• یکشنبه / ۱۹ آذر ۱۴۰۲ / ۱۴:۳۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402091913648
  • خبرنگار : 50081

حضور عروسک‌های ایرانی در جشنواره بین‌المللی «رایان»

حضور عروسک‌های ایرانی در جشنواره بین‌المللی «رایان»

ایسنا/خراسان رضوی بیستمین دوره جشنواره بین‌المللی «رایان» با حضور کشورهای ایران، آلمان، لاتویا، لتونیا، نروژ، دانمارک، استونی، ایتالیا، پاراگوئه، کانادا، هند، زامبیا، اسلوانی، سریلانکا، تایلند، مالزی، هلند، بنگلادش، نپال و جمهوری چک از ۱۳ تا ۱۷ دسامبر در شهر دهلی‌نو برگزار می‌شود.

همزمان با برگزاری بیستمین دوره جشنواره بین‌المللی رایان که شامل بخش‌های مختلف نمایشی و موسیقی است؛ هنرمندان کمپانی سیمرغ به صورتی جدید به معرفی عروسک‌های آئینی و نمایشی ایران نیز می‌پردازند. همچنین همزمان با این جشنواره برای معرفی بهتر عروسک‌ها، قصه هر عروسک، نمایش‌ها، آداب و رسوم، بازی‌های آئینی، لالایی‌ها، رقص‌های محلی مردم روستایی ایران در این موزه بازگو و اجرا می‌شود.

هنرمندان کمپانی سیمرغ با برپایی موزه سیارعروسک‌های جیگی جیگی در ۶ بخش به معرفی عروسک‌های ایرانی و در یک بخش به معرفی عروسک‌های کشورهای همسایه ایران می‌پردازند. همچنین در بخشی دیگر، عروسک‌هایی را ارائه می‌دهند که تماشاگران می‌توانند با آن‌ها بازی و تجربه عروسک‌گردانی نیز داشته باشند. 

محمد برومند، مدیر کمپانی سیمرغ و طراح موزه سیار جیگی جیگی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص برگزاری این جشنواره، اظهار کرد: در بخش عروسک‌های سنتی دوتوک؛ عروسک روستای سربیشه خراسان، دهتولوک؛ عروسک بومی هرمزگان و جزیره قشم، لیلی بازبازک؛ عروسک بومی کهگیلویه و بویراحمد، قورچوق؛ عروسک بومی ترکمن، لال بهیگ؛ عروسک بومی عشایر لر، عاروسو؛ عروسک بومی استان کرمان، لوپک چمکی؛ عروسک روستای تم گران کرمان، تادونه؛ عروسک اقوام گالش مازندارن، عاروسک جلی؛ عروسک بومی ابرکوه یزد و عروسک بز ساخته شده با موی بز در خراسان حضور دارند که ضمن ارائه تاریخچه عروسک‌ها، باورهای مردم محلی هر منطقه نیز توضیح داده می‌شود.

وی عنوان کرد: سنگ صبور، نخودی، عروسک و مقام «اشتر خجو»، شاهماران، ماه پیشونی، خاتون چهارشنبه، نارنج و ترنج، کچل کفترباز، عمو نوروز، ننه سرما عروسک‌های بخش افسانه‌ها هستند که در این موزه ضمن معرفی عروسک، افسانه آن نیز روایت می‌شود. 

مدیر کمپانی سیمرغ تصریح کرد: در بخش عروسک‌های آئینی، عروسک جیگی جیگی از خراسان و تکم از آذربایجان به استقبال نوروز می‌روند. اسب چوبی همراه با رقص چوب بازی، شجاعت ایرانیان را به نمایش می‌گذارند.  

وی اضافه کرد: عروسک‌های چولی قزک (خراسان)، بوکه باران (کردستان) آئین باران خواهی را نمایش می‌دهند. بی‌بی کگ که در مراسم آئینی زرتشتیان یزد استفاده می‌شود. همچنین کترا گیشه، آهوبره (سبزوار)، کره که چه له (یا نمکی کردستان)، گلن سمنو (همدان) از دیگر عروسک‌های آئینی هستند که در این موزه به صورت نمایشی اجرا می‌شود. 

برومند خاطرنشان کرد: در بخش معرفی اقوام ایرانی عروسک‌هایی با پوشش کردستان، عرب خوزستان، بلوچ، ترکمن، لر، بندری، قشقایی، کرد کرمانج، تربت جام و آذری به نمایش در می‌آیند. همچنین عروسک‌هایی از کشورهای هند، ترکیه، نپال، آذربایجان، بوسنی، تونس و ... در بخش عروسک‌های نمایشی ملل به صورت عروسک سایه و ماریونت در موزه سیار جیگی جیگی معرفی و در خصوص وجوه اشتراک شخصیت‌های عروسکی این کشورها با خیمه شب بازی ایرانی توضیحاتی ارائه می‌شود. 

وی عنوان کرد: پیش از آنکه عروسک برای بازی کودکان استفاده شود آدم‌ها رویاها، آرزوها و باورهای مذهبی خودشان را با عروسک نشان می‌دادند. امروزه عروسک‌ها تنها برای بازی کودکان نبوده و نیستند بلکه سندی گویا برای حفظ افسانه‌ها، قصه آدم‌ها، هویت، شرف، دین، آئین و هنر هر منطقه است و به بهترین شکل، شناسنامه و فرهنگ هر کشور را منتقل می‌کنند. 

مدیر کمپانی سیمرغ اظهار کرد: به علت وسعت جغرافیایی و تنوع پراکندگی اقوام و فرهنگ‌های مختلف در ایران، تنوع عروسک‌ها بسیار است. همچنین تنوع نژادی از عرب‌های سامی تا هزاره‌های افغان، بلوچ، کرد، کرمانج، ترک، لر، ترکمن، فارس و ... سبب ایجاد گنجینه‌ای غنی در ایران شده است. 

وی افزود: عروسک‌های موجود در موزه سیار جیگی جیگی، آیینه تمام‌نمایی از مردم ایران هستند که سالیان بسیار غم و شادی، خوبی و بدی، اتفاقات تاریخی و طبیعی، اسطوره‌ها و شخصیت‌های افسانه‌ای را به صورت عروسک به نسل‌های آینده ارائه داده‌اند.

وی در خصوص هنرمندانی که در این راستا گروه را همراهی کرده‌اند، گفت: منیره امیر یوسفی یکی از سازنده‌های عروسک‌ها است. حضور ارزشمند و تاثیرگذار «زن» از دوران ایران باستان در فرهنگ و هنر این سرزمین کهن نشانگر باور متعالی و فرهنگ غنی ایرانیان است. زنان، رویاها، آرزوها و تقدیرشان را با ساخت عروسک بر گِل، فرش، پارچه و ... نقش می‌زدند.

برومند بیان کرد: عروسک‌های «موزه سیار جیگی جیگی» متاثر از طبیعت و معنویت، اصالت بکر و باستانی ایران را به نمایش خواهند گذاشت. تعدادی از عروسک‌های بومی ایران به ثبت ملی رسیده‌اند و بخشی از آثار فرهنگی و هنری کشور ما محسوب می‌شوند.

حضور عروسک‌های ایرانی در جشنواره بین‌المللی «رایان»

جهانیان از تئاتر عروسکی ایرانی اطلاعی ندارند

مدیر کمپانی سیمرغ در خصوص علل و انگیزه برپایی این موزه، مدعی شد: تاکنون در بیش از ۲۰ جشنواره بین‌المللی حضور داشته‌ام و شاهد این بوده‌ام که جهانیان نسبت به تئاتر و تئاتر عروسکی ایران بی‌اطلاع هستند، به همین دلیل تصمیم گرفتم موزه سیار عروسک‌ها را ایجاد و عروسک‌های سنتی، آئینی و نمایشی ایران را با خود به جشنواره‌ها ببرم.

وی افزود: در این موزه تماشاگر تنها عروسک‌ها را نمی‌بیند بلکه عروسک‌ها جان می‌گیرند و مخاطب با شکل اجرایی و کارکرد آن‌ها آشنا می‌شود. همچنین باورهای مردم محلی هر عروسک به همراه افسانه و موسیقی خاصی که برای آن عروسک مورد نظر وجود دارد، ارائه می‌شود. تعدادی عروسک با تکنیک‌های مختلف عروسک‌گردانی در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد تا خود، عروسک‌گردانی را تجربه کنند.

برومند تصریح کرد: زمانی که طرح پیشنهاد برپایی موزه سیار عروسک‌ها را به دبیر جشنواره رایان دادم او به گرمی استقبال کرد. «اوکتاش مروا» دبیر جشنواره رایان بهترین مکان جشنواره را برای برپایی موزه پیشنهاد کرده است و می‌دانم با حضور هنرمندان سیمرغ از جمله زهرا عبدالامیر ابراهیم که به ۵ زبان خارجی تسلط کامل دارد؛ عروسک‌های ایرانی به بهترین شکل ممکن به هنرمندان ۲۰ کشور و تماشاگران هندی معرفی خواهند شد.

مدیرکمپانی سیمرغ خاطرنشان کرد: موزه سیار عروسک‌های سنتی، آئینی و نمایشی جیگی جیگی از ۲۲ تا ۲۶ آذرماه در شهر دهلی نو کشور هندوستان و در مرکز بین‌المللی  Ambedkar  برگزار خواهد شد. همچنین این مرکز مقر اصلی اجرای نمایش‌های جشنواره رایان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha