستان در همکاری نفتی از طریق اوپک تاریخ طولانی دارند و با اقداماتی که این دو کشور طی دو دهه اخیر انجام دادند بازار نفت را به سود تولیدکنندگان نجات دادند و این یکی از صفحات درخشان تاریخ همکاری ایران و عربستان است. اکنون نیز فرصت همکاری مشترک در زمینههای نفت، گاز و انرژی پاک را داریم و ما آماده گسترش همکاری با برادران سعودی در تمامی زمینهها هستیم.
عنایتی در پاسخ به این سوال که ایران چگونه میتواند در راستای تحقق ثبات در منطقه روابط متوازنی با کشورهای همجوار داشته باشد گفت: ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به محض اینکه ریاست را دراختیار گرفتند اعلام کردند که سیاست گشایش با همسایگان را در پیش خواهد گرفت و بر حسن همجواری و گسترش همکاری مشترک با تمام همسایگان تاکید کرد. ما آماده گسترش همکاری با تمامی برادران هستیم و در طول دو سال گذشته بهبود و گسترش و تحکیم روابط با همسایگان انجام شد که در راس آنها بازگشت روابط ایران و عربستان بود و ما به همه همسایگان احترام میگذاریم. ایران 15 کشور همسایه دارد و به همه آنها افتخار می کند و با آنها روابطی خوب و بر اساس احترام به حاکمیت و شفافیت دارد، ما به همکاری جمعی که منافع تمام طرفها را محقق می کند، ایمان داریم. لازم به یادآوری است که ایران و عربستان دو کشور همسایه و برادر و تاثیرگذار در منطقه و جهان اسلام هستند. زمانی که به عنوان سفیر تعیین شدم رئیس جمهوری مرا به گسترش روابط دوجانبه و گسترش زمینه های همکاری به منظور پشت سر گذاشتن مرحله گذاشته و ترسیم آینده تشویق کرد. ما در این زمینه جدی هستیم و احساس میکنیم که برادران سعودی نیز همین جدیت و تمایل را دارند و من در دیدار با وزرای عربستانی این مساله را لمس کردم.
عنایتی در پاسخ به این سوال که مهمترین پرونده برای شما به عنوان سفیر ایران در ریاض چیست؟ تاکید کرد: پروندههای زیادی داریم که بهطور ویژه به آنها اهمیت میدهیم و الحمدلله بخشی از آن محقق شد و بخش دیگر نیز در مرحله اجرا است. درحال حاضر فعالسازی کمیتههای مشترک و انجام سفرهای متقابل از جمله میان مسئولان بخشهای خصوصی برای ما مهم است. ایران و عربستان امکانات و منابع انسانی زیادی دارند و آشنایی دو کشور از امکانات یکدیگر مسالهای بسیار مهم است، ما نیازمند این هستیم که با ایران و امکانات آن در زمینه علوم و فناوری و مسائل دیگر بیشتر آشنا شوید. ما بر اشتراکات خود با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس متمرکز هستیم و بر اهمیت ارتباطات دولتی و مردمی بهویژه در زمینه گردشگری، فرهنگ، اقتصاد و تجارت و از سرگیری سفرهای مستقیم از جمله سفر عمره تاکید داریم.
وی در پاسخ به این سوال که در پکن دیدارهای مهمی انجام شد و قبل از آن نیز 5 دیدار در بغداد و 3 دیدار در مسقط انجام شد، آیا در این دیدارها درخصوص تمام مسائل مخورد اختلاف رایزنی شد، خاطرنشان کرد: در پکن دو طرف تلاش کردند که روابط دوجانبه را چارچوب بندی کنند و روابط به حالت قبلی بازگردد. بنابراین تا زمانی که اهتمام و تمایل مشترک برای بازگشت ایران روابط وجود دارد می توان اختلافات را در فضای برادرانه و سازنده از طریق بحث و بررسی حل کرد. ما و برادران سعودی در گفتوگوی مداوم هستیم و در اینجا از میزبانی عراق، عمان و چین در میزبانی از مذاکرات تقدیر می کنم.
عنایتی درخصوص اینکه ایران چه نقشی در حل بحرانهای منطقه مانند مساله فلسطین، سودان، یمن، سوریه و لیبی ایفا کند، تاکید کرد: پیامدهای مساله فلسطین تنها به مردم آن کشور باز نمیگردد بلکه مسئولیت همه طرفها و جامعه بینالمللی است. رژیم صهیونیستی به کوچک و بزرگ رحم نمیکند و نیازمند همبستگی تمام کشورها برای مقابله با آن است تا حقوق ملت فلسطین محقق شود. مشارکت رئیس جمهوری ایران در نشست فوقالعاده ریاض و تماس با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان نشاندهنده اهتمام ایران و عربستان به مساله فلسطین و ضرورت مشورت و همکاری مداوم در این خصوص است.
عنایتی افزود: اما در خصوص مسائل دیگر همانطور که برادران سعودی میگویند«أهل مکة أدری بشعابها»(صلاح مملکت خویش خسروان دانند) و این کشورها میتوانند از راههای مناسب مشکلات خود را حل کنند. به طور همزمان ما برای تمام این کشورها آرزوی صلح و ثبات داریم و مردمشان از نعمت آسایش و شکوفایی برخوردار شوند. ما بر این باوریم که گسترش روابط ایران و عربستان تاثیر مثبتی بر امنیت و ثبات تمام منطقه خواهد گذاشت.
وی در خصوص اهمیت دیدارهای متقابل میان مسئولان دو کشور و تاثیر آن بر وحدت جهان اسلام گفت: وزیر خارجه ایران در سفر اخیرش به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از جمله عربستان ایده تشکل انجمن گفتوگوهای منطقهای را مطرح کرد که می تواند فرهنگ گفتوگو و گوش دادن به حرفهای یکدیگر را ایجاد کند، ما اکنون بیش از هر زمان دیگری به این مساله نیاز داریم و انجام سفرهای متقابل در تمامی سطوح سوءتفاهمها را از بین میبرد و منجر به همکاری و همبستگی میشود.
عنایتی در پاسخ به این سوال که آیا در مرحله پیش رو شاهد همکاری فرهنگی میان ایران و عربستان خواهیم بود؟ گفت: این یکی از نقاط عطف مهم و مؤثر در روابط تمام کشورها است؛ فرهنگ خونی است که در رگهای روابط جریان دارد و آنها را احیا می کند. دو کشور اشتراکات زیادی دارند که می خواهیم از آنها برای نزدیک شدن دو ملت به یکدیگر استفاده کنیم. در دوره پیش رو با هماهنگی مقامات رسمی عربستان ، برای تبادل سفرها بین هنرمندان، خوشنویسان، محققین، متخصصان رسانه و دانشگاه ها کار خواهیم کرد. فضای گستردهای برای صحبت در مورد گردشگری، هنر، نمایشگاه و غیره وجود دارد که تاثیر بهسزایی در تحکیم و شکوفایی روابط خواهد داشت.
انتهای پیام
نظرات