به گزارش ایسنا، سایت العربی الجدیددر گزارشی نوشت، خانواده فراس عبدالله یک هفته پیش از منطقه شرق شهرک جبالیا به مرکز اردوگاه جبالیا کوچ کردند و در داخل یکی از خانههای بمباران شده توسط اشغالگران ساکن شدند. در این ساختمان ۱۰ نفر از جمله برادرش سلامه عبدالله (۳۶ ساله) و پسرش رایان (۷ ساله) شهید شدند. در نتیجه محاصره اردوگاه، فراس آنها را در یکی از خیابانهای فرعی دفن کرد.
وی به العربی الجدید گفت: برادرم و فرزندش را در یک قبر دفن کردم و سنگی پیدا نکردم که روی قبر بگذارم، به همین دلیل بخشهایی از آوار خانههای ویران شده را آوردم و روی آن گذاشتم.
فراس ۱۰ نفر از اعضای خانواده خود و خانواده مادرش را قبلا دفن کرده و میگوید سعی کرده گوشهای از خیابان را انتخاب کند تا بعدا تشخیص آن برای او آسان باشد، اما بزرگترین مشکل این بود که اردوگاه جبالیا شن و ماسه یا زمین خالی زیادی ندارد و همین مسئله ایجاد گورستان را دشوار میکند. اجساد را نمیتوان در گورستانهای قدیمی دفن کرد زیرا آنها یا پر هستند و یا در محاصره اشغالگران و غیر قابل دسترس هستند.
اشغالگران منزل خانواده انس الشریف، خبرنگار را در منطقه «الترنس» در مرکز اردوگاه جبالیا هدف قرار دادند که منجر به شهادت پدر وی جمال الشریف (۶۵ ساله) شد. بیشتر اعضای این خانواده در اردوگاه هستند. انس مجبور شد جسد پدرش را در حیاط مدرسه دفن کند زیرا اشغالگران اردوگاه را از هر طرف محاصره و تمام مناطق آن را بمباران میکنند تا پس از پایان حمله، اجساد به یکی از قبرستانهای شمال نوار غزه منتقل شود.
دهها نفر از محاصره شدگان شمال و شهر غزه اجساد بستگان خود را در زمینهای بازی مدارس آنروا و مدارس دولتی دفن کردند.
اسماعیل الخضری میگوید که او نیز مانند دیگر مردم غزه نتوانست به هیچ یک از قبرستانهای شهر غزه دسترسی پیدا کند و مادر و سه تن از اعضای خانوادهاش را در مدرسهای در مرکز شهر غزه دفن کرد و قبل از خاکسپاری نتوانست آنها را در کفن بگذارد زیرا در دسترس نبود.
الخضری در گفتوگو با العربی الجدید افزود: هرگز تصور نمیکردم که به این وضعیت برسیم، نتوانستم مادرم را که در اوایل ماه جاری در خانه ما در محله الدراج در شرق شهر غزه به شهادت رسید، کفن کنم. عدهای به کمک من آمدند و کیسههای نایلونی به من دادند. سه تن از اعضای خانوادهام را با همین روش دفن کردهام.
الخضری در حال حاضر به همراه تعدادی از اعضای خانواده خود در یکی از مدارس محله الرمال اقامت دارد و تأکید میکند که در روز جمعه شاهد هدف قرار گرفتن اجساد تعدادی از شهدا از سوی اشغالگران بودهاست. چهار نفر در این بمباران مجروح شدند و آنها مجبور شدند تا اجساد شش شهید را در زمینی خالی در نزدیکی خیابان احمد فهمی شهر غزه دفن کنند و با استفاده از تکههای زغال آنها را علامت گذاری کنند.
قبرستان شرقی، قبرستان الفالوجا و قبرستان غربی در شهر بیت لاهیا سه قبرستانی هستند که وزارت اوقاف دینی در نوار غزه آن را برای دفن اجساد مجاز کردهاست و در حال حاضر فقط دسترسی به الفالوجا امکان پذیر است. این قبرستان در مرزهای اردوگاه آوارگان جبالیا واقع است اما به دلیل دفن تعداد زیادی از مردم کاملا پر شدهاست. تعداد زیادی از شهدا از ابتدای تجاوزات رژیم صهیونیستی در آنجا دفن شدهاند.
احمد الحداد تعدادی از دوستان خود و اعضای خانوادههای المدهون و سکر را در خیابانهای اردوگاه جبالیا و خیابانهای مشرف به منطقه بیت لاهیا، در نزدیکی ویرانههای خانههای تخریب شده دفن کرد و علامتها یا نوشتههایی را روی دیوارهای اطراف گذاشت به این امید که خانوادههایشان بتوانند برای انتقال این اجساد و دفن آنها در گورستانهای رسمی یا در گورستانهای جدیدی که توسط مقامات تعیین شدهاست، بازگردند.
الحداد (۳۹ ساله) گفت: «ما اجساد انسانهای زیادی را دفن کردیم و نام خانوادهها و افرادی را که توانستیم شناسایی کنیم یا از طریق بستگانشان که قسمتهای قابل مشاهده بدن را شناسایی کردند روی قبرها نوشتیم. برخی از بیرون ماسه میآوردند تا برای دفن استفاده شود، زیرا بیشتر زمینهای اردوگاه آسفالت است و مناطقی وجود دارد که بوی اجساد در آنجا پخش شده و بسیاری از اجساد زیر آوار هستند و ما نمیتوانیم به آنها دسترسی پیدا کنیم تا آنها را دفن کنیم.
نوار غزه از آغاز تجاوزات رژیم صهیونیستی در هفت اکتبر شاهد بحران بزرگی در زمینه تدفین هزاران شهید به خاطر بمباران مداوم اشغالگران بودهاست. در روزهای اول، مشکل تنها تعداد روزافزون شهدا بود و سپس بحران جستجوی زمین خالی برای تدفین با توجه به حضور انبوه شهدا در داخل یخچالهای بیمارستانی آغاز شد.
وزارت بهداشت غزه زمینهای نزدیک به بیمارستانها را برای استفاده به عنوان گور جمعی اختصاص داد و صدها جسد را در مناطق جداگانه در تعدادی از استانها از جمله گورهای جمعی در داخل مجتمع پزشکی الشفا و داخل بیمارستان اندونزی دفن کرد. تجاوز اسرائیل به بیمارستانها، هجوم به تعدادی از آنها و تعطیل شدن برخی بیمارستانها و محاصره تمام مناطق نوار غزه باعث شد تا اجساد در تمام مناطق دفن شوند.
محمد ابوسلمیه، مدیر مجتمع پزشکی الشفا قبل از دستگیری در پایان ماه میلادی گذشته در یک ایست بازرسی نظامی صهیونیستی، فاش کرد که سربازان اشغالگر یک گور جمعی را در مجاورت مجتمع الشفا نبش قبر کرده و تعدادی از اجساد دفن شده شهدا را با خودروهای بزرگی که توسط تعدادی از تیمهای پزشکی رویت شده بود، منتقل کردند.
بر اساس بیانیههای دستگاه دفاع مدنی و وزارت بهداشت غزه، تعداد شهدای حمله رژیم صهیونیستی به بیش از ۱۸۰۰۰ نفر و تعداد مفقودین در تمامی استانهای نوار غزه به بیش از ۱۰۰۰۰ مفقود رسیدهاست که اکثر آنها شهدایی هستند که کادر دفاع مدنی از بیرون کشیدن اجسادشان از زیر آوار ساختمانهای تخریب شده عاجز هستند و همین مسئله خطر فاجعه بهداشتی و زیست محیطی را ایجاد میکند.
آخرین تدفین رسمی در ۱۴ نوامبر در محوطه مجتمع پزشکی الشفا انجام شد، زمانی که ۱۷۹ جسد از جمله اجساد هفت نوزاد نارس که در اثر قطعی برق جان باختند، در یک گور جمعی دفن شدند. این مجتمع مجبور شد این کار را انجام دهد زیرا اجساد شروع به تجزیه شدن کرده بودند و ارتش اشغالگر از همه طرف مجتمع پزشکی را محاصره کرده بود.
انتهای پیام
نظرات