• شنبه / ۴ آذر ۱۴۰۲ / ۱۶:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402090402435
  • خبرنگار : 71049

اسرائیل پس از آتش‌بس حملات به غزه را از سر می‌گیرد؟

اسرائیل پس از آتش‌بس حملات به غزه را از سر می‌گیرد؟
خودروهای نظامی منهدم‌شده رژیم صهیونیستی در غزه

در شرایطی که حماس و رژیم صهیونیستی هر دو اعلام می‌کنند که برای ادامه درگیری‌ آمادگی دارند، ایران به همراه کشورهای دیگر برای جلوگیری از درگیری بعد از آتش‌بس به تلاش‌های دیپلماتیک خود ادامه می‌دهد.

به گزارش ایسنا، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته و در ادامه رایزنی‌های منطقه‌ای خود درباره وضعیت غزه و مساله فلسطین به لبنان و قطر سفر کرد. از مهم‌ترین اهداف سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به این کشورها و گفت‌وگو با مقامات آن‌ها، به دست آوردن درک مشترک و آگاهی از ارزیابی طرف‌های مختلف اصلی و فرعی برای تداوم آتش‌بس و آینده غزه و حماس بود.

سفر امیرعبداللهیان در حالی انجام شد که قرار بود از صبح روز پنجشنبه بر اساس توافق انجام گرفته میان حماس و رژیم صهیونیستی با میانجی‌گری قطر، ضمن اعلام آتش‌بس موقت (چهار روزه) تعدادی از اسرای فلسطینی با اسیران اسرائیلی که در پی عملیات طوفان الاقصی توسط حماس دستگیر شده بودند آزاد شوند، اما این توافق به خاطر ناهماهنگی در برخی جزئیات و ارائه لیست اسرا تا صبح روز جمعه به تعویق افتاد.

وزیر امور خارجه ایران در سفر به بیروت با نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، نجیب میقاتی نخست‌وزیر پیشبرد امور لبنان، زیاد النخاله دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و خلیل الحیه، مسؤل روابط عربی اسلامی و نایب رئیس جنبش حماس در غزه و سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان دیدار کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در دیدار با رهبران مقاومت فلسطین گفت، زمان به نفع رژیم اسرائیل نیست اما اکنون زمان به نفع ابتکارات سیاسی و تمرکز همه بر امنیت فلسطین و امنیت جمعی منطقه‌ای است.

امیرعبداللهیان همچنین خطاب به دولت‌مردان آمریکا گفت: کاخ سفید به‌دقت تاریخ ۷۵ ساله مبارزات فلسطین و لبنان و منطقه را مرور و واقع بینانه رفتار کند. ادبیات اشغالگری جایی در جهان معاصر ندارد.

وزیر امور خارجه کشورمان روز پنجشنبه در قطر نیز ضمن دیدار با نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر با اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس که در دوحه اقامت دارد، دیدار کرد.

در سایه شکست میدانی؛ اسرائیل حملات به غزه را از سر می‌گیرد؟
دیدار امیرعبداللهیان با اسماعیل هنیه در قطر

وی در دیدار با اسماعیل هنیه گفت که گرچه خسارت‌های انسانی ملت فلسطین در نوار غزه بسیار زیاد، تلخ و ناگوار بود، اما ابعاد پیروزی و دستاورد ملت فلسطین بسیار بزرگتر بود و موازنه‌های راهبردی را در ابعاد مختلف به نفع فلسطین و به ضرر رژیم غاصب، متجاوز و جنایتکار صهیونیستی تغییر داد.

امیرعبداللهیان در پیامی در شبکه مجازی ایکس با اشاره به دیدارهایش با مقامات لبنانی و فلسطینی نوشت: در دیدار با رهبران مقاومت دریافتم که در صورت تداوم جنایات جنگی و نسل‌کشی اسرائیل، سناریوی سخت و پیچیده‌تر مقاومت به اجرا در خواهد آمد.

