دکتر سیمین خیاطزاده در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه کلمهی اچ آی وی و ایدز کنار هم به کار گرفته نمیشود، گفت: ویروس HIV زمانی استفاده میشود که وارد بدن شده و به فعالیت خود ادامه میدهد اگرچه بدون علائم باشد اما کلمهی ایدز زمانی به کار گرفته میشود که اچ آی وی به مرحله پایانی خود رسیده و تبدیل به بیماری ایدز شده و خود را با عفونتها و سرطانهای خاص نشان میدهد.
وی ادامه داد: این ویروس در داخل گلبولهای سفید، زنده است، در حالی که در بیرون از آن نمیتواند زنده بماند و همیشه به دنبال بدنی است که در گلبولهای سفید آن به حیات خود ادامه دهد.
وی با اشاره به اینکه این بیماری سالهای گذشته ترسناک بود و فرد بعد از گذشت میانگین ۱۰ سال فوت میکرد، گفت: با پیشرفتهای جدید در مراحل تشخیص و درمان هر چه سریعتر این بیماری، به جرئت میتوان گفت، افراد مبتلا میتواند، عمری برابر با عمر طبیعی داشته باشد و عملکرد ویروس به مرحله ایدز منتهی نمیشود.
خیاط زاده افزود: این بیماری از بابت درمان خطرناک نیست اما اگر شناخته نشود و رفتاریهای پرخطر فرد ادامه دار باشد، خطرناک و نگران کننده است.
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با بیان اینکه به دلیل حساس بودن این بیماری، سیستم بهداشت استان تمام خدمات تشخیص و درمان آن را برای عموم مردم به صورت رایگان ارائه میدهد، تصریح کرد: دو مرکز مشاوره، مراقبت و درمان بیماریهای رفتاری در تبریز وجود دارد و در شهرستانهای بناب، میانه، مرند و اهر هم این مراکز فعالیت میکنند.
وی افزود: اگر به فردی اعلام شود که در تست اولیه جواب آزمایش منفی است، نباید آسوده خاطر باشد بلکه باید مراجعات بعدی به صورت مستمر صورت گیرد، زمانی که ویروس وارد بدن میشود تا واکنش بدن به این ویروس «دوران پنجره» نامیده میشود.
خیاطزاده به شعار امسال روز جهانی ایدز اشاره کرد و گفت: «دسترسی برای تشخیص و درمان HIV با مشارکت اجتماعی» شعاری است که نشان میدهد بیماری ایدز نیازمند مشارکت اجتماعی است.
وی با بیان اینکه باید انگ اجتماعی از این بیماری برداشته شود تا با مراجعه افراد به مراکز بهداشت از انتقال آن جلوگیری شود، خاطر نشان کرد: ابتلا به ایدز مختص گروههای سنی خاص نیست و آحاد جامعه در معرض این بیماری هستند.
وی با بیان اینکه اصل محرمانگی در مراکز ما رعایت میشود و اطلاعات آزمایشات به صورت کد جابهجا میشود، ادامه داد: آزمایش این ویروس در سه مرحله انجام میشود و اگر پس از تست اولیه، جواب مثبت باشد به فرد اطلاع داده میشود که مشکوب به این بیماری است و بعد دو آزمایش تخصصی تایید قطعی ابتلای فرد به بیماری اعلام شده و تحت درمان قرار میگیرد.
وی افزود: با انجام تهمیدات در مراکز کمپ ترک اعتیاد، نوع اعتیاد را تغییر داده و سرنگ رایگان در اختیار آنها قرار دادیم تا از سرنگ مشترک استفاده نشود، به همین دلیل انتقال این بیماری از طریق معتادان تزریقی که درصد بالایی را به خود اختصاص داده بودند کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه روابط خارج از چارچوب خانواده یکی دیگر از عوامل گسترش این بیماری است، گفت: متاسفانه تعداد بیماران زن اچ آی وی مثبت، افزایش پیدا کرده، این در حالی است که اگر مادر مبتلا بخواهد کودک سالم به دنیا بیاورد باید مراحل زیادی را طی کند.
وی یادآور شد: مادران باردار در تمام مراکز بهداشت استان تحت مراقبت هستند و از بابت احتمال ابتلا به HBs آنتی ژن و اچ آی وی کنترل میشوند.
انتهای پیام
نظرات