• سه‌شنبه / ۷ آذر ۱۴۰۲ / ۰۸:۴۹
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 1402090704460
  • خبرنگار : 71049

/بررسی یادداشت ایران درباره گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی/

چرا آژانس هزینه بازنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می‌کند؟

چرا آژانس هزینه بازنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می‌کند؟

با وجود اینکه متن گزارش پادمانی و برجامی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دست رسانه‌های ایرانی نرسیده، یادداشت توضیحی سازمان انرژی اتمی در این‌باره نشان می‌دهد، گزارش‌های مدیرکل هم‌چنان بسیار سیاسی و جانبدارانه نوشته می‌شود.

سیاسی و جانبدارانه بودن این گزارش‌ها به ویژه در درخواست‌های فراپادمانی و در چارچوب پروتکل الحاقی این نهاد نظارتی بین‌المللی از ایران هم‌چنان به قوت خود باقی است؛ درخواست‌هایی که احتمالا آرام آرام با نفوذ در کلمات و عبارات و خطوط به یک درخواست پادمانی و قانونی تبدیل خواهند شد.

به گزارش ایسنا، گزارش‌ مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با عناوین: "موافقت‌نامه پادمانی NPT جمهوری اسلامی ایران (GOV/۲۰۲۳/۵۸, ۱۵ November ۲۰۲۳)"و "نظارت و راستی‌آزمایی در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد (GOV/۲۰۲۳/۵۷, ۱۵ November ۲۰۲۳)" در اختیار ۳۵ عضو شورای حکام قرار گرفت و در نشست هفته گذشته شورای حکام مورد بررسی قرار گرفت.

بر اساس این گزارش محرمانه که به رصد رویترز رسیده است، میزان اورانیوم غنی‌سازی شده با خلوص ۶۰ درصد از زمان آخرین گزارش این آژانس در ۴ سپتامبر با افزایشی ۶.۷ کیلوگرمی به ۱۲۸.۳ کیلوگرم رسیده است.

چرا آژانس هزینه بازنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می‌کند؟

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی دیگر مدعی شده که هیچ پیشرفتی در رابطه با دو مشکل این نهاد با ایران حاصل نشده است و ممانعت ایران از نصب مجدد دوربین‌های نظارتی در سایت‌های هسته‌ای و عدم پاسخ‌دهی ایران در رابطه با منشاء ذرات اورانیوم یافت شده در دو سایت اعلام نشده از جمله مشکلات بر سر راه آژانس هستند.

این گزارش هم‌چنین تاکید کرد است که هیچ پیشرفتی در رابطه با مساله بازرسان اخراجی آژانس در ایران حاصل نشده است. آژانس اقدام ایران در اخراج بازرسان آلمانی را «نامتناسب و بی‌سابقه» خواند و نوشت: این اقدام که از لحاظ رسمی قانونی است به شکلی از سوی ایران اجرا شده که تاثیری جدی بر روی توانایی آژانس مبنی بر انجام موثر فعالیت‌های راستی آزمایی در ایران به ویژه در تاسیسات غنی‌سازی می‌گذارد. هم‌چنین مدیرکل آژانس اقدام ایران علیه بازرسان این نهاد را محکوم کرد.

بر اساس یاداشت توضیحی ایران تفکیک موضوعات در دو گزارش با عناوین گزارش پادمانی و گزارش برجامی، به درستی رعایت نشده است. برخی از موارد مرتبط با برجام در گزارش پادمانیNPT تکرار شده است و بالعکس، برخی از موارد مرتبط با موضوعات پادمانی NPT در گزارش برجام دیده می‌شود. به عنوان مثال، فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی مرتبط با ساخت سانتریفیوژها، لوله‌های روتور و بیلوز که در محدوده برجام تعریف شده‌اند، نباید تحت دستور کار موافقت‌نامه پادمانی NPT گزارش شوند. با این حال به نظر در بخش‌های مختلف متن و پانوشت گزارش این موضوع رعایت نشده است که اعتراض ایران را در پی داشته است.

ایران هم‌چنین نسبت به درج آنچه در بند ۲ گزارش پادمانی آمده مبنی بر اینکه "ارزیابی جامع همه اطلاعات در دسترس آژانس مرتبط با پادمان برای اطمینان از این‌که هیچ نشانه‌ای مبنی بر انحراف مواد هسته‌ای اعلام شده از فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز وجود ندارد، هیچ نشانه‌ای از تولید یا فرآوری مواد هسته‌ای اعلام نشده در مؤسسات و مکان‌های خارج از مؤسسه  (LOF) و هیچ نشانه‌ای از مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام ‌نشده در کشور دارای موافقت‌نامه پادمان جامع وجود ندارد، ضروری است"،‌اعتراض کرده است.

تلاش آژانس در اینکه خواست‌هایی فراپادمانی از ایران داشته باشد مدت‌هاست که در گزارش‌های فصلی و سخنرانی‌ها و مواضع این نهاد نظارتی بین‌المللی به چشم می‌خورد و به نظر نشان می‌دهد که مدیرکل آژانس سعی دارد با سوء استفاده سیاسی از قوانین و مقررات پادمانی به ایران برای همکاری فراپادمانی خارج از تعهداتش فشار آورد. پیش از این آژانس چندین بار تلاش کرد با تهدید ایران به صدور قطعنامه‌ در شورای حکام ایران را به همکاری بیشتر با آژانس سوق دهد.

درخواست آژانس برای اینکه بتواند ارزیابی جامعی از همه اطلاعات و تاسیسات ایران داشته باشد، تنها زمانی امکان پذیر است که ایران پروتکل الحاقی را بپذیرد. ایران تنها زمانی که برجام در حال اجرا به طور متقابل میان ایران و ۱+۵ بود، به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متعهد شده بود و بعد از خروج یک جانبه آمریکا از برجام در عمل اجرای این تعهد از سوی ایران کنار گذاشته شده است.

استفاده از جملات و کلماتی جدید درباره ابعاد همکاری ایران با آژانس یا تعهدات ایران از دیگر موضوعاتی است که در یادداشت توضیحی ایران مورد انتقاد جدی قرار گرفته است. از جمله این عبارات "نگرانی جدی/عمیق/قابل توجه" یا اشاره به "همکاری اساسی ناکافی" است. استفاده پرتکرار از این عبارات در گزارش‌های ایران می‌تواند بر روح و ماهیت همکاری ایران به خصوص در بحث مسائل باقی‌مانده و توافق مارس ۲۰۲۳ اثر منفی بگذارد.

چرا آژانس هزینه بازنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می‌کند؟

نگاه آژانس به ایران در رابطه با همکاری بر سر سه مکان مورد سوال پادمانی به گونه است که گویی ایران یک مجرم است و جرمش در تخلف از مقررات ثابت شده، نه یک متهم و توقعات آن از ایران برای همکاری بر اساس احکامی است که علیه ایران نانوشته و پیشاپیش صادر کرده است.

بر اساس بند اول بیانیه مشترک میان ایران و آژانس که در مارس ۲۰۲۳ صادر شد، همکاری ایران با آژانس در چارچوب به موافقت‌نامه پادمان جامع (CSA) است. از این رو هر گونه همکاری بیشتر باید بر اساس روش ذکر شده در بیانیه مشترک مورد توافق قرار گیرد. 

ایران در راستای این بیانیه مشترک با نصب دوربین‌های آژانس در کارگاه اصفهان بدون دسترسی به داده‌های جمع‌آوری شده موافقت کرد، اما تاکید دارد که هر اقدام دیگری نیاز به توافق بر روی روش انجام کار (modality) یا یک توافق جدید است.

از دیگر موضوعاتی که مدیرکل آژانس با وجود مخالفت ایران بر سر آن اصرار دارد، موضوع بازرسان پیشنهادی آژانس است که ایران چندی پیش برخی از آنها را رد کرد.

در عین حال ایران در نامه‌ای به مدیرکل آژانس در تاریخ ۳۰ اکتبر (۸ آبان سال جاری) موافقت خود را برای انتصاب ۸ بازرس جدید پیشنهادی آژانس اعلام کرد، اما باز هم مدیرکل در گزارش اخیر خود نسبت به اینکه ایران آن طور که آن می‌خواسته بازرسان پیشنهادی‌شان را قبول نکردند انتقاد کرده است، انتقادی که از سوی ایران مورد پذیرش قرار نگرفته است.

بر اساس ماده ۹ (a)(ii) موافقت‌نامه پادمان جامع (CSA) بین ایران و آژانس (INFCIRC/۲۱۴)، به صراحت بیان شده که ایران حق حاکمیت خود را برای اعتراض به لغو انتصاب بازرسان آژانس، نه تنها در زمان پیشنهاد انتصاب بلکه در هر زمان دیگری پس از انتصاب ایشان محفوظ می‌دارد.
به گزارش ایسنا،‌ اینکه ایران به طور کلی بیانیه مارس را اجرا نمی‌کند، موضع دقیقی نیست که از سوی آژانس مدام بر آن تاکید می‌شود و به این شکل اذهان عمومی و به ویژه اعضای شورای حکام را نسبت به همکاری ایران مردد می‌سازد.

همکاری ایران با آژانس بر اساس موافقت‌نامه پادمان جامع است مگر در مواردی خاص که به تایید مقامات عالی کشور برسد و در یک سال گذشته بر همین اساس ایران با آژانس همکاری داشته است. اینکه از نظر آژانس این همکاری "کافی" نبوده، نیازمند رسیدن فوری دو طرف به یک تعریف مشخص از همکاری "کافی" است. به هر حال با توجه به قدرت و نفوذ آژانس در میان کشورها و افکار عمومی تکرار این ادبیات در گزارش‌های ایران به نفع منافع ملی کشور نخواهد بود. به هر حال آژانس استاد استفاده از کلمات و عبارات دو پهلو به نفع سیاست و منافع قدرت‌های هسته‌ای در شورای حکام است که با علم به این مساله ضروری است مقامات سازمان انرژی اتمی مانع این سوءاستفاده سیاسی آژانس شوند.

اگر منظور آژانس از همکاری "کافی" این است که ایران به طور منظم باید اقدامات داوطلبانه انجام دهد، باید به آن به نحوی مقتضی و قانع‌کننده یادآور شد تا وقتی برجام از سوی طرف‌های مقابل اجرا نشود این کار غیرممکن است. به عبارتی آژانس با حمایت کشورهای اروپایی و آمریکا می‌خواهد، ایران هزینه برنگشتن آمریکا به برجام را بپردازد!

هم‌چنین محکوم کردن ایران درباره لغو مجوز بازرسان در حالی که ایران از حق حاکمیتی خود استفاده کرده است، موضوعی بسیار نگران‌کننده است و حاکی از موضع سیاسی است که مدیرکل برخلاف وظایف و اختیاراتش اتخاذ کرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۱:۰۲

چون این مردک دیوانه است

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۱:۲۶

دیگه همه فهمیدن آژانس هیچ کاره هست آلت دست آمریکا آنچه مهمه اینکه با کوچکترین بهانه ای ایران از آژانس خارج میشه و بعدش دیگه شیشه عمر آژانس شکسته میشه!!

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۳:۱۷

باسلام وقتی آژانس سیاسی کاری میکند دیگر نیازی به پروتکل نیست خارج شوید امریکائیها با این وسیله مانور میدهند که بدنیا بگویند ما ایران را زیرنظر داریم ما اول انقلاب گفتیم هنوز هم میگوئیم آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکندما اگر بخواهیم صلاح هسته ای هم درست میکنیم

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۳:۳۹

اگر مسئولین ایران واقعا معتقد هستن که آژانس جانبداری میکنه و از آمریکا حمایت میکنه دلیلی نداره که ایران متعهد به قوانین باشه چون در واقع قانون آژانس قانون بین المللی نیست بلکه دستورات آمریکاست .پس بهتر هست ابتدا بهشون اخطار بدهند که تا زمانی که آژانس اختیاری از خود ندارد و فقط گوش به فرمان آمریکاست دلیلی برای همکاری وجود نداره.و باید از پیمان خارج بشن .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۴:۰۴

سلام ایران باید با درخواست بعضی از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بعنوان جاسوس می آیند حتی امکان هست با خود زراعتی از ارونیوم غنی شده بالا به سایت ها و دیگر مناطق را آلوده کنند کوتاه نیاید فشاری که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می خواهند همان اخراج شده ها مجددا بیایند احتمال جاسوس بودن خیلی زیاد هست گزارش های دو بام هوا از جاسوسی برای دادن به آمریکا به کشورهای غربی معلوم هست

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۴:۱۷

چه دلیلی دارد ایران در nptباقی بماند!؟ اگر یکبار بطور رسمی اعلام کند چنانچه با بهانه گیریهای بی جای خود سربسر ما بگذارید بنا بر حقی که این پادمان برایمان قائل شده از nptخارج خواهیم شد دست پایشان را جمع می‌کنند، مگر تا کنون آژانس تا حالا چه کمکی جز دردسر درست کردن داشته؟

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۷:۳۱

گروسی جواب اتهامات به ایران را می دهد وقتی می گوید با خروج آمریکا از برجام ، خوب برود آمریکا را به برجام برگرداند ،اینها همه دشمنان ایران هستند

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۷:۳۲

قابل توجه ، رافائل گروسی در آژانس ، مهره دست نشانده آمریکا و رژیم صهیونسیتی است ، به حرفه خودش آشنایی ندارد . فریبکاری توسط رافائل گروسی ممنوع .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۷:۳۵

به نام خدا عواملی که برای مذاکرات اعزام میشوند کارشناس حقوق بین الملل وفنی نیستند وبه خوبی نمیتوانند از حق وحقوق ایران دفاع نمایند اگر چند نفر از مشاوران املاک تهران را اعزام نمایند سریعا معامله را جوش داده و پیروز مندانه برمیگردند

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۸:۳۲

بله دوستان نظر من همینه مدیر کل آژانس بین‌المللی آلت دست آمریکا ست توهرجا جنگ باشه خیلی سریع آژانس بین‌المللی برقرار می کنند نکنه ایران به طرف مقابل یک لیوان آب بده جنگ تمام میشود آژانس بین‌المللی کنسل میشود یه بهانه ای جور می کنند