اسرائیل به Face saving نیاز دارد؟

بعد از حدود پنجاه روز از شروع عملیات طوفان الاقصی، اسرائیل تحت فشار شدید داخلی و بین‌المللی برای آزاد کردن اسیران دستگیر شده توسط حماس در جریان عملیات مذکور، راضی شد تا حملات وحشیانه خود به غزه را برای چند روز متوقف کند. مقامات حماس تاکید دارند که رژیم اسرائیل نتوانست در این مدت با وجود توان نظامی که دارد به دستاورد و پیشرفتی در این رابطه برسد. از طرفی ادامه حمایت آمریکا و کشورهای مدعی دموکراسی از بی‌رحمی و اقدامات وحشیانه رژیم اسرائیل و مقامات آن که مقابل چشم جهانیان به نمایش گذاشته شده بود دیگر امکان نداشت و این کشورها اگر نگوییم بازی افکار عمومی را در این رابطه باختند اما قطعا برنده آن نبودند و چهره زشت و نژاد پرستانه این رژیم به دنیا نشان داده شد.

تظاهرات کم سابقه در کشورهای اروپایی و شهرهای آمریکا در حمایت از مردم فلسطین و غزه و مخالفت با کشتار و اقدامات وحشیانه رژیم اسرائیل، دولت‌های این کشورها را برای حمایت نکردن از اسرائیل و اقداماتش تحت فشار قرار داد. آمریکا تحت این فشارها به قطعنامه وقفه بشردوستانه در غزه رای ممتنع داد که اقدامی کم سابقه بود. با این حال برخی کارشناسان معتقدند با توجه به ضربه مهلکی که عملیات طوفان الاقصی و حماس با کمترین امکانات نظامی به اسرائیل وارد آمده است، این رژیم به ویژه نخست وزیر آن، در جایگاه یک بازنده، در شرایط بسیار خطرناکی قرار دارد.

به علاوه اینکه، با وجود کشتار بی‌سابقه مردم غزه، این رژیم احساس شکست جدی دارد که موقعیتش به لحاظ داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی را در خطر قرار می‌دهد. هر چند نتانیاهو به آتش بس موقت چهار روز تن داده است، آن هم به خاطر فشارهای داخلی برای آزادی اسرای اسرائیلی اما هنوز نسبت به پیروزی مقابل حماس احساس خوبی ندارد و ممکن است به فاصله کوتاهی بعد از مرحله اول آزادی اسیرانش مجدد حملاتش به غزه را از سر گیرد.

در سایه شکست میدانی؛ اسرائیل حملات به غزه را از سر می‌گیرد؟
تظاهرات گسترده در لندن در حمایت از غزه

برخی کارشناسان بر این نظرند محور مقاومت و نیروهای حماس باید برای جلوگیری از ادامه حملات اسرائیل به غزه و کشتار مردم بی گناه، در طرح یا سناریوهای روی میز برای فردای آتش‌بس به نحوی برخورد کنند که برای اسرائیل Face saving (حفظ ظاهر) امکان‌پذیر شود.

این کارشناسان معتقدند هر چند آمریکا دل خوشی از اقدامات و رفتار رهبران فعلی اسرائیل در منطقه و نیز در غزه ندارند اما الان موضوع ماهیت اسرائیل و حفظ آن برای آمریکا و دیگر متحدان این رژیم مطرح است و ممکن است با حمایت این کشورها، رهبران اسرائیل به حملات وحشیانه خود در جهت نسل‌کشی در غزه ادامه دهند.

"اسیران اسرائیلی" کلید تداوم آتش بس!

برخی مقامات حماس و نیروهای مقاومت فلسطین معتقدند اینکه اسرائیل از آنجایی که جنگ متوقف شده است، دوباره حملات را شروع کند بعید است، اما برخی مقامات حزب‌الله لبنان معتقدند با توجه به اینکه اسرائیل به شدت احساس شکست از عملیات طوفان الاقصی دارد، بعید است به حملاتش پس از آتش بس موقت، ادامه ندهد. از این رو می‌توان گفت که اسرای اسرائیلی تنها اهرم فشار به این رژیم برای اجرای یک آتش‌بس موقت و تنفس دادن به مردم غزه تحت بمباران شدید است. بنابراین، تداوم آتش‌بس و کمک‌رسانی به مردم غزه و از طرفی فرصت دادن به پنجره دیپلماسی برای حل مساله، احتمالا در گرو تبادل اسراست که باید از این فرصت به بهترین شکل استفاده کرد.

در سایه شکست میدانی؛ اسرائیل حملات به غزه را از سر می‌گیرد؟
آزادی اسیران اسرائیلی پس از آتش‌بس

به گفته مقامات حماس نیروهای‌ نظامی آن کمترین آسیب را از حملات اسرائیل به غزه متحمل شده‌اند و در «میدان» مشکلی ندارند و توان مقاومت در پی شروع دوباره حملات پس از آتش‌بس را دارند، اما آنچه نگران‌کننده است وضعیت انسانی و بهداشتی غزه است.

حماس در صحنه سیاسی غزه باقی می‌ماند؟

آمریکا و اسرائیل هر دو در اینکه باید پاسخ کوبنده‌ای به حماس دهند متفق‌القول هستند اما در چگونکی رسیدن به یک پیروزی و برون رفت از وضعیت فعلی در غزه به شکلی که هم به لحاظ افکار عمومی و سیاسی بیش از این تحت فشار قرار نگیرند و از طرفی مقابل حماس به دستاوردی برسند، نگاه متقاوتی دارند. آمریکا می‌خواهد بدون درگیری و کشتار در غزه برای اسرائیل پیروزی به دست آید، اما اسرائیل پیروزی را در ادامه جنگ و کشتار بی‌ضابطه مردم می‌داند.

در سایه شکست میدانی؛ اسرائیل حملات به غزه را از سر می‌گیرد؟
نخستین روز آتش‌بس در غزه

کارشناسان بر این نظرند آمریکا سعی دارد همان تئوری که درباره حزب‌الله لبنان بعد از جنگ ۳۳ روزه دنبال کرد را درباره حماس به کار گیرد و به سمت خلع سلاح و حذف آن از صحنه سیاسی غزه پیش برود؛ تئوری‌ای که البته در رابطه با حزب‌الله لبنان هم موفق نبود و شکست خورد. در عین حال آمریکا برای پیاده کردن طرح خود نیاز به زمان دارد که شاید از فرصت تبادل اسرا دارد برای این کار استفاده می‌کند، اما بعید است این تئوری در حالی که حماس یک نیروی ماهوی در هم تنیده در غزه و فلسطین است و از پایگاه مردمی بسیار خوبی در میان مردم برخوردار است و رکن تعیین‌کننده در غزه است، امکان‌پذیر باشد و بتوانند دست حماس را از غزه کوتاه کنند.

نیروهای‌ حماس کمترین آسیب نظامی را از حملات اسرائیل به غزه متحمل شده‌اند و در میدان مشکلی ندارند و اسرائیل هیچ دستاورد نظامی قابل توجهی در پی پیشروی‌هایش در غزه به دست نیاورده است و توان مقاومت در پی شروع دوباره حملات از سوی اسرائیل را دارند. 

به گزارش ایسنا، فرصت آتش‌بس فرصتی طلایی است تا دنیا مانع از بزرگ‌ترین کشتار غیرانسانی، نسل‌کشی دولت آپارتاید اسرائیلی شود و به بزرگترین محاصره انسانی در دنیا پایان دهند. بدون شک حفظ آتش بس و کمک رسانی به مردم بی‌دفاع و تنهای غزه مهم‌ترین برنامه و دستور کار کشورهای جهان است که باید در اولویت قرار داشته باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha