• یکشنبه / ۱۲ آذر ۱۴۰۲ / ۱۳:۱۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402091208239
  • خبرنگار : 50642

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی:

حدود ۸۵ درصد امنیت غذایی کشور تامین شده است

حدود ۸۵ درصد امنیت غذایی کشور تامین شده است

ایسنا/خراسان رضوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: امروزه در حوزه غذایی حدود ۸۵ درصد امنیت غذایی کشور تامین شده و ۱۵ درصد باقی‌مانده در حوزه خوراک دام تعریف می‌شود که دارای مشکلات زیادی برای تامین امنیت آن هستیم.

مسعود نجف نجفی با حضور در غرفه ایسنا در نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری خراسان رضوی اظهار کرد: بزرگترین وظیفه وزارت جهاد کشاورزی در کشور، تامین امنیت غذایی است، زیرا امنیت غذایی پایدار برای هر کشور آرزو است. ما در ایران طی این ۴۵ سالی که از انقلاب می‌گذرد، به توفیقات مهم و مطلوبی دست یافته‌ایم که اکثر آن‌ها ناشی از تحقیقاتی بوده که در بخش فناوری و پژوهش صورت گرفته است. امروزه در حوزه غذایی حدود ۸۵ درصد امنیت غذایی کشور تامین شده و ۱۵ درصد باقی‌مانده در حوزه خوراک دام تعریف می‌شود که دارای مشکلات زیادی برای تامین امنیت آن هستیم.

وی بیان کرد: برای کشت محصولات خوراک دام دارای محدودیت‌های زیادی در کشور هستیم، به همین دلیل در ابتدای سال جاری با روش‌های فناورانه درصدد جایگزین کردن این محصولات دامی اقدامات زیادی انجام داده‌ایم. یکی از این اقدامات طرح فن‌دانه است که طی آن برای محصولات ذرت و سویا فرمولاسیون جایگزینی در جیره‌های غذایی وارد کرده‌ایم. به عنوان مثال یکی از شرکت‌های کشاورزی با استفاده از ضایعات کارخانه مواد غذایی به فرمولی دست یافته است که در سال گذشته مورد حمایت ما قرار گرفت و امسال در کارخانه‌ای در شهرک صنعتی کاویان مشغول به تولید محصولات دامی است و مورد استقبال کارخانجات زیادی قرار گرفته است.

بازار نژاد آرین مرغ کمتر از ۳۰ درصد است

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان در خصوص چشم‌انداز خوراک دام و طیور خاطرنشان کرد: در حوزه طیور که مشکلات آن بیشتر و ملموس‌تر است، دو اقدام صورت گرفته، اولین اقدام تغییر فرهنگ مصرف و ذائقه مردم است که تمایل آن‌ها از گوشت قرمز به گوشت سفید تغییر یافته است. دومین مورد نیز در خصوص طراحی و معرفی نژاد ایرانی با عنوان آرین است که برای جایگزینی همان محصولات ذرت و سویا طراحی شده و کارخانجات این نژاد را تهیه و از خرید نژاد خارجی آن که بسیار گران است صرف‌نظر کنند. بازار نژاد آرین کمتر از ۳۰ درصد است که این تقاضا باید حداقل به ۳۰ درصد برسد.

نجف نجفی در رابطه با اقداماتی که برای تامین امنیت غذایی صورت گرفته است، تصریح کرد: اولین اقدامی که در خصوص امنیت غذایی صورت گرفته، معرفی ارقام مختلف بذرهای محصولات اساسی کشور بوده که نتیجه آن امروزه به صورت حضور بیش از ۹۳ درصد کالای اساسی در کشور محسوب می‌شود. یعنی با توجه به تغییر اقلیمی که در ایران رخ داده است، برخی ارقام جدید تعریف شده است. به عنوان مثال در گندم برای تولید نان، ارقام خاصی تعریف شده که تنها مخصوص تولید نان است. همچنین امروزه ارقامی داریم که پتانسیل عملکرد بالایی دارند، یعنی به عنوان مثال ما رقمی از گندم را داریم که پتانسیل عملکرد آن ۱۴ تن در هکتار است.

وی ادامه داد: تمامی کشاورزان نمی‌توانند محصولاتی که ارقامی با عملکرد بالا دارند را، به صورت حداکثر عملکرد برداشت کنند. به عنوان مثال کشاورز ماهر ما می‌تواند در آن نوع رقم گندم، ۱۴ تن را برداشت کند اما متوسط برداشت این گندم توسط کشاورزان متوسط، حدود ۴ تن گندم است. این اختلاف برداشت ناشی از عملیاتی است که به‌زراعی یا به‌باغی نامیده می‌شود، که در این عملیات کشاورز به سایر مسائلی که مورد توجه دیگر کشاورزان نیست اما نیاز آن محصول است، توجه می‌کند و طبیعتا برداشت بهتر و بیشتری را شامل می‌شود.

حدود ۸۵ درصد امنیت غذایی کشور تامین شده است

در تولید و تصحیح ارقام کالاهای اساسی به خودکفایی رسیده‌ایم

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان عنوان کرد: در ایران برای منابع طبیعی کشاورزی یعنی آب و خاک به شدت تحت مضیقه هستیم، به همین دلیل بحث گسترش کمی را در عرصه تولیدات کشاورزی متوقف کرده‌ایم. همچنین برنامه و رویکرد سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور، ارتقای بهره‌وری است، که این امر با تلاش‌های محققین در عرصه‌های مختلف به‌وجود می‌آید. یکی دیگر از وظایف ما در مرکز تحقیقات کشاورزی، استقبال و حمایت از جوانانی است که ایده‌های زیادی را در سر می‌پرورانند. این امر در قالب دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی که از سال گذشته فعالیت آن در خراسان رضوی آغاز شده شروع و مورد حمایت قرار گرفته است.

نجف نجفی اضافه کرد: امنیت غذایی چندین مولفه داشته و مولفه در دست جهاد کشاورزی، مولفه تولید است که طبق این امر ما باید تولیدات مهمی داشته باشیم؛ در تولید و تصحیح ارقام کالاهای اساسی به خودکفایی رسیده‌ایم، همچنین در جنگ اوکراین با روسیه ملاحظه کردیم که اروپا در بحث تامین مواد غذایی دچار مشکلات زیادی شد، که این امر ناشی از عدم امنیت غذایی در اروپا بود. همچنین در خصوص بذر، برخی کشورها تحریم‌های بسیاری دارند اما بذرهای کشور ایران وارداتی نبوده و در داخل کشور تولید شده و به لطف خدا هیچگونه تحریمی نمی‌تواند بر آن وارد شود.

وی بیان کرد: مولفه دوم نیز در امنیت غذایی همان امر دسترسی است که با توجه به وضع اقتصادی مردم، میزان دسترسی آن‌ها تغییر می‌کند. یکی از چالش‌های بخش کشاورزی تاثیر دلار بر روی خوراک دام است، لذا تمام تلاش ما این است که حوزه کشاورزی و وضع قیمت‌گذاری‌های آن را از حوزه دلار جدا کرده و به‌گونه‌ای افزایش یا کاهش دلار در وضع قیمت آن تاثیری نداشته باشد؛ اما خوراک دام هنوز وارداتی است و تحت تاثیر قیمت دلار تغییر می‌کند.

حدود ۸۵ درصد امنیت غذایی کشور تامین شده است

۲۰ درصد از کشاورزان خراسان رضوی از طرح سیستم آبیاری پرفشار استفاده می‌کنند

نجف‌نجفی در خصوص بحران آب گفت: یکی از مهمترین دغدغه‌های ما، بحران آب است که در سال جاری تمام توان خود را بر روی آن گذاشته‌ایم که امیدواریم ایده‌های مختلف برای حل این مسئله را دریافت و برای اجرای آن طرح‌ریزی انجام دهیم. البته تاکنون در خصوص استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری اقدامات زیادی صورت گرفته که طی آن حدود ۲۰ درصد از کشاورزان که ۸۰ درصد اراضی خراسان رضوی را در اختیار دارند، از طرح سیستم آبیاری پرفشار استقبال کرده و از آن استفاده می‌کنند و مشکل زیادی ندارند اما ۸۰ درصد کشاورزان که خرده کشاورز هستند و ۲۰ درصد از اراضی را در اختیار دارند، با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند.

دستی بودن تمامی مراحل کشت و برداشت زعفران یکی از مشکلات ما است

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اظهار کرد: ابلاغیه الگوی کشت در سال گذشته صادر شده و به عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی ناظر اجرای این الگو در استان خراسان رضوی هستیم. در سال جاری در کشت بهاره مشکلی وجود نداشته و در کشت پاییزه نیز همکاری مسئولین با کشاورزان به صورت حداکثری انجام می‌شود، اما کشاورزان به دنبال منفعت اقتصادی هستند، لذا برای کشت با مشکلاتی روبه‌رو می‌شوند. به عنوان مثال محصول زعفران مخصوص خراسان است و صادرات آن برای تمامی جهان صورت می‌گیرد، یکی از وظایف ما سازماندهی کشت زعفران در استان است. شرایط کشت زعفران برای استان ما بسیار مناسب و مطلوب است اما مشکلاتی را به همراه دارد؛ اولین مشکل آن دستی‌بودن تمامی مراحل کشت، برداشت و ... است که امروزه دو دستگاه برای کشت زعفران مکانیزه طراحی شده و در همین روزها در نمایشگاه رونمایی می‌شود.

حدود ۸۵ درصد امنیت غذایی کشور تامین شده است

کاهش ۵۰ درصدی کشت زعفران در خراسان رضوی

وی ادامه داد: هنگامی که کشت زعفران مکانیزه شود، تمامی مراحل آن به نوبت مکانیزه می‌شوند. این امر به کشاورزان و عامه مردم کمک بسیاری می‎‌کند، زیرا در برخی از استان‌های زعفران‌خیز در آن چندماه کشت و برداشت زعفران، زندگی عادی تعطیل شده و تمامی مردم برای انجام کارهای زعفران مشغول می‌شوند. همچنین با مکانیزه شدن این روند، بهای تمام شده محصول کاهش یافته و کیفیت آن افزایش می‌یابد، زیرا دستمزد و کارگران و دلالان در امر برداشت این محصول حذف گشته فلذا بهای تمام شده آن با کیفیت بهتری، کاهش می‌یابد. با توجه به سرمای شدید سال گذشته و گرمای تابستان کشت زعفران امسال در استان خراسان رضوی دچار کاهش بیش از ۵۰ درصدی شده است که این امر قیمت محصول را هم تحت تاثیر قرار داده است. لذا برای کشت امسال به این تغییرات اقلیمی توجه ویژه‌ای کرده‌ایم و برای آن تمهیداتی در نظر گرفته شده است. این کاهش محصول به‌قدری زیاد بوده که متوسط عملکرد زعفران در استان از ۸ کیلوگرم به ۱.۳ کیلوگرم رسیده است.

نجف‌نجفی بیان کرد: تمام محصولاتی که در استان کشت می‌شود، مزیت‌های فراوانی دارد. اما تفکری در خصوص محصولات خربزه، چغندر و هندوانه شکل گرفته است که همه مردم فکر می‌کنند که آب زیادی مصرف می‌کند اما همین محصولات و نیاز زیاد آب آن‌ها برای کشت هم راه‌حل دارد. به عنوان مثال برای کشت چغندر تعابیری تعریف شده که طی آن کشت این محصول از بهار به پاییز منتقل گشته و در زمان بهار برداشت می‌شود، طی این امر چغندر آب مورد نیاز خود را از بارش برف و باران دریافت کرده و آب کمتری مصرف می‌کند.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان در خصوص سلامت محصولات تصریح کرد: مرکز تحقیقات در استان دو وظیفه حاکمیتی دارد که یکی از آن‌ها تولید بذر و مورد دوم هم ثبت و گواهی بذر است. لذا فرایند سلامت محصولات از طریق بذر برای تمامی کشاورزان آزمایش می‌شود. قوه نامیه، قدرت رویش این بذر و گیاه پزشکی از مهمترین عواملی هستند که در این فرایند آزمایش بررسی و صحت‌سنجی می‌شوند، که در استان ما محصولات گندم، جو و پنبه طی این آزمایش شناسایی و پایش می‌شوند. البته طی سال جاری پیاز زعفران را نیز مورد آزمایش قرار داده‌ایم و تمامی محصولات زعفران آزمایش شده ارائه می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha