• جمعه / ۱۷ آذر ۱۴۰۲ / ۰۹:۱۶
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1402091711872
  • خبرنگار : 71623

بررسی معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی نشان داد

مصرف گاز طبیعی در ایران، معادل نصف مصرف گاز در قاره اروپا/ پیشنهاداتی برای حل ناترازی گاز

مصرف گاز طبیعی در ایران، معادل نصف مصرف گاز در قاره اروپا/ پیشنهاداتی برای حل ناترازی گاز

گزارش معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در رابطه با مسئله ناترازی گاز در کشور نشان می‌دهد که ایران سومین تولیدکننده بزرگ گاز و چهارمین مصرف کننده بزرگ گاز در جهان است؛ به‌طوری‌که مصرف گاز طبیعی در ایران، حدودا معادل نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپا است.

به گزارش ایسنا، معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «نگاهی به مسئله ناترازی گاز؛ چالش‌ها و پیشنهادات» به این موضوع اشاره کرده که گسترش روزافزون شبکه توزیع گاز طبیعی در کشور و همچنین توسعه صنایع مختلف، باعث رشد و توسعه اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی شده است؛ اما افزایش مصرف گاز طبیعی در کشور بدون افزایش ظرفیت تولید این فرآورده با ارزش، معضلات بی‌ شماری از قبیل تعطیلی کارخانه‌ها و صنایع مصرف‌ کننده گاز در فصول اوج مصرف را به‌ دنبال داشته که تاثیر مستقیمی بر اقتصاد کشور دارد. بنابراین گزارش حاضر به وضعیت تولید گاز طبیعی و مصرف آن در ایران و مقایسه آن با جهان پرداخته و سپس بررسی چالش‌های ناشی از ناترازی گاز و ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداخته است.

بر اساس این گزارش ایران به لحاظ تولید گاز طبیعی با تولید ۲۵۶.۷ میلیارد مترمکعب که معادل ۶.۴ درصد کل تولید گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۱ است، به عنوان سومین تولیدکننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده است. بر این اساس آمریکا با تولید ۹۳۴.۲ میلیارد مترمکعب و سهم ۲۳.۱ درصدی از کل تولید جهانی، بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی، روسیه با تولید ۷۰۱.۷ میلیارد مترمکعب و سهم ۱۷.۴ درصدی از تولید گاز جهان، دومین تولیدکننده گاز طبیعی و چین با تولید ۲۰۹.۲ میلیارد  متر مکعب و سهم ۵.۲ درصدی از تولید گاز جهان، چهارمین تولیدکننده گاز طبیعی است.

جزئیات مصرف گاز در ایران

ایران به لحاظ مصرف گاز طبیعی با مصرف ۲۴۱.۱ میلیارد مترمکعب که معادل ۶ درصد کل مصرف گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۱ است، به عنوان چهارمین مصرف‌کننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده است. تنها سه کشور آمریکا با مصرف ۲۰.۵ درصد کل گاز مصرفی جهان، روسیه با ۱۱.۸ درصد و چین با ۹.۴ درصد، مصرف گاز بیشتری نسبت به ایران در سال ۲۰۲۱ داشته‌اند که وسعت و جمعیت هر کدام از آن‌ها چند برابر ایران  است. همچنین مصرف گاز طبیعی در ایران، حدودا معادل نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپا است.

مصرف گاز در سال ۱۴۰۱ به حدود ۲۴۲ میلیارد متر مکعب رسیده، معادل مصرف روزانه ۶۶۳ میلیون متر مکعب بوده است. مصرف این سوخت در سال ۱۴۰۱ رشد ۱.۵ درصدی معادل سه میلیارد متر مکعب داشته است.
بخش مهمی، معادل ۵۰ درصد از مصرف گاز مربوط به بخش خانگی و تجاری و بعد ۲۹ درصد مربوط نیروگاه‌ها است. صنایع نیز سهم ۲۰ درصدی از مصرف گاز در سال ۱۴۰۱ را به خود اختصاص داده اند. از مجموع مقدار گاز مصرف شده در کشور در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲۳ میلیارد متر مکعب مربوط به بخش خانگی و تجاری بوده است. ۴۸ میلیارد متر مکعب میزان مصرف گاز صنایع بوده و ۷۱ میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها تخصیص یافته است.

سهم ۵۰ درصدی گاز طبیعی در سبد مصرف نهایی انرژی

از طرف دیگر بر اساس آمارهای جهانی سهم گاز طبیعی از سبد انرژی در ایران بیش از ۵۰ درصد است. این در حالی است که ایالات متحده که اولین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است و بیش از ۲۳ درصد از کل تولید گاز جهان را در اختیار دارد، گاز تنها ۲۴ درصد از سبد انرژی آن را تشکیل داده است. این نسبت برای ترکیه و روسیه نیز به ترتیب ۲۴ و ۳۶ درصد است. با توجه به این موضوع توسعه هرچه بیشتر از انرژی‌های تجدیدپذیر و متنوع سازی سبد انرژی مصرفی در ایران بیش از پیش ضرورت می‌یابد.

برای مثال در این گزارش نیز به نقش کلیدی گاز در تولید برق اشاره شده که بر اساس آن امروزه بیش از ۸۰ درصد از تولید برق کشور وابسته به گاز است ... در واقع به غیر از نیروگاه‌های برق آبی و تجدیدپذیر، سوخت سایر نیروگاه‌های تولید کننده برق، ۸۰ درصد به گاز وابسته است و بیش از ۱۰۱ نیروگاه که از گاز طبیعی استفاده می‌کنند، برق تمامی صنایع را تامین می‌کنند.

در تامین سوخت صنایع نیز نقش کلیدی دارد؛ به‌ طوری‌که در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد صنایع و نیروگاه‌ها وابسته به گاز هستند و بیش از ۳۰ هزار واحد صنعتی بزرگ و مهم کشور که ۹۰ درصد محصولات کشور را تولید می‌کنند، از گاز استفاده می‌کنند.

نقش کلیدی گاز در تامین انرژی بخش خانگی نیز در آمارها مشخص است؛ به‌طوری‌که بر اساس آمار منتشر شده از سوی شرکت ملی گاز تا پایان شهریور سال ۱۴۰۲، ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی در کل کشور دارای انشعاب گاز بوده و ۵۷۰۰ روستا ۴۳ شهر به شبکه گازرسانی متصل شده‌اند.

پیش‌بینی کسری گاز تا سال ۱۴۲۰

طبق سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی تهیه شده در شورای عالی انرژی کشور با فرض رشد اقتصادی متوسط ۵.۶ درصدی و نرخ رشد ۱.۱ درصدی جمعیت، با توجه به روند فعلی عرضه و تقاضای گاز طبیعی در سال ١٤٠٤ با ۱۵.۲ میلیون مترمکعب کسری گاز در روز مواجه خواهیم بود. به همین ترتیب به میزان ناترازی گاز برای سال ۱۴۲۰ حدود ۱۱۱ میلیون متر مکعب در روز تخمین زده شده است.

البته این پیش بینی با فرض مواردی همچون اجرای موفق برچسب انرژی ساختمان، پیاده سازی و استقرار سیستم مدیریت انرژی در صنایع انرژی‌بر، اجرای کامل مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و همچنین سرمایه گذاری لازم حداقل به میزان ۵۰ میلیارد دلار برای رسیدن به اهداف تولید گاز تدوین شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۱:۱۶

تا زمانی که «مفت باشه کوفت باشه» با "زرنگی" در فرهنگ ایران امروز جا داشته باشه نه گاز و نه انرژی و نه اقتصاد کشور به جایی میرسد.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۴:۲۱

شاید اگر توجه بیشتری به آینده کرده بودیم ، امروز بهتری داشتیم . یقینا مصالح ساختمانی عایق ، مجتمع سازی، محدودیت متراژ خانه ها و ..‌ و ..... می توانست در کاهش مصرف گاز موثر باشد . البته در بخش صنایع خودرو سازی بدتر عمل شد . خودرو های ساخت ایران نه تنها که ایمنی ندارند ، که سوخت آنها بالاست . اما ما در گذشته سیر می کنیم و بخاطر گذشته درب های حال و آینده را بر روی خود بسته ایم .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۵:۴۹

چرا نمیگید مصرف انرژی در اروپا بر پایه برق هست ؟؟

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۶:۰۷

دولت‌های غرب با استفاده از تکنولوژی و الگوی مصرف در تمامی ساختمان‌ها و کشاورزی حتی خوردن توانسته مصرفو پایین نگه دارد .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۸:۱۰

و صد متاسفانه میزان دستمزد در ایران یک دهم اروپا !!!!!

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۸:۲۳

وقتی بی دانشی مسئولین دامن مردم رو میگیره همین میشه هنوز پنجره تک جداره یا آهنی دارن مجوز میکیرن هنوز دیوارها تک جداره هست هنوز سقف خونه ها بلنده هنوز خونه هایی قدیمی برای نصب پنجره های دوجداره تشویق یا وام برای تعویض نگرفتن . اگر یادتون باشه اداره برق برای کم مصرف کردن چقدر تلاش کرد تا لامپهای کم مصرف و دستگاههای کم مصرف رو جا بندازه .خب اداره گاز هم بیاد درو پنجره دو سه جداره رو برای همه اجباری کنه بخاری کم مصرف . مقصر خودتون هستید نه مردم. خونه ای که گرم نمیشه نمیشه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۲۲:۰۲

اینها نمی فهمند برای کی میگوی اداره برق گفت لامپ کم مصرف لامپ ها شو قالب کرد به مردم هزینه قبض برق بالا تر رفت

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۹:۴۸

اروپا‌ برق‌ ارزان‌ دارد‌‌

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۲۱:۵۶

حکومت ما فقط مردم را ایران تو گاز و نفت و برق پر مصرف میداند بخدا مردم ایران دارن گرسنگی میخورن چرا شما نمی گویید مردم ایران یک هزارم اروپا حقوق ندارند اگر گاز برق آب مصرف می کنند پول هاشو دو برابر اروپا می گیرید

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۸ ۰۱:۴۳

قبل از هر چیز مشکل مملکت ما فرهنگی ست ، چه گاز باشه چه برق باشه چه آب چه استفاده صحیح از خودرو طرف برای خرید نون از سر کوچه با ماشین میره

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۸ ۰۱:۴۹

تمام درآمد کشور رو حساب کنید درست مثل کشورهای عربی کل درآمد را بین مردم تقسیم کنید تمام خدمات قیمت خودرو و بنزین رو با قیمت جهانی اراه دهید حتی قیمت گاز و برق و آب ، ببینید مردم درست استفاده میکنند یا باز اسراف ،

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۸ ۰۱:۵۸

به مردم درست زندگی کردن یاد ندادند چه مصرف گاز باشه چه برق چه آب ، طرف اطاق رو عین حموم میکنه تو اطاق با تیشرت میگرده ، میخواد حیاط تمیز کنه با آب تمیز میکنه میخواد سر کوچه نون بگیره با ماشین میره و و و ، تمام مسائل زندگی شون غلط نتیجه جامعه ای ضعیف و بیمار و آلوده ، زندگی هم میکنند بر مبنای پول خانم ازدواج میکنه مهریه اجرا میزاره میشینه یه عمر میخوره ، خلاصه هیچ چیز استاندارد جهانی نداره نه حقوق و درآمد نه نوع زندگی

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۸ ۰۲:۰۶

همه چیز از استاندراد داره خارج میشه منه صنعت کار با تخصص و تجربه بالا بیکار میباشم فقط بدلیل اینکه تمام کارها رو cnc داره انجام میده و تخصص و فرهنگ صحیح زندگی تو کشور داره معنی خودش رو از دست میده خواهشا تمام درآمد مردم رو بخودشون بدید همه چیز رو آزاد کنید ببینید چقدر قشنگ زندگی و مصرف می‌کنند حتی قیمت مزد کارگر و قیمت بنزین و . . .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۸ ۱۳:۲۱

وسعت ایران اندازه نصف اروپاس

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۸ ۲۳:۵۵

گیر دادید به گاز اون رو هم گرون کنید رحم کنید به این مردم بینوا

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۲۱ ۰۰:۲۶

باید فکری بحال بخاری های گازی پرمصرف کنند ۵۰ درصد گرما دارن هدر میرن

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۲:۲۲

بله مصرف گاز ایران بالاست ولی در اروپا اکثر وسایل گرمایشی برقی است و قیمت برق از گار ارزان‌تر است. بگذریم همه چیز در ایران مصرفش بالاست