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۸:۵۴

چرا آژانس هزینه ی برنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می کند ؟ جواب : به همان علت که آمریکا برجام را نقض کرد د آژانس و سازمان بین المللی و شورای امنیت هیچگونه برخوردی با آمریکا نکرد . آمریکا که تعهد نامه ی بین المللی را زیر پا گذاشت. به همان علت که رژیم صهیونیستی حدود ۲۰ هزار نفر از مردم غزه را قتل عام کرد . از بمب های ممنوعه استفاده کرد و آمریکا و اروپا از اسرائیل حمایت کردند و نه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ، نه سازمان ملل، نه شورای امنیت ،نه سازمان حقوق بشر و نه .... هیچگونه برخوردی با رژیم صهیونیستی نداشته اند .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۹:۱۲

آژانس باید هرچه سریعتر به تأسیسات هسته ای اسرائیل رسیدگی نماید . هرچند رئیس آژانس فرمانبر غرب است

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۹:۳۲

زیرا دیوار ایران از همه دیوارها کوتاه تر است . ملت را در مقابل ایشان ببرید تا جواب منطقی به ایشان بدهند چرا اسرائیل مواخذه نمی شود ؟

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۱۹:۳۲

اگر ایران از NPT خارج شود آیا مثل اسرائیل می تواند هر کار خواست در هسته ای انجام دهد؟ و دیگر گروسی به ایران گیر نخواهد داد؟

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۲۰:۰۳

تنها راه حل همه ی این نگرانی های مملکتومون ایران یه حرکت بیشتر نیست خروج از NPT وتماااااام چرا مردم ایران هزینه هارو داره تقبل میکنه آخه تاکی؟

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۲۰:۰۴

ازناراحتیش

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۲۰:۴۲

سازمان انرژی اتمی نباید بیشترازتوافق ذکر شود درتوافوق برجام انجام ندهد سطح توقع باید باهمکاری کشورهای طرف برجام هم خوانی داشته باشد

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۲۲:۰۰

اونا منظورشون اینه هرکشوری موردتائید خودشون باشه میتونه ازفناوری هسته‌ای استفاده کنه جنگ باآمریکا اجتناب ناپذیر باید برای آیندگان خودمون هم که شده کاملاباتمام قواازفناوری هسته ای استفاده کنیم توچندروزجنگ اسرائیل غزه راتهدید به حملهی اتمی کردباید احمق باشیم که این تهدیدات راجدی نگیریم پس مااحمق نیستم که ازچیزی که حقمونه دست برداریم یاحق.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۲۳:۲۲

چرا ایران باید هزینه بدعهدی آمریکا واروپا ،را که در یک عهدنامه رسمی شکل گرفته را پرداخت کند،؟سوالی است که جناب اسلامی باید ازگروسی بپرسد وتا جواب نداده هیچ سوالی راازطرف اون جواب ندهند.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۷ ۲۳:۲۲

گاهی برای احقاق حق زمان و درکنارش هزینه لازم است انشالله که حساب شده باشد

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۰:۲۰

تودنیای چهره شناسی این شکل وشمایل گروسی حکایت ازآن داردکه ازآن دم بریده های روزگاراست

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۰:۴۵

چرا واقعا امریکا با وجود خارج شدن از برجام مجازات یا محکوم نمی‌شود توسط اژانس

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۰:۴۷

بر گردین برجام تحریم ها رو لغو کنید قبل از اینکه فتاح دو به کلاهک هسته ای مجهز بشه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۱:۳۸

این مردک، گروسی خیلی احمقه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۵:۲۶

ایران باید یک جواب کاملا مستدل وحقوقی بین المللی به آژانس بدهد وان را در نشریات و فضای مجازی منتشر کند تاجلوی یاوه گویی گروسی گرفته ومحکوم شود

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۶:۳۸

حق با حسین است ولی پلو معاویه چرب است

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۷:۵۶

امیدوارم ایران روزی سلاح هسته ای خودش رو رونمائی و امریکا و غرب رو با هشدار خروج از NPT پاسخ بده .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۰:۰۹

سلان چرا ایران اجازه می دهد این دزدان تاریخ هر غلطی که می خواهند بکنند.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۳:۱۳

خب برای اینکه آمریکا و اروپا،دو روی یک سکه اند. هدفشان واحد است و روش نیل به آن هدف متفاوت.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۵:۵۳

چون رئیس آژانس را آمریکا و اسرائیل تعیین می‌کنند

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۱ ۰۸:۱۳

اینکه آژانس چرا باید هزینه بازنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می‌کند کاملا واضح است ایران زبان طلبکاری ندارد زبان سیاست بازی ندارد و ...زبان .. ندارد.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۸ ۲۰:۰۱

چون زورش به خر نمیرسه.