• دوشنبه / ۶ آذر ۱۴۰۲ / ۱۰:۳۱
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1402090603700
  • خبرنگار : 50562

وضعیت مانیتورینگ «کول‌فرح» بسیار ضعیف است

وضعیت مانیتورینگ «کول‌فرح» بسیار ضعیف است

ایسنا/خوزستان یک دوستدار میراث فرهنگی در خصوص وضعیت حفاظت از نقش برجسته کول‌فرح، گفت: برای حفاظت از داشته‌های فرهنگی و تاریخی این محوطه سیستم مانیتورینگ این سایت باستانی هر چه سریع‌تر باید اصلاح شود زیرا هم‌اکنون وضعیت مانیتورینگ این محوطه باستانی بسیار ضعیف است.

فرامرز خوشاب در گفت و گو با ایسنا با بیان این‌که کول‌فرح یکی از مهم‌ترین نقش برجسته های تاریخی ایران و جهان است زیرا آثاری که در این محوطه وجود دارد بی‌نظیر است، تاکید کرد: باید به آسیب‌شناسی و حفاظت از آثار موجود در کول فرح پرداخت.

او اضافه کرد: ساماندهی و احیای مسیر بازدید و دسترسی به این نقش برجسته و بهبود وضعیت مانیتورینگ آن از مهم‌ترین فعالیت‌هایی است که در این محوطه باید صورت بگیرد.

این دوستدار میراث‌ فرهنگی با اشاره به این‌که نیروی یگان حفاظت در این مکان حضور دارد، اظهارکرد: اما اقدامات درخور توجهی برای حفاظت صحیح از این اثر باستانی صورت نمی‌گیرد زیرا افزون بر حفاظت، نگهداری و مستندنگاری این نقش برجسته نیز ضروری است.

این فعال میراث فرهنگی بیان کرد: اگرچه کشف آثار تاریخی نقش مهمی در هویت‌بخشی به شهری مانند ایذه دارد و از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ ساماندهی، حفاظت و معرفی آثار تاریخی نیز حایز اهمیت است و سهم بسزایی در انتقال پیام‌های فرهنگی منطقه و حفظ این گنجینه‌های ارزشمند دارد.

وی بیان کرد: برای حفاظت از داشته‌های فرهنگی و تاریخی این محوطه سیستم مانیتورینگ این سایت باستانی هر چه سریع‌تر باید اصلاح شود زیرا هم‌اکنون وضعیت مانیتورینگ این محوطه باستانی بسیار ضعیف است.

سنگ‌نگاره‌های کول‌فرح یا سنگ‌نگاره‌های کول‌فره (که با نام کتیبه‌های سنگی کول فرح در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است) سنگ‌نگاره‌هایی مربوط به دوره عیلامیان است که در شهرستان ایذه، روستای کول فرح، جای گرفته ‌است. این اثر روز ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۳۳ به ‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

خوشاب با بیان این‌که کول‌فرح یکی از نقش برجسته های مطرح جهان است، افزود: این محوطه مضامین گسترده و ظریفی را در حوزه موسیقی، آیین‌ها، وجود نظام فدرالیسم و... دارد. کول‌فرح با وجود این‌که مضامینی با این گستردگی و ظرافت را در خود جای داده متاسفانه از دیرباز تاکنون مغفول مانده و هیچ امکاناتی در آن وجود ندارد.

او با تصریح این مطلب ‌که اطراف این اثر برجسته نیاز به زیباسازی دارد، ادامه داد: این ‌محوطه از نظر بهداشتی و محوطه‌سازی شرایط مناسبی ندارد.

وی خوشاب معتقد است: فراهم ‌کردن زیرساخت‌های گردشگری از جمله مناسب‌سازی تابلوهای راهنمای گردشگری برای دسترسی به این اثر تاریخی از مباحث مهمی است‌ که‌ باید پیگیری شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha